Co wiecie na temat Orlen VERVA?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jackal
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2004
    • 758

Zamieszczone przez szkoda
    (...) trzeba tankowac na swojej sprawdzonej stacji i tyle, nie ma co sie onanizowac producentami.
    I to jest kwintesencja tematu, ktory tutaj sie pojawil zupelnie przy okazji tematu "Vervy".
    bylo: Octa I Combi TDI+MTKATOWICE
    Jest: 170/365@204/430... cos tam jezdzi :twisted:
    Perfect service by DobryGrzesWawa

Komentarz

• leszekmw
      RS
      • 2005
      • 5356

tak na koniec , w lublinie shell vpower disel czy jak mu tam jest dopiero od 2 miesięcy i od tego czasu na nim jeżdżę a wcześniej nigdy nie miałem kontaktu z takimi cudami aprzejechałem 70tyś i czy moc jest większa to niewiem / zawsze jej brak :lol: / ale napewno spadło mi spalanie , jeszczxe nie liczyłem ile ale zauważalnie , na baniaku robię teraz około 80-90km więcej / policzę/ a jeżdżę przez cały czas tą sama trasą i mniej wiecej z podobnymi prędkościami. leszek
      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
      GVI 1.4TSI
      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

Verva= nihl novi sub sole... Zatankowaliśmy 20l a już w zbiorniku było prawie totalnie pusto i różnicy brak(poza chudszym portfelem), więc jeżeli nie widać różnicy to po co przepłacać :diabelski_usmiech
        Hm, nie wiem czy sie pochwilić czy nie ale bedzie następna Skoda w przyszłym tygodniu :diabelski_usmiech

Komentarz

• Dig Dug
          L&K
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1306
          • Seat

leszekmw, To zalezy tez jak zatankujesz. Ja ostatnio zatankowalem do baku ponad 54 litry, gdzie caly ma 55 teoretycznie, a rezerwa ledwo co blysnela. Trzymalem odpowietrzacz wcisniety podczas lania i teraz mam nastukane prawie 300km, a zeszlo mi ledwo poza 1/4 baku. Jakbym tak liczyl to mam auto ekonomiczniejsze od Diesla, a wiadomo ze tak nie ma. Wiec ta kalibracja jest srednio na jeza. Ja bym sie tak nie ekscytowal.
          Była O1 jest F2.

Komentarz

• q1
            Drive
            • 2005
            • 88

z testow niemieckiego ADAC ktore sobie mogliscie przypominam wynikalo ze dla benzyniarzy paliwa "premium" nie niosa ze soba nic specjalnego oprocz wyzszej ceny, jednak przy dieslach mozna odczuc wrost mocy/spadek spalania/wieksza zywotnosc silnika, zwlaszcza przy tych bardziej wysilonych dieslach (z naciskiem na te dlubniete)

Komentarz

• ida.mac
              Ambiente
              • 2005
              • 141

Co do ekstra paliwa, to jest to paliwo najwyzszej jakosci, ale nic poza norme, wiec vervy nie daje. Siarka jest do 10ppm, a dodatkowe srodki myjace utrzymuja silnik w czystosci. Ot taki bajer, na dluzsza mete pomaga, ale kto by jezdzil 100 tys km tylko na jednym paliwie, a co za tym idzie mogl odczuc ewentualna roznice. Raczej nie ma szans - kazdy leje gdzie popadnie i koniec
              W pełni popieram Dig Dug'a.
              Otóż jakiś czas temu sklepy mięsne oferowały wołowinę z atestem weterynaryjnym (nieodległe czasy medialnej kampani szalonych krów)
              Jakiż sens mają te atesty, czy do końca życia musimy jeśc wołowinę tylko z atestem. Objawy choroby ujawniają się po 10-15 latach od zjedzenia feralnego mięsa. Skąd będziemy wiedzieć, że ileś lat temu zjedliśmy wołowinę bez atestu, która była zarażona wirusem? :roll:
              To samo z paliwem każdy tankuje biorąc pod uwagę opinię swoje indywidualne preferencje i czasdem przyznajmy jakość pracy samochodu naginamy do jakości zatankowanego paliwa. Moja teza wyklucza skrajne przypadki :diabelski_usmiech przegięć stacji paliwowych w wyniku których nie da się jechać lub dochodzi do awarii silnika.

