Rozrusznik 1.6 AEE

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mitmar
    Drive
    • 2005
    • 47

Rozrusznik 1.6 AEE

Ja zrobiłem sobie w pleksie diody wsadzone do środka i zalane silikonem świeci zajeb..... Ja wywaliłem wogóle tą kratke i listwy niewidać pod kierownicą. ale ja się niebawiłem w żadne podpinanie pod jakieś inne lampki tylko włącznik sobie zrobiłem i zapalam sobie kiedy mi sie podoba. jak zrobie foto to wrzuce.
    Pzdr z Poznania
  • Irek999
    Classic
    • 2005
    • 27

Rozrusznik 1.6 AEE

WITAM. Mam problem z rozrusznikiem objawy awarii to to że słychać jakoby rozrusznik się kręcił ale nie jest zasprzęglony z silnikiem, nie jest to cały czas wystarczy nachwilę poczekać i rozrusznik zaczyna kręcić czy mam zabrać sie do demontażu rozrusznika czy może mam sprawdzić coś jeszcze. Za każde info serdeczne dzięki Irek

Komentarz

• Sebastian_M26
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1823
      • Superb II (3T4)

1. Jak rozrusznik nie kręci silnikiem słychać trzaskanie po trybach (dzwięk jakby bez sprzęgła próbować wrzucić bieg)?
      2. Mogą być wykruszone niektóre zęby w kole zamachowym i zębnik nie może trafić ( pomaga minimalne przestawienie koła)?
      3. Po przekręceniu kluczyka słychać krótke trzaśnięcie ( przesunięcie elektromagnesu)?

4. Jaki przebieg?
      5. Było kiedyś sprzegło wymieniane?
      Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Irek999
        Classic
        • 2005
        • 27

1. Nie słychać żadnego trzskania
        2. Jak już zaskoczy nie słychać żeby brakowało zębów
        3. Po przekręceniu kluczyka słychać jakby rozrusznik kręcił, i miał bardzo wysokie obroty
        4. 92000 km
        5. Tego niestety nie wiem odkupiłem go

A jak działa "immobilizer" czy nie jest to jego sprawka? Tego nie wiem

Komentarz

• Sebastian_M26
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1823
          • Superb II (3T4)

na 100% to nie imobilizer

Dla mnie 70% to blokujące się i nie wysuwające się do końca za każdym razem sprzęgło elektomagnetyczne ( chyba potocznie zwane bendixem) , może wystarczy jego wyczyszczenie

30% to uszkodzone tryby na kole zamachowym lub zębniku
          Załączone pliki
          Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• HP
            Drive
            • 2005
            • 52

Miałem kiedyś podobny przypadek (inne auto)i u mnie padło sprzęgło jednokierunkowe, które jest w zębniku. Po przekręceniu kluczyka kręcił się tylko rozrusznik... . Niestety trudno to naprawic i lepiej wymienić cały element na nowy. Po wymianie hulał jak nowy .
            było 172/338 by MT a jest 241/310 i 4x4 :-)

Komentarz

• Irek999
              Classic
              • 2005
              • 27

"Studiowałem" budowę rozrusznika i prawdopodobnie będzie to te sprzęgło jednokierunkowe jak sugeruje to kolega HP. Jeszcze jeden problem to odkręcenie tego "ustrojstwa" ale chyba jakoś się go da odkręcić. Dzięki za info Irek

[ Dodano: Czw 27 Paź, 05 21:02 ]
              Już po kłopocie był to tzw "BENDIX" fachowo zwany jako sprzęgło jednokierunkowe koszt tak informacyjnie 120 Dzięki z wszystkie info

Komentarz

• BLADY1990
                Classic
                • 2012
                • 9

Chciałem podpiąć się pod temat. Czy któryś z kolegów rozbierał rozrusznik? Chodzi mi o to, czy za sprzęgłem jednokierunkowym, a dokładniej pomiędzy nim a uzwojeniami nie powinno być jakiegoś elementu "centrującego" wał? po wymianie sprzęgła, wyczyszczeniu rozrusznik robi zwarcie, a dokładniej wał styka się z magnesem lub metalowym płaskowniczkiem przyłożonym do magnesu. Wydaje mi się że wyśrodkowywanie wału jest poprzez to że końcówka na której jest tryb wchodzi w blok silnika i w ten sposób zachowywana jest symetria wału względem stojana. Ale mogę się mylić :/
                Nie wykluczam że przy rozbieraniu posiałem ten element, lecz na 95% sądzę że go tam po prostu nie było

Komentarz

Pracuję...