czyli w combi na tyle są standartowo 4x6 tak?
Hamowanie silnikiem
Zwiń
X
-
Hamowanie silnikiem
Witam.
Mam pytanko odnośnie hamowania silnikiem w czasie jazdy. Czasami robię w ten sposób że przy np. zmianie świateł na czerwone i prędkości ok. 60 km wrzucam 3 bieg, hamuję silnikiem i delikatnie hamulcami. Zaletą jest to że spada zużycie klocków i spalanie...
Zastanawiam się jednak czy takie postępowanie przypadkiem nie odbija się niekorzystnie na samym silniku.
Proszę o podzielenie się swoją wiedzą na ten temat.Octavia Kombi ASV 114KM 256Nm @ 148KM 330Nm by ALI - polecam tego tunera...
-
-
wedlug mnie to nie jest hamowanie silnikiem tylko meczenie silnika bezprzykladna redukcja by wychamowac silnikiem zdejmujesz noge z gazu i nie dotykasz hamulca ani sprzegla a redukcje robisz dopiero jak masz zmniejszona znacznie predkosc ja osobiscie bym sie nie zdecydowal na taki sposob hamowaniaSZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców
Komentarz
-
-
co do hamowania silnikiem to takie cos znalazłem
"W ruchu miejskim nie wrzucaj biegów na luz dojeżdżając do skrzyżowań. Hamuj silnikiem. Oszczędzisz nie tylko paliwo, ale i układ hamulcowy. Podczas hamowania silnikiem wtryskiwacze paliwa są wyłączone, a przy toczeniu się "na luzie" wciąż pracują."Byłe...:
Skoda S100L, rok produkcji: 1974
Skoda 120L, rok produkcji: 1988
Skoda Felicia, rok produkcji: 1995
Skoda Fabia I, rok produkcji: 2000
Skoda Octavia 1U, rok produkcji: 2005
Jest
Octavia 2, rok produkcji 2010
Komentarz
-
-
Co do redukcji biegow, to kiedys spotkalem goscia z Laguna V6, ktory przy 140km/h redukowal do dwojki silnik byl jak cholera a on stwierdzal, ze przeciez nic mu nie bedzie, mimo ze na zewnarz bylo slychac ze cos juz nie tak gra w tym silniku.
Co do jazdy na luzie, niby na biegu zuzywa zero paliwa, ale z drugiej strony auto mniej przejezdza bo ciagle hamuje. Wg mnie ma to swoje plusy i minusy, na pewno teraz gdy robi sie slisko jazda na biegu ma swoje plusy, tylko przy redukcjach trzeba uwazac, ale to juz chyba kazdy zauwazyl :twisted:
Komentarz
-
-
Mnie dawno temu uczono, ze przy dojezdzaniu na plaskim wrzucamy nizszy bieg. Przy zjezdzaniu z gory wrzuca sie wyzszy bieg, zwykle najwyzszy.
Oczywiscie przy redukcjach trzeba zachowac rozsadek, zeby jednak nie wchodzic na czerwone pole ale sam wlasnie tak robie, ze dojezdzajac redukuje co i raz na nizszy bieg, w zaleznosci od predkosci poczatkowej i odcinka drogi hamowania."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
No to dzięki wszystkim za info. Chciałem się upewnić że nie ma to wpływu na trwałość silnika, bo i z takimi opiniami się spotkałem.
Ja zwykle staram się tak zmieniać biegi żeby po redukcji nie przekraczać 3k obrotów.
A oszczędności z takiej jazdy mogą być wcale niemałe...Octavia Kombi ASV 114KM 256Nm @ 148KM 330Nm by ALI - polecam tego tunera...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jacek Nowakczy zjezdzajac z jakiejs gory hamujecie silnikiem czy raczej wlanczacie na luz??? Hamujac silnikiem spada spalanie ale czy silnik sie wtedy zuzywa??? a wlanczajac na luz np .odpoczywa turbinka- co wybieracie????Octavia 1.6 AEE 165tys przeb.
Komentarz
-
-
Nie sądzę żeby hamowanie silnikiem było dla silnika szkodliwe, bo np. w samochodzie z DSG jak tylko puścisz gaz zaczyna hamować silnikiem, redukując na coraz niższe biegi w miarę spadku prędkości.Spider
---------------
Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm
Komentarz
-
-
Spider, Najpierw wrzuca w gore o ile sie da, a potem faktycznie redukuje.
Ale jedno w DSG dziala wbrew logice. Na zimnym silniku chce ciagnac tak jak na cieplym, nie zwraca uwagi czy jedzie po plaskim czy pod gorke i nie raz jest tak, ze na poczatku podjazdu wrzuci 4 bieg, a potem jak juz prawie tloki dzwonia redukuje w dol. Nie przemyslane to do konca - niestety
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrekwawaZ górki nie zjezdza się na luzie hamuje się właśnie silnikiem.
Zjezdzajac na samym luzie mozna szybko zagotowac hamulce."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Maicroft, nie do końca się zgodzę, moim zdaniem DSG redukuje kiedy trzeba, w końcu diesel jest chyba niskoobrotowy z natury, prawda? Ja w każdym razie nie narzekam, póki co jestem zachwycony skrzynią DSG. kSpider
---------------
Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SpiderMaicroft, nie do końca się zgodzę, moim zdaniem DSG redukuje kiedy trzeba, w końcu diesel jest chyba niskoobrotowy z natury, prawda? Ja w każdym razie nie narzekam, póki co jestem zachwycony skrzynią DSG. k
Tryb S tez dziala bardzo ladnie, ale on w zasadzie jest tylko jak chce sie poszalec - do codziennej jazdy raczej nie przydatny.
Zobaczymy jak bedzie z trwaloscia sprzegiel :twisted:
Komentarz
-
-
Ja od zawsze redukuje biegi i hamuje silnikiem, i to nie za wolno, tylko szybko, tak pod 5-6 tys obr (benzynki). Polonez zrobil 190 tys i nic mu nie bylo, skrzyni tez nic, nastepnie Golfem jakies 70 tys przejechalem i przy przebiegu 250k silnik OK i skrzynia OK, a teraz w Okcie narazie 15 tys ale tez nic sie nie dzieje.
Acha najwazniejsze, to trzeba naciskac lekko hamulec przynajmniej na poczatku. Troche sie goscie dziwia, jak zwalniasz, a nie widza stopu i nieraz mialem ze gosc nagle hamowal z pichami.
Purchawa, Ja juz nie zagotuje zmontowalem zestawik od Nexusa.Była O1 jest F2.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Dig DugPurchawa, Ja juz nie zagotuje zmontowalem zestawik od Nexusa.Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MisiekWAWZamieszczone przez Dig DugPurchawa, Ja juz nie zagotuje zmontowalem zestawik od Nexusa."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PurchawaZamieszczone przez MisiekWAWZamieszczone przez Dig DugPurchawa, Ja juz nie zagotuje zmontowalem zestawik od Nexusa.Octavia 1.6 AEE 165tys przeb.
Komentarz
-
Komentarz