[O2] 2,0 TDI 140KM vs 2,0 TDI 170KM RS

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dareckim11
    Classic
    • 2010
    • 4

Białe diody - ale przy barwie ksenonu wydają się jasno niebieskie/fioletowe niestety ... :? (temperaturę barwową mają coś koło 6000 K)
  • michal@gdynia
    Classic
    • 2009
    • 39

Witam wszystkich,

Panowie ma dylemat co wybrać - Octavie 2,0 TDI 140KM DSG czy Octavię 2,0 TDI 170KM RS. Pomożecie rozwiać wątpliwości i przechylić szalę zwycięstwa na konkretny model.

Poniżej linki do ogłoszeń:

Octavia 2,0 TDI DSG
    plusy: DSG, kombi, mały przebieg, gwarancja producenta, kosztuje tyle samo co RS, przebieg 20,000 km
    minusy: kolor, ma pakiet na bezdroża (wygląda trochę jak wóz drabiniasty),

Octavia 2,0 TDI RS
    plusy: kolor, silnik, wyposażenie, sportowy układ jezdny, sportowe hamulce, itd...
    minusy: przebieg 80,000 km (duży w porównaniu do 2,0 TDI DSG)

Generalnie to serce mówi mi, że RS-ka a głowa, że 2,0 TDI DSG.

Pomożecie rozwiać mi wątpliwości? Jakie są wasze doświadczenia z silnikiem 140KM w połączeniu z DSG? Jaka może być wytrzymałość silnika 2,0 TDI 170KM?

Rozważałem opcję 2,0TDI 140KM + soft na 170KM ale z tego co się orientuję to silniki 140KM mają słabe turbo i może ono znacznie skrócić swój żywot przy modzie. Poza tym jak wygląda kwestia zmiany softu w przypadku skrzyni DSG? Takie rozwiązanie byłoby tylko połowicznym ponieważ RS-ka ma sportowe zawieszene oraz hamulce... No i ten niebieski kolor

Z góry będę wdzięczny za wszelkie opinie.

Pozdrawiam

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

patrząc z perspektywy czasu to kupiłbym rs..... w rsie robisz soft i masz spokojnie 200/410, do tego hamulce, zawieszenie, design itp. 80000 to jeszcze nie jest duży przebieg...
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• piotrek_gdy
        RS
        • 2008
        • 7723
        • Volkswagen
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez michal@gdynia
        ale z tego co się orientuję
        kolego słabo sie orientujesz
        kilku kolegów jeździ z softem i nic sie nie dzieje
        nawet w Gdyni :diabelski_usmiech
        RS-ka ma sportowe zawieszene oraz hamulce
        zawsze możesz modzić a DSG sobie nie dołozysz
        przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• michal@gdynia
          Classic
          • 2009
          • 39

Zamieszczone przez piotrek_gdy
          ale z tego co się orientuję
          kolego słabo sie orientujesz
          kilku kolegów jeździ z softem i nic sie nie dzieje
          nawet w Gdyni :diabelski_usmiech
          RS-ka ma sportowe zawieszene oraz hamulce
          zawsze możesz modzić a DSG sobie nie dołozysz
          Może słabo się orientuję ale słyszałem, że silniki 140km mają dużo słabszą turbinę niż 170km. Opinia z forum seata. Przeczytana i nie weryfikowana.

Piotrek, widzę że Ty masz DSG u siebie na pokładzie. Jak się z tym ustrojstwem jeździ? Czytałem bardzo dobre opinie o samej skrzyni ale ponoć ASO mają małe pojęcie o temacie i nie daj Boże coś się rozwali to raczej nowa skrzynia aniżeli naprawa.

A tak generalnie to RS czy DSG :|

Komentarz

• lukas220
            Ambiente
            • 2006
            • 120

Mam Octavie 2.0 TDI 140koni BKD DSG od 3 tygodni-już nie widzę się w samochodzie z inną skrzynią :wink: pozdr
            Była Octavia 2001' 1,9 TDI AGR...oczywiście z virusem Była O2 KOMBI DSG ELEGANCE RS LOOK ... Jest BMW E91 LCI

Komentarz

• piotrek_gdy
              RS
              • 2008
              • 7723
              • Volkswagen
              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

nie daj Boże coś się rozwali
              na razie nic sie nie wali
              jazda jest rewelacyjna- w mojej opinii to najlepsza skrzynia z jaką jeździłem(a jeżdżę automatami od 10 lat)
              możesz zrobić soft na 170km/370nm bez problemu(jago tak ma zrobione)
              silniki 140km mają dużo słabszą turbinę niż 170km
              silnik 140km ma po prostu inną turbinę niz ten 170 km-ale zawsze mozna zamienić p/p
              ja bym brał DSG bo z tego BKD sobie prawie RSa możesz zrobić
              przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• keraj998
                Rider
                • 2008
                • 359
                • Volkswagen

bierz RS - a tylko on + manual zapewnią Ci przyjemność z jazdy :diabelski_usmiech
                "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• aldam
                  L&K
                  • 2006
                  • 1036

