Test droższego paliwa do diesli ?? !!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jamer
    Drive
    • 2005
    • 89

Zamieszczone przez Arek
    No ładnie gratuluje k Ja tez dzis byłem u MT drgania zlikwidowane program poprawiony k wrazenia z jazdy -fajnie 142,6PS i 297,1 Nm jutro zeskanuje i wrzuce wykres
    pzdr
    Jeśli można zapytać .Co to za , drgania ?

Bo u mnie , mam takie wrażenie , szczególnie na 6 -tym biegu , tak jakby silnik dostawał telepawki .Podczas dodawania gazu , zauważam dziwne wibracje które , nie występują na 5- tce , w tym samym przedziale obrotów silnika .
  • wasyl
    L&K
    • 2005
    • 1084

14 listopada t.j poniedziałek wszystkim dieslowskim maniakom i zwolennikom (do których nie należe!! wole tańsze, a więcej) droższego i jak się ogólnie przyjeło lepszego paliwa, proponuje lekture w postaci tygodnika MOTOR !!!! :szeroki_usmiech
    ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
    www.wasilewski-foto.pl
    KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• pantol
      Elegance
      • 2004
      • 754

Re: Test droższego paliwa do diesli ?? !!

Zamieszczone przez wasyl
      14 listopada t.j poniedziałek wszystkim dieslowskim maniakom i zwolennikom (do których nie należe!! wole tańsze, a więcej) droższego i jak się ogólnie przyjeło lepszego paliwa, proponuje lekture w postaci tygodnika MOTOR !!!! :szeroki_usmiech
      Możesz streścić?
      Jarek "Vinci"

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

14 dopiero bedzie :twisted: A w prasie sa zapowiedzi :diabelski_usmiech
        Spritmonitor.de

Komentarz

• jarek_wt
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2005
          • 154

Zamieszczone przez wasyl
          Z tego co pamiętam to takie testy już były w "Auto Świat" jakieś 1,5 miesiąca temu, i to nie tylko diesla. Ale tak czy inaczej chętnie poczytam.

pozdrawiam
          Jarecki
          Octavia II, 2.0 TDI, Elegance

Komentarz

• Tymon
            RS
            • 2004
            • 2970

A ja powiem tak....
            Kilka dni temu wlałem ON Vervaaaaaaaaaa :twisted:
            I co... 500km i rezerwa mig :lol:
            Wczoraj BP Ultimate 770Km non stop szybka podróż i dopiero mig mig.
            Nie chcę tego komentować, bo leje wszystko co zaczyna się na ON, ale ta sytuacja mnie rozłożyła :lol:

Pozdrawiam
            Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
            Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
            BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• mariobros
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 551

Ha!

Zamieszczone przez Tymon
              A ja powiem tak....
              I co... 500km i rezerwa mig :lol:
              Nie chcę tego komentować, bo leje wszystko co zaczyna się na ON, ale ta sytuacja mnie rozłożyła :lol:

Pozdrawiam
              Myślałem, że to tylko u mnie. Podróż na Verva ON na trasie Ozimek-Warszawa-Ozimek (łącznie nieco ponad 600km), fakt, że momentami cisnąłem 160km/h a i korki na gierkówce szpetne i w Warszawie takoż. Średnia z trasy - 6.4lON/100km. Dodam, że miesiąc temu, na tej samej trasie, fakt, że nieco wolniej, bo silnik był jeszcze świerzy, fakt, że aż takich korków nie było (ale też były), ale średnią miałem... 5.2lON/100km. To zbyt duża różnica w spalaniu, aby przypisać ją czemuś innemu, niż specyfice tego paliwa. A nie zauważyłem specjalnego wzrostu osiągów, bo go nie było. Może mam silnik zbyt mało nowoczesny, jak na to paliwo? Sam nie wiem. Ale wyniki spalania tak mnie powaliły, że na powrót zalałem standardowego ON. A to BP Ultimate Diesel przetestuję też przy okazji, zobaczę, jakie będą wnioski... Obawiam się tylko, że jak produkują koncerny te "nowoczesne" paliwa, to jakość standardowych spadnie na twarz... :roll:
              Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
              Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• grzesio
                Drive
                • 2004
                • 53

Zamieszczone przez Tymon
                I co... 500km i rezerwa mig
                Ja taki objaw miałem w Astrze jak lałem Shella. Dostawała takiego kopa, że sam się gaz w podłogę wciskał i paliła 80% więcej :wink:

A do mojego ASZ ostatnio parę razy nalałem V-Powera. Subiektywne wrażenie wyłącznie, ale podoba mi się. Jeździ całkiem ładnie i po mojemu, to zauważalnie lepiej niż na no-name verva czy ultima.

