kamila co się nie da,dasz radę :diabelski_usmiech
Odbiór Octavia 2 FL
Zwiń
X
-
Odbiór Octavia 2 FL
Witam
Proszę o rady na co zwrócić uwagę przy odbiorze nowego auta z salonu bo jutro mam odbiór, ew. czego zarządać od sprzedwacy.
Autko to 1,4 tsi ambiente +radio swing+alarm fabryczny.*************
Tłumaczenia, kursy językowe i korepetycje j. angielski.
Rabat dla OCP
www.primusal.pl
[email protected]
-
-
Zamieszczone przez lepickyalarm fabryczny.
Komentarz
-
-
....zawsze można pójść na grubo i poprosić o pismo stwierdzające iż, pojazd który odbierasz jest pełnowartościowy, wolny od wad, zgodny z umową, nie posiada szkód transportowych i jakichkolwiek innych a diler, jako autoryzowany przedstawiciel SAP, nie dokonywał żadnych napraw i przeróbek......wraz z protokołem oględzin pojazdu.....no i oczywiście odbiór nie trwa stadndardowych 30 min, jeno kapkę dłużej także w cierpliwość cza się uzbroić......
....ja przynajmniej tak odbierałem :smokedevil>>E<< by Ali, defibrylator by DGW
Komentarz
-
-
dziękuję za wszystkie rady. Mam nadzieje, że wszystko przebiegnie bezproblemowo
Pozdrawiam*************
Rabat dla OCP
www.primusal.pl
[email protected]
Komentarz
-
-
Ja odbieram w przyszłym tygodniu moją 1.4 TSI DSG Ambiente + kilka dodatków. Ponieważ nie mam MaxiDota, zrobiłem sobie listę rzeczy jakie chcę mieć ustawione u dilera:
- automatyczne zamykanie drzwi,
- wyłączenie potwierdzania aktywacji alarmu syreną,
- światła dzienne z przodu i z tyłu,
- rozdzielenie ustawiania lusterka lewego i prawego,
- Corner Lights :twisted:
- otwieranie jednoczesne wszystkich drzwi (a nie tylko kierowcy),
- przeglądy co 30tys km.
Pozdrawiam!1.4TSI + DSG Biała
Komentarz
-
-
Karpie, ale dealer Ci do tego niepotrzebny. Odnośnie 3 - nowy przepis mówi, że światła dzienne mogą być TYLKO z przodu, a od aut rejestrowanych w 2010 NIE MOGĄ być z tyłu. 4 - czemu tak? To sprzężenie wygodne jest.
Odnośnie przeglądów - jak się to ma do gwarancji?
Aaaa - przepraszam za wywód - przeczytałem, że MASZ MAXI-DOTAD
To negocjuj, bo jak w fabii chciałem autoryglowanie, to się dowiedziałem, że to usługa płatna - 2 setki
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SilentEmpireOdnośnie 3 - nowy przepis mówi, że światła dzienne mogą być TYLKO z przodu, a od aut rejestrowanych w 2010 NIE MOGĄ być z tyłu.
mozesz sobie wydrukować i śmiało jeździć, nie obawiając się niekompetentnych POLICJANTÓW.*************
Rabat dla OCP
www.primusal.pl
[email protected]
Komentarz
-
-
lepicky, no super, ale z twojego postu nic nie wynika, prócz to co napisał wcześniej SilentEmpire
Jeżeli chciałeś zasugerować, że w 2010 roku można jeździć na światłach dziennych + tylne pozycyjne, to jesteś w błędzie, o czym zresztą mówi rozporządzenie pod linkiem (wydane na podstawie unijnej dyrektywy zresztą).
Samochody zarejestrowane po raz pierwszy w 2010 roku nie mogą mieć świateł pozycyjnych, obrysowych, oświetlenia tablicy itp włączanych równocześnie z światłami do jazdy dziennej. Zresztą trąbią o tym wszystkie portale tematyczne, portale dilerskie skody i literatura branżowa.
Jeżeli zarejestrujesz jednak auto jeszcze w tym roku, to dopuszczalne jest używanie obu typów świateł.
linki:
zdroofko
daszek
http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II
Komentarz
-
-
To znaczy, że będę mógł mieć światła dzienne z przodu i z tyłu jeżeli zarejestruję jeszcze w tym roku?Zależy mi na tym, gdyż jak przyzwyczaję się do jazdy na dziennych, mogę zapomnieć kiedyś włączyć mijania przy słabszej widoczności i nie będę miał żadnych świateł z tyłu.
