Dogrzewacz a ogrzewanie postojowe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pimor
    Classic
    • 2008
    • 5

Więc w O2 jest montowana elektryczna grzałka w nawiewie do kabiny taka farelka w dokumentacji jest nazwana element grzejny PTC oczywiście tylko z silnikiem o zapłonie samoczynnym , z doświadczenia wiem że ta grzałka uruchomia się poniżej 5 stopni około . W O2 jest montowane webasto gdy taką opcje zamówimy , sterowanie odbywa się przez wyświetlacz Maxi- Dot . Numer webasta zamontowany w mojej O2 to 1KO 010 375 R Typ TT-V o mocy 5 kW . Faktycznie gdy samochód dostałem ogrzewanie działało tak że po zaprogramowaniu kiedy ma się uruchomić ciepło było tylko w kabinie , ale ja chciałem aby silnik też był nagrzewany , zwracałem się z tym problemem do serwisu ale oni tylko obiecywali że się tym problemem zajmom . Więc sam poszukiwałem rozwiązania , i znalazłem że przyczyną braku ogrzewania sinika jest elektryczny zawór w układzie chłodzenia silnika który blokował gorącej cieczy do silnika , wydrukowałem materiały pojechałem do serwisu oni przestawili jeden wskazany bit i teraz silnik też ma ciepło .
    Dodatkowo gdy temp. jest poniżej 5 stopni gdy uruchomię sinik webasto załącza się i pracuje
    dogrzewając silnik , ustrojstwo znajduje się przed przednim prawym kołem .

Komentarz

• Leniwiec
      Rider
      • 2009
      • 624
      • Octavia IV (NX3)
      • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez Damian.S
      To ja dodam od siebie. Nie dzwoń do Ebera. Miałem ogrzewanie tej firmy i po 6 latach umarło. Okazało się, że nie zniosło warunków użytkowania w naszej ojczyźnie. Koleś z firmy ogarniającej ogrzewania i inne cuda powiedział żebym na przyszłość kupował tylko Webasto.
      Miałem u siebie w Corolli zamontowanego Ebera ładnych kilka lat. Pada głównie w trzech przypadkach:
      - zasyfione paliwo,
      - nie włączanie go minimum co miesiąc na jedno pełne grzanie, czyli nawet latem trzeba je zapuścić,
      - niski poziom płynu chłodniczego, pada wtedy pompa.
      Jak widać paść może głównie z winy właściciela :diabelski_usmiech
      Zamieszczone przez Hanz2k
      Czyli reasumując - powinieneś mieć przez Maxidota możliwość sterowania zegarem ogrzewania. Jeżeli masz, to pozostaje tylko ewentualnie kwestia dołożenia pilota (który w nowszych wersjach jest standardowy)
      W nowszych wersjach czego? Bo jeśli Octavii, to dupa, że się tak wyrażę.
      Mam u siebie fabryczne ogrzewanie i nie dostałem pilota, nawet w instrukcji nie ma o nim słowa. I to jest największy minus wg mnie, bo w czasie zamawiania była mowa że pilot jest w standardzie :evil:
      Jak w ogóle sprawdzić jakie ogrzewanie jest zamontowane fabrycznie? Bo pilot by się cholernie przydał, i pewnie będę musiał na własną rękę szukać.
      Zamieszczone przez pimor
      Dodatkowo gdy temp. jest poniżej 5 stopni gdy uruchomię sinik webasto załącza się i pracuje dogrzewając silnik , ustrojstwo znajduje się przed przednim prawym kołem .
      U mnie też tak działa, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło, bo wedle papierków w TSI nie powinien dogrzewać silnika.
      Pozdro

Komentarz

• ali
        Drive
        • 2006
        • 91

W skylarku i autozam chcą za ebera z zegarem ok 6 tys. Znacie miejsce w wawie lub okolicy ,gdzie można zrobić ciepełko za mniejszą kase?
        Jest O3 1.4 TSI DSG elegance + amazing

była 2008-2014 O2 1.9 BXE
        była 2005-2008 O1 1.9 AHF

Komentarz

• Hanz2k
          Rider
          S_OCP Member
          • 2006
          • 522

Leniwiec, sorry - pytałem się swego czasu w salonie o pilota ogrzewania i powiedzieli, że jest w standardzie. Później widziałem instrukcję do Superba II i tam też było w standardzie. A teraz patrzę w manuale a tu :shock:. W takim razie przepraszam za wprowadzenie w błąd. Zadzwoń tu:
          SEB-TOM P.H.U. T. Michalski S. Kulas S.C. Elsnera J. 2/35
          58-506 JELENIA GÓRA +48 (75) 764 32 12

Powinieneś mieć zamontowane Webasto - mają umowę z grupą VAG na instalacje OEM.
          Hanz2k
          1,8 T by MT
          :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• Leniwiec
            Rider
            • 2009
            • 624
            • Octavia IV (NX3)
            • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Hanz2k, nic się nie stało 8) W błąd to mnie wprowadził danielcio :diabelski_usmiech bo to on mi powiedział przy zamawianiu, że jest pilot. Powiedzmy, że też wyglądał na zaskoczonego, gdy okazało się, że pilota nie ma. Tylko że pilot to dla mnie połowa funkcjonalności takiego ogrzewania, bo nie każdy ma np. pracę w ściśle określonych godzinach i timer mu wystarczy.
            A mając Ebera w poprzednim aucie i widząc, że za 15-20 minut będę wychodził, to cyk i załączałem piecyk. A skubaniec łapał z ładnych kilkuset metrów :twisted:
            Pozdro

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2004
              • 25757
              • Audi

No to trzeba dolozyc sterowanie by GPS, wstawic karte Play za 5pln na rok i po sprawie. Wysylasz SMSa i grzeje :twisted:
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Leniwiec
                Rider
                • 2009
                • 624
                • Octavia IV (NX3)
                • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                No to trzeba dolozyc sterowanie by GPS
                Chyba GSM :diabelski_usmiech
                Ale faktycznie będę musiał zajechać i wywiedzieć się w temacie pilota do fabrycznego ogrzewania.
                Pozdro

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

No mialo byc GSM :P
                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...