Komentarz

• Jacek Nowak
                  Rider
                  • 2005
                  • 390

ja wlalem ostatnio caly bak ultimate i przejechalem juz 880 km i jeszcze rezerwa nie mryga- dodam jeszcze ze przejechane kilometry to tylko trasa z predkoscia 110-120.Mysle ze dociagne do tysiaca.Pozdrawiam
                  Skoda Octavia 19-TDI Elegance 136/304NM

Komentarz

• grzesio
                    Drive
                    • 2004
                    • 53

To zbyt duża różnica w spalaniu, aby przypisać ją czemuś innemu, niż specyfice tego paliwa
                    Się nie zgodzę.
                    Ja mam na trasie, na tym samym paliwie bardzo duże różnice. Pogoda, pora dnia, ruch, humor, ilość czasu, stopień zmęczenia... wszystko się składa. Czasem jest 5.5 a czasem 7.2 na dokładnie tej samej trasie ~300km robionej minimum 10 razy w miesiącu. Trasa cały czas ta sama i paliwo też.

Komentarz

• autorus
                      Rider
                      • 2004
                      • 508

Ja tam mam średnią zawsze ok 6,5l i tankuję tylko na na Neste. A pomykam w mieście i na trasie a na gierkówce do 180. Pamiętam że kiedyś wyjechałem 920km, ale to była tylko trasa.

Autorus
                      http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
                      Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
                      Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• pantol
                        Elegance
                        • 2004
                        • 754

No to teraz zobaczymy u kogo "Motor" siedzi w kieszeni :wink:
                        Jarek "Vinci"

Komentarz

• rafalus
                          L&K
                          • 2005
                          • 1140
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ja zalelem na nie znanej stacji ok jakiegos zapyzialego miasteczka do pełna i przejechalem 1100 km rezerwa sie nie swiecila. To raczej technika jazdy wplywa na zuzycie ! Ale moge sie zgodzic ,ze na lepszym paliwie auto dynamiczniej jezdzi ale to prowokuje do agrasywniejszej jazdy.
                          nowy cSIMC od Aliego
                          seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                          Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• FZR
                            Classic
                            • 2005
                            • 29

Ja tankuje tylko na Neste i przlatuje ok 720 km i paliwko jest po 3,81. Tylko niestety dziś nie odbił pistolet i ze szklanka poszła sie je....... :evil: .

Komentarz

• Purchawa
                              Admin
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 8007

Poczekajcie na wyniki testu "super paliw" na TVN Turbo.
                              "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                              Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• sebo
                                Ambiente
                                • 2004
                                • 201

Sprawdzał już ktoś Orlen Verva na hamowni ??

Zapewno SKODA AUTO zrobi test paliwa. bo oni w takie rzeczy sie bawią... chyba że Testosteron??
                                152 KM/342,8 Nm
                                ARL, FMIC, dostroił
                                Masters Tuning

Komentarz

• adam_was
                                  Drive
                                  • 2005
                                  • 63

Moim zdaniem, to te wynalazki (Verva, Ultimate VPower) nie maja wpływu na spalanie.
                                  Ostatnio miałem kilka wyjazdow służbowych (~2500km), gdzie musiało mi sie spieszyć i skodzina na trasie wchłonęła 5.8-6l/100km takich wynalazków (z róznych firm, ale zawsze to "lepsze"), potem wyjazd prywatny z rodziną, spokojnie i tutaj padło akurat na Verve (~1000 km) i wchłoneła 4,5l/100km. Rezerwa zapaliła mi się dopiero po 1070 km.

