Wymiana lamp

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fazol1
    Classic
    • 2010
    • 7

Wymiana lamp

tak mam instalkę.
  • lukas7
    Classic
    • 2009
    • 12

Wymiana lamp

Witam
    Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem octavki ale mój egzemplarz ma pewien minus a mianowicie przednie światła. Nie wiem co poprzedni właściciel robił z tymi światłami ale tak zmatowiały że w nocy bardzo słabo świecą, wiec postanowiłem wymienić sobie reflektory. Mam wersje tour w której nie było w standardzie halogenów i z tym mam problem bo nowe światełka bez przeciwmgielnych kosztują 500zł (według pana w sklepie występują tylko w oryginale) a z halogenkami raptem 200zł (zamienniki) w związku z tym wole kupić tańsze i pojawiają się pytania:
    -Czy lampy z halogenami mają takie same wtyczki jak te bez i będzie po prostu plug&play tzn wsadzę nowe lampy zamiast starych i wszystko będzie świeciło(oczywiście oprócz przeciwmgielnych)?
    -Czy na przeglądzie mogą się czepić że mam lampy z przeciwmgielnymi ale nie mam do nich instalacji ani włącznika?
    -Czy zamienniki mają dużo gorszą trwałość od oryginałów?

Komentarz

• Jeżyk
      Rider
      • 2009
      • 691

Witaj. Jak masz FL to wtyczki są takie same tylko brakuje w nich pinów (w gniazdach też) Ja wymieniałem swoje FL na nieoryginalne z halogenami. Musiałem dołożyć piny w gniazdach i wtyczkach, ciągnąć kabelki z lamp do wyłącznika, dołożyć piny w gnieździe wyłącznika i zmienić wyłącznik. Ze starych lamp wykorzystałem tylko silniki poziomowania świateł. Co do trwałości to trudno coś powiedzieć bo robiłem to 1,5 roku temu i jak na razie jest OK. A czemu chcesz wkładać lampy z halogenami nie robiąc instalacji do nich :shock:
      Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• robekcool
        RS
        • 2009
        • 2041
        • Octavia II (1Z3)
        • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

może lepiej spolerować stare lampy. tanie zamienniki mają to do siebie, że nie dają z reguły właściwego widma światła no i od razu rzucają się w oczy. na przeglądzie wiązki nie sprawdzają, ale to co masz w aucie ma działać. same lampy z halogenami nie wystarczą. co do trwalości to jest podobna, ale wiązka światła nie taka jak w ori. pozdro
        www.k-mot.pl
        Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
        Autoholowanie.
        Robert Kulma

Komentarz

• Pele
          Classic
          • 2009
          • 9

Witam,
          Nie wiem od czego to zależy ale ja mam octavkę tour kupioną w salonie w 2007 i jakiś rok temu trochę mi odbiło i zakupiłem oryginalne lampy z halogenami oraz włącznik zespolony z funkcję halogenów przednich (oczywiście oryginalnie miałem lampy bez świateł przeciwmgielnych). Wszystkie wtyczki pasowały bez problemu (zarówno do lamp jak i włącznika) i jakież było moje zaskoczenie jak okazało się że , bez prowadzenia dodatkowej instalacji wszystko zadziałało, nawet kontrolka od halogenów na desce rozdzielczej.
          Ciekawy jestem czemu w mojej skodzie instalacja pod halogeny była przygotowana a w innych nie.

Odpowiadając na pytanie dotyczące przeglądów to nie sądzę, że będzie jakikolwiek problem z posiadaniem niedziałających halogenów przednich, gdyż nie są one zgodnie z prawem unijnym wymagane. Na przeglądach sprawdzają tylko przeciwmgielny tylny.

A tak na marginesie moje oryginalne lampy bez halogenów (użytkowane 1 rok) w stanie idealnym ciągle czekają na nowego właściciela (niedrogo).

pozdrawiam

Komentarz

• lukas7
            Classic
            • 2009
            • 12

A czy istnieje możliwość sprawdzenia czy ja również mam instalacje do halogenów? na co patrzeć, szukać kabelków? Bo ja również mam model 2007 ale kupiona w salonie we Francji

Komentarz

• Jeżyk
              Rider
              • 2009
              • 691

Zamieszczone przez lukas7
              A czy istnieje możliwość sprawdzenia czy ja również mam instalacje do halogenów?
              We wtyczce masz mieś wszystkie styki obszyte kabelkami, poszukaj na forum schematu i rozpiski kabli do wyłącznika.

Komentarz

• lukas7
                Classic
                • 2009
                • 12

Nigdzie nie mogę znaleźć tego schematu na forum. Z wtyczki do reflektora mam mieć 8 pinów a do włącznika w kabinie 17 ??

Komentarz

• Jeżyk
                  Rider
                  • 2009
                  • 691

Zaglądnij tutaj http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=#410323
                  We wtyczce lampy ma być wszystkie 8 pinów a w gnieździe wyłącznika świateł ma być styk od przeciwmgielnych przednich NL.

Komentarz

• Golfista
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 183

Zamieszczone przez robekcool
                    może lepiej spolerować stare lampy.
                    Jak?
                    Czym?
                    Pozdrawiam Bartek.

Current: Honda Civic
                    Ex: O1

Komentarz

• Jeżyk
                      Rider
                      • 2009
                      • 691

Golfista, Zaglądnij TUTAJ masz tam małe co nieco o polerowaniu kloszy 8)

Komentarz

Pracuję...