Zmieniłem Octavię I z 2002 r.z silnikiem 1,6 MPI na Octavię II Fl z takim samym silnikiem.
Po krótkim okresie eksploatacji moje odczucia to generalnie b. duży plus dla Octavii II. Stwierdziłem jednak że w zakresie obrotów 1500 - 1800 silnik posiada bardzo małą moc i niechętnie rozpędza samochód,po osiągnięciu ok. 1900 obr. ozyskuje wigor i przy tym samym położeniu pedału gazu przyspiesza gwałtownie.
Odczuwam to szczególnie na drugim biegu gdy czasem warunki drogowe zmuszaja do zejścia w zakres obrotów niższy niż 2000.
Wiem że silniki w dolnych zakresach obrotów mają małą moc ale stara Octawka I zdecydowanie lepiej się "zbierała" w takich sytuacjach.
Proszę o informację czy silniki 1,6 MPI po usprawnieniach "tak mają" czy też mój silnik niedomaga ?.
Pragnę zaznaczyć że poza tym mankamentem silnik sprawuje się znakomicie.
..to i ja to potwierdzę. Generalnie jest jakaś taka opóźniona reakcja na ten elektroniczny pedał gazu. Auto mi nieraz gaśnie na manewrach gdy silnik pracuje w dolnym zakresie obrotów. Jak już jedzie a obroty są wyższe to i przyspieszenie jest moc jak trzeba.
Komentarz