Re: 2,0 TDI 140KM vs 2,0 TDI 170KM RS

minusy: kolor, ma pakiet na bezdroża (wygląda trochę jak wóz drabiniasty),
                  Z kolorem to przesadziłeś. Sam mam taki i uważam, że jest b. ładny a przede wszystkim praktyczny.
                  BTW uderz do danielcio. Będzie sprzedawał swoją O2 2.0tdi FL.
                  Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• loru
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4286
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

bierz RS-a
                    O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• jama89
                      L&K
                      • 2008
                      • 1214

a ja bym poszukal rsa z dsg :P
                      Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• filipus
                        Classic
                        • 2009
                        • 26

RS to RS koniec kropka. Podejrzewam, ze kiedys bedzie latwiej go bedzie sprzedac- bo jest ich mniej na rynku wiec sa bardziej unikatowe, poza tym to zawieszenie, hamulce i silnik moze (tak mi sie wydaje, bo nigdy nie jezdzilem) sprawic kierowcy wiecej radochy z jazdy.
                        Ja bym wzial RS-a.
                        Pozdrawiam
                        Filipus

P.S.
                        a tak wogole, moim zdaniem to jest lepdzy wybor:
                        otomoto.pl to internetowa giełda samochodowa. W otoMoto kupisz i sprzedasz samochody osobowe, dostawcze, ciężarowe i motocykle, ale także maszyny o różnym przeznaczeniu, np. budowlane i rolnicze.

Komentarz

• looker
                          RS
                          • 2008
                          • 1886
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

michal@gdynia, coś mi się zdaje, że ten RS stoi chyba jakiś czas już. Kojarzę go z ceną 74tys. zł
                          Osobiście brałbym RS-a ale to nie o to chodzi - sprawdź dokładnie co i jak z nim.
                          Jeździłem RS z DSG - IMO dupa nie jazda ale ja nie lubię automatów a skusiłem się bo tak wszyscy chwalą. Wg mnie DSG muliło tego RS-a mocno.
                          Jeździłem SII CR 170KM z DSG i łopatkami - to samo tylko łopatki to fajny gadget i tyle.
                          Modzenie auta z DSG wymaga większej uwagi, poza tym - nasze ASO nie naprawiają DSG tylko wymiana (jakieś 10 tysi).
                          Musisz sobie po prostu odpowiedzieć na zajebiście ważne pytanie: jaka skrzynię lubisz...i potem takie auto kupić :szeroki_usmiech
                          OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                          SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• lukas220
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 120

na zachętę.... [img] http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...debd94f82.html [/img] i kto by pomyślał, że to BKD ELEGANCE oczywiście z DSG on board
                            Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.
                            Była Octavia 2001' 1,9 TDI AGR...oczywiście z virusem Była O2 KOMBI DSG ELEGANCE RS LOOK ... Jest BMW E91 LCI

Komentarz

• michal@gdynia
                              Classic
                              • 2009
                              • 39

Zamieszczone przez jama89
                              a ja bym poszukal rsa z dsg :P
                              Pewnie :P

Może jeszcze RS-ka w wersji Scout :twisted:

Szukam samochodu z Polski, z względnie małym przebiegiem. Zobacz ile RS-ów jest w Polsce na sprzedaż

Komentarz

• looker
                                RS
                                • 2008
                                • 1886
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

lukas220, profanacja :P
                                OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Jak ktos DSG juz mial to nastepne chce miec z DSG, jak go nie mial to moze byc manual, byle mocny.

Prawda jest taka, ze RS z DSG ma ta sama skrzynie, a wiec tez duzo nie pomodzimy, a BKD turbine ma taka, ze obojetne czy modzony czy tez nie to i tak w koncu poleci.

Ja tez mam pakiet na bezdroza i jakos u mnie chyba oklapl bo jakis woz drabiniasty z tego auta nie jest, ale generalnie tej plyty pod autem nie zamienilbym na plastik z serii :diabelski_usmiech
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• keraj998
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 359
                                    • Volkswagen

Zamieszczone przez lukas220
                                    na zachętę.... http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ac53ee5debd94f82.html ]Obrazek[/url] i kto by pomyślał, że to BKD ELEGANCE oczywiście z DSG on board
                                    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...debd94f82.html
                                    oczywiście że można ale po co się i innych oszukiwać :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

• michal@gdynia
                                      Classic
                                      • 2009
                                      • 39

