Białe diody - ale przy barwie ksenonu wydają się jasno niebieskie/fioletowe niestety ... :? (temperaturę barwową mają coś koło 6000 K)
[O2] 2,0 TDI 140KM vs 2,0 TDI 170KM RS
Zwiń
X
-
[O2] 2,0 TDI 140KM vs 2,0 TDI 170KM RS
Witam wszystkich,
Panowie ma dylemat co wybrać - Octavie 2,0 TDI 140KM DSG czy Octavię 2,0 TDI 170KM RS. Pomożecie rozwiać wątpliwości i przechylić szalę zwycięstwa na konkretny model.
Poniżej linki do ogłoszeń:
Octavia 2,0 TDI DSG
plusy: DSG, kombi, mały przebieg, gwarancja producenta, kosztuje tyle samo co RS, przebieg 20,000 km
minusy: kolor, ma pakiet na bezdroża (wygląda trochę jak wóz drabiniasty),
Octavia 2,0 TDI RS
plusy: kolor, silnik, wyposażenie, sportowy układ jezdny, sportowe hamulce, itd...
minusy: przebieg 80,000 km (duży w porównaniu do 2,0 TDI DSG)
Generalnie to serce mówi mi, że RS-ka a głowa, że 2,0 TDI DSG.
Pomożecie rozwiać mi wątpliwości? Jakie są wasze doświadczenia z silnikiem 140KM w połączeniu z DSG? Jaka może być wytrzymałość silnika 2,0 TDI 170KM?
Rozważałem opcję 2,0TDI 140KM + soft na 170KM ale z tego co się orientuję to silniki 140KM mają słabe turbo i może ono znacznie skrócić swój żywot przy modzie. Poza tym jak wygląda kwestia zmiany softu w przypadku skrzyni DSG? Takie rozwiązanie byłoby tylko połowicznym ponieważ RS-ka ma sportowe zawieszene oraz hamulce... No i ten niebieski kolor
Z góry będę wdzięczny za wszelkie opinie.
Pozdrawiam
-
-
patrząc z perspektywy czasu to kupiłbym rs..... w rsie robisz soft i masz spokojnie 200/410, do tego hamulce, zawieszenie, design itp. 80000 to jeszcze nie jest duży przebieg...superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez michal@gdyniaale z tego co się orientuję
kilku kolegów jeździ z softem i nic sie nie dzieje
nawet w Gdyni :diabelski_usmiechZamieszczone przez michal@gdyniaRS-ka ma sportowe zawieszene oraz hamulceprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdyZamieszczone przez michal@gdyniaale z tego co się orientuję
kilku kolegów jeździ z softem i nic sie nie dzieje
nawet w Gdyni :diabelski_usmiechZamieszczone przez michal@gdyniaRS-ka ma sportowe zawieszene oraz hamulce
Piotrek, widzę że Ty masz DSG u siebie na pokładzie. Jak się z tym ustrojstwem jeździ? Czytałem bardzo dobre opinie o samej skrzyni ale ponoć ASO mają małe pojęcie o temacie i nie daj Boże coś się rozwali to raczej nowa skrzynia aniżeli naprawa.
A tak generalnie to RS czy DSG :|
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez michal@gdynianie daj Boże coś się rozwali
jazda jest rewelacyjna- w mojej opinii to najlepsza skrzynia z jaką jeździłem(a jeżdżę automatami od 10 lat)
możesz zrobić soft na 170km/370nm bez problemu(jago tak ma zrobione)
Zamieszczone przez michal@gdyniasilniki 140km mają dużo słabszą turbinę niż 170km
ja bym brał DSG bo z tego BKD sobie prawie RSa możesz zrobićprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Re: 2,0 TDI 140KM vs 2,0 TDI 170KM RS
Zamieszczone przez michal@gdyniaminusy: kolor, ma pakiet na bezdroża (wygląda trochę jak wóz drabiniasty),
BTW uderz do danielcio. Będzie sprzedawał swoją O2 2.0tdi FL.Audi A4 1.8TFSI
Komentarz
-
-
RS to RS koniec kropka. Podejrzewam, ze kiedys bedzie latwiej go bedzie sprzedac- bo jest ich mniej na rynku wiec sa bardziej unikatowe, poza tym to zawieszenie, hamulce i silnik moze (tak mi sie wydaje, bo nigdy nie jezdzilem) sprawic kierowcy wiecej radochy z jazdy.
Ja bym wzial RS-a.
Pozdrawiam
Filipus
P.S.
a tak wogole, moim zdaniem to jest lepdzy wybor:
Komentarz
-
-
michal@gdynia, coś mi się zdaje, że ten RS stoi chyba jakiś czas już. Kojarzę go z ceną 74tys. zł
Osobiście brałbym RS-a ale to nie o to chodzi - sprawdź dokładnie co i jak z nim.
