Gdzie tankujecie LPG?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grenadier
    Classic
    • 2010
    • 7

Gdzie tankujecie LPG?

Zamieszczone przez folo79
    U mnie w 1.8T benzyny 11l a gazu 13l. zawsze jest różnica nawet na wolnych obrotach komp pokazuje na benzynie 0,9-1 l a gazu 1,1-1,2l... zawsze około 10-20% więcej gazu...

Dokładnie jak u mnie.
  • jaro123
    Classic
    • 2009
    • 18

Gdzie tankujecie LPG?

Jak w temacie. Ciekaw jestem, gdzie tankujecie LPG, mi do butli wchodzi od 40 do 42 l gazu. Ale wczoraj zatanowałem i przetarłem oczy ze zdumienia do butli weszło mi jedyne 35 l. Nie wiem czym to jest spowodowane...

Komentarz

• jedrek1111
      Classic
      • 2007
      • 38

Przećwiczyłem chyba wszystkie stacje lpg w Warszawie i najlepiej moja octavka zachowuje się po Statoilu. Co prawda po tankowaniu w Orlenie przejeżdża kilka kilometrów więcej ale za to silnik nie trzyma równych wolnych obrotów. Co do butli to wchodzi mi tyle samo tzn 42 - 43, choć raz tankowałem na Wasbruku to tam mi weszło 47, a przejechałem o 50 km mniej.
      Teraz jest sezon przejściowy na stacjach, przechodzą na mieszankę zimową ale to raczej nie ma wpływu na ilość tankowanego gazu. Może zawór za wcześnie obił, a może Ci coś zostało w zbiorniku.
      OCTAVIA TWIN POWER 1.6 2007

Komentarz

• jaro123
        Classic
        • 2009
        • 18

w zbiorniku nic mi nie zostało, bo mam taką instalację, w której gdzy kończy się gaz, to wydaje taki ciagły dzwięk pykania. A ja tankowałem wczoraj na lukoil przy Prymasa Tysiaclecia... wiec to chyba dobra stacja...

Komentarz

• rkb
          RS
          • 2008
          • 2152
          • Rapid Spaceback (NH1)
          • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Lukoil dobra stacja? Zadna stacja majaca paliwo z ukrainy nie jest dobra

raz tankowalem paliwo na lukoilu - po ich 98 silnik zaczol mi chodzic jak diesel...
          Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• jimw
            Ambiente
            • 2009
            • 228

Ja od dawna tankuję na Shellu. I wchodzi mi również około 42l.

Ale kiedyś na trasie jak tankowałem chyba na Lotosie to zalali mi podobno 46l a gaz skończył się niemiłosiernie szybko...
            Jest:
            O2 FL RS, 2009 2.0 TDI CR, 190KM, 410Nm by SoftCar
            Była:
            O1 Tour 2006, 1.6 BFQ + LPG BRC Seq24
            O1 1998, 1.6 AEE + LPG

Komentarz

• jaro123
              Classic
              • 2009
              • 18

z tego co wiem to lukoil nie ma paliwa z ukrainy, a paliwo tam jest to samo co na Lotosie...

Komentarz

• Maru 123
                RS
                • 2008
                • 4660

ja tankowałem zawsze na BP i nie było problemów
                1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• baca10
                  RS
                  • 2009
                  • 6225

jaro123, ja tankuje na shellu lub bp, a co do roznej ilosci tankowanego gazu to zalerzy od skladu,propan jest palny a butanu dodaja go do zobojatnienia mieszanki,moc silnika zalezy od ilosci propanu im go wiecej do mieszanka bardziej jest palna

Komentarz

• Johnny_B
                    Rider
                    • 2008
                    • 372

Do baku wchodzi tylko 39l a tankuje głównie na Shellu. Czasami jak przypili to gdzie popadnie - oczywiście na normalnych stacjach benzynowych.

