Octavia II wersja Mint, problem z wyposażeniem dodatkowym.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kotek12
    Classic
    • 2010
    • 38

Zamieszczone przez chester121
    W O1 tez jest elektryczne podgrzewanie plynu chlodzacego
    Czy ktoś wymieniał świeczki od płynu ? Czy znacie metodę testowania sprawności tych 3 świeczek ? Co ile warto wymienić ?

pozdrawiam
    kotek12
  • dudek_t
    L&K
    • 2008
    • 1421

Czołem Załogo.
    Pamiętam że kwestia była poruszana przed "kastracją" forum ale nie ma po tym śladu.
    Kupiłem Octe II FL w wersji Mint. Jak wiadomo wersja "bieda + klima" i zachciało mi się paru modyfikacji. Mianowicie, chcę kupić kierownicę ze sterowaniem radiem, światła przeciwmgielne, w przyszłości maxi dot. Tylko podobno jak to kupię to nie będzie mi nic działało z tego dodatkowego wyposażenia bo wersja mint nie ma jakiejś części (komputera???).
    I właśnie o to się rozchodzi. Co muszę dokupić żeby móc doposażyć moje dzieciątko w elektroniczne dodatki?? I ile to mniej więcej peelenów z portfela zabierze...

PS. Tak wie, dałem dupy nie kupując wersji Ambiente

Komentarz

• Maru 123
      RS
      • 2008
      • 4660

ot

zmień opis auta i silnik w profilu skoro już masz o2fl :wink:
      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• dudek_t
        L&K
        • 2008
        • 1421

Zamieszczone przez Maru 123
        ot

się robi

[ Dodano: Pon 14 Wrz, 09 11:50 ]
        ot

się robi

Edit: A jakie ja mam oznaczenie tego silnika 1.6??

Komentarz

• maba8
          Ambiente
          • 2009
          • 168

Zamieszczone przez dudek_t
          ot

się robi

[ Dodano: Pon 14 Wrz, 09 11:50 ]
          ot

się robi

Edit: A jakie ja mam oznaczenie tego silnika 1.6??
          1,6 MPI BSE
          P O Z D R A W I A M O2 FL MPI srebrny Mint

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8033
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

dudek_t, wersja mint/classic nie jest dobrą wersją do doposażenia, jest zbyt biedna i wymaga za dużo nakładów. Do takich manewrów trzeba wersję Ambiente.
            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

w przyszłości maxi dot
              Jak do O2 FL wstawić MAXI DOT-a, skąd go wziąźć, ile kosztuje? Robił to już ktoś??

Komentarz

• dudek_t
                L&K
                • 2008
                • 1421

Zamieszczone przez AdamB
                dudek_t, wersja mint/classic nie jest dobrą wersją do doposażenia, jest zbyt biedna i wymaga za dużo nakładów. Do takich manewrów trzeba wersję Ambiente.
                Co się stało to się nie odstanie Mam wersję Classic i dlatego nie mam innego wyboru. Oczywiście jeśli to będzie totalnie nieopłacalne to sobie odpuszczę ale chciałbym mniej więcej wiedzieć o co mam pytać w serwisie bo jak nie naprowadzę ich na właściwe tory to na pewno powiedzą że się nie da albo nie wiedzą jak to zrobić :lol:

Komentarz

• jacog
                  Rider
                  • 2008
                  • 420
                  • Felicia I (6U1)

Ja z dodatkowego wyposażenia do Minta wybrałem 1.4TSI zamiast 1.6 - i wiecej w aucie nie potrzeba

Komentarz

Zamieszczone przez jacog
                    wybrałem 1.4TSI zamiast 1.6 - i wiecej w aucie nie potrzeba
                    Trzeba trzeba! Nie wiem jak Wy ale ja wybieram się na wycieczkę do Holandii :-) www.ziptuning.nl/pl/chiptuning/Skoda-Octavia-1.4-TSI-122-pk.html#header

Komentarz

• brongo
                      Drive
                      • 2008
                      • 75

Re: Octavia II wersja Mint, problem z wyposażeniem dodatkowy

Czołem Załogo.
                      Pamiętam że kwestia była poruszana przed "kastracją" forum ale nie ma po tym śladu.
                      Kupiłem Octe II FL w wersji Mint. Jak wiadomo wersja "bieda + klima" i zachciało mi się paru modyfikacji. Mianowicie, chcę kupić kierownicę ze sterowaniem radiem, światła przeciwmgielne, w przyszłości maxi dot. Tylko podobno jak to kupię to nie będzie mi nic działało z tego dodatkowego wyposażenia bo wersja mint nie ma jakiejś części (komputera???).
                      I właśnie o to się rozchodzi. Co muszę dokupić żeby móc doposażyć moje dzieciątko w elektroniczne dodatki?? I ile to mniej więcej peelenów z portfela zabierze...

