Zapach oleju w kabinie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cezary_szc
    Classic
    • 2010
    • 2

Zapach oleju w kabinie?

Póki co jestem zadowolony, nieogarnołem tematu do końca ale chyba na dłużej sie zaprzyjaznimy.
  • Meta
    Drive
    • 2008
    • 42

Zapach oleju w kabinie?

Witam wszystkich przy niedzielnym kacu

Otóz irytuje Mnie od pewnego czasu pewna rzecz w moim szkodniku. Mnie więcej wiem skąd ten zapach wychodzi, ale chce się upewnić. Zaobserwowałem od jakiegoś czasu że przy większych prędkościach typu 140 km/h i wyżej czasami zaleci do kabiny od silnika zapach oleju, tak jakby pod cisnieniem gdzieś zapach się ulatniał. Zaniepokojony przy ostatniej zmianie oleju, przejrzałem caly silnik i żadnych przedmuchów i wycieków nie znalazłem, na szczęście Ale zauważyłem że korek od wlewu troche przepuszcza, i przy każdej kontroli poziomu oleju, muszę tam trochę szmatką przetrzeć. Czy to możliwe że ten zapach uchodzi właśnie stamtąd? Dodam że przy odpalonym silniku i odkręconym korku, nie chlapie żadnym olejem itp, więc wydaje Mi się wszystko Ok. Przy korku nie zauważyłem żadnego oringu który mógłbym wymienić... Czy ktoś miał już podobny problem? I czy wymiana korka na inny? Rozwiązała by problem?

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam
    " Być zwyciężonym i nie ulec, to zwycięstwo.
    Zwyciężyć i usiąść na laurach to klęska... " - J. Piłsudski

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Meta, skoro przy korku cos widzsz to go wymien chyba ze masz go nie dokreconego (tak musi zaskoczyc). U mnie po wymianie oleju w 0II w ASO tez koło korka pokazał sie delikatny olej. Okazłao sie ze zakrecili korek ale nie dokrecili - do tego takiego lekkiego "trzasku". Teraz mam juz dokręcone i po problemie. :szeroki_usmiech
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• rkb
        RS
        • 2008
        • 2152
        • Rapid Spaceback (NH1)
        • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Powiem Ci że doświadczyłem identycznej sytuacji ale w fordzie escorcie, śmierdziało olejem w kabinie. Okazało się że uszkodzony był czujnik ciśnienia oleju i kapało od dołu na gorące rury, stąd ten smród. Także sprawdź też czy czeszka czasem nie popuszcza gdzieś
        Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Meta
          Drive
          • 2008
          • 42

Hmm... Może faktycznie gdzieś lekko przepuszcza. Spróboje pogrzebać coś przy tym korku bo dokręcony to napewno jest. A przy najbliższej okazji jak Mnie to zacznie częsciej zawiewać zajade na kanał i zerkne dokładniej jak mówisz rkb.

Podejrzewam że w 90 % to wina korka, bo kiedyś Mi tego nie robił, zaskakiwać zaskakuje ale może gdzieś ma przewiew.

Dziękuje za rady, pozdrawiam

Komentarz

• Jeżyk
            Rider
            • 2009
            • 691

Może masz za wysoki stan oleju i jest gdzieś przez to delikatny rzyguś?
            Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• Stefan_KTP
              Drive
              • 2009
              • 65

podobny problem miałem w Oplu Vectrze, z tym że tam korek nie puszczał, tylko uszelka pod pokrywą zaworów. Olej ściekał na rozgrzane rury od kolektora tak, że raz to mi się nawet lekko zadymiło w kabinie ale po wymianie uszczelki na nową wszystko było ok.
              Stefan_KTP

Komentarz

• Meta
                Drive
                • 2008
                • 42

Jeżyk, też tak myślałem na początku, ale tydzień temu wymieniałem olej, miałem nalany idealny stan i niestety było to samo.

Być może będzie coś podobnego jak mówili rkb, Stefan_KTP, Na początku chce wyeliminować korek, jak z nim się uporam i problem będzie dalej to dokładnie przejrzę swojego szkodnika i będzie wiadomo. Podzięlę sie z wami co było powodem, aby inni wiedzieli bez główkowania

Pozdrawiam

Komentarz

• tom.tom
                  Rider
                  • 2009
                  • 296

na 99% to nie ma nic wspólnego z korkiem na misce olejowej. Nie wyczujesz w Octavii zapachu oleju kapiącego z miski olejowej na drogę.

Sprawdź dobrze pokrywę rozrządu, czy gdzieś nie sączy się olej i nie kapie na gorące części jak np. kolektor wydechowy. Sprawdź uszczelnienia wału silnika czy olej nie wydostaje się i nie rozbryzguje gdzieś na gorące części. Popatrz dobrze na osłony przegubów od strony skrzyni biegów, czy nie są w którymś miejscu przetarte i czy nie wypryskuje z nich smar na gorące elementy silnika. Pojeździj autem na max. obciążeniu silnika i potem szybko zjedź na parking, otwórz maskę, włóż głowę do środka i wywąchaj gdzie dymi.

A może po prostu silnik spala Ci olej i zawiewa spaliny do środka i stąd ten zapach.

Tomek
                  Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• Jeżyk
                    Rider
                    • 2009
                    • 691

Zamieszczone przez Meta
                    tydzień temu wymieniałem olej
                    No właśnie, jak miałem wymieniany w ASO olej to po kilku godzinach sprawdziłem stan i był wysoki. Zaraz po wymianie był OK a jak wszystko ściekło to bulba, za dużo!

Komentarz

• Meta
                      Drive
                      • 2008
                      • 42

tom.tom, Ale Ja nie mówie o korku na misce olejowej tylko o korku od wlewu, tego z góry Oleju Mi nie przepala, praktycznie od wymiany do wymiany moge śmigać bez dolewki,a jak już to jakaś setke, maks dwie wleje i tyle. W sumie to zależy gdzie jeżdzilem przez te 10k.

Jeżyk, nie wymieniałem w ASO, tylko sam własnoręcznie Także przelane nie było

Komentarz

• Jeżyk
                        Rider
                        • 2009
                        • 691

Zamieszczone przez Meta
                        nie wymieniałem w ASO, tylko sam własnoręcznie Także przelane nie było
                        SZACUNEK!

Komentarz

Pracuję...