Zamieszczone przez michal@gdynia
[O2] 2,0 TDI 140KM vs 2,0 TDI 170KM RS
Zwiń
X
-
keraj998, Nie mam zadnej podniety, ale jak ktos kto dosiada 100KM wmawia innym ze auto z DSG nie bedzie jechac to smiac mi sie chce, a takie tu padaja opinie :twisted:
Auto nie musi byc wyscigowe, ale 200KM wystarcza do sprawnego przemieszczania sie tego auta w zupelnosci :idea:
michal@gdynia, Zawieszenie podniesione o 20mm(amor+sprezyny) wg. mnie troche sztywniejsze niz seria oraz plyta stalowa pod silnikiem.
Komentarz
-
-
[quote="Maicroft"]keraj998, Nie mam zadnej podniety, ale jak ktos kto dosiada 100KM wmawia innym ze auto z DSG nie bedzie jechac to smiac mi sie chce, a takie tu padaja opinie :twisted:
a w którym to momencie tej jakże intersującej dyskusji, :shock: z drugiej strony czy fakt posiadania innego modelu dyskryminuje kogoś w wyrażaniu swoich opinii popartych również doświadczeniami związnymi z RS - em"Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"
Komentarz
-
-
hehe - czyli jak zwykle: ci co maja DSG - chwalą DSG, ci co mają manual - wręcz odwrotnie. Sens takiego topicu zawsze łatwo podważyć i często się rozmywa - zwłaszcza jak zaczyna niepotrzebnie zalatywać prześmiewczo-mentorskim tonemjak ktos kto dosiada 100KM wmawia innym ze auto z DSG nie bedzie jechac to smiac mi sie chce
Maicroft, "dupohamownia" każda inaczej zestrojona jak sam wiesz więc Twoje uwagi nie na miejscu.
michal@gdynia, sprawdź oba auta dobrze, masz poza tym przecież swoje własne przekonania + wiedza z Forum o obu modelach powinny dać ci bazę do przemyśleń.
BTW - w kwestii tego ogłoszenia to widziałem je jakieś 3-4 miesiące temu i dlatego możesz nie kojarzyć. Na 99% to to samo auto - nawet zdjęcie to samo było. Wiem bo czasem przeglądam oferty RS-ek a ich podaż jak zauważyłeś, nie jest duża.
Powodzenia i daj znać jak sprawy idą.OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lookermichal@gdynia, sprawdź oba auta dobrze, masz poza tym przecież swoje własne przekonania + wiedza z Forum o obu modelach powinny dać ci bazę do przemyśleń.
BTW - w kwestii tego ogłoszenia to widziałem je jakieś 3-4 miesiące temu i dlatego możesz nie kojarzyć. Na 99% to to samo auto - nawet zdjęcie to samo było. Wiem bo czasem przeglądam oferty RS-ek a ich podaż jak zauważyłeś, nie jest duża.
Powodzenia i daj znać jak sprawy idą.do forumowiczów co mają 2,0 tdi 140km i DSG co by mnie odwiedzili i przewieźli abym organoleptycznie stwierdził co mi bardziej leży. RS-em już jechałem i było bardzo OK
W kwestii ogłoszenia - pamiętasz jaki przebieg miała ta RS-ka 3-4 miesiące temu?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez michal@gdyniachyba będę musiał usimiechnąć się do forumowiczów co mają 2,0 tdi 140km i DSG
podjedź to będziesz mógł sie przekonać
tak naprawdę wszyscy optują za RSem ale gdzie możesz sie pościgać? :Pprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Pytanie z innej beczki - czy octa II w kombi i w liftbacku ma tyle samo miejsca dla pasażerów z tyłu? Czy ktoś z Was wozi może dzieciaka w foteliku z tyłu? Mam w golfie fotelik dla dziecka i jak żonka siada z przodu to albo nogi pakuje do schowkaalbo młody trzyma kolanka pod brodą. Wiem, że golf kombi to nie kombi ale zastanawiam się jak pod tym kątem wygląda octa kombi i liftback...
[ Dodano: Nie 01 Lis, 09 22:41 ]
Zamieszczone przez piotrek_gdyZamieszczone przez michal@gdyniachyba będę musiał usimiechnąć się do forumowiczów co mają 2,0 tdi 140km i DSG
podjedź to będziesz mógł sie przekonać
tak naprawdę wszyscy optują za RSem ale gdzie możesz sie pościgać? :PAdres i godzinę poproszę...
