Dogrzewacz a ogrzewanie postojowe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukaszrock
    Classic
    • 2009
    • 10

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
    luki
  • erazmuzz
    Classic
    • 2008
    • 33

Witam
    Jestem na etapie zakupu webasta do Octavi II z tego, co się orientowałem to pasuje od Golfa V
    znalazłem tego sporo na allegro od Turana ale turany miały czesto dogrzrewacze
    czy może mi ktoś podpowiedzieć jak odróżnić agregat dogrzewacz a ogrzewania postojowego chciałbym zamontować ogrzewanie postojowe gdyż wtedy jest możliwość włączenia go za pomocą pilota oraz z wewnętrznego panela

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

W VAGach nie jestem biegły, ale mniemam że dogrzewacze w Touranach działają na takiej samej zasadze jak w Mercedesach, czyli:

- ogrzewanie postojowe-"webasto" to układ nagrzewnicy, palnika paliwowego i automatyki który sam wytwarza ciepło i rozprowadza je po silniku/układzie ogrzewania kabiny.
      Czyli webasto działa niezależnie od silnika.

- dogrzewacz - "rest" - ta funkcja polega na zamontowaniu pompki elektrycznej która uruchamia obieg płynu chłodniczego pomiędzy silnikiem a nagrzewnicą kabiny pojazdu. Nagrzewnica chodzi zazwyczaj na niższych obrotach niż I zakres, pompka podaje ciepły płyn z silnika. Po kilkunastu minutach przy małych silnikach 2000-2500ccm lub kilkudziesięciu przy większych 3000-5000ccm płyn już jest tak ostudzony, że dogrzewacz sam się wyłącza aby nie studzić wnętrza.

Ot, cała różnica.

Komentarz

• erazmuzz
        Classic
        • 2008
        • 33

witam

po części kolego masz racje z tym ze reset w MB to nic innego jak ciepło resztkowe czas działania do 30 min lub do 40 oC

pozdrawiam
        p.s
        jak to robisz ze ci twoja oktavka tak mało pali?

ja mam 4x4 bkc jazda głównie w mieście poniżej 6,8 nie schodzi

[ Dodano: Pon 26 Paź, 09 13:45 ]
        Witam
        z tego, co się w literaturze doczytałem
        to dogrzewacz w turanach załancza się po zapaleniu silnika powoduje szybsze dogrzanie ukladu na szafie niema przycisku włanczania i nie działa opcja dodatkowego pilota

postojowe działa z pilotem i jest nie zależne od silnika w układzie jest zamontowany elektro zawór, który odcina obieg silnika rzekomo jest problem z przestawieniem sterownika - tego dokladnie niewiem
        sprawdzałem w kodowaniu nic o tym się nie doczytałem

pytanie podstawowe jak odróżnić, agrgat który jest, który?
        pewnie po nr, ale trzeba je znać

na giełdzie jest tego sporo małe zainteresowanie cena stosunkowo niska powód rzekomo oryginalne webasto nie działa z zegarem can webasto nie odpala się a podejrzewam ze z zegarem właśnie nie działają dogrzewacze natomiast ogrzewanie postojowe działa
        przecież sygnał z panelu wychodzi w standardzie webasto jak się nie mylę to w-bus

jeśli coś napisałem nie tak to przepraszam, ale to moja wiedza czysto teoretyczna bez poparcia praktycznego

Komentarz

• Hanz2k
          Rider
          S_OCP Member
          • 2006
          • 522

Jest kilka rodzajów dogrzewaczy:
          1) elektryczna spirala załączająca się kilka sekund po silniku w nadmuchu ogrzewająca powietrze idące bezpośrednio do kabiny,
          2) elektryczna spirala w układzie chłodzenia silnika załączająca się kilka sekund po silniku i dogrzewająca płyn chłodzący i w konsekwencji również nadmuch,
          3) UPROSZCZONA wersja Webasto załączająca się kilka sekund po silniku i dogrzewająca płyn chłodzący i w konsekwencji również nadmuch,

Więcej opisu rozbudowy tu:

Zresztą powyższe uzyskałem po wpisaniu w Googla zdania "rozbudowa dogrzewacza do ogrzewania postojowego" więc wysil się jeszcze trochę zanim wrzucisz kolejne pytania a później oczywiście opisz na grupie przebieg operacji aby przetrzeć szlak :diabelski_usmiech.
          Hanz2k
          1,8 T by MT
          :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• erazmuzz
            Classic
            • 2008
            • 33

witam hanz2k

to, co pisałeś to prawda i to samo opisałem chwile przed tobą bez dokładnego wymienienia wszystkich typów ogrzewania gdyż rozpatruje dwa typy konkretnie na Termo Top V

a bardziej mnie interesuje czy można w jakiś sposób manualny rozrużnić te dwa agregaty

pozdrawiam
            erazmuzz

Komentarz

• Hanz2k
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 522

W tym samym wątku na elektrodzie masz napisane:
              "...Jesli dobrze pamietam roznica miedzy dogrzewaczem a pelnym webasto jest latwo rozpoznawalna po nr vw. Pojedyncze oznaczenie literowe na koncu nr to dogrzewacz a podwojne to pelne webasto. Np. 1kO 815 065 J (dogrzewacz) lub 1KO 815 065 DR(webasto)..."

