Jeżdzę O II FL L&K 1.8 TSi od 4 grudnia - przejechałem już prawie 4 tys km, wczesniej 2.0TDI (180 po chipie). Teraz spalanie średnie z tego dystansu 7.5 ltr/100 km ( w mieście 9-10,5). W poprzedniej średnio 5,5 - 5,8 ltr/100km (najmniejsze na systansie 200km - 4,7 ltr/100km). Jesli miałbym porównywać to - nie ma porównania..silnik cichutki, daje dużo frajdy z jazdy zwłaszcza z DSG. Na S ciągnie do 6500 rpm - ale i spalanie wówczas szybko rośnie. Jelsi ktoś nie zwraca na to uwagi szczerze polecam. Przy 225/45 R17 żadnego problemu z przeniesieniem momentu na asfalt. Takie problemy miałem w poprzedniej Niuni, ale 430 Nm miało prawo...
slawko007: ja też od początku grudnia jeżdżę - dziś się złapałem na tym że na światłach musiałem zerkać na obrotomierz - nic nie było słychać - przejechane mam 2400 km.
Wczoraj wracałem z pracy - na dystanise 125 km na trasie, przy niezbyt szybkiej jeżdzie (tak do 100 km/h) spalanie do granicy miasta 6.6 ltr/100km - po przejechaniu miasta 7.2 ltr/100km. Skrzynka DSG 7. Średnie spalanie na pewno spadnie do do około 800 km spalanie nei chciało zejśc poniżej 8ltr ale po tym wstępnym dotarciu (głownie na dalekich trasach) zaczeło sukcesyniw spadać. Teraz nie ma problemy jak widać zejśc poniżej 7 ltr. :szeroki_usmiech
Ja też zauważyłem, że na trasie spalanie ładnie spada - również z DSG - w mieście trzeba sie jednak nauczyć jeździć ekonomicznie. Wcześniej jeździłem dieslem i hamowanie silnikiem było większe - tutaj można się rozpędzić i toczyć ale jak jest ładny asfalcik na drodze jakoś te toczenie mi nie wychodzi - jeśli nie ma świateł to średnie 11 litrów wychodzi
Maicroft, BKD był z manualem - piekne auto spalanie niesamowicie niskie. Po modzie ciągnęło aż wciskało w fotel, ale coś za coś - dwa razy dwumasa poszła i raz turbo. Teraz za to ciągnie od samego dołu (nie ma żadnej turbodziury) łagodnie rozwija moc aż do max rpm. W BKD rwało do przodu od 1800-2000 i nie trudno było zerwać przyczepność nawet na gorącym asfalcie :diabelski_usmiech . Ale na szafie było już 230 kkm więc pora było zmieniać
Komentarz