Diesel czy Benzyna do OII FL Combi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • megon
    Rider
    • 2009
    • 303

dziwie się że piszesz ze w 1.8 tsi brakuje Ci elastyczności - ona właśnie w tych silnikach jest bardzo wysoko oceniana - ale oczywiście doświadczenia empirycznie biorą górą nad matematyką.

Mondeo to klasa wyżej od Octavi ale to fajnie, że szkodnik klasa C (kompaktowe) tak często porównywany jest z klasą D (klasa średnia)

elastyczność: http://autofoto.pl/blogs/blog_silnik...s-ist-das.aspx

Komentarz

• cartel1
      Ambiente
      • 2007
      • 249

mondkiem 2,5 kombi jeździ zastępca mojego kierownika, fura fajna, nawet fajniejsza niż skodzinka, ale pali 2 razy tyle co czeszka
      [center:a5df0a9dad]

[/center:a5df0a9dad]

Komentarz

• adamkrak1
        Drive
        • 2009
        • 59

Re: Diesel czy Benzyna do OII FL Combi

Zamieszczone przez olsze
        Słuchajcie wiem że było już kilka takich tematów ale powiem że nie rozwiały one do końca moich wątpliwości co do wyboru silnika. Swój wybór zawęziłem do 2.0 TDI 140KM, 1.8 TSI 160KM lecz jeszcze zastanawiałem się nad 1.4 TSI ale nie wiem czy to nie zamało na taką maszynę

Ja nie chcialem nawet wsiasc do 1.4TSI Ale mialem duzo czasu. Pierwsza prosta i poooszla Octavia pieknie przed siebie

Dzis taka ujezdzam. Samemu, we 2 osoby - wystarczy. W 4 osoby - tez nie zostawalem w tyle....

Spalania:
        - miasto, krotkie odcinki - 10-12L/100km
        - miasto, rozgrzany silnik - 8-10
        - trasa - 5,8-6,3-7-8 (to juz spora autostradowa szybkosc, 4 pasazerow i nieekologiczna jazda ), przy szybkosci 100-110km/h spalanie schodzi do ~6,3L

Spostrzezenie z ostatnich tankowan:
        - paliwo z Carrefoura - 1L wiecej na 100km niz tankujac na BP, Shell

AK1
        AdamKrak Pierwszy

Komentarz

• Psycho Dad
          Rider
          • 2009
          • 629

przy 100 km na 6 biegu w 1.8 TSI chwilowe wychodzi 5.5L

- paliwo z Carrefoura ? TY wiesz że masz wtrysk bezpośredni i lejesz takie paliwo?
          Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Psycho Dad, A Ty myslisz ze paliwo na stacji 500m dalej to z innej beczki :twisted:

Kiedys na stacje JET wozila paliwo firma ktora teraz widze wozi do Auchana, hmm tez przekret, nie wiem czy obecny LukOil korzysta tez z tej firmy czy z innej.

A wiec jak na paliwie z JETa nie jedno auto jezdzilo mi bez problemow, nawet takie z CR to w czym widziec problem :twisted:
            Spritmonitor.de

Komentarz

• Saszka
              Ambiente
              • 2005
              • 113

Zamieszczone przez Maicroft
              Psycho Dad, A Ty myslisz ze paliwo na stacji 500m dalej to z innej beczki :twisted:

Kiedys na stacje JET wozila paliwo firma ktora teraz widze wozi do Auchana, hmm tez przekret, nie wiem czy obecny LukOil korzysta tez z tej firmy czy z innej.
              Maicroft, ale po pierwsze primo - nie wiadomo, czy tylko ta firma wozi do Auchana, po drugie primo - nie wiadomo też, kto i czym "siusia" do zbiornika już na stacji... :twisted:
              Pozdrawiam,

Saszka

Perfect Service by DobryGrześWawa

Komentarz

• Marx
                Elegance
                • 2009
                • 865

ja mysle ze predzej chrzszczą paliwa na lokalnych wiejskich stacjach, niz w sieci marketowej jak Carrefour. Jezdze regularnie na marketowym paliwie od 1,5 roku, wczesniej lalem na dwoch markowych stacjach (Shel, Orlen) i nie zauwazylem absolutnie zadnej roznicy. Ba, spalanie spadlo, ale tylko i wylacznie z powodu zmiany techniki jazdy...