Komentarz
-
-
keraj998, Ostrzegalem:
michal@gdynia, Golfa masz IV czy V ??
Jak IV to jak Octa I, wiec miejsca z tylu malo, w OII liftback ja woze 2 letnie dziecko i problemu nie ma - nogi ma normalnie i jeszcze moze kopac :twisted: Na szerokosc jedno w foteliku na srodku i dwojka po bokach z podstawkami pod tylki tez wchodzila bez problemu, ale doroslego by tam juz komfortowo nie zmiescil.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroftkeraj998, Ostrzegalem:
michal@gdynia, Golfa masz IV czy V ??
Jak IV to jak Octa I, wiec miejsca z tylu malo, w OII liftback ja woze 2 letnie dziecko i problemu nie ma - nogi ma normalnie i jeszcze moze kopac :twisted: Na szerokosc jedno w foteliku na srodku i dwojka po bokach z podstawkami pod tylki tez wchodzila bez problemu, ale doroslego by tam juz komfortowo nie zmiescil.
Czy w OII można na srodku zamocować fotelik na isofix? w golfie mogę isofix tylko po prawej lub lewej stronie wykorzystać.
Komentarz
-
-
Chyba malo ktore auto nie ma isofixa na srodku, jest oczywiscie po lewej i prawej. Ja woze fotelik w kilku autach wiec isofix odpadal.
No to OI jest jak Golf IV, wiec moge Ci stanowczo zagwarantowac ze w OII jest wiecej miejsca na dlugosc. Ja mam fotel tez ciut bardziej cofniety, bo nie dusze sprzegla, i miejsce jest. Jak pstrykne jakies zdjecie to przesle
Komentarz
-
-
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdyZamieszczone przez michal@gdyniaDatę już znam Adres i godzinę poproszę..
wejdź na spotkania klubowe
tam masz temat Trójmiasto....
i wszystko jasne :diabelski_usmiech
widziałem i postaram się pojawić (nie będzie łatwo bo mały hamulcowy jest chory)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroft[b]Dla mnie EOT.OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez michal@gdyniaCzy ktoś z Was wozi może dzieciaka w foteliku z tyłu?no ale tego problemu to chyba nawet w Superbie się nie uniknie... Dla mnie luksus bo przesiadłem się z Fabii gdzie jak wiozłem bobasa to tłumienie odgłosów otoczenia miałem poprzez zatkanie uszu kolanami
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez lookerhehe - czyli jak zwykle: ci co maja DSG - chwalą DSG, ci co mają manual - wręcz odwrotnie.. A jak ktoś twierdzi, że DSG muli samochód to niech przełączy z D na S - od razu poczuje różnicę :diabelski_usmiech. A jak już ktoś jest totalnym ortodoksem i uważa, że ścigać się spod świateł można tylko zmieniając ręcznie biegi to przypominam, że można się przełączyć na sekwencyjną zmianę biegów.
Komentarz
-
Zamieszczone przez _tm_Przy czym w większości przypadków Ci którzy chwalą DSG jeździli również manualem i mają porównanie
odnosząc się do pytania w temacie to oczywiscie 170KM, najlepiej z DSG zwłaszcza jak się jeździ w mieście, jak nie to w zasadzie bez znaczenia IMO.
ale jak ktoś tam napisał, że DSG zamula, to ewidentnie nie wie o czym mówi :kciukgorasaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Jekie emocje?? Emocje to są powyżej 300KM i 3000ccm))
Sorry kolego, ale dywagacje w tym temacie są nieco śmieszne. To jakby wybierac między Cinquecento 700 a 900.
TDi możesz sobie podkręcić na 170KM i będziesz miał i ekonomię, i "emocje"
170KM i przedni napęd może wystarczyć ale do lepszego wyprzedzania czy nieco bardziej dynamicznej jazdy.
Emocje masz przy tylnym napędzie i dwa razy większej mocy.
Komentarz
-
-
Panowie a jak wygląda kwestia serwisowania DSG? Czy tylko sam olej się wymienia? Widziałem już na forum bodajże dwa wątki o akcji serwisowej ASO Skoda, w których poruszany jest temat zmiany oprogramowania skrzynek DSG.
