a ja ostatnio wsiadlem do nowej fabii i bylo mi wygodniej / bardziej komfortowo niz w O1, rowniez wiecej miejsca nad głowa... mam 198 cm wzrostu :P
To spróbuj Roomstera Czasem jeżdzę tym autem i wg mnie jest całkiem fajne :kciukgora z przodu to to samo co Fabia tylko chyba ciut więcej miejsca nad głową a z tyłu i w bagażniku sporo więcej miejsca. W fajnym kolorze, z alufelgami i dużym szklanym dachem to naprawdę zacny samochodzik Choć z dieslem 1.9 jednak dużo za drogi.
Nastepne auto bedzie musialo byc rodzinne, wyglad ma dla mnie mniejsze znaczenie - raczej funkcjonalnosc i przestrzen - roomster rozni sie tym od fabii ze z przodu siedzenia odsowaja sie dalej, z tylu jest wiecej miejsca na nogi - jest BARDZO duzo miejsca nas głowa i mega wielki bagaznik w ktory mozna wsadzic szafe.... jego wada jest to ze doposażony kosztuje prawie tyle co O2 :roll:
pozatym nie wyobrazam sobie przesiadki z 1.8T do jakiegos 1.6... bo taka jazda to juz nie bedzie zadna przyjemnosc a wiadomo jak kupujesz nowe chcesz miec banana na twarzy
Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km
Testowałem ostatnio O2 2.0 TDI Elegance Kombi -
Podsumowanie:
Wg. konfiguratowa SAP takie auto kosztuje dokładnie 100150,00 zł..
Auto kompaktowe za ponad 100 tysi :shock:
chyba za tę kasę zmienił bym segment
Dodam coś ciekawego Rzuciłem okiem na konfigurator VW i są ciekawe wyniki ops:
VW Passat, Kombi 2.0TDI (140) Comfortline, doobrze wyposażony (w dodatkach m.in: metalik, ksenony, radio z dużym kolorowym wyświetlaczem, zmieniarka 6CD, komputer MFA Plus, rolety na szybach itd itp) a więc wyposażony wg mnie nawet lepiej niż Octavia kosztuje cennikowo (z "obowiązkowym" rabatem, który w całym bieżącym roku jest) 97.930 zł
Jak pisałem - Octavia kombi z metalikiem i ksenonami: 100.150 zł
Oczywiście od Skody można dostać rabat, ale od VW też więc prościej mówić o cenach z oficjalnego konfiguratora importera.
No i teraz pytanka można zadawać. Dlaczego kompakt (Octa) tyle kosztuje :?: I mając taki wybór jak powyżej jak wielu klientów by ten kompakt wybrało :?: :!:
Po prostu kolesiom ze skody powywracało sie w głowach bo maja za dobre wyniki.... nie dosc ze oferta silnikowa jest dużo ubozsza to jeszcze Ci wciskaja O2 w cenie passata.... sorry ale to jakas pomylka...
Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km
Dodam coś ciekawego Rzuciłem okiem na konfigurator VW i są ciekawe wyniki ops:
VW Passat, Kombi 2.0TDI (140) Comfortline, doobrze wyposażony (w dodatkach m.in: metalik, ksenony, radio z dużym kolorowym wyświetlaczem, zmieniarka 6CD, komputer MFA Plus, rolety na szybach itd itp) a więc wyposażony wg mnie nawet lepiej niż Octavia kosztuje cennikowo (z "obowiązkowym" rabatem, który w całym bieżącym roku jest) 97.930 zł
Oczywiście części i przeglądy też są tańsze w Pasacie? Nie mówiąc już o jego "popularności" w zmianie właściciela...
Obecne "niskie" ceny Passata wynikaja z faktu że w przyszłym roku ma wejśc jego nastepca i dealerzy chcą sprzedac wszystko co maja jeszcze przed wejściem kolejnego modelu
Zamieszczone przez perfex
Oczywiście jest to cena lekko kosmiczna ale jak sam zauwazyłeś są od nie rabaty i przy dobrych zdolnosciach negocjacyjnych taka O II kupisz taniej niz Passata.