Komentarz

• rkb
                  RS
                  • 2008
                  • 2152
                  • Rapid Spaceback (NH1)
                  • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Przestrzegam przed kupowaniem diesla na jazde glownie po miescie bo "mniej spali". Kolega nie posluchal i w pol roku zapiekł turbinke, mimo ze jezdzil dosc dynamicznie jesli zdazyl nagrzac silnik
                  Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• _tm_
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 2333
                    • Superb III (3V3)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez rkb
                    Przestrzegam przed kupowaniem diesla na jazde glownie po miescie bo "mniej spali". Kolega nie posluchal i w pol roku zapiekł turbinke, mimo ze jezdzil dosc dynamicznie jesli zdazyl nagrzac silnik
                    Proponuję nie wygłaszać takich stanowczych teorii, jeżeli próbka badawcza składa się z jednego egzemplarza. Jako kontrprzykład masz moją O1, która w 99% jeździ po mieście i nie zapiekła jej się turbina, a mając ponad 200KM nadal pali mniej niż 1.8TSI. Masz teraz dwie próbki w swoim badaniu i jaki z tego wyciągasz wniosek ? :szeroki_usmiech
                    S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                    Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                    -------------------------------------------------------------------------
                    O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                    O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                    O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• rkb
                      RS
                      • 2008
                      • 2152
                      • Rapid Spaceback (NH1)
                      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

A jeździsz nią po 5 km do roboty w jedną strone na zimnym? Bo moj kumpel tak - ale chcial koniecznie diesla !

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

_tm_, co innego jak jeździ normalny kierownik, a co innego jakiś delikates albo dziewczyna, Ola na pewno już dieslem nie będzie jeździła i ze względu na miasto i ze wzgledu na leciutką nogę.

[ Dodano: Czw 29 Paź, 09 11:48 ]
                        BTW fajnie, że notujesz spalanie świeżynki
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• _tm_
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 2333
                          • Superb III (3V3)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez rkb
                          A jeździsz nią po 5 km do roboty w jedną strone na zimnym? Bo moj kumpel tak - ale chcial koniecznie diesla !
                          No to napisz, zeby nie kupowac diesla jak sie ma 5km do pracy, bo to cos innego niz "nie kupowac diesla do miasta".

[ Dodano: Czw 29 Paź, 09 13:01 ]
                          Zamieszczone przez szkoda
                          BTW fajnie, że notujesz spalanie świeżynki
                          Obstawiam, że średnie spalanie ustabilizuje się na ok. 13l/100km w mieście. Ten wynik (9,5l/100km) jest z pierwszego tankowania = spokojna jazda, bo samochód świeży i do tego 50% na trasie Kraków-Warszawa. Później będzie więcej :diabelski_usmiech.
                          S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                          Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                          -------------------------------------------------------------------------
                          O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                          O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                          O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez _tm_
                            Później będzie więcej
                            naturalne, chodziło mi tak jak mówiłem o jakiś normalny punkt odniesienia
                            saport techniczny baj DGW
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm
                            no i nie ma :-)

Komentarz

• mariu_sz
                              Rider
                              • 2009
                              • 320

No to i ja wtrącę swoje 3 grosze
                              Właśnie czekam na 1.8TSI a skłoniło mnie do zakupu tego silniczka, nie innego to że ja poprostu lubię benzyniaki mam też dość małe przebiegi roczne i to praktycznie 99% po mieście no i powiedziałem sobie, że następne auto musi mieć conajmniej o 80 kucyków więcej niż obecne. Oczywiście liczę się ze zwiększonym zużyciem paliwa, ale też i zwiększą frajdą z jazdy, jak to najstarsi górale gadają to "cuś za cuś". Do tej pory cały czas jeżdżę Ibizą 1.4 (niestety tylko 60KM) no i pali ona średnio 8,5 l 95% jazda po mieście, ale uwaga na ostatnich wakacjach w trasie na paliwie z tesco 4,99 l na stówkę. Na pokładzie 4 osoby + załadowany cały bagażnik noga trochę lżejsza niż zwykle, ale też miejscowo dochodziło do 130-140 km/h, nie ukrywam że oczy wypadły mi z orbit.
                              Nie rozumiem osób (tutaj pewnie zostanę przez co niektórych osobników zlinczowany), które kupują autko z mocnym silnikiem, a później aplikują mu butlę z LPG. Już widziałem Imprezę WRX STI z "dzyndzlem" do gazu czy BMW na stacji paliw jak koleś gazu tankował za 20 pln. Ja wychodzę z założenia, że jeżeli mnie nie stać na eksploatację danego auta to poprostu go nie kupuję, a nie chwalenie się gdzieś w gronie jakiego ta ja auta nie mam i z jakim to silnikiem i co to ono wogóle nie potrafi i takie tam, a później szukanie w kieszeni kilku złociszy na 10 litrów gazu bo nie wiadomo czy się dokulam do domu. Kurde co ja wypisuję chyba już za bardzo zmęczony jestem i poraz zamykać majdan i do domu ruszyć.

P.S.
                              Tak na prawdę to na pytanie zadane w tym wątku to Ty sam musisz sobie odpowiedzieć. I cokolwiek nie zrobisz to zawsze znajdzie się ktoś co Ci powie, że lepiej byś zrobił gdybyś kupił benzynę inny że diesla, a jeszcze inny że Fiata
                              Mariusz
                              --------------------------
                              OCTAVIA 2FL Combi 1.8 TSI Elegance

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Saszka, Jakis czas temu zamiescilem wykres z hamowni przed i po modzie na paliwie wlasnie z LukOila, wynik byl taki, ze jakby to auto jezdzilo na hiper paliwie i przybylo by moze 2KM, ba nawet i 5KM to nawet bym nie zwrocil na to uwagi, a 30-40gr /l robi roznice.
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Marx
                                  Elegance
                                  • 2009
                                  • 865

Moim zdaniem zakladanie gazu nie zalezy od klasy auta - jak ktos chce to i do Lexusa niech sobie zaklada. O tym powinny swiadczyc wzgledy ekonomiczne. Sa ludzie ktorzy lubia miec kilka litrow pod maska, kupuja starsze uzywane auto wyzszej klasy (bo na nowe ich nie stac) i zakladaja gaz. I ja ich rozumiem. Gaz to tak samo dobre paliwo jak benzyna ropa czy nawet rzepak albo energia elektryczna. To tylko paliwo. Nie ma sie czym podniecac.

