No tak... Nie zawsze da się na expres załapać))
Jakie macie spalanie PB przy LPG?
Zwiń
X
-
Jakie macie spalanie PB przy LPG?
Mam dyskretne pytanie:
Jakie macie obecnie spalanie benzyny przy założonej instalacji lpg?
konfiguracja: octavia1, 1.8T AGU, lpg STAG300
trasa: rano 20km, południe 5km, wieczór 5km
spalanie: ok. 6l/100 PB95 + ok. 6l/100 LPG
To moja pierwsza pora deszczowa z podtlenkiem lpg i się zastanawiam, czy to po prostu wpływ niskich temperatur i wilgoci czy coś jest nie halo...
-
-
To ciutke za sporo tej PB95. Na 100km przy dojazdach do pracy 15km w jedną stronę rano i 15km w drugą wychodzi mi 2l PB95. Gazu żre 12l/100km. Na trasie Lublin - Wawa 8l/100km LPG.
Gaz BRC 24.
Ot ciekawostka dodam że właśnie jestem po serwisie na 30kkm. Mam bardzo zaprzyjaźniony zakład gaziarski i wymyli mi przepływkę. Powiem że auto ma na gazie odczuwalnie więcej powera teraz . Zbiera się odczuwalnie lepiej a przy 2000 rpm to już czuć mocno pomimo 1500kg plus moje 100kg na pokładzie.*1B1B*1.8T*4x4
*1B1B*1.9T*DSG
Komentarz
-
-
Rano 50km, po południu 50km i wieczorem 10-20. W weekendy 100-400km. Mniej więcej oczywiście.
Zalałem pełny zbiornik paliwa (pod korek) przy przebiegu 9100km, teraz mam przejechane 14000km i w baku prawie 3/4 benzyny. Zużyłem jakieś 15 litrów benzyny na 5000km więc praktycznie się tego nie czuje.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rezonZamieszczone przez czernobylmoże masz dość wysoką temperaturę przełączania Pb na LPG i stąd takie wyniki?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rezonZamieszczone przez czernobylmoże masz dość wysoką temperaturę przełączania Pb na LPG i stąd takie wyniki?
U mnie przełącza się przy 40 stopniach. Czasami zimą nie przejade 1km i już pracuje na LPG. Więc z tymi 1.5 -3 km to jakieś dziwne.
Pzdr
Komentarz
-
-
pozwolę sobie odświeżyć temat.
kolejne tankowanie i LPG 8,38/100, jednocześnie PB 4,70/100.
instalacja przełącza się w okolicach 1km, albo tuż przed nim - przynajmniej tak wynika z migania diody wskaźnika LPG.
wydaje mi się, że wciąż za dużo tej benzynki idzie.
od czego zacząć poszukiwanie usterki? wizyta u gazowników? czy najpierw diagnostyka kompem?
Komentarz
-
-
dudek_t, specyfika mojej jazdy jest w pierwszym poście. jeżdżę raczej spokojnie, bez szaleństw. a już na pewno spokojnie na zimnej turbinie.
wcześniej miałem normalne zużycie PB w okolicach 1-1,5 /100.
obecne w okolicach 4,5 też nie jest tragedią.
ale wcześniej policzyło mi się ok. 6/100. to wg mnie lekkie przegięcie.
co będzie przy -15'C ?
dlategoż właśnie używam forum do wyszukania opinii i odpowiedzi na dręczące mnie pytanie: czy coś jest nie halo?
Komentarz
-
-
mani0,
Zakładając :
Rano 3km na benzynie, południe 1 km, wieczór 1 km wychodzi łącznie 5km na benzynie i 25 km na gazie. Na 100 km przejeżdżasz więc ok. 16 km na benzynie i 84 km na gazie. Jeżeli w ciągu tych 16 km spalasz 6l benzyny, to w mojej opinii jest coś nie tak. Szczególnie, że przejeżdżając 84 km na 6 l gazu wychodzi,że masz spalanie lpg na poziomie 7,14 l samego gazu na 100 km, co w przypadku twojego silnika jest niemożliwe . Wygląda na to że spalasz i gaz i benzynę podczas całej podróży tak jak przy silnikach fsi i tsi było początkowo (trzeba było chłodzić wtryski benzyną). Możliwe,że instalacja ci się przełącza podczas podróży ( wchodzi w stan awaryjny) i dlatego spalasz lpg i pb. Ja tankuję średnio 20l wachy raz na 4-5 tankowań lpg, co po przeliczeniu wychodzi ok 1,4 l pb na 100km
pzdr
Komentarz
-
-
Maicroft, nie potrzebuję konta na motostat.pl, żeby wiedzieć jakie mam spalanie. aczkolwiek konto na w/w portalu mam.
sytuacja przeze meni opisana ma miejsce od 2,5 miesiąca.
KolinWawa, dzięki za wyczerpujące info. nie pomyślałem o trybie awaryjnym instalacji gazowej - mam ten gazior nieco ponad pół roku - więc mogę jeszcze wszystkiego nie wiedzieć.
generalnie czytając Wasze wypowiedzi, dochodzę do wniosku, ze coś jest nie halo. zaczynam więc krucjatę gazownik-mechanik-gazownik-... :|
Komentarz
-
-
Ja kupiłem swoją w czerwcu od razu z instalką. Opisany przez Ciebie przypadek wymaga w mojej opinii wizyty u gazownika. Ja też mam problem od czasu ochłodzenia(listopad) - przy pierwszym przełączeniu po nocy przez 5-10 sek brakuje mocy. Strasznie wkur... Też muszę się wybrać do gazownika. Byłem raz to stwierdził,że to przez kabelek, który wypadł z parownika. Apropos możesz to sprawdzić bo wypadnięcie tego kabelka ( czujnik temperatury - jest wsadzony w górnej części parownika) powodowało przełączanie się lpg na pb i na odwrót podczas jazdy.
Komentarz
-
-
Re: Jakie macie spalanie PB przy LPG?
Zamieszczone przez mani0To moja pierwsza pora deszczowa z podtlenkiem lpg i się zastanawiam, czy to po prostu wpływ niskich temperatur i wilgoci czy coś jest nie halo...
Jesli bedzie znaczaco nizsze niz 11 l (te 6l lpg odpowiada 5 l benzyny)
to znaczy ze cos jest nie tak z instalacja
Jesli okolo 11l to po prostu masz takie paliwozerne warunki jazdy (krotkie odcinki
etc) i ewentualnie mozna myslec o regulacji momentu przelaczania na gaz
Komentarz
-
-
licytujecie sie o kilka literków gazu u mnie w toyocie 4runner spalanie gazu w cyklu miejskim wynosi około 23l :szeroki_usmiechsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
sorki, rzeczywiscie masz rację, to niedoczytanie to chyba wina gorączki 38 stopniowej :?superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
Komentarz