Zamieszczone przez perfex
Dlaczego kompakt (Octa)
No i tu jest pies pogrzebany, bo Octavia II to POMOST pomiedzy compactami i klasą średnią. Nie jest to typowy compact bo jest odd tego segmentu większy a blizej mu raczej do klasy średniej (np. Długośc ma taka sama jak najnowszy Mercedes C a jest dłuższa od BMW 3 i majac przy tym taka sama ilośc miejsca wewnątrz i wiekszy bagażnik).
Żaden z modeli produkowanych przez Skode nie da sie łatwo przyporządkowac do klasy. Fabia - większa od Corsy, Micry czy Yarisa stoi pomiędzy klasami.
Octavia II - również wieksza od Leona, Golfa, Megane czy Brovo też stoi pomiedzy klasami (choć blizej jej do średniej).
Superb II - bardziej dorównuje A6, Mercedesowi E czy 607 będąc sporo wiekszym i zapewniajac duuuużo większą przestrzen w kabinie niz typowi przedstawiciele klas średniej jak np. Mondeo, Passat czy Laguna.
to trzeba było zamówić skórę do środka
taki np L&K nie odbiega wykończeniem od np Vectry, Mondeo (klasa srednia) a jest ciut gorszy(zwłaszcza wygluszenie) od np BMW "3"
a dostań beemkę "3" w dieslu, automacie i skórze za 120TPLN
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
No właśnie. Totalnie nie rozumiem o co w tym chodzi. Miałem okazje pojeździć i Audi A4 i BMW 3 i Accordem i Mazdą 6 i Insygnią i naprawdę Octavia 2 ANI TROCHĘ nie odstaje od tych samochodów jesli chodzi o wtykonanie i zastosowane materiały.
No moze faktycznie Audi, BMW i Accord sa odrobinę z przodu ale nie jest to jakaś porażajaca róznica , ale np. Insygnia jest wykonana dużo gorzej i wykonczona gorszymi materiałami (w nówce skrzypiało platsikowe obramowanie wyświetlacza centralnego), Mondeo III też nic rewelacyjnego nie prezentuje (deska taka sobie, a na drzwiach twardy plastik), Mazda 6 - moim zdaniem materiały troche gorsze od O II.
Także co do jakości wykonania i użytych mareiałów to moim zdaniem O II juz teraz jest pełnoprawnym członkiem klasy średniej
P.S. Moja Octa II ma 2 lata i 3 miesiace nic w niej nawet nie próbuje skrzypieć czy trzeszczeć. Tworzywo na desce i drzwiach miękkie i przyjemne w dotyku, tapicerka pomimo że jasnobezowa też wyglada jak w chwili odbioru z salonu (żadnych pofałdowań), więc gdzie ta niższa jakość ??
Moja Octa II ma 2 lata i 3 miesiace nic w niej nawet nie próbuje skrzypieć czy trzeszczeć. Tworzywo na desce i drzwiach miękkie i przyjemne w dotyku, tapicerka pomimo że jasnobezowa też wyglada jak w chwili odbioru z salonu (żadnych pofałdowań), więc gdzie ta niższa jakość ??
pozdrawiam
Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
A ja obiektywnie patrze i stwierdzam, ze wiele wad tego auta albo ja nie widze, albo mi nie przeszkadzaja, albo nie dotyczy to mojej sztuki. Do tego obserwuje ze model poliftowy jest duzo gorzej wykonany :roll:
Tak czytam twoje wypowiedzi,i dochodze do wniosku,ze traca powoli fanatyzmem.
Wszystko OK,cichutka,perfect wykonana....miod cud ta O2.
