krzys301, wydaje mi się, że lepiej pójść w coś innego. Moja propozycja: zmiana drążka zmiany biegów, na tego z O2 (chromowana góra) oraz chromowane ringi na licznikach.
[O1] Pytanie dot octawvi 1.6 z gazem
Zwiń
X
-
[O1] Pytanie dot octawvi 1.6 z gazem
Witam
mam zamiar kupić octavie 1.6 z gazem, ale słyszałem wiele opinie nie koniecznie dobrych o tym silniki tym bardziej z gazem, że jest słaby, dużo pali itp
Jak jest rzeczywiście ?? czy jest tu jakis posiadacz takiego autka i rozwieje moje wątpliwości??1.9 TDI 4x4
-
-
My "odebraliśmy" (pod koniec pażdziernika) naszą Octavię Tour 1,6 z instalacją "fabryczną" LPG pierwsze 1000km mamy przejechać na Pb potem lać gaz i :drive: , po 1000km na gazie do ASO na przegląd i dalej :drive: , kolejny przegląd po 15000km. Na razie małżonka dojeżdża do pracy i nabija pierwszego tysiaka.
Komentarz
-
-
helmett, ja mam O2 FL nowa z gazem na poczatku spalanie wynosilo 10,5-11 l/100km, po przejechaniu 2000km i regulacji 9-9,5 l/100km w miescie, na trasie ponizej 8 litra normalna jazda zgodnie z przepisami, co do utraty mocy to nie odczuwam, maz nawet ostatnio rozpedzil ja do 199 km/h wiec wedlug mnie nie jest to slaby silnik, jak jezdzisz sam lub we dwoje to autko wedlug mnie to smiga bardzo przyjemnie,wiec z calym sercem polecam :szeroki_usmiech
[ Dodano: Pią 13 Lis, 09 14:53 ]
A mi nic nie mowili zeby pierwszy 1000 na Pb przejechacZamieszczone przez krzycho*My "odebraliśmy" (pod koniec pażdziernika) naszą Octavię Tour 1,6 z instalacją "fabryczną" LPG pierwsze 1000km mamy przejechać na Pb potem lać gaz i :drive: , po 1000km na gazie do ASO na przegląd i dalej :drive: , kolejny przegląd po 15000km. Na razie małżonka dojeżdża do pracy i nabija pierwszego tysiaka.
Komentarz
-
-
helmett, silnik 1.6 to stara sprawdzona jednostka dobrze radząca sobie z gazem, demonem prędkości to ona może nie jest za to 10l to max spalanie przy normalnej keżdzie czyli 20zł / 100km :wink:
zależy od eksploatacji :wink: mi w o1 "przeszkadzało" zawieszenieZamieszczone przez helmetti co się najszybciej zużywa w octavii
Komentarz
-
-
czyli nie powinno być problemów i spokojnie mogę się zainteresować tą wersja?? Aile pali benzyny?? ktos mówił że nie możliwe żeby paliło gazu ponizej 10 bo 10-11 benzyny bierze w mieście, ile w tym prawdy??
[ Dodano: Pią 13 Lis, 09 16:15 ]
co się dzieje z zawieszeniem?? i jakie są najczęstsze usterki??1.9 TDI 4x4
Komentarz
-
-
Mnie bierze gazu 8-8,5 na co dzien - nie jezdze duzo po miescie.Zamieszczone przez helmettczyli nie powinno być problemów i spokojnie mogę się zainteresować tą wersja?? Aile pali benzyny?? ktos mówił że nie możliwe żeby paliło gazu ponizej 10 bo 10-11 benzyny bierze w mieście, ile w tym prawdy??
[ Dodano: Pią 13 Lis, 09 16:15 ]
co się dzieje z zawieszeniem?? i jakie są najczęstsze usterki??
Na autostradzie 10l/100 i to jest do tej pory maksimum tego
co udalo mi sie osiagnac. IMO silnik 1.6 8V okolo 100 koni
jest lepszym wyborem niz popularne obecnie 1.4 16V o tej
samej mocy, chociaz na papierze te drugie spalanie maja mniejsze.