Ja osobiście jako, że moja przygoda z diesel'em trwa niedługo nie ekperymentowałem tylko daje do picia mojej octavii BP Ulitimate.
              Czas pokaże.

pozdrawiam i zyczę wysokiej kultury spalania i małego zużycia, ... paliwa też :lol:
              ciężko jest lekko żyć,

Komentarz

• Purchawa
                Admin
                S_OCP Member
                • 2004
                • 8007

Tak jak ostatnio pisalem, testowalem Verve, a nastepnie zalalem BP Ultimate.
                Na BP przejechalem na pol baku 312km po miescie, oraz na drugiej polowce do zapalenia sie rezerwy trase - 326km, czyli razem 638km. Zalane bylo od zapalenia sie rezerwy 44l, co daje spalanie srednie 6,9l. :shock:
                Na calym baku do zera (nie ruszala sie juz wskazowka) przejechalem w sumie 693km. :shock:

W drodze powrotnej zalalem w Gda ponownie Verve i na niecalych 3 "kreskach" wskaznika przejechalem trase 352km...
                Srednia predkosc i styl jazdy w obu kierunkach byl bardzo podobny. Roznica jest zauwazalna, ale czy to BP bylo jakies trefne, czy Verva akurat dobra to juz ciezko powiedziec.
                "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• leszekmw
                  RS
                  • 2005
                  • 5356

dig dug , zawszę tankuje z odpowietrznikiem i prawie zawsze leje mi ten sam gość i wie jak to robić. tak jak pisałem mam bardzo powtarzalną trasę i to co zaobserwowałem pierwsze to to że do tej pory równe pół na wskażniku miałem 500km a w tej chwili około 560-570 jak dobrze pamietam , leszek
                  GVI 1.4TSI
                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Dig Dug
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 1306
                    • Seat

Kazdy ma swoje zdanie i slusznie. Z tym, ze nie wiem czy ogladaliscie reklame, ale za Verva rzucaja sie glownie francuskie i koreanskie pasciaki. Ani jednej skody nie widzialem zeby pojechala za ta cysterna Orlenu :diabelski_usmiech

Jest jakis TT, ale on z plakatu spadl, to mu trzeba wybaczyc. :lol:
                    Była O1 jest F2.

Komentarz

• FZR
                      Classic
                      • 2005
                      • 29

Ja ostatnio zatankowalem do baku ponad 54 litry, gdzie caly ma 55 teoretycznie, a rezerwa ledwo co blysnela.
                      Jak miałem kiedyś zagazowanego Escorcika to do butli 40l , na niektórych stacjach wchodziło 43 litry gazu :?: . Dopiero po kilku tygodniach dowiedziałem sie dlaczego :evil:

Komentarz

• kodyzak
                        Classic
                        • 2005
                        • 39

Orlenowi mówię nie. Tankowałem do pełna (po raz pierwszy na stacji Orlenu) zwykłego tzw. ekodiesla i przejechałem do zapalenia rezerwy (przy swoim normalnym stylu jazdy) jedynie 760 km :shock: Spalanie wyszło wtedy coś ok. 6,9 l. podczas gdy przeciętne dotychczasowe spalanie to 5,8 l.

Ale większe zaskoczenie przeżyłem trochę wcześniej po tankowaniu na Shellu w Legionowie, gdzie przy tankowaniu V-Powera (było to moje pierwsze tankowanie po odebraniu auta z salonu) do baku jakimś cudem weszło ponad 58 litrów (w salonie twierdzili że w baku jest już ok. 5 litrów), a bak jak się dopiero później doczytałem w instrukcji ma pojemność 55 l .

Chyba te "niemieckie" litry do przeliczania tankowanego V-Powera są jakieś mniejsze niż czeskie litry pojemności baku.

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Ogolnie to jakies dziwne liczby wychodza. Do zapalenia rezerwy znika mi z baku jakies 42-43l a najwiecej wlalem jak komp pisal 0km do konca jazdy 49l. Z tym ze przestaje tankowac jak wybije 3 razy pistolet przy srednim zuzyciu 6l.
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• lyzy 110
                            Ambiente
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 237

Zamieszczone przez kodyzak

Ale większe zaskoczenie przeżyłem trochę wcześniej po tankowaniu na Shellu w Legionowie, gdzie przy tankowaniu V-Powera (było to moje pierwsze tankowanie po odebraniu auta z salonu) do baku jakimś cudem weszło ponad 58 litrów (w salonie twierdzili że w baku jest już ok. 5 litrów), a bak jak się dopiero później doczytałem w instrukcji ma pojemność 55 l .

