strumienica w miejsce katalizatora...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartek_pulawy
    Ambiente
    • 2010
    • 122

No to dobrze że się wyjaśniło. Choć te 500 + przegląd to ja bym za "bardzo ugodowe" nie uznał
  • strazakp
    Elegance
    • 2008
    • 819
    • Octavia II (1Z3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Możliwe że będę musiał wymienić częściowo układ wydechowy, gdyż jest już skorodowany i lekko naprawiany. Jednym z elementów, który przyjdzie mi demontować będzie katalizator.
    Katalizator jest częścią dosyć kosztowną. Oglądam elementy układu wydechowego na aukcjach i widzę, że jest coś takiego jak STRUMIENICA, którą można montować w miejsce katalizatora. Wg opisów podobno podwyższa nawet dynamikę jazdy.
    Co o tym myślicie?
    Czy to jest dozwolone?
    Miał ktoś z Was kiedyś z czymś takim do czynienia?
    strazakp

Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
    Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

strazakp, Przebij katalizator rurą,zawartość wysyp,a puszkę obspawaj na rurze aby wyglądało,że kat jest na swoim miejscu.
      O strumienicy nie myśl,szkoda kasy.
      Ona pozytywnie działa na sprzedawców,a konkretnie na ich kieszeń.
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• PiotrekDK
        Elegance
        • 2007
        • 798
        • Seat

Zamieszczone przez JanuszSz
        strazakp, Przebij katalizator rurą,zawartość wysyp,a puszkę obspawaj na rurze aby wyglądało,że kat jest na swoim miejscu.
        Ona pozytywnie działa na sprzedawców,a konkretnie na ich kieszeń.
        i proponuje jeszcze doprowadzic koncowke ukladu wydechowego do kabiny :twisted:
        ...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
        mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088

Komentarz

• romi-70
          Elegance
          • 2008
          • 920
          • Volkswagen
          • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Nie wiem jak w tdi ale w wolnossaku jak mi zabilo kata to zalozyli mi strumienice i... przyspieszenie lepsze + nizsze spalanie :wink:
          Była O1 TDI , jest G7 Variant TSI

http://www.motostat.pl/user_images/71265/icon3.png

Komentarz

• JanuszSz
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 2835
            • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez PiotrekDK
            Ani śmieszne,ani mądre ani nie wnoszące nic do tematu.
            Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• rekin
              Rider
              • 2008
              • 398

Zamieszczone przez romi-70
              Nie wiem jak w tdi ale w wolnossaku jak mi zabilo kata to zalozyli mi strumienice i... przyspieszenie lepsze + nizsze spalanie :wink:
              przy strumienicy to pewnie jest 30 KM więcej :P
              W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

• PiotrekDK
                Elegance
                • 2007
                • 798
                • Seat

Zamieszczone przez PiotrekDK
                Ani śmieszne,ani mądre ani nie wnoszące nic do tematu.
                widze ze kolega nie rozumie podtekstu wiec wyraze sie prosciej
                nie pochwalem usowania katalizatora, widze ze kolega juz troche przezyl ale daj innym tez pooddychac choc ciut czystrzym powietrzem :roll:
                ...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
                mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088

Komentarz

• rss
                  L&K
                  • 2009
                  • 1098

Zamieszczone przez romi-70
                  nic dziwnego. skoro wycieli ZAPCHANY katalizator to i kawal zwyklej rurki wspawany zamiast tej strumienicy spowodowalby poprawe .....
                  kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• Marx
                    Elegance
                    • 2009
                    • 865

ale jak toto przechodzi przeglad bez katalizatora?

Komentarz

• romi-70
                      Elegance
                      • 2008
                      • 920
                      • Volkswagen
                      • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Zamieszczone przez Marx
                      ale jak toto przechodzi przeglad bez katalizatora?
                      normalnie... a kto by tam nos podstawial :?: :P
                      Była O1 TDI , jest G7 Variant TSI

http://www.motostat.pl/user_images/71265/icon3.png

Komentarz

• Udesky
                        RS
                        • 2007
                        • 1692
                        • Octavia I (1U2)
                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

A ja właśnie dziś dokonałem operacji zamiany starego zapchanego kata na strumienice z EL-TECu, można u nich zamówić również tłumik w to miejsce.
                        Wrażenia, w sumie nie co lepiej wchodzi na obroty, ale czego można się spodziewać po wycięciu kata z przebiegiem 230 000km. :lol: Minusem jest słyszalny lekki gwizd z pod samochodu.
                        Po pierwszym bucie zobaczyłem za sobą chmurę dymu - czyli norma po pozbyciu się kata.
                        Co do wbiciu rury z kata, nie jest to takie proste, musi zając się tym kumaty tłumikarz, jeden taki chciał za wspawanie rury w kata i wymianę złącza elastycznego 300zł. A drugi powiedział, że może mi wybebeszyć kata, ale rury nie wspawa bo ciężko to dobrze zrobić, a nie uśmiecha mi się posiadanie pustej puszki dającej rezonans.

