Pytanie o eksploatacje tarcz nacinanych ATE Powerdisk

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Grzegorz1973
    Classic
    • 2007
    • 16

jak nie pasują Tobie 205 na 16 - choć moim zdaniem to optymalne rozwiązenie dla tego pojazdu z tym enginem, to może da radę wyhaczyć 215 na 16
    Raczej chodzi o to żeby zwiększyć średnicę felgi (tym samym poprawić wygląd auta) niż szerokość opony... Będę się z czasem rozglądał za 17" felgami 6.5J żeby wrzucić 215 może... Zobaczymy.

Narazie dzięki za wszelkie uwagi. Ostatecznie będą 16" z oponami 205 od Skody. Zobaczymy jak to będzie jeździło...
  • milun28
    Drive
    • 2006
    • 47

Witam

Mam krótkie pytanko do posiadaczy takich tarcz, ATE Powerdisk czyli krótko mówiąc nacinanych.
    Czy podczas hamowania słyszycie charakterystyczne buczenie. Wg mnie to normalna rzecz że klocek trze o nie równą powierzchnie wiec ma prawo tak być ale chce się utwierdzić w przekonaniu że nie dzieje się u mnie coś złego

Pozdrawiam

Komentarz

• MrSpike
      Rider
      • 2008
      • 295

Re: Pytanie o eksploatacje tarcz nacinanych ATE Powerdisk

Zamieszczone przez milun28
      Witam

Mam krótkie pytanko do posiadaczy takich tarcz, ATE Powerdisk czyli krótko mówiąc nacinanych.
      Czy podczas hamowania słyszycie charakterystyczne buczenie. Wg mnie to normalna rzecz że klocek trze o nie równą powierzchnie wiec ma prawo tak być ale chce się utwierdzić w przekonaniu że nie dzieje się u mnie coś złego

Pozdrawiam
      mialem te tarcze vectrze razem z klockami ate. nie mialem zadnych "roznic dzwiekowych" miedzy zwykla tarcza a ate PD. nic nie buczalo, piszczalo, skrzypialo.

pozdr
      spajk
      http://dobryprojekt.org

stage 1 - 250 / 370
      stage 2 - 287 / 394

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

milun28, mam nacinane EBC Ultimax i w normalnej eksploatacji ( zwykłe hamowania w ruchu miejskim z prędkości 50-70 km/h ) praktycznie nic nie słychać. Dopiero konkretne depnięcie z wyższych prędkości lub wielokrotne ostre hamowanie powoduje pojawienie się buczenia.

Takie "permanentne" buczenie może być spowodowane skrzywioną ( bijącą ) tarczą albo przyblokowanym tłoczkiem/zaciskiem, który nie cofa się/nie pracuje tak jak trzeba i klocek cały czas delikatnie dotyka tarczy co powoduje ich podgrzanie ( klocka i tarczy ) a w efekcie "wycie" przy każdym hamowaniu, które dodatkowo może być połączone ze słabszą skutecznością hamulców ( tzw. fading ).
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• milun28
          Drive
          • 2006
          • 47

kowal 2002, u mnie jest właśnie po rozgrzaniu hamulców, i zwykle kilkakrotnym po sobie hamowaniu, czyli można przyjąć że nacinane tarcze mogą wydawać takie efekty dźwiękowe w szczególnych warunkach pracy

Komentarz

• Tomek_dx
            Rider
            • 2008
            • 398

Ja też mam te tarcze ATE Powerdisk i kolcki ATE przebieg 20tys. Przy normalnej jeżdzie nic nie buczy, zachowują się tak samo cicho jak seria, a że mam 90KM to nie dostają mocno w kość i nie wiem jak zachowywałyby się podczas ekstremalnych warnków pracy
            Tomek

Komentarz

• Trusek
              Rider
              • 2009
              • 520
              • Octavia III (5E3)
              • DADA 1.5 TSI 150 KM

Re: Pytanie o eksploatacje tarcz nacinanych ATE Powerdisk

Zamieszczone przez milun28
              Witam

Pozdrawiam

:!: nie bylo zadnych dzwiekow :!:

poprzednim autem zrobilem na tych tarczach 20 tys km
              <<>> MACIEJ <<>>
              Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• huwe
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2005
                • 976

ate pd + ferodo premier. od roku na aucie - ok 15 tys. i zero dodatkowych efektów dźwiękowych przy hamowaniu.
                Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• DOBI
                  Drive
                  • 2008
                  • 95

przy normalnej eksploatacji nic nie słychać normalne hamowanie ....no ale juz np z 200 do 60-70 ja to odczowam tak jakby te klocki się wgryzały w tarcze .no ale tak ma być .
                  Zadnego piszczenia ani skrzypienia..
                  narazie brak usterek ...21-12-2009 wymiana akumulatora i przekroczyłem 103000tyś przebiegu...(listopad 2010r)juz 5lat minęło)..po przeglądzie .....Może czas na zmiany...kurde 17-12-2010 mam 104500tyś przejechane coś mało jeżdze ostaTNIO.......11-2011 przejechane 116000tyś wymiana rozrządu kpl

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

MrSpike, Moze za slabo naciskales.

Moje ATE PD jak lekko sie hamowalo nie wydawaly zadnych innych dzwiekow jak zwykle tarcze, jak wcisnelo sie hebel mocniej to wydawaly taki inny dzwiek, ale nic nie piszczalo ani nie skrzypialo przez caly okres eksploatacji.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• psychodad
                      Ambiente
                      • 2007
                      • 117

Pomykałem na nich 1,5 roku w mojej O1 - hebel petarda , "dziwnych" dźwięków brak ;D polecam ponieważ to niedrogi a dobry temat.
                      chip ... chip huraaa !

Komentarz

Pracuję...