No to dobrze że się wyjaśniło. Choć te 500 + przegląd to ja bym za "bardzo ugodowe" nie uznał
strumienica w miejsce katalizatora...
Zwiń
X
-
strumienica w miejsce katalizatora...
Możliwe że będę musiał wymienić częściowo układ wydechowy, gdyż jest już skorodowany i lekko naprawiany. Jednym z elementów, który przyjdzie mi demontować będzie katalizator.
Katalizator jest częścią dosyć kosztowną. Oglądam elementy układu wydechowego na aukcjach i widzę, że jest coś takiego jak STRUMIENICA, którą można montować w miejsce katalizatora. Wg opisów podobno podwyższa nawet dynamikę jazdy.
Co o tym myślicie?
Czy to jest dozwolone?
Miał ktoś z Was kiedyś z czymś takim do czynienia?strazakp
Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.
-
-
Zamieszczone przez JanuszSzstrazakp, Przebij katalizator rurą,zawartość wysyp,a puszkę obspawaj na rurze aby wyglądało,że kat jest na swoim miejscu.
O strumienicy nie myśl,szkoda kasy.
Ona pozytywnie działa na sprzedawców,a konkretnie na ich kieszeń....DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JanuszSzZamieszczone przez PiotrekDKi proponuje jeszcze doprowadzic koncowke ukladu wydechowego do kabiny :twisted:
nie pochwalem usowania katalizatora, widze ze kolega juz troche przezyl ale daj innym tez pooddychac choc ciut czystrzym powietrzem :roll:...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez romi-70Nie wiem jak w tdi ale w wolnossaku jak mi zabilo kata to zalozyli mi strumienice i... przyspieszenie lepsze + nizsze spalanie :wink:kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
A ja właśnie dziś dokonałem operacji zamiany starego zapchanego kata na strumienice z EL-TECu, można u nich zamówić również tłumik w to miejsce.
Wrażenia, w sumie nie co lepiej wchodzi na obroty, ale czego można się spodziewać po wycięciu kata z przebiegiem 230 000km. :lol: Minusem jest słyszalny lekki gwizd z pod samochodu.
Po pierwszym bucie zobaczyłem za sobą chmurę dymu - czyli norma po pozbyciu się kata.
Co do wbiciu rury z kata, nie jest to takie proste, musi zając się tym kumaty tłumikarz, jeden taki chciał za wspawanie rury w kata i wymianę złącza elastycznego 300zł. A drugi powiedział, że może mi wybebeszyć kata, ale rury nie wspawa bo ciężko to dobrze zrobić, a nie uśmiecha mi się posiadanie pustej puszki dającej rezonans.
Warto pamiętać, że katalizator w TDI ma inną średnice wejścia (50mm) i wyjście (55mm), oraz że są one pod innym kontem. Tak więc montując strumienice czy tłumik, należy go zamontować pod kontem, ale z tym nie ma problemu
Zamieszczone przez JanuszSzstrazakp, Przebij katalizator rurą,zawartość wysyp,a puszkę obspawaj na rurze aby wyglądało,że kat jest na swoim miejscu.
O strumienicy nie myśl,szkoda kasy.W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
odkopuje temat, umarł mi katalizator. Mam pytanie wstawić zwykły tłumik dedykowany czy wstawić strumienicę ?
Katalizatora nie wstawiam i nie będzie ...
dodatkowo pytam czy będzie bardzo głośno w samochodzie? nie chciałbym być jak hondy civic na ala mugenach itd itp ? Co polecacie ??
DziękiBYŁ : MÓJ SZKODNIK http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=17786
JEST : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78705
www.tri-dent.pl www.kancelaria-storoniak.pl
FB: Michał Storoniak
Komentarz
-
-
Możesz wstawić rurkę, możesz tłumik, możesz strumienice, możesz, jeśli nie planujesz sprzedać katalizatora, wybebeszyć kata, wspawać tam rurkę i z powrotem na auto.