Warto pamiętać, że katalizator w TDI ma inną średnice wejścia (50mm) i wyjście (55mm), oraz że są one pod innym kontem. Tak więc montując strumienice czy tłumik, należy go zamontować pod kontem, ale z tym nie ma problemu
                        Dziwnę myślenie, tym bardziej, że taki katalizator można sprzedać. W skupie kosztuje chyba ze 100zł. Nie pamiętam teraz dokładnie.
                        W Polsce nie ma kryzysu.
                        Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• bobas
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1676

odkopuje temat, umarł mi katalizator. Mam pytanie wstawić zwykły tłumik dedykowany czy wstawić strumienicę ?

Katalizatora nie wstawiam i nie będzie ...

dodatkowo pytam czy będzie bardzo głośno w samochodzie? nie chciałbym być jak hondy civic na ala mugenach itd itp ? Co polecacie ??

Dzięki
                          BYŁ : MÓJ SZKODNIK http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=17786

JEST : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78705

www.tri-dent.pl www.kancelaria-storoniak.pl

FB: Michał Storoniak

Komentarz

• Udesky
                            RS
                            • 2007
                            • 1692
                            • Octavia I (1U2)
                            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Możesz wstawić rurkę, możesz tłumik, możesz strumienice, możesz, jeśli nie planujesz sprzedać katalizatora, wybebeszyć kata, wspawać tam rurkę i z powrotem na auto.
                            Ja po wstawieniu strumienicy nie zauważyłem, zmiany w dźwięku. No może po rozgrzaniu słychać z układu lekki gwizd, ale tylko na zewnątrz samochodu, w kabinie nie słyszalny.
                            Znajomy w G4 też wymienił kata na strumienice i również nie zauważył różnicy.
                            W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• bobas
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1676

Udesky, dziękować za radę , w piątek będę modzić ... a pytam katalizator sie sprzedaje na zlomie czy jakas utylizacja ?

Komentarz

• Udesky
                                RS
                                • 2007
                                • 1692
                                • Octavia I (1U2)
                                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez bobas
                                katalizator sie sprzedaje na zlomie czy jakas utylizacja ?
                                Tu musisz się dowiedzieć czy ktoś nie skupuje go w twoich okolicach, podobno dają ok 100 - 150zł za niego. Ewentualnie na allegro.
                                W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• mg1976
                                  Drive
                                  • 2007
                                  • 74

A wytłumaczcie mi koledzy, proszę, po co w ogóle takie kombinacje z zamianą katalizatora, czyli elementu przewidzianego do specyfikacji pojazdu przez prawodawstwo i producenta samochodu na wymyślony przez jakiegoś domorosłego rzeźbiarza (strumienica) lub "wybijaniu" (!) katalizatora ? Bo żadnego innego powodu poza naszym narodowym cwaniactwem i nieprzemożną chęcią oszczędzenia choćby 5 zł na czymś czego i tak nie widać, więc nie może być powodem do dumy, po prostu nie znajduję. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że nowy dedykowany katalizator może być powodem poważnego finansowego zgryzu u uwielu osób, ale na rynku jest przecież też full katalizatorów uniwersalnych (produkowanych przez uznane firmy - Bosala, Walkera, Tesha i innych), za które już nie trzeba płacić Bóg wie jakich pieniędzy. Więc dlaczego jest tak, że jak jakiś jeleń wspomni na tym forum o HIDach, to natychmiast zostanie słusznie sprowadzony do parteru, a w temacie katalizatorów wszyscy radośnie dywagują sobie o tym jak tu chytrze oszukać ? A może całkiem niesłusznie mi takie porównanie do głowy przyszło ? Pewnie oklep zaraz dostanę za to co napisałem, ale wyjaśnijcie mi to, proszę.

Komentarz

• marte
                                    Rider
                                    • 2007
                                    • 259

