Drżenie kierownicy/pedału hamulca - problem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Martinez
    L&K
    • 2004
    • 1366
    • Audi

panowie czy mozemy spotkac sie o godz 19 w czwartek we czworo i ustalic sprawy naklejek, loga i strony i innych spraw o ktorych sobie przypomnimy??

my tzn.nasza 4`ka
    Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
    teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
    czarna AR 156 1.8 T.Spark
  • Martinez
    L&K
    • 2004
    • 1366
    • Audi

Temat ten zamieściłem już na streetracing u Masters'a ale i tutaj podziele sie tą ciekawostką:

Jakiś czas temu zaobserwowałem drżenie kierownicy i pedału hamulca, podczas jazdy a Zwłaszcza przy hamowaniu. Podobna sytuację miałem wcześniej i winna była prawa półoś. Do tej pory wymieniłem: Prawy wew. przgub, lewą półoś, komplet opon letnich, tarcze z klockami (po tym problem ustąpił na jakiś miesiąc). Ostatnio drżenie wróciło więc znowu zacząłem jeździć do serwisów.

OK więc krótka historia wygląda tak:
    1.) Podjechałem do ASO w kwestii formalnej - drżenie kierownicy. Fachowiec przejechał się autem - zdiagnozował krzywe tarcze. Po czym auto wjechało na podnośnik. Po godzinie z niego zjechało z opinią mechanika: ściachane opony (przypominam że i jedno i drugie ma około 2 miesiący). Propozycja ASO: wrzuć opony zimowe i zobacz czy coś się zmieni, jak nie będziemy kombinować. Heh

2.) Podjechałem do zaznajomionoego mechanika. Zrzucił koła, obejrzał tarcze. Jakimś ustrojstwem pomierzył "falowanie tarcz". Jedna była w miare - odchyły nieznaczne. Na drugiej natomiast w jednym miejscu 3-4 krotnie większe. Wziął ową nieszczęsną tarczę na stół i oglądał. Po czym stwierdził że ktoś kto mi je wymieniał tak doyebał śruby że wgiął/skrzywił tarczę. Fakt faktem że gdybym na ulicy miał je odkręcić zwykłym kluczem to umarł w butach. Gościu oczyścił piaste itp itd i Następnie przykręcił ową tarczę trochę inaczej (przesunął krzywe miejsce o pół obrotu).

Efekt jest taki że faktycznie jakby trochę sie poprawiło - mniej trzęsie i pulsuje przy hamowaniu. Prawdopodbnie tarcza będzie do przetoczenia, lub będę musiał kupić nową.

Komentarz

przetoczyc ale na piascie i bedzie ok

Komentarz

• Guciek
        Drive
        • 2004
        • 58

Mi też drży kierownica a raz przy 170km/h samochód zaczoł jechać slalomem jak puściłem kierownice(ale tylko raz mi się tak zdażyło)

[ Dodano: Pią 05 Lis, 04 13:41 ]
        Zamieszczone przez danielpoz
        przetoczyc ale na piascie i bedzie ok
        Trzeba uwarzać z przetaczaniem. Raz nam przetoczyli bębny(tylko w innym samochodzie) że jak samochód nie miał ABS to go dostał.Za każdym razem przy hamowaniu pedał hamulca pulsował :lol: .

Komentarz

• Martinez
          L&K
          • 2004
          • 1366
          • Audi

u mnie bardziej czuć na kierownicy i samochód dziwnie hamuje przy lekko wcisnietym pedale - jakby pulsacyjnie hamował. Kupie chyba po prostu dobre nowe tarcze. Tylko pytanie czy coś mogło wpłynąć że tak szybko sie pogieły. Bo tak to bede kupował tarcze co miesiac.

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

A braliscie pod uwage opony o jakim indeksie predkosci sa?? Przecietnie do 190(T)-210(H)-240(V) wiec jak auto jedzie szybciej to to rowniez ma wplyw na to jak sie nim podrozuje. A opory aerodynamiczne to proponuje przejezdzke naszym krajowym produktem typu Polonez (zeby bylo porownanie masy z Octavia :lol: ) ten pojazd przy przekroczeniu predkosci 140-150km/h tez wpada w wibracje :diabelski_usmiech
            Spritmonitor.de

Komentarz

• Martinez
              L&K
              • 2004
              • 1366
              • Audi

Dzisiaj odebrałem autko z firmy BODEX - przegląd + moje problemsy. Co się okazało - tarcze proste, drżenia spowodowane byłe wyrobionymi Silentblockami. Z kolei wibracjena skrzyni faktycznie były spowodowane wyrobieniem jakiejś poduchy pod silnikiem. Więcej nie będę opisywał bo Pan Bogumił zapewne musiałby dużo prostować.

W każdym bądź razie chce podziękować Panu Bogumiłowi za zajęcie się moim furakiem i rozwiązaniem problemu.

Wszystkim polecam firmę Bodex, jeżli ktoś z was ma dosyć słuchania opinii fachowców z ASO w stylu "Ten typ tak ma" zdecydowanie powinien się udać do firmy BODEX

to samo napisałem na Forum Master'sa.

Teraz znowu szczęśliwy udaje sie co rano na parking.

Komentarz

• MiKruS
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 7976

Zamieszczone przez Martinez
                Ty leniuchu! :lol:
                Nie stac Cie nawet na mala edycje posta, tylko kopiuj-wklej. :roll: :lol: Odebrales auto wczoraj a nie dzisiaj! :lol:

Pozdrawiam
                TDI 205PS

Komentarz

• Martinez
                  L&K
                  • 2004
                  • 1366
                  • Audi

Zamieszczone przez MiKruS
                  Zamieszczone przez Martinez
                  Ty leniuchu! :lol:
                  Nie stac Cie nawet na mala edycje posta, tylko kopiuj-wklej. :roll: :lol: Odebrales auto wczoraj a nie dzisiaj! :lol:

Pozdrawiam
                  Qrna faktycznie, ale za to dopisałem zdanie na dole

Komentarz

• Chicken
                    Ambiente
                    • 2004
                    • 113

Ja też tak miałem i pomogła wymiana tarcz.
                    Teraz lekko drży kierownica, ale mam wyząbowane oponki. Podobno może być to powodowane przez ABS, wyząbkowanie znaczy się.
                    Pozdrawiam

"Teoria jest wtedy gdy wiesz wszystko, a nic nie działa.
                    Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
                    Tu łączymy teorię z praktyką.
                    To znaczy nic nie działa i nikt nie wie dlaczego."

Komentarz

• PePe
                      Classic
                      • 2007
                      • 27

Martinez, maja O1 też ma ten sam problem z hamulcami. Trzykrotnie były mierzone tarcze hamulcowe i wszystko było OK. Na własne życzenie wymieniłem komplet tarcz i klocków po 40.000 km. Sytuacja poprawła się na jakiś czas. Teraz mam 55.000 km i problem znowu się pojawia. Daj znać jakie silentblocki Ci wymienili, bo nie sądzę żeby kolejna zmiana tarcz hamulcowych przyniosła radykalną poprawę sytuacji.

Komentarz

Pracuję...