Chyba te "niemieckie" litry do przeliczania tankowanego V-Powera są jakieś mniejsze niż czeskie litry pojemności baku.

he he ja raz zatankowalem służbówkę na jednym nonane w baku mialem około 1/4 zbiornik pojemność 55 l a oni mi zatankowali 54 l :shock: i facio nawet nie chcial się tknactyle weszlo i kropka (no moze podwiesil mi sie plywak ale nie sadza gdyz wiem zazwyczaj ile jaest paliwa po kilometrach)

a co do orlenu to moja octavianka mowi mu STANOWCZO NIE tankuje u pana Zdzisia ktory po przegranej sprawie w sadzie ma od tamtej pory paliwko jak ta lala.
                            Wiec rowniez uwazam ze trzeba miec swoja stacje, i wcale nie musi to byc shell czy bp
                            była czeszka jest franca ale wolałem czeszkę

Komentarz

• leszekmw
                              RS
                              • 2005
                              • 5356

Zamieszczone przez Maicroft
                              Ogolnie to jakies dziwne liczby wychodza. Do zapalenia rezerwy znika mi z baku jakies 42-43l a najwiecej wlalem jak komp pisal 0km do konca jazdy 49l. Z tym ze przestaje tankowac jak wybije 3 razy pistolet przy srednim zuzyciu 6l.

a nie tankujesz z odpowietrznikiem ? u mnie wchodzi na leżącej wskazówce 58,5litra
                              GVI 1.4TSI
                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Zamieszczone przez leszekmw
                                Zamieszczone przez Maicroft

a nie tankujesz z odpowietrznikiem ? u mnie wchodzi na leżącej wskazówce 58,5litra
                                Nie, nie tankuje tak a powod jest prosty. W ten sposob zawsze wiem ile wlazi i moge w miare obiektywnie ocenic spalanie. A jak bym lal z odpowietrzaniem to raz doleje 2l a raz 10l i statystyka sie sypie. Jak potrzebuje gdzies dalej pojechac i zalezy mi na tym zeby nie tankowac tam i spowrotem to wtedy z odpowietrzaniem mozna tankowac :wink:
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• mitmar
                                  Drive
                                  • 2005
                                  • 47

ciekawe w których zbiornikach trzymają te nowe paliwa na stacjach benzynowych, bo jakoś nie widziałem by wkopywano nowe :?: a może jak ktoś już wcześniej wspominał to to samo paliwo, tylko droższe :twisted:
                                  Pzdr z Poznania

Komentarz

• Dig Dug
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 1306
                                    • Seat

mitmar, Zwolniono zbiorniki po benzynie U-95.

A tak wogole to wskazniki paliwa ogolnie w koncernie VW (seat, skoda, audi) sa do bani. Nie mozna na nich polegac, to ze masz 1/4 baku nie znaczy ze tyle masz. Ja nie ufam temu wskaznikowi, patrze jedynie na zapalenie sie rezerwy. :?
                                    Była O1 jest F2.

Komentarz

• Nexus6
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 4847
                                      • Volkswagen

Zamieszczone przez Dig Dug
                                      A tak wogole to wskazniki paliwa ogolnie w koncernie VW (seat, skoda, audi) sa do bani. Nie mozna na nich polegac, to ze masz 1/4 baku nie znaczy ze tyle masz. Ja nie ufam temu wskaznikowi, patrze jedynie na zapalenie sie rezerwy. :?
                                      no popatrz :szeroki_usmiech ja z koleji patrze na wskaźnik paliwa :diabelski_usmiech
                                      rezerwa zapala mi się wg kompa przy ilości paliwa na 60-70 km - wg wskaźnika 80-90 km
                                      - przejeżdzam i tankuje wg wskaźnika, jakoś do tej pory mnie nie zawiódł :diabelski_usmiech
                                      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Arti23
                                        Elegance
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 892
                                        • Superb II combi (3T5)
                                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Hello

Ja tankuje na Neste. Ostatnio zalałem Verve na próbę.

Moje odczucia były pozytywne. Silniczek jakby trochę ciszej i spokojniej pracował. Ale to może tylko złudzenie, tankując Super paliwo człowiek oczekuje cudu i wydaje mu sie że cud nastąpil. Jakbym nalał oleju opałowego nie wiedząc o tym a ktoś powiedzałby że to Verva, Ultimate czy V-power to pewnie powiedziałbym ze autko lepiej jeździ niż na "normalnym" paliwie. Taka natura człowieka.
                                        Nie wiem ile prawdy jest w tym co opisujecie o Superpaliwach ale niejednokrotnie w testach udowodniono że poza polepszaczami pomagajacymi w utrzymaniu czystości silnika (i kieszeni) to żadnych dodatkowych KM i Nm nie dodaja.

