Komputer pokładowy można tanio dołożyć, więc mint znowu zyskuje.
[O1] Jaki diesel
Zwiń
X
-
[O1] Jaki diesel
Witam, przedstawie sie raz jeszcze. Jestem posiadaczem 105 konnego golfa 1.6 16V Z 2002r. Jak wiadomo są to bliźniacze auta więc jakieś rozeznanie na temat Octavy mam ale do rzeczy. Chciałbym kupić najmniej kłopotliwego diesla w jak najmłodszym roczniku. Jak już ustaliłem jestem skazany na rocznik 2004 ,bo do tego roku wkładano do octawy 90koni Wielka prośba kliknijcie mi jakieś informacje na temat tego silnika, jesli sie nie myle to jest on na pompie, brak w nim koła masowego oraz turbiny o zmiennej geometrii. Jesli znajdziecie chwilke kliknijcie mi cos o innych silnikach czy jest jeszcze cos równie nieskomplikowanego oczywiście poza SDI i godnego polecenia. Jeszcze jedno czy to prawda ze octavie miewaja problemy z korozją i jak byscie to auto porównali z golfem IV kombi. Prosze o obiektywne opinie czy te kilka tysięcy różnicy w zakupie przekłada sie na lepszą jakość wykonania VW ?? bo jesli chodzi o strone tecgniczną to pewnie jest to samo :-)
-z góry b. dziekuje za pomoc
Michał
-
-
Zamieszczone przez michal.bdgJak już ustaliłem jestem skazany na rocznik 2004 ,bo do tego roku wkładano do octawy 90koni
Zamieszczone przez michal.bdgjesli sie nie myle to jest on na pompie
Zamieszczone przez michal.bdgbrak w nim koła masowego oraz turbiny o zmiennej geometrii.
Zamieszczone przez michal.bdgJeszcze jedno czy to prawda ze octavie miewaja problemy z korozją i jak byscie to auto porównali z golfem IV kombi
Na Twoim miejscu szukałbym zadbanej klubowej jakiejś 110 (AHF,ASV) bo według mnie ten silnik nie jest za słaby bo 90 KM przy załadowanym całym samochodzie już słabo idzie.
Octavia jest z lepszych materiałow wykonana , mam tu na myśli rączki i inne elementy ździerające się pod wpływem paznokci w Golfie , paskudnie to wygląda. W Octaviach najsłabszy punkt to tylna klapa obok oświetlenia rejstracji , ja u siebie po 5 latach jeszcze nie zauważyłem żadnej rdzy
PozdroByła O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Silnik 90KM w octavii o oznaczeniu ALH ma zmienna geometrię, dwumasę i występuje na pewno w 2004 roku. Zmienniej nie miał 90KM o oznaczeniu AGR. Oba są na pompie i od 110KM wersji róźnią sie wtryskami i programem.
Co do róźnicy z VW IV kombi mi osobiście Octa kombi bardziej się podoba, tył nie jest tak kwadraatowy a po przebiegu 200tys km i 5 latach eksploatycji korozji nie widać (jest ocynk)
Kurcze Ziomal napisałem prawie to samo) nie widząc jeszcze Twojego postu
Tomek
Komentarz
-
-
michal.bdg, tutaj masz taką fajną : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=400999#400999Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
trochę dziwne podejście do tematu
no to musisz szukać AGRa w idealnym stanie i z małym przelotem, powodzenia, lekko nie będzie
[ Dodano: Czw 08 Paź, 09 23:33 ]
Zamieszczone przez michal.bdgProsze o obiektywne opinie czy te kilka tysięcy różnicy w zakupie przekłada sie na lepszą jakość wykonania VW ??saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Witam!
Ziomal
Za daleko wybiegasz , brak dwumasy i turbiny bez kierownic mozna tylko spotkac w AGR czyli stare TDI 90 km które było produkowane w roku 97-2002 włącznie. [/quote] Od 2003 do 2005 roku 90 km o oznaczeniu ALH mają już turbo na zmiennej geometrii i dwumasę , od 110 km różnią się praktycznie wtryskami i programem sterującym.
AGR nie ma dwumasy :?: . Do tej pory byłem przekonany że mam dwumasę.
PozdrawiamPerfect Service by DobryGrześWawa
Octavia 1,9 BXE 105 KM
Uniden PC68XL+SIRIO AS-100
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez michal.bdgi jak byscie to auto porównali z golfem IV kombi
Z osobistych przemyśleń: Golf jest naprawdę OK, wiem, bo sam miałem, ale Golf kombi to kompletna pomyłka- w porównaniu z OI przegrywa pod każdym względem.
Jeśli chodzi o silnik, to 130konny ASZ, jeśli zadbany, jest bezawaryjny i daje wiele przyjemności z jazdy. Fotki mojej OI kombi, tak żeby Cię zachęcić
Pozdrawiam i życzę, żebyś wybrał OctavięSkoda Octavia I kombi, Laurin&Klement, 1.9TDi ASZ, 150KM. To już niestety przeszłość. Wygląda na to, że poszła w dobre ręce.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mizerdZamieszczone przez tomilZamieszczone przez mizerdAGR nie ma dwumsy . Do tej pory byłem przekonany że mam dwumasę
Ja bym podszedl do tematu jeszcze inaczej. Brac cokolwiek na pompie i z VNT a potem modzic, modzic, modzic
A jak nie tankujemy oleju z biedronki to golf arl 4x4VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
-
PiotrPP, popieram...ja tez mam ASZ i polecam ten silniczek z 6 stopniową przekładnia...ale pamietaj ze ty masz wersje najlepszego wyposazenia (l&k). moja to tylko ambiente...no ale motór ten sam
...wiec az takiej slinki nie rob koledze, bo twoja wersja raczej nie czesto w sprzedazy, w ogole trudno o dobra ASZ tke na rynku
Komentarz
-
-
a ja właśnie wczoraj nabyłem drogą kupna golfa w kombi , 115KM :szeroki_usmiech , i mam nadzieje że będę zadowolony.., to znaczy meridomaniak , pewnie coś napisze i powkleja..
samochód od pierwszego właściciela w polsce, sam sprowadził 3 lata temu , rozrząd zrobiony 40 tyś temu , dwumasa wymieniona 20 tyś temu , nowe oponki , alu...granat metalic..welur , podłokietniki ,klimatronic , 4 szyby, dobre nagłośnienie niezniszczony w środku , z zewnątrz nie najgorszy /brzydkiego jak wiecie bym nie wziął/ . 2000rok ...
a właściciel golfa właśnie kupuje octavię :szeroki_usmiech ..i tak to się kręci Panowie..O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
aaaa...i też ma 6 biegów..golf ten ...i zdaje się ze ma program bo jakiś wyrywny ..ale właściciel nie robił nic mówił..
Zamieszczone przez szkodatrudno o COKOLWIEK dobrego.
ja zrezygnowałem z poszukiwania o1 w dieslu po 3 tygodniach , bardziej się szykowałem na benzynęO2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
Komentarz