Ja byłem w zasadniczej w ŻW. Byłem kierowcą. Taka jazda była dozwolona tylko na pilotkach albo kogucie. Bez tego każda służba mundurowa musi przestrzegać kodeksu. Sam dostałem od dowódcy patrolu mandat za wyprzedzanie na pasach.
[O1] podniesienie zawieszenia
Zwiń
X
-
[O1] podniesienie zawieszenia
Witam wszystkich mam prośbę o informację odnośnie przedniego zawieszenia - z racji tego że często się obcieram czy możecie mi podpowiedzieć najprostszy sposób jak podnieść przód auta tanim kosztem bo mam teraz inne wydatki - czy wystarczą jakieś wyższe tulejki? W przyszłym roku planuję wymianę amortyzatorów i wtedy jakieś większe inwestycje w zawieszenie no ale potrzebuję czegoś doraźnegoPrawda jest tylko jedna i leży tam gdzie leży
-
-
ozzi, tuleje dystansowe. koszt 41zł/szt w aso
do poczytania :arrow: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ro%BFa&start=0
Komentarz
-
-
super porada no właśnie o to mi chodziło może uda mi się zrobić w przyszłym tygodniu to dam znać. Na przyszły rok jak będę robił zawieszenie to muszę autko trochę utwardzić bo jak mnie wybija z jakiejś nierówności to wpadam i wtedy walę dołem i tak już raz spawałem miskę a szkoda bo kiedyś to mi silnik przez maskę wyleciPrawda jest tylko jedna i leży tam gdzie leży
Komentarz
-
-
Re: podniesienie zawieszenia
Wątek ze zdjęciami pakiet na bezdroza oraz podobne.Zamieszczone przez ozzijak podnieść przód auta
Komentarz
-
-
satoot, witaj
tyl mam tez nieco podniesiony ale nie za wiele
przedni zawias jest na wyższych sprężynach a tył pochodzi od octy ze zwiększonym dopuszczalnym naciskiem na oś
fotki możesz zobaczyć w albumie
[ Dodano: Sob 03 Paź, 09 13:56 ]
pierwsza okta z prawej
[ Dodano: Sob 03 Paź, 09 13:59 ]
czarna octa
[ Dodano: Sob 03 Paź, 09 14:06 ]
i tu tez masz fotki
Komentarz
-
-
ja wstawilem zwykle gumy wkrecane w sprezyny, wielkiej roznicy w jezdzie nie zauwazylem, najtansza rzecz - 7 zl sztuka, wiec komplet 14 zl(sa w hutrowaniach i sklepach z czesciami do aut ). moze rewelacji nie ma, ale tez udalo mi sie uniknac obcierania miską i na miasto ok. a i czasem pocisne(wielkiej roznicy nie zauwazylem, octa stala sie tylko troche twardsza)
Komentarz
-
-
te gumy wkrecane pomiedzy zwoje spreżyn to rzeczywiście najtańsza metoda. Ale... miałem takie gumy w escorcie na tylnej osi i pekła mi spreżyna nie wiem czy to byo powodem ale faktem jest ze pękła. czytałem później gdzieś na forum że to mogło być przyczyną. Z drugiej strony miałem też takie w golfie MK2 i nic sie nie stało. Może inni podzielą sie doświadczeniem. Te gumy raczej nie podnosza auta (może minimalnie) ale po "załadowaniu" fakt że nie siada tak nisko.
Komentarz
-
-
Gumy nie podniosą auta, jedynie mogą lekko utwardzić. Zmieniają jednak charakterystykę ugięcia spręzyn (część która winna pracować przy ugięciu, nagle jest utwardzona a cała siła przenosi się na zwoje nad i pod gumą).
tom2212, z ciekawości to przód tylko stoi na springach czy tulejki też dodane?Zamieszczone przez tom2212satoot, witaj tyl mam tez nieco podniesiony ale nie za wiele przedni zawias jest na wyższych sprężynach
jakie to sprężyny ?
Komentarz
-
-
Dziękuję za zdjęcia i obszerny wyczerpujący opis.Zamieszczone przez tom2212tyl mam tez nieco podniesiony ale nie za wiele
Przód auta bardzo mi się podoba. Nie wszyscy lubią auta z np. pakietem na bezdroża, "podniesione", a mnie się to akurat podoba i do O1 wyjątkowo moim zdaniem pasuje.
A u Ciebie... przód super, ale zrób teraz ładnie tył, równie imponująco jak przód i będzie świetnie wyglądać.
