krzys301, wydaje mi się, że lepiej pójść w coś innego. Moja propozycja: zmiana drążka zmiany biegów, na tego z O2 (chromowana góra) oraz chromowane ringi na licznikach.
[O1] Pytanie dot octawvi 1.6 z gazem
Zwiń
X
-
[O1] Pytanie dot octawvi 1.6 z gazem
Witam
mam zamiar kupić octavie 1.6 z gazem, ale słyszałem wiele opinie nie koniecznie dobrych o tym silniki tym bardziej z gazem, że jest słaby, dużo pali itp
Jak jest rzeczywiście ?? czy jest tu jakis posiadacz takiego autka i rozwieje moje wątpliwości??1.9 TDI 4x4
-
-
My "odebraliśmy" (pod koniec pażdziernika) naszą Octavię Tour 1,6 z instalacją "fabryczną" LPG pierwsze 1000km mamy przejechać na Pb potem lać gaz i :drive: , po 1000km na gazie do ASO na przegląd i dalej :drive: , kolejny przegląd po 15000km. Na razie małżonka dojeżdża do pracy i nabija pierwszego tysiaka.
Komentarz
-
-
helmett, ja mam O2 FL nowa z gazem na poczatku spalanie wynosilo 10,5-11 l/100km, po przejechaniu 2000km i regulacji 9-9,5 l/100km w miescie, na trasie ponizej 8 litra normalna jazda zgodnie z przepisami, co do utraty mocy to nie odczuwam, maz nawet ostatnio rozpedzil ja do 199 km/h wiec wedlug mnie nie jest to slaby silnik, jak jezdzisz sam lub we dwoje to autko wedlug mnie to smiga bardzo przyjemnie,wiec z calym sercem polecam :szeroki_usmiech
[ Dodano: Pią 13 Lis, 09 14:53 ]
Zamieszczone przez krzycho*My "odebraliśmy" (pod koniec pażdziernika) naszą Octavię Tour 1,6 z instalacją "fabryczną" LPG pierwsze 1000km mamy przejechać na Pb potem lać gaz i :drive: , po 1000km na gazie do ASO na przegląd i dalej :drive: , kolejny przegląd po 15000km. Na razie małżonka dojeżdża do pracy i nabija pierwszego tysiaka.
Komentarz
-
-
helmett, silnik 1.6 to stara sprawdzona jednostka dobrze radząca sobie z gazem, demonem prędkości to ona może nie jest za to 10l to max spalanie przy normalnej keżdzie czyli 20zł / 100km :wink:
Zamieszczone przez helmetti co się najszybciej zużywa w octavii
Komentarz
-
-
czyli nie powinno być problemów i spokojnie mogę się zainteresować tą wersja?? Aile pali benzyny?? ktos mówił że nie możliwe żeby paliło gazu ponizej 10 bo 10-11 benzyny bierze w mieście, ile w tym prawdy??
[ Dodano: Pią 13 Lis, 09 16:15 ]
co się dzieje z zawieszeniem?? i jakie są najczęstsze usterki??1.9 TDI 4x4
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez helmettczyli nie powinno być problemów i spokojnie mogę się zainteresować tą wersja?? Aile pali benzyny?? ktos mówił że nie możliwe żeby paliło gazu ponizej 10 bo 10-11 benzyny bierze w mieście, ile w tym prawdy??
[ Dodano: Pią 13 Lis, 09 16:15 ]
co się dzieje z zawieszeniem?? i jakie są najczęstsze usterki??
Na autostradzie 10l/100 i to jest do tej pory maksimum tego
co udalo mi sie osiagnac. IMO silnik 1.6 8V okolo 100 koni
jest lepszym wyborem niz popularne obecnie 1.4 16V o tej
samej mocy, chociaz na papierze te drugie spalanie maja mniejsze.
Jesli chodzi o zawieszenie to plyta O1 jako prosta i bardzo popularna
konstrukcja raczej nie sprawia zbyt czestych i drogich niespodzianek.
Komentarz
-
-
helmett, tu możesz prześledzić spalanie octavii z różnymi silnikami http://www.spritmonitor.de/en/overvi...2000&gearing=1
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez helmettJa mam na oku 1.6 16V z 2000 r nie wiem czego się spodziewać
t271828 - te 10l/100 na autostradzie, to przy jakich prędkościach??
wg mnie nie ma takiego silnika o jakim piszesz, 16V to byl FSI w O2, ktorego
nie nalezy gazowac - ale niech sie madrzejsi wypowiedza
Komentarz
-
-
http://motoaukcja.interia.pl/show_it...2+wys%C5%82any.
tu jest link do tego auta,
a czy 1.6 nie jest zbyt słabym silnikiem, słyszałem że to "pyrkocz" dla dziadków?? jest na Tyle elastyczny że da sie tym jechać czy raczej jest problem z "normalna " jazdą??1.9 TDI 4x4
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez helmetta czy 1.6 nie jest zbyt słabym silnikiem, słyszałem że to "pyrkocz" dla dziadków?? jest na Tyle elastyczny że da sie tym jechać czy raczej jest problem z "normalna " jazdą??
Jak na swoja ilosc koni 1.6 jest elastycznym silnikiem. Jesli chcesz czegos
szybszego to jest tez chwalony 1.8T. Na forum nawet kilka jezdzi zagazowanych.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez helmetta czy 1.6 nie jest zbyt słabym silnikiem, słyszałem że to "pyrkocz" dla dziadków?? jest na Tyle elastyczny że da sie tym jechać czy raczej jest problem z "normalna " jazdą??
Ja mam 1.6 z gazem i udało mi się osiągnąć 200km/h (licznikowo) oczywiście jadąc na gazie.Prędkości rzędu 140-160km/h nie są szczytem możliwości. Do tego dochodzi jeszcze koszt przejechania 100 km co tworzy całość godną uwagi. Jeśli komuś to mało, może zainwestować w 1.8 T, który tez się dobrze gazuje. No i ta cisza, żadnego klekotania he he.
Dla mnie ten silnik jest wystarczający jeśli chodzi o przyspieszenie, elastyczność etc, co więcej, ciągam nim czasem przyczepę kempingową (DMC 1000) i tez daje radę śmigać 90 km/h bez zarzynania motoru.
Ogólnie silnik godny polecenie, trwały, tani w eksploatacji i niezawodny :-)Pozdrawiam wojtas
O2 ambiente 1.6 MPI + LPG LR
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez helmettnie bez chipa, zwykły 1.9 TDI 90 KM
ale dane dla swojego Diesla pewnie znasz)
Jeszcze cos - przy kupowaniu uzywanego samochodu z instalacja LPG trzeba byc
podwojnie ostroznym. Zdarza sie ze ktos sprzedaje samochod bo zle dobral/zamontowal
instalacje i zaczyna cos sie dziac.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez helmettwiem o tym, spotkałem octavia 1 z instalacja która ma niecały miesiąc, wiec tam na pewno coś jest, a ten o którym myślę od 2002 r ma gaz auto jest 2000 a ma przejechane w sumie 169000 km. to może nie jest źle z tym gazem
Komentarz
-
Komentarz