różnice w cenie eksploatacji O1 vs. O2

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartek_pulawy
    Ambiente
    • 2010
    • 122

przelew z zaliczką poszedł

robimy podział na domki czy na miejscu się podzielimy?
  • strazakp
    Elegance
    • 2008
    • 819
    • Octavia II (1Z3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Od ponad roku jestem w posiadaniu O1 1.9TDI i już tak myślę że może za rok zmienię na coś innego i może to być O2. Dodam, że ze swojej O1 jestem zadowolony.
    Jakie są różnice w cenie eksploatacji (dot.kosztów części) w tych dwóch modelach aut. Dodam, że chodzi mi o silniki TDI i wymiany/naprawy nie w ASO.
    Chciałbym się też dowiedzieć czy jest jakaś różnica w mechanizmie zawieszenia tych aut? Czy O2 ma takie samo jak O1? Pytam o to bo wiem, że np. Pasat lub Audi mają wahacze którę trzeba często wymieniać jeżdżąc po naszych "pięknych" drogach.
    strazakp

Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
    Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.

Komentarz

• rkb
      RS
      • 2008
      • 2152
      • Rapid Spaceback (NH1)
      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Bardzo ciekawy topic, podłączam sie pod wszystkie pytania
      Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Maru 123
        RS
        • 2008
        • 4660

strazakp, spójrz na mój raport z użytkowania O2 -----> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...383275#383275/
        1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Marx
          Elegance
          • 2009
          • 865

Maru 123, ile tam oleju wchodzi ze zuzyles tylko 10l czyli dwie wymiany? zmieniasz co 30 tys km?

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Kupuje sie 5l baniak na jedna wymiane i to co zostanie wystarcza u mnie na dolewki. A wiec 10l to na dwie zmiany 30kkm
            Spritmonitor.de

Komentarz

• Marx
              Elegance
              • 2009
              • 865

to teraz w skodach jest wymiana co 30 tys km? dziwne, bo z tego co czytalem, to raczej co 15... A moze w dieslach i w benzyniakach jest inaczej?

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Ile razy jeszcze mozna to pisac.

Przy TDI lejesz tani olej np Motula z norma 505.01 180zl/5l i wymieniasz go co 15kkm, albo lejesz drogi olej typowany przez fabryke Castrol po 80zl/l albo inny z norma 506.01 i czekasz cierpliwie kiedy komputer powie Ci ze trzeba wymienic olej. Jedno jest pewne jak malo jezdzisz to przypomni sie przed dwoma laty od wymiany, a jak jezdzisz duzo to jednym wola o wymiane przy 20kkm a innym przy 25 albo 30kkm. Przy pesymistycznym zalozeniu ze bedzie wolac po 20kkm, to wychodzi na to ze jest to drogi system, bo ASO za te przeglady tez kasuje wiecej

Alternatywa jest stosowanie uniwersalnego oleju do silnikow wyposazonych w DPF, ale mozna go stosowac jak DPFa nie ma i zmieniac co 15 albo co 30kkm i jest on drozszy niz taki z norma 505.01 ale zdecydowanie tanszy niz ten z norma 506.01

W benzynach jest podobnie, ze olej LL jest drogi, nie wiem jakich olejow wymagaja TSI czy 502.00 czy jakas inne
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Maru 123
                  RS
                  • 2008
                  • 4660

Marx, kupiłem 10l na zapas a olej wymieniam co 10000km :wink:
                  1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

Pracuję...