Na wszelki wypadek mógłby ktoś sprawdzić to w ETCE. Nie mam dostępu a w www.vagcat.com nie ma informacji na temat tego PN.
              Hanz2k
              1,8 T by MT

Komentarz

• rogoz
                Rider
                • 2006
                • 397

Zamieszczone przez erazmuzz
                jest możliwość włączenia go za pomocą pilota oraz z wewnętrznego panela
                Zamiast pilota proponuję założyć sterowanie ogrzewania postojowego po SMS. Koszt porównywalny a użyteczność dużo większa, rozwiązanie niefabrycznego można zrobić za cenę < 200zł

Komentarz

• kazik4x4
                  RS
                  • 2008
                  • 2728

witam

po części kolego masz racje z tym ze reset w MB to nic innego jak ciepło resztkowe czas działania do 30 min lub do 40 oC

pozdrawiam
                  p.s

Ty masz 4x4 bkc a ja mam lekką nogę i "jakąśtam" technikę jazdy

Komentarz

• erazmuzz
                    Classic
                    • 2008
                    • 33

Kolego han2k
                    sprawdzałem w etce w oktavi i golfie występuje nr 1K0 815 007 T wyposażenie PR-9M1 i PR-9M9 tylko w turanie dodatkowo jest jeszcze 1k0 815 071 H wyposażenie PR-9M5
                    PR-9m1 to ogrzewaniepostojowe
                    PR 9M5 to ogrzewanie dodatkowe
                    PR 9M9 to ogrzewanie postojowe z zdalnym sterowaniem

a w handlu 1K0 907 065 i przeróżne litery
                    tak jak piszesz są dwa oznaczenia z jedna i dwoma literami cos w tym może być prawdy :lol:

[ Dodano: Pon 26 Paź, 09 16:31 ]
                    Zamieszczone przez rogoz
                    jest możliwość włączenia go za pomocą pilota oraz z wewnętrznego panela
                    Zamiast pilota proponuję założyć sterowanie ogrzewania postojowego po SMS. Koszt porównywalny a użyteczność dużo większa, rozwiązanie niefabrycznego można zrobić za cenę < 200zł
                    możesz mi podesłać jakieś info na to rozwiązanie

Komentarz

• Hanz2k
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 522

W wątku pojawia się jeszcze 1K0 815 007 BH. Zapewne w różnych latach mieli różne kody. Najlepiej jakbyś załatwił zdjęcie naklejki urządzenia, które chcesz kupić to się zobaczy.

Jeszcze mnie oświeciło - kody jedno i dwuliterowe mogą być w pojazdach mających jako opcję dogrzewanie i ogrzewanie postojowe. Octavia i Golf nigdy nie posiadały dogrzewania na paliwo tylko zdaje się elektryczne dlatego ETKA wskazuje ogrzewanie postojowe z literką T.
                      W Touranie zapewne dogrzewacz to H i ogrzewanie postojowe to BH. Przynajmniej dla nowych modeli.
                      Hanz2k
                      1,8 T by MT

Komentarz

• erazmuzz
                        Classic
                        • 2008
                        • 33

Zamieszczone przez kazik4x4
                        witam

pozdrawiam
                        p.s

Ty masz 4x4 bkc a ja mam lekką nogę i "jakąśtam" technikę jazdy
                        co ty właśnie, że nie w trasie max 100 - 110 w mieście jak to w miesicie odcinki po 2 - 3 km i postój
                        technika jazdy niw wrzucam na luz hamuję silnikiem staram się jeździć na wysokim biegu
                        sposób jazdy łagodny bez zbędnego szarpania

Możesz mi podpowiedzieć, co jeszcze zrobić, aby jeździć ekonomiczniej
                        Ja swoją jak zrobię 920 na zbiorniku to jest pełen sukces tankuję ok. 57 -58 L

[ Dodano: Pon 26 Paź, 09 16:39 ]
                        jestem pełen podziwu dla kolegi kazik4x4

Komentarz

• Hanz2k
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 522

erazmuzz, kazik4x4, idźcie sobie pogadać o zużyciu paliwa do innego wątku bo zaśmiecacie niepotrzebnie ten.
                          Hanz2k
                          1,8 T by MT