Cyba brak Ci obiektywizmu .
nie, nie brak mi obiektywizmu. Gdybyś DOKLADNIE czytał moje WSZYSTKIE wypowiedzi wiedziałbyś doskonale, że widzę takze wady O II które opisywałem np. głupie umieszczenie regulatora lusterek czy jeszcze głupsze włączanie funkcji ich podgrzewania. Krytykowałem także nieergonomiczne moim zdaniem sterowanie radiem i brak przycisku przejscia pomiedzy radiem-cd-MP3 na kierownicy (tu Skoda powinna brać przykład z Renault).
Jednak nie są to wady które by w jakikolwiek sposób przekreślały O II w moich oczach.
Co więcej , jako że mam bzika na punkcie motoryzacji, jeździłem chyba wszystkimi konkurentami O II i na prawde nie widzę wśród nich auta dla mnie lepszego niz O II. Owszem po O II (jeśli nie kupię O III) mysle o Hondzie Accord.
Mam wrażenie, że powinienem czuć się winny tego, że mam samochód który jest bezawaryjny, dobrze wykonany i tak też zmontowany. Lekko to dziwne :?
Natomiast reszte chwale bo i cóż mam mówić o aucie które nie sprawia żadnych , absolutnie żadnych problemów jest bardzo dobrze wykonane i ma świetne materiały. Układ jezdny też mi baaardzo odpowiada, a uwierz mi nie jeźdżę wolno szczegolnie po zakretach (bardzo lubię kręte drogi )
Za to gebek, czytajac twoje zarzutu pod moim adresem mam wrażenie że albo powinieneś sie pozbyć zazdrosci albo swojego samochodu
dla mnie (choc niestety nie powożę (jeszcze...) O2) Octavia II to jeden z najlepszych aut na rynku za te cene, a wlasciwie najlepszy.
Oczywiscie poniewaz jestem oszczedny albo skąpy i mam male potrzeby - mowie o wersji mint - moj faworyt to 1.4 TSI albo 1.9 TDI - szczerze mowiac to ten drugi tylko ze roznica cenowa miedzy nimi jest nie taka mala....
caly czas sie zastanawiam czy by Fabki nie sprzedac i nie kupic tej O2..... Jezdze glownie po miescie i prawde mowiac wolalbym 1.9 TDI.
Octavia jest autem, ktore prezentuje sie ladnie z zewnatrz i wewnatrz. Wrecz emanuje solidnoscia :-)
a dzieki naszym forumowym sprzedawcom nawet mozemy je kupic w bardzo dobrych cenach.
Jeden z dziekanow na moim wydziale ma nowe bmw 3 i kiedy obok niej stoi czarna O2 to uwierzcie mi - ona nie dosc ze wyglada na bardziej masywna i solidna to na dodatek na drozsza i po prostu ladniejsza :-))) choc ponoc o gustach sie nie dyskutuje.
co zabawne postawcie Golfa VI obok O2 i zobaczcie, ktory jest "bardziej samochodem" :-) O2 wyglada jak limuzyna, a Golf jak minimalnie wiekszy brat Fabii :-)))
eden z dziekanow na moim wydziale ma nowe bmw 3 i kiedy obok niej stoi czarna O2 to uwierzcie mi - ona nie dosc ze wyglada na bardziej masywna i solidna to na dodatek na drozsza i po prostu ladniejsza
Marlej, pamietam jak odebrałem 2 lata temu moją O II i na drugi dzień przyjechałem nią do pracy. Akurat równo ze mna przyjechała swoim autem moja koleżanka. Wysiedlismy z samochodów, a ona do mnie " No teraz to cie ludzie zjedzą z zazdrości" Pytam się czego, co sie stało?? A ona na to: " No kupiłeś sobie BMW i jeszcze pytasz co sie stało?" :szeroki_usmiech Jak jej powiedziałem, że to nie żadno BMW tylko Czeska Skoda to stwierdziła, że to niemożliwe żeby Skoda produkowała tak ładne auta :diabelski_usmiech
Niedawno zaś jechała ze mną moja kolejna koleżanka i po wejściu do mojej OII stwierdziła, że myslała, że Skoda to takie tanie auto, a tu czuje się jak w Audi
Znów kumpel który jeździ tylko Mercedesami po obejrzeniu mojej O II stwierdził że " niewiele jej brakuje do Mercedesa jeśli chodzi o wykonanie i materiały" i był niesamowicie zaskoczony jakością Skody.