Komentarz

• bearman79
                      Classic
                      • 2008
                      • 23

ilość gazu jaką upchnięcie do butli zależy też od temperatury otoczenia tzn. gdy temperatura jest niska to więcej gazu wejdzie do butli. Zauważyłem to na własnym przykładzie i gdzieś o tym czytałem. U mnie tankując rano jestem w stanie upchać ze 1-2 litry więcej.

Podobnie zresztą jest z benzyną - zwróćcie uwagę na wskaźnik paliwa jadąc samchodem rano gdy temp. otoczenia to około 5 stopni C w południe wskaźnik będzie troszkę wyżej.

Możliwe że wiąże się to też z ciśnieniem... ale tego nie jestem pewien.

Komentarz

• tomecki994
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 201

Ja zawsze tankuje na małych prywatnych stacjach - i tu zalezy od miejscowości, np. pod Radomiem to lepiej nie tankować, ale w moim Opocznie to ,, prywaciarze " mają nawet paliwko, no i litry w normie, jak jestem w Polsce to raczej na Orlenie, i Shell, choć czasem na prywatnych też, ale to tak ze 20 %
                        Octavia jest jak dobry lokaj - czasami zapominasz, że on w ogóle istnieje, ale gdyby go nie było, to świat zwaliłby Ci się na głowę.

Komentarz

• 4kwiatek
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 228

Hi...

Ja tankuję na shellu. Ale do dziś wspominam z rozrzewnieniem tankowanie w Astrze na Lukoilu w drodze na Elbląg.... Do zbiornika o pojemności całkowitej 50 litrów weszło 53 litry. Pani nawet się nie zająknęła jak kolega jej zwrócił uwagę .

Pozdrawiam...
                          Kwiatek...

Komentarz

• madafaka
                            Drive
                            • 2009
                            • 70

Zamieszczone przez 4kwiatek
                            Do zbiornika o pojemności całkowitej 50 litrów weszło 53 litry.
                            :shock: :shock:
                            Jak to w ogóle możliwe, zazwyczaj można bezpiecznie zapełnić zbiornik LPG tylko w 80%.

Komentarz

• thomasc
                              Classic
                              • 2009
                              • 28

Mój brat robi na statoilu i gadał kiedyś z jednym z kierowców którzy dostarczają im benzynę. Koleś powiedział że z tej samej rafinerii wożą także i do lukoila.

Komentarz

• jaro123
                                Classic
                                • 2009
                                • 18

czyli wychodziłoby na to, że na lukoilu jest ta sama benzyna co na statoilu
                                ciekawe czy tak samo jest z gazem...?

Komentarz

• Bogdan
                                  Classic
                                  • 2007
                                  • 2

Mam Octavie 1,8 20VTurbo 150km, 1999 r. Chciałem zapytać forumowiczów, czy warto załozyć instalecję gazową bo tyrochę przeraża mnie spalanie w mieście 10 l, na trasie jest ok. z pełnym obciążeniem przy 120 km/h -7,5 l, czy może raczej nie wydziwiać bo motor chodzi jak rakieta, szybko i bardzo cicho?

Komentarz

• 4kwiatek
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 228

Zamieszczone przez madafaka
                                    Zamieszczone przez 4kwiatek
                                    Do zbiornika o pojemności całkowitej 50 litrów weszło 53 litry.
                                    :shock: :shock:
                                    Jak to w ogóle możliwe, zazwyczaj można bezpiecznie zapełnić zbiornik LPG tylko w 80%.
                                    Tiaa, a śmiertelny poziom alkoholu we krwi to 5 promili... (nie dotyczy Polaków i Rosjan . Kolega dlatego przesiadł się na diesla - nie takie rzeczy w swojej astrze widział...

POzdrawiam...
                                    Kwiatek...