Zamieszczone przez mg1976
                                    A wytłumaczcie mi koledzy, proszę, po co w ogóle takie kombinacje z zamianą katalizatora, czyli elementu przewidzianego do specyfikacji pojazdu przez prawodawstwo i producenta samochodu na wymyślony przez jakiegoś domorosłego rzeźbiarza (strumienica) lub "wybijaniu" (!) katalizatora ? Bo żadnego innego powodu poza naszym narodowym cwaniactwem i nieprzemożną chęcią oszczędzenia choćby 5 zł na czymś czego i tak nie widać, więc nie może być powodem do dumy, po prostu nie znajduję. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że nowy dedykowany katalizator może być powodem poważnego finansowego zgryzu u uwielu osób, ale na rynku jest przecież też full katalizatorów uniwersalnych (produkowanych przez uznane firmy - Bosala, Walkera, Tesha i innych), za które już nie trzeba płacić Bóg wie jakich pieniędzy. Więc dlaczego jest tak, że jak jakiś jeleń wspomni na tym forum o HIDach, to natychmiast zostanie słusznie sprowadzony do parteru, a w temacie katalizatorów wszyscy radośnie dywagują sobie o tym jak tu chytrze oszukać ? A może całkiem niesłusznie mi takie porównanie do głowy przyszło ? Pewnie oklep zaraz dostanę za to co napisałem, ale wyjaśnijcie mi to, proszę.
                                    Bo Polak to cwaniak. Myśli tylko i wyłącznie o sobie w czasie teraźniejszym, a napewno nie o przyszłości i późniejszych skutkach takiego działania. Jak kogoś stać na auto za 60 tyś. zł to wydatek 1000 zł na katalizator nie rujnuje.... No ale cóż....
                                    pzdr

Też pewnie będe miał zaraz oklep.

Komentarz

• Marx
                                      Elegance
                                      • 2009
                                      • 865

usuniecie katalizatora nie spowoduje bezposredniego zagrozenia tak jak oslepienie zle zamontowanym HIDem. Chyba kazdy widzi tutaj roznice.
                                      Usuniecie katalizatora to jeden z "tuningow" majacy dodac mocy - stad jego popularnosc.
                                      Na ile szkodliwe jest usuniecie katalizatora dla srodowiska? poniewaz jest to robione incydentalnie, to zadne. Natomiast istnieje jakies-tam ryzyko wykrycia tego.
                                      Ja do tej pory zastanawiam sie jak takie auta bez katalizatora przechodza przeglady...

Komentarz

• bobas
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 1676

za stary skapciały katalizator ?????

Komentarz

• mg1976
                                          Drive
                                          • 2007
                                          • 74

Zamieszczone przez Marx
                                          usuniecie katalizatora nie spowoduje bezposredniego zagrozenia tak jak oslepienie zle zamontowanym HIDem. Chyba kazdy widzi tutaj roznice.
                                          Akurat to porównanie zrobiłem z uwagi na jednej, jak dla mnie, miary oszustwo. Poza tym jeśli nawet wycięcie katalizatora tudzież zastąpienie go innym elementem nie może doprowadzić do bezpośredniego zagrożenia, to stanowi poważne naruszenie komfortu innych użytkowników - właśnie ze względu na pozbawienie układu wydechowego substratu ograniczającego emisję szkodliwych związków tlenków azotu, węglowodorów i tlenku węgla do atmosfery - komu zdarza się stać w korkach, wie o co biega.

Zamieszczone przez Marx
                                          Usuniecie katalizatora to jeden z "tuningow" majacy dodac mocy - stad jego popularnosc.
                                          Nie powiem głośno, co sądzę o takim "tuningu", ale myślę, że kolega się bez trudu domyśli :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez Marx
                                          Na ile szkodliwe jest usuniecie katalizatora dla srodowiska? poniewaz jest to robione incydentalnie, to zadne. Natomiast istnieje jakies-tam ryzyko wykrycia tego.
                                          No to wyżej kolega pisze o popularności tego rozwiązania, a tutaj o incydentalności ? Myślę, że wystarczy zajrzeć na popularny serwis aukcyjny, aby się przekonać ile zawiera ofert w tym temacie. A chyba nikt tego tam dla idei nie wystawia, prawda ? Co do jego szkodliwości i wpływu na środowisko, to j.w. + jeszcze nasuwa mi się na myśl porównanie z paleniem w piecu zużytymi oponami i wylewaniem przepracowanego oleju do studzienek kanalizacyjnych. Też można i też tanio wychodzi.

Zamieszczone przez Marx
                                          Ja do tej pory zastanawiam sie jak takie auta bez katalizatora przechodza przeglady...
                                          Ano gdyby diagności tak bardzo nie brzydzili się używania analizatorów spalin, to sądzę, że te auta przeglądów by nie przechodziły. I tylko dlatego ten temat może być żywy.

Raz jeszcze podkreślę - osobiście uważam tego rodzaju rozwiązania za oszustwo - chciałbym użyć tu mocniejszego sformułowania, ale czuję respekt przed Modami, bo mogłoby im się to nie spodobać A jeżeli rzeczywiście tak jest (cały czas czekam, aż ktoś poda argumenty, że się mylę), to może tego typu wątki powinny być zamykane z uwagi na ich instruktażowy charakter ?