Wiec chyba coś jest na rzeczy skoro ludzie NIEZWIĄZANI zupełnie z marką Skoda są pozytywnie zaskoczeni autami tej marki i chwalą je za jakość.
Ło ale sie narobiło, ale niestety jeszcze naszym Octawką brakuje do takich BMW, Audi, czy tez Mecedesa. Do tego krótki rozstaw osi i te niepropocjonalne zwisy z przodu i z tyłu. Ale każdy swoje chwali :P
Jak jej powiedziałem, że to nie żadno BMW tylko Czeska Skoda to stwierdziła, że to niemożliwe żeby Skoda produkowała tak ładne auta :diabelski_usmiech
Niedawno zaś jechała ze mną moja kolejna koleżanka i po wejściu do mojej OII stwierdziła, że myslała, że Skoda to takie tanie auto, a tu czuje się jak w Audi
Znów kumpel który jeździ tylko Mercedesami po obejrzeniu mojej O II stwierdził że " niewiele jej brakuje do Mercedesa jeśli chodzi o wykonanie i materiały" i był niesamowicie zaskoczony jakością Skody.
Wiec chyba coś jest na rzeczy skoro ludzie NIEZWIĄZANI zupełnie z marką Skoda są pozytywnie zaskoczeni autami tej marki i chwalą je za jakość.
MOCNE teksty :szeroki_usmiech Naprawdę MOCNE 1 Sorki, nie mogłem się powstrzymać..
Nikt nie mówi, że Octa to złe auto :!: Ale hmm... Mercedes, BMW, Audi... no no - w wysokiej lidze gra twój egzemplarz :hmm Pogratulować.
Ło ale sie narobiło, ale niestety jeszcze naszym Octawką brakuje do takich BMW, Audi, czy tez Mecedesa. Do tego krótki rozstaw osi i te niepropocjonalne zwisy z przodu i z tyłu. Ale każdy swoje chwali :P
Mam dla ciebie taka propozycję. Skoro tak nie cierpisz Octavii, choć nią jeździsz , to mam do sprzedania Renault Megane II sedan - auto lepsze , lepiej wykonane, bardziej prestizowe, bardziej komfortowe, z lepszym układem jezdnym, nie posiadające paskudnych i nieproporcjonalnych zwisów nadwozia i wogóle lepsze od tego skundlonego VW wykonanego ze tektury jakim jest Octavia
Zaprawszam więc do zakupu !! Będziesz na pewno bardziej zadowolony niz ze swojej Octavii, tym bardziej, ze auto jest 3 letnie od 1-go własciciela i kupione w polskim salonie z małym przebiegiem (43 tys km) więc nie trać czasu - samochód czeka na ciebie !! Uwolnij sie od swojego złoma którym jeździsz !! Podnieś swój prestiż, sprzedaj czeski badziew skundlony ze szmelcwagenem.
Mówię poważnie.
moze sie nie znam. ale jak dla mnie to zwykla prowokacja ze strony kolegi perfex
Nie to nie żadna prowokacja tylko wrażenia i przemyślenia z 500km jazdy. Wiem, że to może nie najlepiej się czyta właścicielom O2 bo w końcu są to osoby, które z pełnym przekonaniem wybrały to auto. Sam miałem O1 przez dwa lata i byłem bardzo zadowolony.
[ Dodano: Pią 23 Paź, 09 10:16 ]
Zamieszczone przez aldam
perfex
nie odpowiedziałeś na pytanie jakie silniki masz w innych autkach, którymi jeździsz?
Komentarz