Rok produkcji z VIN inny niz w dowodzie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fatal Error
    Classic
    • 2010
    • 15

Zamieszczone przez Piotrek-Piła
    A gdyby nie czyścić bębnów
    jak cos robisz to zrob pozadnie , zebys potem nie marnowal czasu,farby na powtorne malowanie...
  • dadi82
    Drive
    • 2009
    • 51

Po rozkodowaniu VINU przez pycho rok produkcji wyszedł 09.09.1999
    Natomiast w dowodzie mam 2001, pierwsza rejestracja sierpień 2001.
    Ma ktoś taki przypadek??
    VIN mojego autka TMBBP41U2Y2317517

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8030
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

dadi82, stała na placu w Poznaniu 1,5 roku
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• dadi82
        Drive
        • 2009
        • 51

Zamieszczone przez AdamB
        dadi82, stała na placu w Poznaniu 1,5 roku
        Na placu ale gdzieś u szwabów, tylko się zastanawiam jak można nie chcący zły rok do dowodu wpisać. No ale cóż. To tylko cyferki.

Komentarz

• rekin
          Rider
          • 2008
          • 398

Ze skodami to jest tak jak z dobrym winem, musi troszkę postać w magazynie aby dojrzało :diabelski_usmiech
          W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

dadi82, A auto jest po lifcie czy przed ??

Bo jak przed to OK, ale jak po to moze ma brata blizniaka :twisted: Generalnie to nie taka błahostka źle wpisany rok produkcji :idea:

A czy nie jest tak ze nastepna liczba lub litera po oznaczeniu modelu czyli 1U to rok modelowy a wiec OK bo jest 2 czyli 2002, a produkcja moze byc 2001
            Spritmonitor.de

Komentarz

• dadi82
              Drive
              • 2009
              • 51

Raczej nie !U to oznaczenie modelu samochodu pycho rozpisał mi to tak:
              TMB - "TMB" - międzynarodowy kod producenta: T- Europa, M- Republika Czeska, B- SKODA
              B - B- Octavia, SLX/Elegance
              P - P- 1,9TDI-81kW
              4 - 4- dwie przednie poduszki
              1U - 1U- Octavia, Octavia Combi
              2 - kod wewnętrzny fabryki
              Y - model roku: Y- 2000;
              2 - miejscowość w której powstał samochód: 2- Mlada Boleslav
              317517 - Kloejny numer produkcyjny nadwozia.

Tak naprawdę to nie wiem na czym polegał lift,
              Jeżli na zderzakach to u mnie są te z tymi czarnymi "spojlerami" pod z przodu i z tyłu, światła tylne z kolei mają 2 białe paski (wteczny i migacz). Na co jeszcze zwróci uwage??
              Włąsnie oto chodzi że te 2 latka różnicy w dowodzie to nawet nie może być literówka bo nimy jak pojebać 1999 z 2001 ?? To nie wygląda na czeski błąd.
              Mam nadzieje że zaraz nie zapuka do mnie ABW

Komentarz

• rkb
                RS
                • 2008
                • 2152
                • Rapid Spaceback (NH1)
                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

U mnie w vin jest rok prod 2003 a samochod jest z 2002 :P
                Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• dadi82
                  Drive
                  • 2009
                  • 51

Zamieszczone przez rkb
                  U mnie w vin jest rok prod 2003 a samochod jest z 2002 :P
                  U ciebie pewnie chodzi że masz model 2003 a produkcja 2002.
                  U mnie jest gorzej bo:
                  model 2000, produkcja 09.09.1999 - i to by sie zgadzała ale kurwa z jakiej paki w dowodzie rok produkcji 2001 kto to wymyślił??

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9935
                    • Ford

O ile dobrze pamiętam, to w krajach zachodnich nie ma w dowodzie roku produkcji, tylko data pierwszej rejestracji. Jeśli więc masz auto sprowadzone z zachodu, to możliwe, że diagnosta/urzędnik nie wgłębiał się w VIN, tylko przyjął datę pierwszej rejestracji jako datę produkcji - poprawcie, jeśli się mylę...
                    Adam... Używam:
                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• dadi82
                      Drive
                      • 2009
                      • 51

Zamieszczone przez Agamek12
                      O ile dobrze pamiętam, to w krajach zachodnich nie ma w dowodzie roku produkcji, tylko data pierwszej rejestracji. Jeśli więc masz auto sprowadzone z zachodu, to możliwe, że diagnosta/urzędnik nie wgłębiał się w VIN, tylko przyjął datę pierwszej rejestracji jako datę produkcji - poprawcie, jeśli się mylę...
                      Auto jest sprawadzone przez poprzedniego właściciela z Niemiec, jeżeli to co piszesz się to fakt to wskazywałoby że auto faktycznie przekiblowało prawie 2 lata czekając na nabywcę.