Zamieszczone przez bobas
                                          za stary skapciały katalizator ?????
                                          Tak, ceramiczny substart zawiera napylone metale szlachetne (Rod, Platyna i inne), które można odzyskać. Dodatkowo niektóre kraje (nasz nie) premiują zwrot zużytych katalizatorów.

Komentarz

• tomil
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2008
                                            • 1179

ceramiczny substart
                                            Katalizator nie jest substratem bo nie zużywa się w trakcie reakcji http://pl.wikipedia.org/wiki/Katalizator

Poza tym- oszustwem to chyba jest cała nagonka na przemysł motoryzacyjny, normy Euro.
                                            Kolejna sprawa- usunięcie kata powoduje zmniejszenie oporów hydraulicznych a co za tym idzie pozytywny wpływ na spalanie samochodu- czyli zmniejszenie emisji.

Następna sprawa- mg1976, porównaj sobie emisję CO2 1,8 TSI oraz 1,9 tdi. Czy przez usunięcie kata tdi zbliży się do TSI :?:
                                            It doesn't matter what we're losing
                                            It only matters what we're going to find!

Komentarz

• mg1976
                                              Drive
                                              • 2007
                                              • 74

Zamieszczone przez tomil
                                              Katalizator nie jest substratem bo nie zużywa się w trakcie reakcji http://pl.wikipedia.org/wiki/Katalizator
                                              OK, jeśli mamy się Wiki posługiwać, to łącznie z tym linkiem: http://pl.wikipedia.org/wiki/Katalizator_samochodowy
                                              , bo nam się zaraz całkiem potoczne i fachowe terminy pomieszają. Co do użytego określenia "substrat", to do tej pory uznawałem je za wymienne z "wkładem".

Zamieszczone przez tomil
                                              Poza tym- oszustwem to chyba jest cała nagonka na przemysł motoryzacyjny, normy Euro.
                                              No to jest ciekawa teza, tylko niech się kolega jeszcze z dowodem rozwinie.

Zamieszczone przez tomil
                                              Kolejna sprawa- usunięcie kata powoduje zmniejszenie oporów hydraulicznych a co za tym idzie pozytywny wpływ na spalanie samochodu- czyli zmniejszenie emisji.
                                              Tego, z oczywistych względów, pozwolę sobie nie komentować.

Zamieszczone przez tomil
                                              Następna sprawa- mg1976, porównaj sobie emisję CO2 1,8 TSI oraz 1,9 tdi. Czy przez usunięcie kata tdi zbliży się do TSI
                                              A z jakiego powodu miałbym to porównywać ? Co to ma do rzeczy w poruszonym temacie ? Oba silniki fabrycznie wyposażane są przecież w katalizatory. Jeżeli już cokolwiek porównywać, to np. zmiany w kolejnych normach EURO od 1993 r.

Komentarz

• Udesky
                                                RS
                                                • 2007
                                                • 1692
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Ano gdyby diagności tak bardzo nie brzydzili się używania analizatorów spalin, to sądzę, że te auta przeglądów by nie przechodziły. I tylko dlatego ten temat może być żywy.
                                                Tak się składa, że w przypadku diesla brak katalizatora, a tym bardziej z użytego już katalizatora, emisja spalin mierzona przez diagnostów mieści się w normie. Wiem, bo miałem parę razy mierzone i nigdy nikt mi nie zarzucił i zawsze na moje pytanie, jak wygląda sprawa, słyszałem: mieści się w normie.
                                                Nie powiem głośno, co sądzę o takim "tuningu", ale myślę, że kolega się bez trudu domyśli
                                                Jak będziesz miał już przytkany kat, a turbo będzie wskazywać na pierwsze objawy zapieczonych kierowniczek to będziesz myślał coś innego. Odetkanie układu wydechowego najczęściej robi się w modzonych silnikach, dla których stary przytkany kat, może spowodować z czasem zapieczenie kierowniczek i raczej sprawa uniwersalnego kata na długo nam tu sprawy nie załatwi, bo jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

Poza tym nie już od dziś wiadomo, że nagonka na normy emisji spalin jest nie do końca adekwatna do tego jak jest w rzeczywistości. Niedawno mówili o globalnym ociepleniu, a teraz słyszę w TV o nadchodzącej epoce lodowcowe. :lol:
                                                W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• Marx
                                                  Elegance
                                                  • 2009
                                                  • 865

katalizator jest usuwany sporadycznie, podobnie jak sporadycznie sa tuningowane samochody. To ze w internecie jest duzo na ten temat nie swiadczy w zaden sposob o popularnosci. Ile aut na twoim osiedlu ma usuniety katalizator? Mysle ze wyzywanie od oszustow jest niecelowe, i strasznie wkurzaja mnie tacy "święci". Ale niestety na kazdym forum/grupie znajdzie sie kilku takich...

Komentarz

Pracuję...