PS. Tak wie, dałem dupy nie kupując wersji Ambiente
                      na te rzeczy musiałbyś wydać ok 1000€ (oryginalne cześci) i znaleźć ASO, które Ci to zrobi

Komentarz

• rrysio
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 493

Mianowicie, chcę kupić kierownicę ze sterowaniem radiem, światła przeciwmgielne, w przyszłości maxi dot. Tylko podobno jak to kupię to nie będzie mi nic działało z tego dodatkowego wyposażenia bo wersja mint nie ma jakiejś części (komputera???).
                        Poniższe ceny w PLN są orientacyjne i dotyczą O2 przed liftem ale dają jakieś zgrubne wyobrażenie o kosztach.
                        Kierownica wielofunkcyjna nowa - ok. 450
                        do tego potrzebny sterownik kolumny kierownicy - używany na allegro ~150 + wiązka ~50
                        Światła przeciwmgielne - na allegro 170 komplet nowych lamp do O2 po lificie
                        do tego sterownik elektryki wspierający halogeny - ~250 używany z allegro oraz kable, wtyczki, piny itp ~100
                        Maxi-DOT - nowy ~500
                        sterownik zakupiony do kierownicy wielofunkcyjnej będzie tu już odpowiedni.

To są ceny materiałów, do tego dojdzie montaż. Jeżeli w ASO to myślę, że w przybliżeniu będzie to kosztować ok. 500-600zł. Taniej będzie jeżeli wszystkie modyfikację będą zrobione za jednym zamachem bo nie będą się duplikować koszty przekodowania sterowników.
                        Zamieszczone przez brongo
                        na te rzeczy musiałbyś wydać ok 1000€ (oryginalne cześci) i znaleźć ASO, które Ci to zrobi
                        Jak widać powyżej to połowę ceny, którą podałeś. I każde szanujące się ASO powinno to zrobić bez problemu.

Komentarz

• kurynio
                          Ambiente
                          • 2007
                          • 166

Zamieszczone przez rrysio
                          Poniższe ceny w PLN są orientacyjne i dotyczą O2 przed liftem ale dają jakieś zgrubne wyobrażenie o kosztach.
                          do tego potrzebny sterownik kolumny kierownicy - używany na allegro ~150 + wiązka ~50
                          do tego sterownik elektryki wspierający halogeny - ~250 używany z allegro oraz kable, wtyczki, piny itp ~100
                          Maxi-DOT - nowy ~500
                          sterownik zakupiony do kierownicy wielofunkcyjnej będzie tu już odpowiedni.
                          Niepoprawny optymista

Komentarz

• rrysio
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 493

Zamieszczone przez kurynio
                            Niepoprawny optymista
                            No to jedziemy :wink:

do tego potrzebny sterownik kolumny kierownicy - używany na allegro ~150

do tego sterownik elektryki wspierający halogeny - ~250 używany z allegro

Maxi-DOT - nowy ~500
                            2 tygodnie temu kupiłem nowy zestaw wskaźnikow z Maxi-Dotem za 300zł + montaz 200. Zrobić zdjęcie?

Jakieś pytania? Czy na cenę kabli, wtyczek, pinów itp. też mam szukać dowodów?

Komentarz

To ten "sterownik" obsługuje kierownice wielofunkcyjną, tempomat i maxi-dota??

Pomału robi się lista części które warto zamontować razem żeby było taniej za robociznę.

[ Dodano: Wto 15 Wrz, 09 23:21 ]
                              kupiłem nowy zestaw wskaźnikow z Maxi-Dotem za 300zł + montaz 200
                              nie można kupić samego maxi-dota? trzeba całe zegary wymieniać?

Komentarz

• rrysio
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 493

Zamieszczone przez namo
                                To ten "sterownik" obsługuje kierownice wielofunkcyjną, tempomat i maxi-dota??
                                Zależy od wersji sterownika. Są 3 wersje sterowników:
                                - "goły": nie obsługuje niczego z interesujących nas rzeczy (taki najczęściej jest w mincie)
                                - średni: obsługuje maxi-dota i tempomat
                                - "wypasiony": obsługuje maxi-dota, tempomat i kierownicę wielofunkcyjną

Ten z aukcji w linku to wersja najbogatsza do O2 przed FL.
                                Zamieszczone przez namo
                                nie można kupić samego maxi-dota? trzeba całe zegary wymieniać?
                                Wydaje mi się, że się nie da - tym wyświetlaczem coś przecież musi sterować. Pewnie jest jakiś dodatkowy układ na płytce.
                                A z wymianą zegarów wiąże się cała procedura wymiany immobilisera (kodowanie kluczyków itp.) A do tego trzeba znać kod PIN z nowego zestawy wskaźników, którego ASO nam nie poda, więc operację wymiany zestawu trzeba wykonać w ASO (koszt ~200zł).