Ja po wstawieniu strumienicy nie zauważyłem, zmiany w dźwięku. No może po rozgrzaniu słychać z układu lekki gwizd, ale tylko na zewnątrz samochodu, w kabinie nie słyszalny.
Znajomy w G4 też wymienił kata na strumienice i również nie zauważył różnicy.W Polsce nie ma kryzysu.
Komentarz
-
-
Udesky, dziękować za radę , w piątek będę modzić ... a pytam katalizator sie sprzedaje na zlomie czy jakas utylizacja ?BYŁ : MÓJ SZKODNIK http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=17786
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bobaskatalizator sie sprzedaje na zlomie czy jakas utylizacja ?W Polsce nie ma kryzysu.
Komentarz
-
-
A wytłumaczcie mi koledzy, proszę, po co w ogóle takie kombinacje z zamianą katalizatora, czyli elementu przewidzianego do specyfikacji pojazdu przez prawodawstwo i producenta samochodu na wymyślony przez jakiegoś domorosłego rzeźbiarza (strumienica) lub "wybijaniu" (!) katalizatora ? Bo żadnego innego powodu poza naszym narodowym cwaniactwem i nieprzemożną chęcią oszczędzenia choćby 5 zł na czymś czego i tak nie widać, więc nie może być powodem do dumy, po prostu nie znajduję. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że nowy dedykowany katalizator może być powodem poważnego finansowego zgryzu u uwielu osób, ale na rynku jest przecież też full katalizatorów uniwersalnych (produkowanych przez uznane firmy - Bosala, Walkera, Tesha i innych), za które już nie trzeba płacić Bóg wie jakich pieniędzy. Więc dlaczego jest tak, że jak jakiś jeleń wspomni na tym forum o HIDach, to natychmiast zostanie słusznie sprowadzony do parteru, a w temacie katalizatorów wszyscy radośnie dywagują sobie o tym jak tu chytrze oszukać ? A może całkiem niesłusznie mi takie porównanie do głowy przyszło ? Pewnie oklep zaraz dostanę za to co napisałem, ale wyjaśnijcie mi to, proszę.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mg1976A wytłumaczcie mi koledzy, proszę, po co w ogóle takie kombinacje z zamianą katalizatora, czyli elementu przewidzianego do specyfikacji pojazdu przez prawodawstwo i producenta samochodu na wymyślony przez jakiegoś domorosłego rzeźbiarza (strumienica) lub "wybijaniu" (!) katalizatora ? Bo żadnego innego powodu poza naszym narodowym cwaniactwem i nieprzemożną chęcią oszczędzenia choćby 5 zł na czymś czego i tak nie widać, więc nie może być powodem do dumy, po prostu nie znajduję. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że nowy dedykowany katalizator może być powodem poważnego finansowego zgryzu u uwielu osób, ale na rynku jest przecież też full katalizatorów uniwersalnych (produkowanych przez uznane firmy - Bosala, Walkera, Tesha i innych), za które już nie trzeba płacić Bóg wie jakich pieniędzy. Więc dlaczego jest tak, że jak jakiś jeleń wspomni na tym forum o HIDach, to natychmiast zostanie słusznie sprowadzony do parteru, a w temacie katalizatorów wszyscy radośnie dywagują sobie o tym jak tu chytrze oszukać ? A może całkiem niesłusznie mi takie porównanie do głowy przyszło ? Pewnie oklep zaraz dostanę za to co napisałem, ale wyjaśnijcie mi to, proszę.
pzdr
Też pewnie będe miał zaraz oklep.
Komentarz
-
-
usuniecie katalizatora nie spowoduje bezposredniego zagrozenia tak jak oslepienie zle zamontowanym HIDem. Chyba kazdy widzi tutaj roznice.
Usuniecie katalizatora to jeden z "tuningow" majacy dodac mocy - stad jego popularnosc.
Na ile szkodliwe jest usuniecie katalizatora dla srodowiska? poniewaz jest to robione incydentalnie, to zadne. Natomiast istnieje jakies-tam ryzyko wykrycia tego.
Ja do tej pory zastanawiam sie jak takie auta bez katalizatora przechodza przeglady...
