tak mam instalkę.
Wymiana lamp
Zwiń
X
-
Wymiana lamp
Witam
Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem octavki ale mój egzemplarz ma pewien minus a mianowicie przednie światła. Nie wiem co poprzedni właściciel robił z tymi światłami ale tak zmatowiały że w nocy bardzo słabo świecą, wiec postanowiłem wymienić sobie reflektory. Mam wersje tour w której nie było w standardzie halogenów i z tym mam problem bo nowe światełka bez przeciwmgielnych kosztują 500zł (według pana w sklepie występują tylko w oryginale) a z halogenkami raptem 200zł (zamienniki) w związku z tym wole kupić tańsze i pojawiają się pytania:
-Czy lampy z halogenami mają takie same wtyczki jak te bez i będzie po prostu plug&play tzn wsadzę nowe lampy zamiast starych i wszystko będzie świeciło(oczywiście oprócz przeciwmgielnych)?
-Czy na przeglądzie mogą się czepić że mam lampy z przeciwmgielnymi ale nie mam do nich instalacji ani włącznika?
-Czy zamienniki mają dużo gorszą trwałość od oryginałów?
-
-
Witaj. Jak masz FL to wtyczki są takie same tylko brakuje w nich pinów (w gniazdach też) Ja wymieniałem swoje FL na nieoryginalne z halogenami. Musiałem dołożyć piny w gniazdach i wtyczkach, ciągnąć kabelki z lamp do wyłącznika, dołożyć piny w gnieździe wyłącznika i zmienić wyłącznik. Ze starych lamp wykorzystałem tylko silniki poziomowania świateł. Co do trwałości to trudno coś powiedzieć bo robiłem to 1,5 roku temu i jak na razie jest OK. A czemu chcesz wkładać lampy z halogenami nie robiąc instalacji do nich :shock:Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.
Komentarz
-
-
może lepiej spolerować stare lampy. tanie zamienniki mają to do siebie, że nie dają z reguły właściwego widma światła no i od razu rzucają się w oczy. na przeglądzie wiązki nie sprawdzają, ale to co masz w aucie ma działać. same lampy z halogenami nie wystarczą. co do trwalości to jest podobna, ale wiązka światła nie taka jak w ori. pozdro
Komentarz
-
-
Witam,
Nie wiem od czego to zależy ale ja mam octavkę tour kupioną w salonie w 2007 i jakiś rok temu trochę mi odbiło i zakupiłem oryginalne lampy z halogenami oraz włącznik zespolony z funkcję halogenów przednich (oczywiście oryginalnie miałem lampy bez świateł przeciwmgielnych). Wszystkie wtyczki pasowały bez problemu (zarówno do lamp jak i włącznika) i jakież było moje zaskoczenie jak okazało się że , bez prowadzenia dodatkowej instalacji wszystko zadziałało, nawet kontrolka od halogenów na desce rozdzielczej.
Ciekawy jestem czemu w mojej skodzie instalacja pod halogeny była przygotowana a w innych nie.
Odpowiadając na pytanie dotyczące przeglądów to nie sądzę, że będzie jakikolwiek problem z posiadaniem niedziałających halogenów przednich, gdyż nie są one zgodnie z prawem unijnym wymagane. Na przeglądach sprawdzają tylko przeciwmgielny tylny.
A tak na marginesie moje oryginalne lampy bez halogenów (użytkowane 1 rok) w stanie idealnym ciągle czekają na nowego właściciela (niedrogo).
pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zaglądnij tutaj http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=#410323
We wtyczce lampy ma być wszystkie 8 pinów a w gnieździe wyłącznika świateł ma być styk od przeciwmgielnych przednich NL.Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.
Komentarz
-
Komentarz