Na zwykłym ON (Shell, BP, Orlen) jest bardzo podobnie. Nie cisnięta skodzina pali na trasie 4-4.5l, ciśnięta potrafi przekroczyc 6l. Jeżeli sa jakieś róznicewynikajace z paliwa, to na tyle nieistotne, że w codziennej eksploatacji ciężko je wychwycić.

Moim zdaniem, nie ma istotnych róznic pomiedzy dobrym zwykłym ON a tym rasowanym. Inna sprawa, że ten zwykły czasem nie jest dobry.

Komentarz

• Purchawa
                                    Admin
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 8007

Zamieszczone przez sebo
                                    Przeciez pisalem, ze bedzie test paliw w TVN Turbo. Tzn testy juz byly i material jest nagrany.

Wynikow nie bede zdradzal, poczekajmy az sie program ukaze.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• perfex
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1117

Zamieszczone przez Purchawa
                                      Poczekajcie na wyniki testu "super paliw" na TVN Turbo.
                                      No z tego co Masters mowil to na jednym z tych super paliw (najdrozszym zreszta!) wystapil zauwazalny wzrost mocy. Ale na jednym, ostatnio najmocniej reklamowanym- NIC k
                                      Pozdrawiam
                                      perfex

Octavia HTP

Komentarz

• mariobros
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 551

Zamieszczone przez Purchawa
                                        Zamieszczone przez sebo
                                        Przeciez pisalem, ze bedzie test paliw w TVN Turbo. Tzn testy juz byly i material jest nagrany.

Wynikow nie bede zdradzal, poczekajmy az sie program ukaze.
                                        W jakim konkretnie programie to będzie? Jakiś Automaniak, Czas tunningu czy co? Masz przeciek na ten temat?
                                        Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...

Komentarz

• Purchawa
                                          Admin
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 8007

Zamieszczone przez mariobros
                                          W jakim konkretnie programie to będzie? Jakiś Automaniak, Czas tunningu czy co? Masz przeciek na ten temat?
                                          Bylismy z Krupinem podczas testow i nagrania, ale w jakim programie... Hmm... Chyba w "Garazu".

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• jarek_wt
                                            Ambiente
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 154

Zamieszczone przez wasyl
                                            Właśnie przeczytałem - w sumie nic nowego. Od początku było wiadomo że wzrost mocy, i tego typu historie - to "pic na wodę fotomontaż" .
                                            Generalnie sam jeżdżę na "lepszych" paliwach - ale tylko ze względu na ich czystość, jakość, itd. Może to naiwne z mojej strony, ale mam nadzięję że przynajmniej to jest prawdą.

pozdrawiam
                                            Jarecki
                                            Octavia II, 2.0 TDI, Elegance

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Test paliw w TVN Turbo w programie Garaz za tydzien czyli 20 listopada.

P.S. Chyba nie poplatalem programow :roll:
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• mariobros
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 551

Nie...

Zamieszczone przez Maicroft
                                                Test paliw w TVN Turbo w programie Garaz za tydzien czyli 20 listopada.

P.S. Chyba nie poplatalem programow :roll:
                                                ...nie poplątałeś. Też widziałem zapowiedź w ostatnim Garażu. Czekam z ciekawościa...

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Co do artykulu w Motorze, teoretycznie najlepiej wyszlo paliwo z BP Ultimate 113,4KM przy najgorszym zwyklym ON 110,4KM i uszlachetnionym 111,4. Biorac pod uwage blad statystyczny roznica 1KM wg mnie jest smieszna i jej nie poczujemy.

I tak jak zostalo to skwitowane. Nie jestesmy w stanie stwierdzic na szybko czy paliwo a jest lepszy od palwia b, c, d dopiero na dluzszym dystansie mozna by bylo ocenic w jakim stanie jest silnik i uklad paliwowy (czyli jak w nim plywa syf).

I mam jedna zasadnicza uwage do wszystkich tych testow: dlaczego nie kupia 20l oleju opalowe niech bedzie EkoTerm z Orlenu, kupiony droga oficjalna i wlany do baku, jestem bardzo ciekaw rezultatu. Pomijam aspekty ekologii i prawno-fiskalne bo te drugie akurat juz da sie przeskoczyc.
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...