Komentarz
-
-
za stary skapciały katalizator ?????BYŁ : MÓJ SZKODNIK http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=17786
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marxusuniecie katalizatora nie spowoduje bezposredniego zagrozenia tak jak oslepienie zle zamontowanym HIDem. Chyba kazdy widzi tutaj roznice.
Zamieszczone przez MarxUsuniecie katalizatora to jeden z "tuningow" majacy dodac mocy - stad jego popularnosc.
Zamieszczone przez MarxNa ile szkodliwe jest usuniecie katalizatora dla srodowiska? poniewaz jest to robione incydentalnie, to zadne. Natomiast istnieje jakies-tam ryzyko wykrycia tego.
Zamieszczone przez MarxJa do tej pory zastanawiam sie jak takie auta bez katalizatora przechodza przeglady...
Raz jeszcze podkreślę - osobiście uważam tego rodzaju rozwiązania za oszustwo - chciałbym użyć tu mocniejszego sformułowania, ale czuję respekt przed Modami, bo mogłoby im się to nie spodobać A jeżeli rzeczywiście tak jest (cały czas czekam, aż ktoś poda argumenty, że się mylę), to może tego typu wątki powinny być zamykane z uwagi na ich instruktażowy charakter ?
Zamieszczone przez bobasza stary skapciały katalizator ?????
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mg1976ceramiczny substart
Poza tym- oszustwem to chyba jest cała nagonka na przemysł motoryzacyjny, normy Euro.
Kolejna sprawa- usunięcie kata powoduje zmniejszenie oporów hydraulicznych a co za tym idzie pozytywny wpływ na spalanie samochodu- czyli zmniejszenie emisji.
Następna sprawa- mg1976, porównaj sobie emisję CO2 1,8 TSI oraz 1,9 tdi. Czy przez usunięcie kata tdi zbliży się do TSI :?:It doesn't matter what we're losing
It only matters what we're going to find!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomilKatalizator nie jest substratem bo nie zużywa się w trakcie reakcji http://pl.wikipedia.org/wiki/Katalizator
, bo nam się zaraz całkiem potoczne i fachowe terminy pomieszają. Co do użytego określenia "substrat", to do tej pory uznawałem je za wymienne z "wkładem".
Zamieszczone przez tomilPoza tym- oszustwem to chyba jest cała nagonka na przemysł motoryzacyjny, normy Euro.
Zamieszczone przez tomilKolejna sprawa- usunięcie kata powoduje zmniejszenie oporów hydraulicznych a co za tym idzie pozytywny wpływ na spalanie samochodu- czyli zmniejszenie emisji.
Zamieszczone przez tomilNastępna sprawa- mg1976, porównaj sobie emisję CO2 1,8 TSI oraz 1,9 tdi. Czy przez usunięcie kata tdi zbliży się do TSI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mg1976Ano gdyby diagności tak bardzo nie brzydzili się używania analizatorów spalin, to sądzę, że te auta przeglądów by nie przechodziły. I tylko dlatego ten temat może być żywy.
Zamieszczone przez mg1976Nie powiem głośno, co sądzę o takim "tuningu", ale myślę, że kolega się bez trudu domyśli
Poza tym nie już od dziś wiadomo, że nagonka na normy emisji spalin jest nie do końca adekwatna do tego jak jest w rzeczywistości. Niedawno mówili o globalnym ociepleniu, a teraz słyszę w TV o nadchodzącej epoce lodowcowe. :lol:W Polsce nie ma kryzysu.
Komentarz
-
-
katalizator jest usuwany sporadycznie, podobnie jak sporadycznie sa tuningowane samochody. To ze w internecie jest duzo na ten temat nie swiadczy w zaden sposob o popularnosci. Ile aut na twoim osiedlu ma usuniety katalizator? Mysle ze wyzywanie od oszustow jest niecelowe, i strasznie wkurzaja mnie tacy "święci". Ale niestety na kazdym forum/grupie znajdzie sie kilku takich...
Komentarz
-
Komentarz