Komentarz

• rekin
                        Rider
                        • 2008
                        • 398

dadi82, a może 2 lata kiblowało ze względu na powódź??? Było trochę tego towaru zalanego i gdzieś to musieli upłynnić.
                        W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

• dudek_t
                          L&K
                          • 2008
                          • 1421

Zamieszczone przez dadi82

Jeżli na zderzakach to u mnie są te z tymi czarnymi "spojlerami" pod z przodu i z tyłu, światła tylne z kolei mają 2 białe paski (wteczny i migacz). Na co jeszcze zwróci uwage??
                          Włąsnie oto chodzi że te 2 latka różnicy w dowodzie to nawet nie może być literówka bo nimy jak pojebać 1999 z 2001 ?? To nie wygląda na czeski błąd.
                          Hm.. to bardzo dziwne... skoro masz czarne "spojlery" na zderzakach a tylne lampy z białymi paskami to albo to jest jakiś składak albo ktoś wymienił tylne lampy...

Komentarz

• dadi82
                            Drive
                            • 2009
                            • 51

Zamieszczone przez dudek_t

Hm.. to bardzo dziwne... skoro masz czarne "spojlery" na zderzakach a tylne lampy z białymi paskami to albo to jest jakiś składak albo ktoś wymienił tylne lampy...
                            mhm coraz ciekawiej, tylne lampy właśnie sprawdziłem produkcja kwieceiń 2002, na jakich elementach mogę jeszcze daty znaleść.
                            PS brak naklejki w bagażniku plus wymienione lampy sugerują ze albo ktoś ją od tyłu albo... sam nie weim
                            Powiem więcej jak pisałem w innym poście wymieniane było sprzęgło z dwumasem i co ciekawe mechanior powiedział że był zamontowany jakiś zamiennik na sztywno. Ale chyba z rejestracją składaka nie było by 2001 tak łatwo czy sie myle??
                            Może faktycznie kurdę podczas powodzi moja lala pływała sobie??

Komentarz

• Starik_53
                              Drive
                              • 2008
                              • 88

POTWIERDZAM!
                              Faktycznie, w "starej" Europie pojęcie roku podukcji samochodu w dokumentach nie istnieje.
                              Dzięki temu nie ma problemu z pozbywaniem się aut na koniec roku. :wink:
                              Kiedy kupisz, taką datę (dokładnie rok) masz!
                              Pozdrawiam,
                              Starik, ale jeszcze lata ... SCOUTem

Komentarz

• dadi82
                                Drive
                                • 2009
                                • 51

Zamieszczone przez Starik_53
                                POTWIERDZAM!
                                Faktycznie, w "starej" Europie pojęcie roku podukcji samochodu w dokumentach nie istnieje.
                                Pozdrawiam,
                                No to by wyjaśniało sprawę VIN'U i dowodu, tylko dlaczego mojej małej na 2 latka urwał się film ??

Komentarz

• Agamek12
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 9935
                                  • Ford

Auto jest sprawadzone przez poprzedniego właściciela z Niemiec, jeżeli to co piszesz się to fakt to wskazywałoby że auto faktycznie przekiblowało prawie 2 lata czekając na nabywcę.
                                  A może przez rok stało jako auto wystawowe (masz w nim jakieś super "wypasy"?) a potem, jako już "stary" model przez rok czekało na nabywcę...?

[ Dodano: Czw 03 Gru, 09 14:00 ]
                                  Zamieszczone przez Starik_53
                                  POTWIERDZAM!
                                  Pozdrawiam,
                                  No to by wyjaśniało sprawę VIN'U i dowodu, tylko dlaczego mojej małej na 2 latka urwał się film ??
                                  Tym niemniej faktem jest, że masz namieszane w papierach i powinieneś wyjaśnić i wstawić do dokumentów prawdziwy rok produkcji...
                                  Adam... Używam:
                                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• dadi82
                                    Drive
                                    • 2009
                                    • 51

Wypas to raczej nie jest, ale golas też nie.
                                    mam 2 poduchy, klima manualna, lakier hot chilli perła, 4 szyby elektryczne, lusterka elektryczne, abs, wspomaganie i to chyba na tyle.
                                    Tak mnie zastanawia ja to ja laik jestem, szczególnie jak 2 lata temu kupowałem ten samochód, ale żeby nikt sie nie jorgnoł w urzędach, ubezpieczalni na przeglądach że jest niezgodność VIN'u z dowodem. W sumie chyba za dużo wymagam od polskich urzędasów.

