A działa to doświetlanie? Bo mam ksenony, mam włączone doświetlanie zakrętów wg maxi-dota, ale samego doświetlania ani widu ani słychu
Jeśli nie masz świateł przeciwmgielnych z tą opcją, to Ci nie będzie działać (chyba, że da się coś VAGiem zakombinować lub zapłacić w ASO).
No właśnie tego pewien nie jestem. Bo zauważyłem, że maxi-dot wyświetla tylko te opcje, które są obsługiwane w danym aucie (np. jeśli nie masz czujników deszczu, to w ustawieniach nie masz opcji związanych domykaniem dachu/szyb jak pada, itd.).
Więc skoro CL mogę wg kompa włączyć/wyłączyć to na mój rozum znaczy chyba, że są aktywowane :?
Zamieszczone przez winni77
Nie tylko zimowych. Po prostu brzdęknie jak przekroczysz zadana prędkość.
To są dwie różne opcje - jedna jedna daje ostrzeżenie o przekroczeniu ustawionej prędkości, a druga to chyba ostrzeżenie o prędkości maksymalnej (tak chyba wynika z instrukcji).
Więc skoro CL mogę wg kompa włączyć/wyłączyć to na mój rozum znaczy chyba, że są aktywowane :?
Bardzo prosto sprawdzić - włącz silnik, zapal światła i skręć kierownicę w dowolną stronę. Powinno się zapalić.
[ Dodano: Pią 18 Wrz, 09 20:20 ]
Zamieszczone przez Leniwiec
To są dwie różne opcje - jedna jedna daje ostrzeżenie o przekroczeniu ustawionej prędkości, a druga to chyba ostrzeżenie o prędkości maksymalnej (tak chyba wynika z instrukcji).
Przyznam się bez bicia, że nie pamiętam czy mam dwie czy jedną. Sprawdzę później.
Edit:
Wg brytyjskiej instrukcji jest tylko jedna opcja ostrzegania o nadmiernej prędkości.
U mnie w OII FL '09 mam włączoną funkcję CL i niestety nie działa doświetlanie zakrętów. Natomiast zauważyłem, że xenony (fabryczne) doświetlają zakręty, ale halogeny (lewy/prawy) nie włączają się.
Może wiecie o co z tym wszystkim chodzi.
To, że xenony są aktywne i kierunkują się w zakrętach to jestem pewny na 100%, bo jeździłem kilka razy nocą i sprawdzałem. Światła włączałem w pozycji (mijania) i doświetlanie niestety nie działa.
U mnie w OII FL '09 mam włączoną funkcję CL i niestety nie działa doświetlanie zakrętów. Natomiast zauważyłem, że xenony (fabryczne) doświetlają zakręty, ale halogeny (lewy/prawy) nie włączają się.
Może wiecie o co z tym wszystkim chodzi.
Czy przez CL rozumiesz opcje Assistant->Cornering Lights w menu komputera? Jesli tak to dotyczy ona wlasnie funkcji doświetlania zakrętów przez xenony (funkcja skrętu soczewki).
Natomiast funkcja Corner przeciwmgielnych nie jest nigdzie mozliwa do wlaczenia/wylaczenia za pomoca menu fabrycznie zaprogramowanego komputera. Musisz ja miec wlaczona "systemowo" przez dealera/fabryke (lub VCDS jak ktos wie jak). Dziala tylko wtedy gdy swiatla do jazdy w dzien sa wylaczone i wlaczone sa swiatla mijania (czy to recznie przez pokretlo na "1" czy to przez czujnik zmierzchu jezli takowy posiadasz)
PS. U mnie Corner w przeciwmgielnych tez nie dziala pomimo tego, ze w zamowieniu i fakturze bylo ujete ale jutro jade do dealera i maja wlaczyc
A ja bede przekorny i twierdze, ze jesli auto nie ma zalozonego systemu z Superba, czyli cos drutowane juz poza fabryka, to nie ma skretnych xenonow w OII FL. Patrzylem wlasnie do cennika i nie ma takiej opcji. Cornery to tylko: Przednie reflektory przeciwmgielne z funkcja Corner
Dzięki Krzysiek. W takim razie w wolnej chwili podjadę do Skody, aby mi wyjaśnili o co z tym chodzi. Masz rację z tym, że CL mam włączone w opcji Assistant w menu komputera. Chyba, że CL przy xenonach nie działa. Niech się Skoda tłumaczy
[ Dodano: Sro 04 Lis, 09 21:49 ] Maicroft powiem, że dałeś mi do myślenia Jutro rano podjadę do salonu dowiedzieć się szczegółów, bo ja jestem na 100% pewien, że w zakrętach zmieniają kierunek świecenia. Jak ustale z salonem to dam znać.
