może gdzieś się stykniemy po drodze ?
OII 1,9 TDI vs VW Passat 1,9 TDI
Zwiń
X
-
OII 1,9 TDI vs VW Passat 1,9 TDI
Jestem na etapie kupna nowego autka i choć w zasadzie zdecydowałem się na O2 1,9 TDI przeglądam też inne oferty. Rzuciło mi się w oczy, że w podobnej cenie co O2 można kupić Passata B5FL/B6 z tego samego rocznika z silnikiem 1,9 TDI 131 KM. Czy są jakieś wyraźne przewagi jednej opcji nad drugą?
-
-
Jedyna powazna, poza dlugoscia meskoskosci wynikajaca z posiadania jednego albo drugiego, to wg statystyk policji Passaty czesciej gina niz Octavie.
Poza tym, w Passacie masz mocniejszy silnik bo ma on te 130KM, a Octavia ma jedynie 105KM, wiadomo ze mozna dokonac modyfikacji mechanicznych i elektronicznych i bedziemy miec to prawie to samo.
Dodatkowo trzeba sie zdecydowac czy ma byc to B5FL ktory jest juz chyba 3 epoki wstecz, czy B6 ktory jest tylko 2 do tyluOctavia II ma teraz wersje po FL, ale nic nie zanosi sie na to, aby w przyszlym roku pojawil sie nowy model, a Passat w 2010 wyjedzie w nowej budzie, wiec kolejny krok generacji do tylu bedziemy mieli w garazu. Jednym to przeszkadza innym nie.
Passat to sedan albo kombi, a Octavia to liftback albo kombi, to tez dla jednych ma znaczenie, dla innych nie - mnie akurat waski otwor zaladunkowy drazni.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftPoza tym, w Passacie masz mocniejszy silnik bo ma on te 130KM, a Octavia ma jedynie 105KM, wiadomo ze mozna dokonac modyfikacji mechanicznych i elektronicznych i bedziemy miec to prawie to samo.
[ Dodano: Nie 04 Paź, 09 09:10 ]
najwyraźniejszą przewagą paska jest to, że jest po prostu sporo większy i to że jest VWem z wszystkim co za tym idzie.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftZamieszczone przez szkodano ten argument nigdy do mnie nie dociera, a 130tki nie można "poprawić" :?:Do tego EDC15 vs. EDC16 w OII. lekki mod w obu na te 160-170KM wyjdzie.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
nie rozumiem....co znaczy nowy i haslo b5 fl? b5 fl juz nie produkuja dawno, w 2005 roku zakonczyli produkcje. Rozumiem ze chodzi o porownanie nowej octavii i passata b5 fl z ostatniego roku produkcji...czyli 2005? bo b6 to juz nowa buda, aktualna do dzis.
Maicroft nie wiem czemu twierdzisz ze passat b6(produkowany od 2005 roku) jest 2 epoki do tylu. Lubie octavie,ale b6 jest wiekszy i wygodniejszym autem...i konstukcyjnie wcale nie jest stary. octavia 2 produkowana jest od 2004 przeciez...teraz tylko przeszla lifta tak naprawde.
Wiec Endrju zastanow sie nad paroletnim b6 1.9 tdi, albo tymbardziej 2.0tdi lub nowa octavka 1.9 tdi. i to i to dobry wybor, choc jakbys mial pewne zrodlo wolalbym na twoim miejscu b6 z silnikiem 2.0 tdi - produkuja je od 2005 roku.
Napewno trudno znalezc idealnie udokumetnowane i niecofane (licznik) z niemiec auta - sam probowalem kupic takiego. w polsce raczej ich sie nie wyzbywaja - to bardzo dobre autka. ale jak trafisz z pewnej reki bedziesz happyoczywiscie nowka octavka tez dobry wybor, ale wiemy ze to juz inny segment (wielkosc)
Albo szukasz z dobrych rak passka
albo idziesz do salonu po nowke octe - wybornalezy do Ciebie
[ Dodano: Nie 04 Paź, 09 11:24 ]
a co do kradziezy...sam mialem passata b5 i mi nie ukradli...a poza tym jest takie cos jak ac
Komentarz
-
-
sew1981, Doczytales o czym pisalem. Obecnie produkowany wg tych oznaczen to B7, poprzedni B6, wczesniejszy B5 i B5FL prawidlowe oznaczenia sa innedo tego w trakcie projektu jest B8.
Ja w zadnym miejscu nie napisalem ze Passat jest gorszy od Octavii (oprocz bagaznika, ktory MNIE nie odpowiada w wersji sedan)
Dodatkowo z Passata szkoda kupowac z silnikiem 2.0TDI 8V 136KM, to tak naprawde rozwiercony 1.9 ktory nic wiecej nie oferuje niz stary poczciwy 1.9TDI.
A kupno dobrego Passata wyglada tak samo jak kupno dobrej Octavi, jedno i drugie jest trudne do zrealizowania, ale mozliwe, z tym ze chyba Octavie latwiej bo wiecej jest salonowych z Polski, a nie sciagane od dziadka co nim do kosciola smigal
Komentarz
-
-
A moje zdanie jest takie: zdecydowanie wole Octavie II od Passata B6. Octavia jest lepiej wykonana (tak, tak, wiem co pisze) a w jej wnetrzu zastosowano lepsze materiały (szczególnie widać to na boczkach drzwi które w Passacie są twarde jak skała). No i Octavia II nie ma tej paskudnej listwy miedzy zegarami kojarzącej mi sie z latami 70-tymi.