Może sie mylę.

Pozdrawiam
                                        Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• jarek_wt
                                          Ambiente
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 154

Zamieszczone przez Arti23
                                          Hello

Ja tankuje na Neste. Ostatnio zalałem Verve na próbę.

Nie wiem ile prawdy jest w tym co opisujecie o Superpaliwach ale niejednokrotnie w testach udowodniono że poza polepszaczami pomagajacymi w utrzymaniu czystości silnika (i kieszeni) to żadnych dodatkowych KM i Nm nie dodaja.

Może sie mylę.

Pozdrawiam
                                          Podobno daje "coś" w przypadku diesel'a. Obiektywnie rzecz biorąc to silnik a moim samochodzie chodził trochę inaczej po zalaniu V-power Diesel.
                                          Sądzę że najbezpieczniej będzie przyjąć teorię że te paliwa są lepsze jakościowo - czystrze i z dodatkami. Czy jest to warte ich ceny, to już inna sprawa ....

pozdrawiam
                                          Jarecki
                                          Octavia II, 2.0 TDI, Elegance

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

Zamieszczone przez Arti23
                                            ...żadnych dodatkowych KM i Nm nie dodaja
                                            nie ma paliwa, ktore dodaje KM i Nm.
                                            lejac 98 zamiast 95 tez nie odczujemy roznicy, jesli silnik nie jest do tego przystosowany.
                                            saport techniczny baj DGW
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm
                                            no i nie ma :-)

Komentarz

• Shadoon
                                              Ambiente
                                              • 2005
                                              • 161

a mi sie verva podoba jak na razie. Wydaje mi sie że jest lepsza od "orlen pb98 standard" - odczuwam jakby lepiej niczym nieskrępowaną moc wielkiego potwora 1,6i :wink:
                                              Bardzo apię żeby orlen był tak nierozsądny i walił zwykłe pb98 po wyzej cenie albo jak ktoś z Was pisał że verva to stare paliwo a nowe i gorsze to teraz standardowe pb98 a moze i 95. Wątpie bardzo. Byłaby afera konsumencka jak sie masz - a mają i tak juz problemy "polityczne" i myśłe że wprowadzają paliwo verva żeby własnie podnieść "morale" tankujących 8)

P.S. Raczej na reklamy nie jestem podatny :shock:
                                              Octavia Ambiente (ICE) 1.6 i Octavia II FL ELEGANCE 1.4 TSI

Komentarz

• motorsport
                                                Drive
                                                • 2005
                                                • 61

Zrobiłem test takich paliw i zostało to wydrukowane w obecnie sprzedawanym numerze Motoru. Jeżeli chodzi o moc to nic nie dają

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

motorsport, Jak sie ciesze, ze ktos odpowiedzialny za ten test sie odezwal na naszym forum 8)

Temat ciagnie sie jeszcze w drugim watku, a mianowicie:

Bede bardzo zadowolony jak zostanie mi udzielona odpowiedz na moje pytanko, w tamtym watku:

I mam jedna zasadnicza uwage do wszystkich tych testow: dlaczego nie kupia 20l oleju opalowe niech bedzie EkoTerm z Orlenu, kupiony droga oficjalna i wlany do baku, jestem bardzo ciekaw rezultatu. Pomijam aspekty ekologii i prawno-fiskalne bo te drugie akurat juz da sie przeskoczyc.
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• motorsport
                                                    Drive
                                                    • 2005
                                                    • 61

Odpowiedź na to jest chyba oczywista. Robiąc test opału dałbym Izbie Skarbowej pisemną prośbę o ukaranie mne za przestepstwo karno-skarbowe. A od Izby Skarbowej chcę się trzymać z daleka. Oczywiście ciekawe jest to, co wychodzi na opale, ale nie mozna tego przecież napisać. W starszych silnikach powinien byc wzrost mocy na opale, wynikajacy z podniesienia temperatury spalin, a co za tym idzie także ciśnienia doładowania. W nowszych chyba nie do końca. Nie wiem, nie sprawdzałem.

Komentarz

Pracuję...