Prosta rzecz do sprawdzenia. Czy przy odpalania auta, xenony oprocz ruchu gora dol, wykonuja tez ruch tzw zeza :?:
W Superbie jest cos takiego: Bi-ksenonowe reflektory przednie z funkcjà adaptacji Êwiate∏ AFS (ze spryskiwaczami
reflektorów, czujnikiem deszczu, Maxi-DOT, ze Êwiat∏ami przeciwmgielnymi z funkcjà Corner)
I te wlasnie swiatla wykonuja taki ruch przy starcie, jak jedzie sie wolno swieca szeroko, jak jedzie sie szybciej to swieca dalej, ale za to bardziej waskim strumieniem.
@Maicroft: AFAIK przelacznik "Auto" jest tylko gdy samochod ma czujnik zmierzchu dla swiatel. Xenony w O2 FL maja soczewki skretne (przez to doswietlaja zakrety, przy predkosci > 10km/h) tak jak w Superbie II ale (niestety) nie maja AFS (zmiana szerokosci/ksztaltu wiazki swiatla w zaleznosci od predkosci) i nie sa bi-xenonami (tez niestety).
@ARKOW: Doswietlanie halogenami powinno dzialac tez z xenonami. Przynajmniej instrukcja i dealer nic nie wspomina o tym aby nie dzialalo - wymienione sa tylko podstawowe warunki jakie musza byc spelnione aby funkcja dzialala z ktorych najwazniejsze wymienilem (wylaczone swiatla dzienne, wlaczone mijania - co samo w sobie juz implikuje automatyczne wylaczenie dziennych, dodatkowo: predkosc < 40 km/h).
Pozdrawiam,
Krzysiek
[ Dodano: Czw 05 Lis, 09 17:22 ]
Update: Doświetlanie Corner przeciwmgielnych dziala z xenonami. Dzis dealer wlaczyl mi ta funkcje bez problemu.
Dzwoniłem dziś do Skody (Auto Wimar Michałowice) i okazuje się, że funkcja Corner powinna działać również z xenonami. Jutro mam do nich wpaść to komputerem diagnostycznym włączą, aby działało. Pan sprzedawca był zdziwiony, że xenony są skrętne i powiedział, że w OII przed liftem nie były skrętne
W yeti już występują bi-ksenony - mam nadzieje, że taka możliwość trafi do Octavii i będzie można ja przerobić - bo z tego co czytałem różni się tylko rodzajem żarnika i sterowaniem - jeśli ktoś wie więcej proszę pisać.
Teoretycznie reflektor w OII FL jest bardzo zblizony ksztaltem do tego z Superba. Tam sa bixenony. Pozostaje pytanie czy pasuja i czy napis w lampie da sie zmienic
Dzwoniłem dziś do Skody (Auto Wimar Michałowice) i okazuje się, że funkcja Corner powinna działać również z xenonami
U mnie działa.
Zamieszczone przez winni77
ARKOW napisał/a:
Jak odpalam auto to xenony wykonują ruchy na boki i do środka (czyli tzw.zeza), a następnie góra/dół i ustawiają się na optymalnej wysokości.
Potwierdzam. U mnie jest tak samo.