Owszem Passat jest większy i zapewnia wiecej przestrzeni na tylniej kanapie, ale to co jest w O II również wystarczy dla rodziny, a bagaznik juz na 100% O II ma wystraczajacy.
Dlatego z pełną świadomościa swoich słów mówię : wolę Octavię II od Passata B6.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
maicrost...obecnie produkowany passat to b6 a nie b7...b7 dopiero nadchodzi.
a bedzie wygladal mniej wiecej tak...
jak widac..to cos w rodzaju b6 po lifcie..ale zobaczymy co sie stanie jak wypuszcza (pewnie podobnie jak octavia po lifcie bedzie)
a passat b6...jest obecnie w produkcji ...i wyglada tak od 2005 roku (zmienialy sie tylko szczegoly):
b5:
produkowany w latach 1996-2000
b5 lift:
lata 2001-2005
to akurat wersja amerykanska...
wiem co pisze...bo akurat sie mialem passata...i nazywanie b7..modelu b6 to blad - on jeszce nie wyszedl poprostu
[ Dodano: Nie 04 Paź, 09 12:22 ]
wiec lepiej poprostu naprowadzac ludzi na wlasciwe nazewnictwob6 to b6
pozdro
Komentarz
-
-
a do edndju mam jeszcze jedna propozycje...chcesz miec duzy wagen to moze pomysl nad superbem poprzedniej generacji z 1.9 albo 2.0 tdi? ja planuje tez za jakis czas sie w to przesiasc...z tylu wiecej miejsca niz w passacie - konstukcyjnie to chinski passat u nas nie wypuszczany. reszta to to samo co b5 lift
polecam, bardzo komfortowe i przestronne auto i skodzina oczywiscie
zeby nie bylo, ze zdradzam marke
[ Dodano: Nie 04 Paź, 09 12:28 ]
maicroft...masz racjetrzeba ludzi z bledu wyprowadzac
....co sadzicie...moze faktycznie koledze superba polecic?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez borutNaprawdę bardzo trzeba kochać Skodę żeby wybrać OII zamiast B6
No i jeszcze jedno, Passat na pewno nie zagości u mnie w garażu. :wink:Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBZamieszczone przez borutNaprawdę bardzo trzeba kochać Skodę żeby wybrać OII zamiast B6saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez borutNaprawdę bardzo trzeba kochać Skodę żeby wybrać OII zamiast B6. Jak mawiają jednak " miłość jest ślepa" - bez urazy zakochani.).
Po 2 latch eksploatacji moge powiedzieć, ze wybór O II był strzałem wprzysłowiową 10-tkę
Auto jest totalnie bezawaryjne, świetnie wykonane i jestem z niego w 100% zadowolony
Jak powiedziałem ostatnio kumplowi: " Jesli tak ma wyglądac każda Skoda to nie potrzebuje Audi ".Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigJak powiedziałem ostatnio kumplowi: " Jesli tak ma wyglądac każda Skoda to nie potrzebuje Audi ".
Big, diabeł tkwi w szczegółach, trzeba się tylko przyjrzeć dokładnie.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
nie wiem...jak to jest z nowymi...ale ja mialem passata b5 w bardzo dobrej wersji trendline ale doposazonego fabrycznie z 1999 roku (fabryczne ksenony itp, full elektryka), od highlina roznil go tylko brak skory. Full wypas i uwazam, nie wrzucajac na skode (ktora mam) ze jakosc wykonczenia skody jest gorsza wlasnie, mimo ze skoda jest z 2004 roku i nawet superb kolegi z 2005 roku uwazam ze ma gorsze materialy niz mial moj passat. pewnie to kwestia wersji. bo np. b5 fl z ostatniej fazy produkcji z 2005 roku i jego plastiki szare i denne tez sie chowaly do mojej b5 z 99 roku.....
wiec konkluzja - to wszystko kwestia wersji wyposazenia moim zdaniem...nie marki. do tych wyzszych producent bardziej sie przyklada
[ Dodano: Pon 05 Paź, 09 10:46 ]
a poza tym to byla v6 tdik wiec... moze palil za duzo w automacie (dlatego sprzedalem) i z tego co sie dowiedzialem grozila powazna awaria silnika w tych silnikach.
przemowil rozsadek - dlatego wzialem 1.9 tdi
chociaz serce bylo przy dzwieku v6kultura jest zupelnie inna
fakt ze osiagi moze porownywalne, a nawet nad automatem (ktory mialem)130 konna manualna octavia ma gore na sprincie
nad 150 konnym passkiem(ktory byl ciut szybszy skolei na max speedzie),
ale resorowanie, kultura pracy silnika - passat zdecydowanie wygrywa.
Ktos nie liczy kasy - niech bierzea najlepiej jak..juz w wysokie loty to audika a6 3.0 tdi
... kto jezdzil v6 wie o czym mowie. ale zycie - marzenia
kupic moze i mozna ,ale utrzymac to trzeba jeszcze
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sew1981superbw porownaniu do octavii I jest mimo wszystko lepszy - zawiecha np lepsza , duzo stabilniejszy
trudno o porownanie do octavii I. jezdzilem wiec moge powiedziec
w ogole to superb drugiej generacji jest naprawde superimo najladniejszy vagen,
ciekawe czy kombi tez utrzyma tak elegancką linie
Komentarz
-
Komentarz