Komentarz

• elektor
                                  Ambiente
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 135

Re: Octavia II wersja Mint, problem z wyposażeniem dodatkowy

Hejo
                                  Ja do swojego Minta zamontowałem oryginalny tunel srodkowy JumboBox z nawiewem na tylną kanapę. Z punktu widzenia osoby wożacej dzieci na tylnej kanapie to była trafiona decyzja...

MaxiDot i reszta to fajny bajerek ale jego przydatność nacodzień jest hm... dyskusyjna
                                  Generalnie w Mincie brakuje mi jeszcze dodatkowej lampki sufitowej dla tylnej kanapy tak jak w Ambiente...

Komentarz

• Trusek
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 520
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • DADA 1.5 TSI 150 KM

... a ja tam podziwiam tego kto odwazy sie ruszyc temat takich modyfikacji. Jak spojrzec na temat gwarancji to trzeba to robic tylko a ASO - a tu przeciez tanio nie jest.
                                    Poza tym piszecie ze cos trzeba programowac itd. Przeciez nawet w ASO tak naprawde robia to na chybil-trafil. Pojechalem zeby mi wlaczyli zamykanie centralnego po ruszeniu autem i ... trwalo to kilka dni bo nie chcialo sie wlaczyc (z niewiadomych przyczyn) az w koncu dzwonili do Poznania i tam razem z gosciem na telefonie cudowali: "... a ustaw wartosc 4A i sie przejedz; ... nie dizala; ... a ustaw 08...; dziala ale tylko raz ... itd itd" Wiec az strach sie bac co oni w czasie tych modyfikacji beda mogli spieprzyc. A mowil ze opcja w sterowniku - przywrocenie nastaw fabrycznych nie dziala !!!
                                    <<>> MACIEJ <<>>
                                    Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• rrysio
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 493

Zamieszczone przez Trusek
                                      Przeciez nawet w ASO tak naprawde robia to na chybil-trafil.
                                      Dokładnie tak !!!
                                      Więc nie możesz tak po prostu im tego zlecić i czekać. Trzeba samemu rozstrzaskać temat i im udzielić instrukcji jak coś zrobić. Ja w jednym ASO przy programowaniu sterownika podawałem panu stojącemu przy VASie jakie bity trzeba włączyć
                                      Zamieszczone przez Trusek
                                      Pojechalem zeby mi wlaczyli zamykanie centralnego po ruszeniu autem i ... trwalo to kilka dni bo nie chcialo sie wlaczyc
                                      Dlatego u siebie zrobiłem to sam - trwało jakieś 5 minut (łącznie z podpięciem i wypięciem kabla oraz czasem startu laptopa)

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Zamieszczone przez namo
                                        Zamieszczone przez jacog
                                        wybrałem 1.4TSI zamiast 1.6 - i wiecej w aucie nie potrzeba
                                        Trzeba trzeba! Nie wiem jak Wy ale ja wybieram się na wycieczkę do Holandii :-) www.ziptuning.nl/pl/chiptuning/Skoda-Octavia-1.4-TSI-122-pk.html#header

Moim zdaniem szkoda ruszac dupe tak daleko. Jestes w Bielsku codziennie, na Cieszynskiej Patryk robi juz te silniki od stycznia albo lutego. Cena podobna, jak nie nizsza no i 2000km nie trzeba zrobic, zeby to wgrali.

Masz nadzieje, ze jak wgra to ktos za granica, to ASO w razie draki nie kapnie sie ze jest zrobiony program :twisted:
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• kurynio
                                          Ambiente
                                          • 2007
                                          • 166

jest jeszcze jedna kwestia octavia II FL ma blokadę rozruchu IV generacji a przed liftem III generacji, a immobiliser jest wlasnie w zestawie wskaźników.

Komentarz

• brongo
                                            Drive
                                            • 2008
                                            • 75

rrysio, kolega dudek_t ma nowe auto, więć jeżeli chce zachowac gwarancję to niestety musi kupic originalene cześci i zamontowac je w ASO. Z czesći, które wymieniłeś tylko halogeny będą pasować, większość sterowników z O2 nie pasuje do O2FL (jakieś zmiany w protokole CAN).

Komentarz

Zamieszczone przez Maicroft
                                              na Cieszynskiej Patryk robi juz te silniki od stycznia albo lutego
                                              Podaj adres bo Cieszyńska jest wybitnie długa.

Komentarz

• rrysio
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 493

Zamieszczone przez brongo
                                                Z czesći, które wymieniłeś tylko halogeny będą pasować, większość sterowników z O2 nie pasuje do O2FL (jakieś zmiany w protokole CAN).
                                                Jasna sprawa - wyraźnie zaznaczyłem, że

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

namo, Cieszynska 45, jadac od rynku po lewej stronie niebieska brama, tylko jedna tam jest taka w okolicy, bedzie stalo jakies Lupo, jakies Golfik itd :twisted:
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...