Zamieszczone przez looker
                                      michal@gdynia, coś mi się zdaje, że ten RS stoi chyba jakiś czas już. Kojarzę go z ceną 74tys. zł
                                      Osobiście brałbym RS-a ale to nie o to chodzi - sprawdź dokładnie co i jak z nim.
                                      Jeździłem RS z DSG - IMO dupa nie jazda ale ja nie lubię automatów a skusiłem się bo tak wszyscy chwalą. Wg mnie DSG muliło tego RS-a mocno.
                                      Jeździłem SII CR 170KM z DSG i łopatkami - to samo tylko łopatki to fajny gadget i tyle.
                                      Modzenie auta z DSG wymaga większej uwagi, poza tym - nasze ASO nie naprawiają DSG tylko wymiana (jakieś 10 tysi).
                                      Musisz sobie po prostu odpowiedzieć na zajebiście ważne pytanie: jaka skrzynię lubisz...i potem takie auto kupić :szeroki_usmiech
                                      looker - nie widziałem wcześniej tej konkretnej RS-ki w ogłoszeniu. Być może dlatego, że dopiero 2 tygodnie szukam.

Co do sprzedaży to ciężko auto teraz sprzedać. Mam outlandera 2008 z silnikiem 2,0 tdi 140km i też staram się go sprzedać. Ludzie oglądają, dzwonią, śmieszne kwoty oferują. Założenie mam takie - sprzedam outlandera to kupię octavię. Skłaniam się do RS-a. Jechałem już poniższą RS-ką. Auto śmiga super. Aczkolwiek tą poniższą ujeżdżałem odrazu po wstawieniu jej przez poprzedniego właściciela do ASO (na sprzedaż). W aucie śmierdziało jak w popielniczce i syf był konkretny. Poza tym nie miała opon ani felg na zimę no i letnie opony do wywalenia. Materiał na słupku od strony kierowcy przetarty i takie tam. Jakos tak się zniechęciłem do niej. ALe przyznam, pomykała i to fajnie

Komentarz

• Camel-
                                        Drive
                                        • 2008
                                        • 89

Przed samym FL wychodziły takie przejściowe O2? Kierownica nowego typu, nowe zegary, listwy w kolorze itp, ale przód przed FL?...

Zmienisz sprężyny z amortyzatorami, walniesz chipa i masz auto i niepozorne, i porównywalnie szybkie co RS. Będzie tańsze w eksploatacji, a przyjemności jazdy automatem nie da Ci manual. Poza tym za Elegantem przemawia przebieg, który w RSce jest dla Ciebie olbrzymi. Niestety wnętrze nie jest już tak ładne co w RSce. Ja byłbym za Elegance + mody. Lepsza baza

A6 '98 Avant 2,8QT + C200 '95 Sport
                                        Elementy z włókna węglowego (carbon fiber)

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratoRS
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

keraj998, Jak kiedys zmieli Cie takie RSlook z BKD+ pod maska to zmienisz zdanie, to auto po programie na normalnej sprezarce zrobi wiatrak z wiekszosci BKD z programem a z RSem bedzie szlo rownie dobrze
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Nexus6
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 4847
                                            • Volkswagen

Zamieszczone przez keraj998
                                            bierz RS - a tylko on + manual zapewnią Ci przyjemność z jazdy :diabelski_usmiech
                                            RS - tak, ale TYLKO z DSG :!:
                                            With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• michal@gdynia
                                              Classic
                                              • 2009
                                              • 39

Zamieszczone przez Camel-
                                              Przed samym FL wychodziły takie przejściowe O2? Kierownica nowego typu, nowe zegary, listwy w kolorze itp, ale przód przed FL?...
                                              O tym samym pomyślałem...

Nie znam się bardzo na octaviach ale nie widziałem tej kiery w wersji przed FL... :shock:

Komentarz

• keraj998
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 359
                                                • Volkswagen

Zamieszczone przez Maicroft
                                                keraj998, Jak kiedys zmieli Cie takie RSlook z BKD+ pod maska to zmienisz zdanie, to auto po programie na normalnej sprezarce zrobi wiatrak z wiekszosci BKD z programem a z RSem bedzie szlo rownie dobrze
                                                ochłoń, nie każdy uważa że skoda jest samochodem wyścigowym

Komentarz

• michal@gdynia
                                                  Classic
                                                  • 2009
                                                  • 39

Zamieszczone przez Maicroft
                                                  Ja tez mam pakiet na bezdroza i jakos u mnie chyba oklapl bo jakis woz drabiniasty z tego auta nie jest, ale generalnie tej plyty pod autem nie zamienilbym na plastik z serii
                                                  Czym charakteryzuje się pakiet na bezdroża? Rozumiem, że ma inne amory, sprężyny też? No i pewnie aluminium pod silnikiem zamiast plastiku? Czy jest coś jeszcze co charakteryzuje ten pakiet?

Komentarz

Pracuję...