Jeździłem RS z DSG - IMO dupa nie jazda ale ja nie lubię automatów a skusiłem się bo tak wszyscy chwalą. Wg mnie DSG muliło tego RS-a mocno.
Jeździłem SII CR 170KM z DSG i łopatkami - to samo tylko łopatki to fajny gadget i tyle.
Modzenie auta z DSG wymaga większej uwagi, poza tym - nasze ASO nie naprawiają DSG tylko wymiana (jakieś 10 tysi).
Musisz sobie po prostu odpowiedzieć na zajebiście ważne pytanie: jaka skrzynię lubisz...i potem takie auto kupić :szeroki_usmiechOII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
na zachętę.... [img] http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...debd94f82.html [/img] i kto by pomyślał, że to BKD ELEGANCE oczywiście z DSG on board
Była Octavia 2001' 1,9 TDI AGR...oczywiście z virusemByła O2 KOMBI DSG ELEGANCE RS LOOK ... Jest BMW E91 LCI
Komentarz
-
-
lukas220, profanacja :POII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
Jak ktos DSG juz mial to nastepne chce miec z DSG, jak go nie mial to moze byc manual, byle mocny.
Prawda jest taka, ze RS z DSG ma ta sama skrzynie, a wiec tez duzo nie pomodzimy, a BKD turbine ma taka, ze obojetne czy modzony czy tez nie to i tak w koncu poleci.
Ja tez mam pakiet na bezdroza i jakos u mnie chyba oklapl bo jakis woz drabiniasty z tego auta nie jest, ale generalnie tej plyty pod autem nie zamienilbym na plastik z serii :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukas220na zachętę.... http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ac53ee5debd94f82.html ]Obrazek[/url] i kto by pomyślał, że to BKD ELEGANCE oczywiście z DSG on board
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...debd94f82.html"Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lookermichal@gdynia, coś mi się zdaje, że ten RS stoi chyba jakiś czas już. Kojarzę go z ceną 74tys. zł
Osobiście brałbym RS-a ale to nie o to chodzi - sprawdź dokładnie co i jak z nim.
Jeździłem RS z DSG - IMO dupa nie jazda ale ja nie lubię automatów a skusiłem się bo tak wszyscy chwalą. Wg mnie DSG muliło tego RS-a mocno.
Jeździłem SII CR 170KM z DSG i łopatkami - to samo tylko łopatki to fajny gadget i tyle.
Modzenie auta z DSG wymaga większej uwagi, poza tym - nasze ASO nie naprawiają DSG tylko wymiana (jakieś 10 tysi).
Musisz sobie po prostu odpowiedzieć na zajebiście ważne pytanie: jaka skrzynię lubisz...i potem takie auto kupić :szeroki_usmiech
Co do sprzedaży to ciężko auto teraz sprzedać. Mam outlandera 2008 z silnikiem 2,0 tdi 140km i też staram się go sprzedać. Ludzie oglądają, dzwonią, śmieszne kwoty oferują. Założenie mam takie - sprzedam outlandera to kupię octavię. Skłaniam się do RS-a. Jechałem już poniższą RS-ką. Auto śmiga super. Aczkolwiek tą poniższą ujeżdżałem odrazu po wstawieniu jej przez poprzedniego właściciela do ASO (na sprzedaż). W aucie śmierdziało jak w popielniczce i syf był konkretny. Poza tym nie miała opon ani felg na zimę no i letnie opony do wywalenia. Materiał na słupku od strony kierowcy przetarty i takie tam. Jakos tak się zniechęciłem do niej. ALe przyznam, pomykała i to fajnie
Komentarz
-
-
Przed samym FL wychodziły takie przejściowe O2? Kierownica nowego typu, nowe zegary, listwy w kolorze itp, ale przód przed FL?...
Zmienisz sprężyny z amortyzatorami, walniesz chipa i masz auto i niepozorne, i porównywalnie szybkie co RS. Będzie tańsze w eksploatacji, a przyjemności jazdy automatem nie da Ci manual.Poza tym za Elegantem przemawia przebieg, który w RSce jest dla Ciebie olbrzymi. Niestety wnętrze nie jest już tak ładne co w RSce. Ja byłbym za Elegance + mody. Lepsza baza
A6 '98 Avant 2,8QT + C200 '95 Sport
Elementy z włókna węglowego (carbon fiber)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroftkeraj998, Jak kiedys zmieli Cie takie RSlook z BKD+ pod maska to zmienisz zdanie, to auto po programie na normalnej sprezarce zrobi wiatrak z wiekszosci BKD z programem a z RSem bedzie szlo rownie dobrze"Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftJa tez mam pakiet na bezdroza i jakos u mnie chyba oklapl bo jakis woz drabiniasty z tego auta nie jest, ale generalnie tej plyty pod autem nie zamienilbym na plastik z serii
Komentarz
-
Komentarz