Komentarz

• Saszka
                                    Ambiente
                                    • 2005
                                    • 113

Zamieszczone przez Maicroft
                                    Saszka, Jakis czas temu zamiescilem wykres z hamowni przed i po modzie na paliwie wlasnie z LukOila, wynik byl taki, ze jakby to auto jezdzilo na hiper paliwie i przybylo by moze 2KM, ba nawet i 5KM to nawet bym nie zwrocil na to uwagi, a 30-40gr /l robi roznice.
                                    Maicroft, ja tego nie neguję. Ale... 8)
                                    1. W kwestii formalnej - wskazanie pojedynczego przypadku (a nawet wielu takich) nie udowadnia tezy, że "wszystkie", right? :twisted:
                                    2. Kumpel kiedyś stanął w zimie w trasie, po zatankowaniu jakiegoś g* - mimo że stosowny dodatek do ON dodał. Wg teorii "wszystko jedno gdzie, przecież to z tej samej beczki/rafinerii/cysterny" - nie powinno być takiej sytuacji, nieprawdaż? :hmm
                                    3. Tam gdzie ja tankuję, Lukoil ma ceny niemal równe z Neste - a na Neste (jeszcze...) się nie sparzyłem (w odróżnieniu od Lukoila). To po co mię ta ruletka? :-)
                                    4. Nigdy nie twierdziłem, że paliwo z Lukoila to wyłącznie syf - jeśli takie odniosłeś wrażenie, to dementuję. Mówiłem jedynie, że miałem zastrzeżenia do konkretnych tankowań na konkretnych stacjach, i że dla mnie to powód, żeby sieć skreślić z mojej listy - tak samo jak tankowanie na różnych "bazach transportowych" itp.
                                    Pozdrawiam,

Saszka

Perfect Service by DobryGrześWawa

Komentarz

• rkb
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2152
                                      • Rapid Spaceback (NH1)
                                      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Ostatnio u mnie na Lukoilu sa w weekendy promocje, puszczaja PB95 za 4 zl i 98 za 4.16. Różnica w cenie dosyć duża, raz sie skusiłem i jakoś nic złego sie nie dzieje, ale też raz na lukoilu sie sparzyłem...

Komentarz

• megon
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 303

Po wymianie pompo wtryskiwaczy w moim TDI omijam tanie paliwo szerokim łukiem - nie chodzi tylko o wzrost czy spadek mocy - ale prace innych podzespołów.

Auto głownie jeździ po mieście - w momencie gdy rusza w trasę to leje verwe + uszlachetniacz motul - niech przeczyści pompy - raz na 5000 km.

Tankuję teraz zawsze z jednej stacji z jednego dystrybutora - jak się da - jeśli zatankuję gdzie indziej z konieczności i będzie auto dziwnie się zachowywało będę wiedział dlaczego - eliminuje niewiadome

Komentarz

• Baldini
                                          Classic
                                          • 2007
                                          • 17

Moim zdaniem zakladanie gazu nie zalezy od klasy auta - jak ktos chce to i do Lexusa niech sobie zaklada. O tym powinny swiadczyc wzgledy ekonomiczne. Sa ludzie ktorzy lubia miec kilka litrow pod maska, kupuja starsze uzywane auto wyzszej klasy (bo na nowe ich nie stac) i zakladaja gaz. I ja ich rozumiem. Gaz to tak samo dobre paliwo jak benzyna ropa czy nawet rzepak albo energia elektryczna. To tylko paliwo. Nie ma sie czym podniecac.
                                          Nie zgadzam się z Tobą. Zadaj sobie pytanie : po co ludzie zakładają gaz? Odpowiedź prosta: bo taniej się na nim jeździ. mariu_sz ma rację. Ja też uważam, że jeśli mnie nie stać na auto które pali 10l/100, to kupuję sobie auto o poj. 1l i mi pali w mieście 7 - 8/100. U mnie na osiedlu jest kilku takich frajerów, gdzie pokupowali sobie bmki i robią szpan paleniem gum, a jeżdżą na gazie, bo jak mówią, benzyna za dużo kosztuje (i drażni mnie to, jak muszę za takim jechać i wdychać jego zgniła kapustę z rury)

Komentarz

• Marx
                                            Elegance
                                            • 2009
                                            • 865

to po prostu zazdrosc... mi tam wisza beemkowicze o ile nie tykaja mojego auta

Komentarz

Pracuję...