Jesli chodzi o zawieszenie to plyta O1 jako prosta i bardzo popularna
konstrukcja raczej nie sprawia zbyt czestych i drogich niespodzianek.
Komentarz
-
-
helmett, tu możesz prześledzić spalanie octavii z różnymi silnikami http://www.spritmonitor.de/en/overvi...2000&gearing=1
Komentarz
-
-
predkosc autostradowa bez szalenstw - 130-150 - oczywiscie mowa o 10l LPGZamieszczone przez helmettJa mam na oku 1.6 16V z 2000 r nie wiem czego się spodziewać
t271828 - te 10l/100 na autostradzie, to przy jakich prędkościach??
wg mnie nie ma takiego silnika o jakim piszesz, 16V to byl FSI w O2, ktorego
nie nalezy gazowac - ale niech sie madrzejsi wypowiedza
Komentarz
-
-
http://motoaukcja.interia.pl/show_it...2+wys%C5%82any.
tu jest link do tego auta,
a czy 1.6 nie jest zbyt słabym silnikiem, słyszałem że to "pyrkocz" dla dziadków?? jest na Tyle elastyczny że da sie tym jechać czy raczej jest problem z "normalna " jazdą??1.9 TDI 4x4
Komentarz
-
-
zalezy czym jezdziles do tej pory i co to wg Ciebie jest normalna jazda.Zamieszczone przez helmetta czy 1.6 nie jest zbyt słabym silnikiem, słyszałem że to "pyrkocz" dla dziadków?? jest na Tyle elastyczny że da sie tym jechać czy raczej jest problem z "normalna " jazdą??
Jak na swoja ilosc koni 1.6 jest elastycznym silnikiem. Jesli chcesz czegos
szybszego to jest tez chwalony 1.8T. Na forum nawet kilka jezdzi zagazowanych.
Komentarz
-
-
WitamZamieszczone przez helmetta czy 1.6 nie jest zbyt słabym silnikiem, słyszałem że to "pyrkocz" dla dziadków?? jest na Tyle elastyczny że da sie tym jechać czy raczej jest problem z "normalna " jazdą??
Ja mam 1.6 z gazem i udało mi się osiągnąć 200km/h (licznikowo) oczywiście jadąc na gazie.Prędkości rzędu 140-160km/h nie są szczytem możliwości. Do tego dochodzi jeszcze koszt przejechania 100 km co tworzy całość godną uwagi. Jeśli komuś to mało, może zainwestować w 1.8 T, który tez się dobrze gazuje. No i ta cisza, żadnego klekotania he he.
Dla mnie ten silnik jest wystarczający jeśli chodzi o przyspieszenie, elastyczność etc, co więcej, ciągam nim czasem przyczepę kempingową (DMC 1000) i tez daje radę śmigać 90 km/h bez zarzynania motoru.
Ogólnie silnik godny polecenie, trwały, tani w eksploatacji i niezawodny :-)Pozdrawiam wojtas
O2 ambiente 1.6 MPI + LPG LR
Komentarz
-
-
Tu masz dane dotyczace elastycznosci 1.6 MPI(co prawda w porownaniu z 1.6 FSIZamieszczone przez helmettnie bez chipa, zwykły 1.9 TDI 90 KM
ale dane dla swojego Diesla pewnie znasz)
Jeszcze cos - przy kupowaniu uzywanego samochodu z instalacja LPG trzeba byc
podwojnie ostroznym. Zdarza sie ze ktos sprzedaje samochod bo zle dobral/zamontowal
instalacje i zaczyna cos sie dziac.
Komentarz
-
-
Nie mowie, ze jest zle tylko, ze warto sprawdzic.Zamieszczone przez helmettwiem o tym, spotkałem octavia 1 z instalacja która ma niecały miesiąc, wiec tam na pewno coś jest, a ten o którym myślę od 2002 r ma gaz auto jest 2000 a ma przejechane w sumie 169000 km. to może nie jest źle z tym gazem
Komentarz
-
Komentarz