Olej w skrzyni biegów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• rekin
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez AdamB
    jama89, oleju w skrzyni biegów nie wymienia się teoretycznie w skodach już od kilkunastu lat. Dolewa się tylko jak widać wycieki lub przy sprawdzeniu na przeglądzie.
    a jadłeś frytki które smażone były na starym oleju???

w innym samochodzie też nie wymieniałem oleju zgodnie z zaleceniem ASO i skończyło się naprawą skrzyni za 6500 zł netto :evil:

więc teraz takie suche gadki Serwisów mnie nie biorą.

Zostaw komentarz:

• fcr19
    odpowiedział(a)
    Dolej, nie zawsze wymiana świadczy że się poprawi. Olej możesz wlać VW G 060 726 A2 lub też Mobil 75W/90.

Zostaw komentarz:

• mozgi
    odpowiedział(a)
    u mnie ostatnio zauważyłem, że biegi średni wchodzą a najgorzej czasami 5 wrzucić , ja mam 190 tys przebiegu 1,6 SR 98'101KM wiec rozumiem kolego fcr19 , że najlepiej będzie pasował taki sam co do Ciebie VW G 060 726 A2 , tylko teraz zastanawiam się czy lepiej stary całkowicie spuścić czy tylko dolać???

Zostaw komentarz:

• fcr19
    odpowiedział(a)
    Oleju w skrzyni nie wymienia się, jedynie uzupełnia, może być to Mobil 75W/90 lub oryginalny grupy VW G 060 726 A2 (taki zalałem przy wymianie skrzyni i sprzęgła). Mam silnik 1.6 SR 98' 101 KM i wchodzi 1.7 L, podane nawet jest tak w auto dacie.

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    Tomek_dx, Jakim olejem jest zalana oryginalnie to nie wiem, ale ten co podałeś jako ostatni G 052 512 A2 zalewają obecnie do skrzyń, gdy pojawiają się problemy z haczeniem przy zmianie biegów. Moim zdaniem jeśli masz zalewać to użyj właśnie tego.

BTW.

W ASO Wimar nie mają pojęcia co to za olej ( minarał/syntetyk ) ani jakie ma parametry ( możliwe, że typowe 75W90 ); dostali taki z poleceniem, żeby lać i tyle :diabelski_usmiech ... Kocham to ASO :twisted:

Zostaw komentarz:

• Tomek_dx
    odpowiedział(a)
    Nie znalazłem w szukajce odpowiedzi na nst pytania więc prosze o pomoc.

1) Jakie są rożnice pomiedzy ponizszymi olejami do skrzyni biegów
    G 052 726 A2 w ponizszym linku jest napisane że to podobno minerał, gdzie indziej wyczytałem że zastąpił go G 060 726 A2

G 052 171 A2 podobno syntetyczny
    G 052 512 A2 nic o nim nie wiem

2) Którym z nich jest oryginalnie zalana skrzynia 5-tka w Octavii II z silnikiem 1,9 TDI BXE?
    3) Który z nich jest syntetykiem i byłby najlepszy do powyższej skrzyni?

Zostaw komentarz:

• Camel-
    odpowiedział(a)
    jlupino, a to pewnie z powodu zalania złego oleju. Zwracajcie uwagę na aprobaty i dopasowujcie je do swoich skrzyń. Za pewne ETKA coś na ten temat wie

Zostaw komentarz:

• jlupino
    odpowiedział(a)
    Lepiej zostawic skrzynie w spokoju jak sie nic nie dzieje.Zmieniałem w cienkolu 1.1 ktorego miałem od nowosci a biegi wchodziły idealnie.To byla tzw profilaktyka przy 120kkm-ach.Po wymianie oleju (nie pamietam jaki to byl) biegi wchodziły duzo gorzej,szczegolnie zimą po całonocnym postoju.

Zostaw komentarz:

• luks
    odpowiedział(a)
    tu jest porada obrazkowa

mój olej po 120 000km w ogóle nie przypominał tego z butelki - przebieg mam raczej autentyczny skrzynia po wymianie chodziła jak masełko♦

Zostaw komentarz:

• Camel-
    odpowiedział(a)
    Oczywiście, pilnujemy ilość oleju!

Zostaw komentarz:

• DarekD
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Camel-
    wymiana oleju nie jest konieczna, gdyż olej w skrzyni się nie zużywa.
    Też jestem tego zdania. Warto tylko raz na jakiś czas sprawdzić, czy niema wycieków i w razie konieczności uzupełnić.