Hmmm... Jakoś tego nie zauważyłem. Patrząc na budowę reflektora nie widzę możliwości takiej reakcji. Występuje tylko w bi-xenonach :?
Mam jeszcze małe pytanko:
W instrukcji jest napisane, że spryskiwacz reflektorów działa co piąte uruchomienie spryskiwaczy szyby przedniej. U mnie zauważyłem, że spryskiwacz reflektorów działa przy każdym pierwszym uruchomieniu spryskiwacza szyb lub nawet przy każdym, jeżeli warunki drogowe powodują szybkie brudzenie reflektorów... :?: Jest tam jakiś czujnik przejrzystości klosza czy może mam włączoną jakąś "ukrytą" funkcję? A może te typy tak mają? U znajomego w OII ze zwykłymi reflektorami spryskiwacze działają jak w instrukcji... :roll:
Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać... TomTom VIA125 na pokładzie
ARKOW napisał/a:
Jak odpalam auto to xenony wykonują ruchy na boki i do środka (czyli tzw.zeza), a następnie góra/dół i ustawiają się na optymalnej wysokości.
Potwierdzam. U mnie jest tak samo.
Hmmm... Jakoś tego nie zauważyłem. Patrząc na budowę reflektora nie widzę możliwości takiej reakcji. Występuje tylko w bi-xenonach :?
Nie chcę być złośliwy, ale zamiast się sprzeczać czy O2FL ma czy nie ma xenony z AFL, przeczytajcie choćby katalog. Jest w nim jak byk napisane:
[...]Oprócz podstawowych projekcyjnych oferowane są reflektory ksenonowe z dynamiczną regulacją zasięgu świateł i modułami obrotowymi, które poprawiają widoczność na zakrętach, zapewniają znakomite właściwości swietlne [...]
A Superb ma bi-xenony z AFS a nie AFL, a to jest różnica. AFL (Advanced Front Lighting) doświetlają tylko zakręty (i robią zeza na przywitanie vicious :twisted, a AFS (Adaptive Frontlighting System) to jak widać światła adaptacyjne dostosowujące się również do warunków jazdy (prędkość, pogoda).
Czy wiesz jak aktywować funkcję corner?
Co prawda nie mam xenonów (ale to nie powinno mieć znaczenia), ale chciałbym wiedzieć jak to aktywować. Dzwoniłem wczoraj do jednego z serwisów w mojej okolicy i mówiłem, że chciałbym aktywować taką funkcję, oni na to, że nie wiedzą jeszcze czy da się to aktywować, ale powiedzieli żebym przyjechał to pokombinują. Nie chciałbym być królikiem doświadczalnym , więc może mógłbym zasugerować w serwisie w jaki sposób aktywować CL.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy Twoje auto to wyposażenie elegance czy ambiente, bo zastanawiam się też nad tym, czy w ambiente da się w ogóle taką funkcję aktywować.
Pozdrawiam,
Radek
... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...
Czy wiesz jak aktywować funkcję corner?
Co prawda nie mam xenonów (ale to nie powinno mieć znaczenia), ale chciałbym wiedzieć jak to aktywować. Dzwoniłem wczoraj do jednego z serwisów w mojej okolicy i mówiłem, że chciałbym aktywować taką funkcję, oni na to, że nie wiedzą jeszcze czy da się to aktywować, ale powiedzieli żebym przyjechał to pokombinują. Nie chciałbym być królikiem doświadczalnym , więc może mógłbym zasugerować w serwisie w jaki sposób aktywować CL.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy Twoje auto to wyposażenie elegance czy ambiente, bo zastanawiam się też nad tym, czy w ambiente da się w ogóle taką funkcję aktywować.
Pozdrawiam,
Radek
Jest na forum kilka tematów na temat ukrytych funkcji. Aktywuje się je Vagiem.
Z ustaleń wynika że można aktywować między innymi cornery. Sam się nad tym zastanawiam tylko boje się o gwarancję, może poszukam jakiegoś ASO co zrobi to za 100 zł
Komentarz