Komentarz

• Slawo_B
                                      Classic
                                      • 2009
                                      • 14

Re: Rok produkcji z VIN inny niz w dowodzie

Po rozkodowaniu VINU przez pycho rok produkcji wyszedł 09.09.1999
                                      Natomiast w dowodzie mam 2001, pierwsza rejestracja sierpień 2001.
                                      Ma ktoś taki przypadek??
                                      VIN mojego autka TMBBP41U2Y2317517
                                      A sprawdzales w innych VIN dekoderach?
                                      http://www.autobaza.pl/sprawdz-pojazd (dokladne dane po uiszczeniu symbolicznej oplaty)

a za friko:

mnie wychodzi rok produkcji: 2000.

gdybyś chciał sprawdzać wyposażenie to polecam:

Komentarz

• dadi82
                                        Drive
                                        • 2009
                                        • 51

Rok modelowy wychodzi 2000 rok produkcji nie weim jak dokładnie sprawdzić bo nigdzie nie wyskakuje, w zadnym dekoderze. NIe weim czego używa pycho ale według niego jest to 09.09.1999.

Komentarz

• CIS73
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 522

dadi82, ja mam podobną sytuację rok produkcji w papierach XII2000 a na VIN 2001 i pierwsza rejestracja w I 2001 (u niemca liczy się rok I rejestracji a u nas rok pordukcji). u mnie jeszcze był taki problem że autko było sprowadzane i na I przeglądzie wpisali mi wg VIN-u 2001 a w wydziale komunikacji 2000 i trzeba było wszystko odkręcać
                                          CISOWÓZ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40594
                                          CISOWÓZ ZWEI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50866

Komentarz

• dadi82
                                            Drive
                                            • 2009
                                            • 51

Zamieszczone przez CIS73
                                            dadi82, ja mam podobną sytuację rok produkcji w papierach XII2000 a na VIN 2001 i pierwsza rejestracja w I 2001 (u niemca liczy się rok I rejestracji a u nas rok pordukcji). u mnie jeszcze był taki problem że autko było sprowadzane i na I przeglądzie wpisali mi wg VIN-u 2001 a w wydziale komunikacji 2000 i trzeba było wszystko odkręcać
                                            Jesteś pewien że nie chodzi w Twoim Vinie o model 2001!! ??
                                            To i tak troche inna sytuacja.
                                            Najrozsądniejsze wytłumaczenie jest takie że faktycznie produkcja 1999 a pierwsza rejestracja 2001, tylko czemu 1,5 roku różnicy, prod. 09.1999 rej 04.2001, może faktycznie w salonie stała przez rok. Powódź odpada bo z tego co pamiętam to był 07.97 r.
                                            W każdym razie w rejestrze kradzionych nie jest. Na składaka też nie wygląda, wyszło by u pierwszwgo lepszego mechanika.
                                            Wychodzi na to że szwaby mnie oszwabiły

Komentarz

• Sev
                                              L&K
                                              • 2007
                                              • 1295

U siebie w pracy mam na co dzień z tym przypadki, pojazd przykładowo sprowadzany z Niemiec ma w briefie wpisaną datę 1 rejestracji, OSKP robiąc badanie pisze rok produkcji zazwyczaj zgodny z tym z daty pierwszej rej. Dalej to idzie do rejestracji i tak zostaje. Nagle Dekra robi wycenę, sprawdza VIN i jest zonk. Zazwyczaj różnica wynosi 1 rok, produkcja z końca roku, rejestracja na początku następnego.

Walka z wiatrakami. Jeżeli stacja diagnostyczna nie wpisze poprawnie, co jest trudne do wyegzekwowania to dalej już idzie z błędem.

Zdarzały się przypadki gdzie pojazd był zabezpieczeniem przy finansowaniu stoku dealera i przykładowo nie był dealer rozliczony z finansującym bankiem wobec czego pojazd stał i czekał na rozwój sytuacji, potem trafiał do sprzedaży po dwóch, a nawet czterech (tak znam taki przypadek) latach od daty wyprodukowania.

Sprowadzającemu auto jest to na rękę żeby o rok je "odmłodzić" wiadomo, u nas kupuje się rocznik i niski przebieg, a przy młodszym roczniku można więcej skręcić przebieg itd...
                                              6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                                              Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• solar
                                                Drive
                                                • 2009
                                                • 60

W moim przypadku skoda wyprosukowana jest (w/g VIN) 09-2000, natomiast pierwsza rejestracja to 10-2001 :shock: Ale O1 jest po "Lifcie"
                                                Nie wiem od kiedy Wydziały komunikacji i stacje diagnostyczne dekodują VIN, ale na mój gust to masa ludzi jeździ autami starszymi ze świadomością młodszych :roll:

Komentarz

• pycho
                                                  Drive
                                                  • 2009
                                                  • 80

NIe weim czego używa pycho ale według niego jest to 09.09.1999.
                                                  Rozkodowywałem to tylko i wyłącznie ETKĄ więc myślę że powinno się zgadzać.
                                                  Pzdr
                                                  Octavia 1,9 AHF L&K '02

Uczyć się - Lenin; Lenić się - uczeń

Komentarz

Pracuję...