Zostaw komentarz:

• Camel-
    odpowiedział(a)
    Są dwie szkoły odnośnie wymieniania oleju w manualu. Osobiście uważam, że nie ruszać póki wszystko działa.

Pierwsza szkoła:
    wymiana okresowa z powodu zużycia/zestarzenia się oleju - interwał dowolny (w zalezności od mechanika, producenta itp).

Druga szkoła:
    wymiana oleju nie jest konieczna, gdyż olej w skrzyni się nie zużywa.

Osobiście jestem skłonny uwierzyć tej drugiej. Poszukam wam fotek rozebranej skrzni, gdzie są resztki oleju, który był tam od nowości. Nie pamiętam ile skrzynia miała przebiegu. W każdym bądź razie olej wizualnie wyglądał jak z butelki.

Dla własnego spokoju można go zmienić raz na... 200 tys?

Zostaw komentarz:

• Tomek_dx
    odpowiedział(a)
    SuchyX Poniżej masz schematy serwisowe do O2 ale skrznie 5 biegowe są w O1 i O2 takie same. Po czesku skrzynia to prevodovka (ściągnij sobie plik pdf) i szukaj rozdziału: Kontrola stavu oleje v pøevodovce. Tego chyba nie musze tłumaczyć

Zostaw komentarz:

• DarekD
    odpowiedział(a)
    Śrubę znajdziesz z boku obudowy skrzyni biegów. W skodzie jeszcze nie zmieniałem, robiłem to w Polonezie, ale będzie tak samo. Może ktoś na forum ma fotki, ja niestety nie mam. Powodzenia.

Zostaw komentarz:

• SuchyX
    odpowiedział(a)
    DarekD, to jeszcze napisz gdzie tej śruby szukać i będzie gites

Zostaw komentarz:

• DarekD
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez SuchyX
    A ja zadam pytanie natury technicznej. Gdzie się sprawdza poziom oleju w skrzyni.
    Odkręcasz tą śrubę gdzie wlewasz olej do skrzyni i jeśli olej leciutko się wylewa ( zaczyna się sączyć ) to jest poziom. ( Ja tak sprawdzam )

Zostaw komentarz:

• SuchyX
    odpowiedział(a)
    piotrek_gdy, o wymianie to słyszałem ale chce sprawdzić czy dolewki nie potrzeba.

Zostaw komentarz:

• piotrek_gdy
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez jama89
    ja juz mam 120kkm czyli wypadaloby.
    specyfikacja techniczna skrzyń manualnych koncernu VAG bodajże nie przewidywala wogóle wymiany oleju w skrzyni

Zostaw komentarz:

• SuchyX
    odpowiedział(a)
    A ja zadam pytanie natury technicznej. Gdzie się sprawdza poziom oleju w skrzyni.

Moje auto na nalatane przeszło 203kkm i miałem zmieniane sprzęgło kompletne i nie wiem czy mechanik sprawdził stan oleju w skrzyni a go o to prosiłem

Zostaw komentarz:

• Kajtiii
    odpowiedział(a)
    Jak Ci nie kapie tj. nie masz ubytków to daj skrzyni święty spokój Moja skrzynia ma już 190.000 km i oleju nie wymieniałem ani nie uzupełniałem (trzyma stan). Wszystko chodzi tip top

Zostaw komentarz:

• luks
    odpowiedział(a)
    sprawdź sobie też czy do twojej skrzyni należy użyć oleju klasy API GL4 czy GL5..
    chyba najlepszy byłby oryginał. czytałem złe opinie o motulach gl4/5 - przynajmniej w skrzyniach do AKL..
    no i własciwie podstawowe pytanie - dlaczego chcesz zmieniać

Zostaw komentarz:

• jama89
    odpowiedział(a)
    ja juz mam 120kkm czyli wypadaloby...

Zostaw komentarz:

• rss
    odpowiedział(a)
    teoretycznie nie trzeba go wymieniac, ale ....

mozna to zrobic po wielokrotnosci 60.000,
    najlepiej uzyc syntetycznego 75W90 (marka do wyboru, polecane sa mobil i motul)
    ile go dokladnie wchodzi musze sprawdzic w madrych ksiazkach

Zostaw komentarz:

• jama89
    odpowiedział(a)
    AdamB, aha bo w ksiazce ser tez nic nie wynalazlem. a jak mialem felicje to sobie zmienilem raz

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    jama89, oleju w skrzyni biegów nie wymienia się teoretycznie w skodach już od kilkunastu lat. Dolewa się tylko jak widać wycieki lub przy sprawdzeniu na przeglądzie.

Zostaw komentarz:

Pracuję...