Komentarz

• gebek
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1214

Dogrzewacz dziala tylko wspolnie z silnikiem i nie ma wlasnej pompy wody...
                            tak wiec, jest sporo mniejszy od ogrzewania postojowego.
                            Po tym mozna je odroznic...oczywiscie orocz znajomosci numerow katalogowych
                            Tato,tato...czy to auto jest chore?
                            Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                            Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• erazmuzz
                              Classic
                              • 2008
                              • 33

Przepraszam

Komentarz

• Hanz2k
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 522

gebek, w tej chwili to tylko kwestia softu i sposobu sterowania dogrzewaczem. Zarówno Websto jak i Eber mają gotowe zestawy do konwersji dogrzewacza do pełnego ogrzewania - dokupujesz nowy sterownik + pilot, telefon albo zegar do wyboru - a czasem wręcz dogrywasz nowy soft do samochodu w celu rozszerzenia dogrzewacza do ogrzewania postojowego. Wtedy zegar i sterowanie jest w ramach komputera pokładowego samochodu i dogrzewacz nie ma własnej logiki - bazuje na logice samochodu w którym siedzi. W znacznie starszych modelach rzeczywiście jest tak jak mówisz, ale od co najmniej 3 lat hardware (z wyjątkiem sterownika) dogrzewacza i ogrzewania postojowego jest identyczny.
                                Hanz2k
                                1,8 T by MT

Komentarz

• erazmuzz
                                  Classic
                                  • 2008
                                  • 33

to dobrze jest mniejsza szansa wtopy przy zakupie

Komentarz

• piotrek_gdy
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 7723
                                    • Volkswagen
                                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Hanz2k
                                    mają gotowe zestawy do konwersji dogrzewacza do pełnego ogrzewania
                                    gdzie coś takiego jest do zdobycia i ew w jakich cenach?
                                    przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• cysterniarz
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 1887
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

sorry ale nie mogłem ze śmiechu. wpisałem w alledrogo w szukajce webasto i wyskoczyło to cudo :lol: http://www.allegro.pl/item784645252_..._promocja.html

Komentarz

• gebek
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 1214

cysterniarz, w zasadzie to jest ogrzewanie postojowe...grzeje powietrze,a nie
                                        wode.
                                        Proste,ale nazywa sie ''standheizung'' :szeroki_usmiech .
                                        Eberspaecher,tez ma takie cudo...nazywa sie Airtronic
                                        Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                        Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                        Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Hanz2k
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 522

piotrek_gdy, zadzwoń do przedstawiciela Eberspachera lub Webasto (zależy co masz), podajesz im model samochodu z dogrzewaczem, chyba VIN również, i powiedzą Ci ile chcą za taki zestaw i ile ewentualnie będzie kosztował montaż.
                                          Hanz2k
                                          1,8 T by MT

Komentarz

• Damian.S
                                            Drive
                                            • 2009
                                            • 77

To ja dodam od siebie. Nie dzwoń do Ebera. Miałem ogrzewanie tej firmy i po 6 latach umarło. Okazało się, że nie zniosło warunków użytkowania w naszej ojczyźnie. Koleś z firmy ogarniającej ogrzewania i inne cuda powiedział żebym na przyszłość kupował tylko Webasto.
                                            Od 1997 roku Skoda. 97-99 Felicia 1.3 99-01 Octavia 1.9 TDI 90KM 01-08 Octavia 1.9 TDI 110KM 09-.. Superb 1.8 TSI & Octavia 1.6 Mint
                                            www.gprk.pl

Komentarz

• piotrek_gdy
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 7723
                                              • Volkswagen

podajesz im model samochodu z dogrzewaczem
                                              a co montowała skoda?
                                              pewnie musze w VAGu sprawdzic co tam wsadzili :roll:

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Hanz2k
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 522

piotrek_gdy, Skoda montowała dogrzewanie elektryczne, nie zasilane paliwem. Jeżeli już masz w Skodzie dogrzewanie paliwem to raczej Websto czy Eberspacher w pełnej wersji ogrzewania postojowego. Pewności 100% nie mam - może wersje na Szwecję czy Norwegię mają dodatkowo dogrzewacz paliwowy.

Czyli reasumując - powinieneś mieć przez Maxidota możliwość sterowania zegarem ogrzewania. Jeżeli masz, to pozostaje tylko ewentualnie kwestia dołożenia pilota (który w nowszych wersjach jest standardowy)
                                                Hanz2k
                                                1,8 T by MT

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 7723
                                                  • Volkswagen

powinieneś mieć przez Maxidota możliwość sterowania zegarem ogrzewania
                                                  jedyne co mam to moduł ogrzewania dodatkowego w Vagu
                                                  nie sądzę, żeby to bylo typowe 'webasto' bo nie mam dodatkowego wydechu wyprowadzonego

Komentarz

Pracuję...