Od pewnego czaesu mam pewien problem z kontrolka oleju. Podczas dłuższej jazdy zapala sie kontrolka oleju, gdy zwalniałem kontrolka gasła a gdy przyspieszałem znowu sie zapalała jeżdżąc po miescie nic sie nie działo ale tylko wyjechałem poza miasto po kilkidziesieciu kilometrach znowu sie włacza. W warsztacie sprawdzali ciśnienie OK, zmienili czujnik a usterka jak jest tak teraz juz nie gaśnie nawet kiedy zwalniam.
Pomożecie?
Nie wiem. Pare tematów nizej pisali o czyms podobnym ale tez nic nie wyjasnili. Poprosilem o pomoc i nic. Dzisiaj dalem skodzine do warsztatu bo z silnikiem cos nie tak. Radze jak masz cos podobnego to wal do warsztu to nie musza byc czujniki jak sugerowali sie inni. Czekam teraz na diagnoze.
Po wymianie pompy olejowej problem ustał.
Jak widać po upływie ponad 3 lat szykuje się ponowna wymiana pompy (przebieg od ostatniej wymiany ok 50kkm). Diagnoza u mechanika: Ciśnienie spada przy ciepłym silniku i przy wyższych obrotach. Zakładając, że to pompa czy aby nie za szybko sie zużywa i jaka część układu/obiegu może wpływać na jej trwałość?
Komentarz