Szczerze mówiąc, automatem jechałem może ze trzy razy w życiu i w mieście musi byc to super wygodne. Z drugiej strony nie mam nic przeciwko manualnej skrzyni.
Tak czy inaczej - szala zwycięstwa przechyla się coraz bardziej na RS-kę. Jeszcze jedno pytanie miałbym - jak wygląda kwestia zawieszenia RS-ki i felg na naszych polskich drogach? Nie wybiję sobie a tym bardzie dziecku zębów?
Dwa lata temu miałem Ibizę Top Sport TDI. Małe ale cholernie szybkie auto. Miała 130km ale przy stosunkowo niskiej masie auta była bardzo zwinna. Zawiechę miała twardą ale dało sie jakoś wytrzymać (zęby mam całe :lol: )
[ Dodano: Pon 02 Lis, 09 10:33 ]
Zamieszczone przez kazik4x4Sorry kolego, ale dywagacje w tym temacie są nieco śmieszne. To jakby wybierac między Cinquecento 700 a 900.
TDi możesz sobie podkręcić na 170KM i będziesz miał i ekonomię, i "emocje"
170KM i przedni napęd może wystarczyć ale do lepszego wyprzedzania czy nieco bardziej dynamicznej jazdy.
Emocje masz przy tylnym napędzie i dwa razy większej mocy.
Pewnie, że można kupić auto z 350km i napędem na tylne koła ale mi takie nie jest potrzebne. Napęd 4x4 mam teraz z dieslem 140km i chętnie zamienię na OII RS. A jeżeli uważasz, że 2,0 TDI 140km podkręcone na 170km to to samo co 170km w RS (w sensie silnika i osprzętu + układ jezdny + hamulce) to chyba grubo się mylisz...
[ Dodano: Pon 02 Lis, 09 10:36 ]
I małe OT
W kwesti emocji polecam moto (dwa koła z mocą 160km i wagą pojazdu około 250 kg). Emocje zapewne dużo większe aniżeli w przypadku 350km z napędem na tylną ośkę. :twisted:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4TDi możesz sobie podkręcić na 170KM i będziesz miał i ekonomię, i "emocje"
to BMNa juz nie nie podkręcają :?:
coś mnie ominęło w takim razie.
a z tymi emocjami to kolego też tak się nie przejmuj bardzo, bo zależy gdzie te 300 i 3000 wsadzisz, jest wiele aut, które mając to pod maską specjalnych emocji nie dostarczają albo dostarczają je w ilościach nie przekraczających te, których daje zrobiony na 200KM kompakt.
zapewniam równiez, że tylko 2000cm i 300KM w octavii doskonale daje radę:szeroki_usmiech
i tych oftopikowych pierdół już nie ciągniemy, od... teraz :idea:
[ Dodano: Pon 02 Lis, 09 10:51 ]
Zamieszczone przez michal@gdyniaukład jezdny + hamulce) to chyba grubo się mylisz...saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Ja os siebie dodam coś takiego, po przesiadce z O1 TDI mam wrażenie, że w BKD jest strasznie krótka skrzynia, jak się pojedzie troche dynamiczniej to nieźle trzeba się namachać... pytanie jak to może być w RS
Drugie - miejsce z tyłu, w zasadzie dużo, ale do momentu zamontowania blokady skrzyni biegów gdzie z konieczności żeby ten wynalazek odbezpieczyć fotel pasazera musi być trochę przesunięty do tyłu a wcześniej nie musiał... (dla wyjaśnienia mam 1,8m) i jakoś tak głupio sie czuje bo mam wrażenie że musze siedzieć bliżej kiery niż w O1 - ale to może dlatego że nie lubie leżeć jak jadewięc za mną jest chyba ciut więcej miejsca...
Zawias - miałem przyjemność być kilka razy wiezionym RS, tu nawet dla mnie jako pasażera różnica jest zauważalna, auto sztywniejsze, raczej szybciej reaguje ale to już jak kto woli, jak potrzebuje...
Ogólnie wydaje mi się ze zle jest postawione pytanie - nie określiłeś czy priorytetem jest przebieg i stan jak najbardziej fabryczny czy osiągi i "lansik"
Dobrze wyposażony Ele do RS będzie się różnił już tylko właściwościami jezdnymi. IMHO Tylko znowu dla jednego to "tylko" a dla drugiego to "TYLKO"
Komentarz
-
Komentarz