Zamieszczone przez ivor-pl
[O2] 1.6 FSI - warto?
Zwiń
X
-
[O2] 1.6 FSI - warto?
Zastanawiam się nad zakupem używanej O2 z 1.6 FSI. Krótkie pytanie - czy ktoś czymś takim jeździ i mógłby podzielić się wrażeniami? Warto, nie warto? Jak jest z awaryjnością? Co z mityczną benzyną 98 - naprawdę trzeba to lać, czy wystarczy 95 (coś gdzieś czytałem o bezsiarkowej)?
Może źle szukam, ale po wpisaniu "FSI" do wyszukiwarki forum znajduję dokładnie 20 wątków. Przejrzałem wszystkie i nie znalazłem zbyt wiele informacji. Czyżby ten silnik był aż tak mało popularny?
-
-
Aktualnie jeszcze jeżdżę Golfem 5 z silnikiem 1.4 FSI 90 KM. Można spokojnie lać Pb95, wręcz w Niemczech nawet 91, co sami piszą w instrukcji.
Na pewno 1.6 ma więcej koni i lepiej się zbiera
Awaryjność ?! Nic ponad standard, czyli zależy od egzemplarza, znam bezawaryjne i takie, w których poleciała do robienia głowica i łańcuch czy wymieniano katalizator...
Jedno jest ważne ! Nie pali mniej !
Jakbym jeszcze raz wybierał... pewnie bym kupił 1.6 105 KM, który wciąż jest wkłądany do najnowszej Octavii czy Golfa 6.
Komentarz
-
-
Zapewne ktoś zaraz będzie krytykował ten silnik ale są gusta i guściki. Ja osobiście polecam. W moim przypadku autko jest jak na razie bezawaryjne i oby tak zostało < kupiłem samochód jako 3 letni >. Zapewne gdyby samochód miał troszkę większą stajnię pod maską to by nie zaszkodziło ale nie mam co marudzić. Polecam zakup.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ufoja może też dodam, mój koleś kupował toledo w 2000 z tym właśnie silnikiem. dziś tym autem pomiata jego syn i ma prawie 250tys.km. natrzaskane i żadnych dłubań w silniku.
_________________Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
Komentarz