dzieki za opinie,ale Panowie to jest wyraznie dzwiek metaliczny i wydaje mi sie ze dochodzi z silnika przy bardzo malym obciazeniu niego, moze to jest odglos z pracy walu korbowego(moze tam cos sie dzieje)to jest oglos dokladnie taki jak byscie jechali za ciezarowka i ona taki odglos wydaje od opon-takie wycie u mnie jest podobnie tylko znacznie cichsze- powtarzam znacznie! :roll: a i wystarczy ze musne gazu i jest cisza :!:
Dziwne wycie silnika??
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Jacek Nowakdzieki za opinie,ale Panowie to jest wyraznie dzwiek metaliczny i wydaje mi sie ze dochodzi z silnika przy bardzo malym obciazeniu niego, moze to jest odglos z pracy walu korbowego(moze tam cos sie dzieje)to jest oglos dokladnie taki jak byscie jechali za ciezarowka i ona taki odglos wydaje od opon-takie wycie u mnie jest podobnie tylko znacznie cichsze- powtarzam znacznie! :roll: a i wystarczy ze musne gazu i jest cisza :!:Jarek "Vinci"
Komentarz
-
-
hmmm
kiedys mechanik pokazywal mi turbinke i opisywal zasade dzialania
i otwor wlotowy otwiera sie przy okreslonym cisnieniu tak samo sie zamyka np przy puszczaniu gazu zeby powietrze ktore wraca spowrotem nie walnelo w lopatki wirnika
i nie zniszczylo jej
k
no ale moge sie myslic dopiero zaczynam poznawac budowe TDi a ten mechanik tez nie koniecznie musial wszystko wiedziec :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez chester121hmmm
kiedys mechanik pokazywal mi turbinke i opisywal zasade dzialania
i otwor wlotowy otwiera sie przy okreslonym cisnieniu tak samo sie zamyka np przy puszczaniu gazu zeby powietrze ktore wraca spowrotem nie walnelo w lopatki wirnika
i nie zniszczylo jej
W benzynowych cisnienie doladowania ogranicza tzw. przepustnica spalin (zawor waste-gate), ktory w stanie otwartym powoduje spadek cisnienia doladowania, a w stanie zamknietym jego wzrost. Do tego zawor by-pass. Poprostu czesc spalin nie jest kierowana na strone goraca.
W TDI wyposarzonych w turbiny VNT, cisnieniem doladowania steruje zawor N75.
Cisnienie zmienia sie wzgledem uchylenia kierownic powietrza.
Sprezarki bez zmiennej geomtrii tez sa wyposarzone w by-pass.
Zeby wracajace powietrze po naglym odjeciu gazu i zamknietej przepustnicy nie odbijalo sie o lopatki turbiny, stosuje sie dodatkowo zawor blow-off. Ale to w wysilonych benzynach. W TDI nie ma takiej potrzeby, bo nie ma przepustnicy."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Bylem dzisiaj w Aso i jezdzili moja Octa,powiedzieli ze takie niby wycie powoduje niby turbina(dokladnie ten odglos wydobywa sie przy 1900-2000obr/min) byli tak grzeczni i zaprosili mnie na jazde probna taka sama octavia dla porownania czy ten odglos tez tam wystepujek Powiedzieli zeby sie nie martwic tylko jezdzic-hahaha .Mi sie wydaje ze wczesniej tego nie bylo .Pozdrawiam :wink:
Skoda Octavia 19-TDI Elegance 136/304NM
Komentarz
-
Komentarz