Komentarz

• folo79
                                      Classic
                                      • 2009
                                      • 37

Zamieszczone przez Bogdan
                                      Mam Octavie 1,8 20VTurbo 150km, 1999 r. Chciałem zapytać forumowiczów, czy warto załozyć instalecję gazową bo trochę przeraża mnie spalanie w mieście 10 l, na trasie jest ok. z pełnym obciążeniem przy 120 km/h -7,5 l, czy może raczej nie wydziwiać bo motor chodzi jak rakieta, szybko i bardzo cicho?
                                      Kolego nie zastanawiaj sie tylko przerabiaj autko na gaz. Ja mam przerobine od 5lat i smigam sobie na gazie. Spalanie na trasie 10l miasto 12-14l wszystko zależy od twojej prawej stopy!!! plus koszty odpalania na benzynie... Moja Octa pali wiecej bo mam naped 4x4 i jej nie oszczędzam.
                                      Kolega z pracy kupił Octe 1.8T z przebiegiem 334000km i założył do niej gaz i jemu pali ok 1,5-2 litry mniej... ale on nie ma 4x4... Pozdrawiam i zachecam do gazu. Koszt instalacji sekwencyjnej ok2000zł...
                                      Było 4X4 1.8 T 170km 01 ,2.0tdi 170km OII , 1.9tdi 110km O1, Scout 2.0tdi 165KM i został Tour 1.6 z lpg i perełka Subaru WRX

Komentarz

• vince123
                                        Elegance
                                        • 2009
                                        • 923

Zamieszczone przez folo79
                                        Koszt instalacji sekwencyjnej ok2000zł...
                                        1750 u mnie w miescie :szeroki_usmiech
                                        sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                                        nadkole nowe LP
                                        kontakt PW

Komentarz

• liroyek
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 620

ja przewaznie leje na shellu

nistety w chwili obecndej jest w DE i tu nie moge tak wybierac w miescie sa 2 shelle i zaden nie ma gazu

co do ilosci to zawsze wchodzi mi 55-56 litrow

co do twojego przypadku to nie koniecznie miales koniec kiedys tak mialem, gaz sie wylaczyl patrze zribione 400 km, zdziwko troche, wlaczam jeszcze raz gaz i zrobilem jeszcze 150 km

czasami jakis spadek cisnienie i ci instalacja gaz odlaczyla
                                          Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
                                          bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
                                          http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
                                          Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• adek81
                                            Drive
                                            • 2009
                                            • 41

jaro123, od wielu lat latam junkersami. od tego roku mam octavkę.

jeżeli chodzi o gaz to w zależności od prędkości obrotowej silnika potrafi się "skończyć"-przełąćzyć na benzynę w różnych momentach. na wysokich obrotach bardzo szybko ( do baku wejdzie 39l) a przy niskich obrotach później(np. pykasz sobie 70 na trasie na 5-tce .... do baku wejdzie 42 l).

jeżeli w pierwszym przypadku zgasisz auto i odpalisz ponownie - po przełączeniu się na gaz - i delikatnej jeździe - jesteś w stanie zrobić ładnych parę kilometrów i dotankować gazu więcej.

wcześniej ganiałem nexią z przerobioną instalacją II generacji na śrubę - I generacja to tam było czuć kiedy gaz się skończy - jeżeli delikatnie dodawało się gazu - szło jechać - jeżeli wcisnęło się pedał gazu zbyt głęboko - auto dostawało muła i wręcz zatrzymywało się wydając głośne uuuuuuuuuuu.

a co do wchodzenia większej ilości gazu niż jest butla... dawno już się z tym nie spotkałem - kilka lat temu miałem podobną sytuację jak opisuje madafaka, po jakimś czasie w prasie przeczytałem że stacja oszukiwała na zasadzie tankując litr dostajesz 0,85 litra.

przy małych zbiornikach taka różnica jest nie do wychwycenia - ale przy dużych powyżej 40 litrów to już widać. a wtedy latałem ze zbiornikiem 65l to kant wychodził na ponad 5 l.

Komentarz

Pracuję...