Póki co jestem zadowolony, nieogarnołem tematu do końca ale chyba na dłużej sie zaprzyjaznimy.
Zapach oleju w kabinie?
Zwiń
X
-
Zapach oleju w kabinie?
Witam wszystkich przy niedzielnym kacu
Otóz irytuje Mnie od pewnego czasu pewna rzecz w moim szkodniku. Mnie więcej wiem skąd ten zapach wychodzi, ale chce się upewnić. Zaobserwowałem od jakiegoś czasu że przy większych prędkościach typu 140 km/h i wyżej czasami zaleci do kabiny od silnika zapach oleju, tak jakby pod cisnieniem gdzieś zapach się ulatniał. Zaniepokojony przy ostatniej zmianie oleju, przejrzałem caly silnik i żadnych przedmuchów i wycieków nie znalazłem, na szczęście Ale zauważyłem że korek od wlewu troche przepuszcza, i przy każdej kontroli poziomu oleju, muszę tam trochę szmatką przetrzeć. Czy to możliwe że ten zapach uchodzi właśnie stamtąd? Dodam że przy odpalonym silniku i odkręconym korku, nie chlapie żadnym olejem itp, więc wydaje Mi się wszystko Ok. Przy korku nie zauważyłem żadnego oringu który mógłbym wymienić... Czy ktoś miał już podobny problem? I czy wymiana korka na inny? Rozwiązała by problem?
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam" Być zwyciężonym i nie ulec, to zwycięstwo.
Zwyciężyć i usiąść na laurach to klęska... " - J. Piłsudski
-
-
Meta, skoro przy korku cos widzsz to go wymien chyba ze masz go nie dokreconego (tak musi zaskoczyc). U mnie po wymianie oleju w 0II w ASO tez koło korka pokazał sie delikatny olej. Okazłao sie ze zakrecili korek ale nie dokrecili - do tego takiego lekkiego "trzasku". Teraz mam juz dokręcone i po problemie. :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Hmm... Może faktycznie gdzieś lekko przepuszcza. Spróboje pogrzebać coś przy tym korku bo dokręcony to napewno jest. A przy najbliższej okazji jak Mnie to zacznie częsciej zawiewać zajade na kanał i zerkne dokładniej jak mówisz rkb.
Podejrzewam że w 90 % to wina korka, bo kiedyś Mi tego nie robił, zaskakiwać zaskakuje ale może gdzieś ma przewiew.
Dziękuje za rady, pozdrawiam" Być zwyciężonym i nie ulec, to zwycięstwo.
Komentarz
-
-
Jeżyk, też tak myślałem na początku, ale tydzień temu wymieniałem olej, miałem nalany idealny stan i niestety było to samo.
Być może będzie coś podobnego jak mówili rkb, Stefan_KTP, Na początku chce wyeliminować korek, jak z nim się uporam i problem będzie dalej to dokładnie przejrzę swojego szkodnika i będzie wiadomo. Podzięlę sie z wami co było powodem, aby inni wiedzieli bez główkowania
Pozdrawiam" Być zwyciężonym i nie ulec, to zwycięstwo.
Komentarz
-
-
na 99% to nie ma nic wspólnego z korkiem na misce olejowej. Nie wyczujesz w Octavii zapachu oleju kapiącego z miski olejowej na drogę.
Sprawdź dobrze pokrywę rozrządu, czy gdzieś nie sączy się olej i nie kapie na gorące części jak np. kolektor wydechowy. Sprawdź uszczelnienia wału silnika czy olej nie wydostaje się i nie rozbryzguje gdzieś na gorące części. Popatrz dobrze na osłony przegubów od strony skrzyni biegów, czy nie są w którymś miejscu przetarte i czy nie wypryskuje z nich smar na gorące elementy silnika. Pojeździj autem na max. obciążeniu silnika i potem szybko zjedź na parking, otwórz maskę, włóż głowę do środka i wywąchaj gdzie dymi.
A może po prostu silnik spala Ci olej i zawiewa spaliny do środka i stąd ten zapach.
TomekPozdrawiam tom_tom
Komentarz
-
-
tom.tom, Ale Ja nie mówie o korku na misce olejowej tylko o korku od wlewu, tego z góry Oleju Mi nie przepala, praktycznie od wymiany do wymiany moge śmigać bez dolewki,a jak już to jakaś setke, maks dwie wleje i tyle. W sumie to zależy gdzie jeżdzilem przez te 10k.
Jeżyk, nie wymieniałem w ASO, tylko sam własnoręcznie Także przelane nie było" Być zwyciężonym i nie ulec, to zwycięstwo.
Komentarz
-
Komentarz