Komentarz
-
-
gumy moze malo podniosly autko, minimalnie, bo sa wpadzane miedzy zwoje fakt, ale utwardzily na wysokosci i to spowodowalo, ze przod tak nie siada i nie ma zjawiska obcierania. mi to pomoglo. tania metoda, ale narazie nic sie nie dzieje szczegolnego. a Jak ktos chce jezdzic ostro w zakretach bardzo, to powinien auto obnizyc i utwardzic a nie podnosic. Wiec wydaje mi sie ze do zwyklej jazdy gumy w zupelnosci wystarcza, jedyna rzecza o ktorej nie moge sie wypowiedziec to ich wplyw na springi, u mnie narazie wszystko ok po 10 tysiacach nastukanych na nich
Komentarz
-
-
ja kiedyś wstawiłęm takie gumy i to była porazka auto było aboslutnie nie przewidywalne...
ja też tarłem wszedzie ...co chwile ta dolna osłona sie rozpadała i trzeba było co chwilę ja ratować.
założyłem bile i jezdziłem i jeżdziłem i nic jak ręką odjął.
seryjne amorki nie trzymaja własciwego prześwitu...E21 335csi reconstruction in progress ;]
Alfa 155 2.0 ts 16V swap.
octavia-dupowóz ;] arl turbo +soft made by soft- car
Komentarz
-
-
Ja mam z przodu tulejki a z tyłu sprężyny od kombiaka. I tu i tu podniosło o około 2 cm. Jestem zadowolony, bo już w zimie nie walę spodem o koleiny a i w lecie po łąkach da się pojeździć.
Oczywiście warunkiem dobrego "uniesienia" autka są sprawne amortyzatory ale o tym już na pewno wyczytałeś
Komentarz
-
-
Przy wymianie amortyzatorów zamówiłem dodatkowo odbojniki. Z przodu i z tyłu. samochód "podnosi" się o 25 mm. Plusem jest to, że nie zachacza się o krawężniki i nie trzeba się matrwić o muldy. W moim przypadku zauważyłem też jeden minus. Mianowicie wzrosło mi średnie spalanie. Nie obserwowałem tego aż nadto dokladnie ale na baku wychodziło mniej km i komputer pokazywał z 0,5 l więcej. Być możę przez podniesienie pogarsza się współczynnik oporu. Kolega natomiast zrobił inaczej w swoim aucie. Wymienił osłonę z plastikowej na metalową. taka z pakietu na bezdroża. Jak były jakieś nierówności to szorował blachą ale można jechać spokojnie. Wydaje mi się że wersja podniesiona wygląda trochę gorzej z przodu nad kołem robi się tak jakoś nienaturalnie dużo miejsca
Komentarz
-
-
akurat kasa to nie jest wielki problem chcę maxymalnie czeszkę do góry podnieść bo jak ją zapakowuję na ful czyli 5 os i bagaż to siada . Już dwa razy rozwaliłem osłonę pod silnikiem miskę też już mam za sobąZamieszczone przez tom2212edapawel, wszystko zalezy od tego co bys chcial uzyskac i ile chcesz wydac kasy
Komentarz
-
-
to udajesz się do aso i zamawiasz pakiet na bezdrożaZamieszczone przez edapawelakurat kasa to nie jest wielki problem chcę maxymalnie czeszkę do góry podnieść
- tulejki 40zł/szt
- springi przód ok 300zł/szt
- springi tył ok 300zł/szt
- osłona pod silnik ok 900zł
- amory przód ori pakiet ok 300zł/szt
- amory tył ori pakiet ok 300zł/ tył
amory możesz wstawić inne (od siebie polecam kyb excel-g) 650zł/kpl. lub B6 ok 1800zł/kpl.
Komentarz
-
-
dzwoniłem do aso i tulejki są po 40 zeta więc doraźnie wstawie je a na przyszły rok wymienie amory musze swoje combi dodatkowo utwardzić bo pływa -- dziwna sprawa bo fabrycznie była przystosowana jako ciężarówka a dupa luźno się ugina. Cysterniarz rekomendujesz amorki blistein b6 wchodziłem na stronę firmową i tam dopasowują do O1 2000 rok b4 co cenowo też lepiej wyglada...Prawda jest tylko jedna i leży tam gdzie leży
Komentarz
-
-
ozzi, b4 to nie b6.
b4 - to lepszy zamiennik serii
kyb excel-g - imo twardzse od b4 (w poprzedniej O1 jeździłem na B4 i w porownaniu z obecnym zawiasem [kyb] wypadły gorzej)
b6 - wypadają plomby :wink:
b4 i kyb cenowo wypadają podobnie, kwestia 40-50zł ale teraz już wiem które (dla mnie) są lepsze.
Komentarz
-
Komentarz