Co do lusterek, jakoś nie widzę tego rozwiązania... :roll: Nie wiem jak to działa w praktyce, ale ja ustawiam lusterka dość nietypowo. Prawe lusterko dużo bardziej w bok niż lewe, żeby nie pokrywało się z lusterkiem środkowym i żeby wykluczyć martwe pole. Nie wiem czy powiązanie lusterek będzie dobrze działało w takim przypadku.
Co do przeglądów, to wolałbym żeby ustawili mi stałe co 30 tys, ale chyba mogą tylko według wskazań, przynajmniej tak mi mówili ostatnio. Alę będę ich jeszcze naciskał :diabelski_usmiech
Co do kosztów tych ustawień, to i tak będą mieli "skaranie boskie" z moim samochodem, bo będą zamieniać Swinga na Bolero, montować dodatkowe 4 głośniki i zakładać zestaw bluetooth Parrota. Twierdzą, że ustawienia komputerem zrobią już gratis :szeroki_usmiech1.4TSI + DSG Biała
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KarpieZależy mi na tym, gdyż jak przyzwyczaję się do jazdy na dziennych, mogę zapomnieć kiedyś włączyć mijania przy słabszej widoczności i nie będę miał żadnych świateł z tyłu.
A na poważnie, tak, przednie do j.d. obowiązkowo tylko od 31.12.2009r. przy czym zauważ, że skoda jak i inni producenci nie zasypuje gruszek w popiele i na bieżąco montuje tak jak przewidują przepisy.
Osobiście też bym wolał mieć tylne światełka włączone.zdroofko
daszek
http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KarpieCo do lusterek, jakoś nie widzę tego rozwiązania... :roll: Nie wiem jak to działa w praktyce, ale ja ustawiam lusterka dość nietypowo. Prawe lusterko dużo bardziej w bok niż lewe, żeby nie pokrywało się z lusterkiem środkowym i żeby wykluczyć martwe pole. Nie wiem czy powiązanie lusterek będzie dobrze działało w takim przypadku.
1. Najpierw ustawiasz sobie lewe lusterko
2. Potem ustawiasz prawe.
Masz lusterka dostosowane do siebie, wszystko widzisz prawidłowo. Teraz wsiadasz do auta w zimowej kurtce i chcesz dostosować sobie lusterka do obecnej pozycji - Twoja głowa jest "przesunieta" do przodu wzgledem "pozycji" bez kurtki.
W tym momencie ustawiasz pokrętło na ustawianie lusterka kierowcy, dostosowujesz je do swoich potrzeba, w tym momencie automatycznie dostosowuje się to tej pozycji lusterko prawe.
Najpierw zobacz jak ta funkcja działa a potem dopiero zastanów się nad rezygnacją z tej funkcji.
Ja sobie ja chwalę lusterka mam ustawione; wsiada żona ustawia lewe lusterko odpowiednio dla siebi i prawe jej się automatycznie ustawia, wsiadam ja i ustawiam tylko,lewe lusterko - prawe dostosowuje się automatycznie.Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aldamciekawe ile bedzie więcej bummm w związku ze zmianą przepisów.
Zastanawiam sie czemu ma służyć ta zmiana.
Dlatego głównie chodzi o światła z przodu.Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
Kurcze, ciekawe jak sobie radzą np. we Francji, Niemczech czy Wielkeij Brytanii, gdzie nawet podczas deszczu w dzień mało kto używa świateł. Aż dziw, że sie tam wszyscy nie pozabijali. A wieczorem czy nocą nikt o światłach nie zapomina.Audi A6 allroad, 300KM, 570Nm
ttp://www.modpro.pl/ - Engine Tuning
http://www.termowizja.bielsko.pl/
Komentarz
-
-
Maciek_H, nie lubię rozwiązań pośrednich. Albo jeździmy cały dzień na światłach albo rezygnujemy z tego obowiązku.
BTW, a może się nie pozabijali bo maja lepsze drogi. Chyba , że dysponujesz statystykami, które pokazuja zależność wypadków od uzywania świateł w dzień.
Ja na statystykach w tym zakresie nie bazuje tylko na własnych spostrzeżeniach.
I nawet gdyby obowiązek został zniesiony to i tak będę jeździł na światłach w dzień. Co zresztą zawsze robiłem.Audi A4 1.8TFSI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maciek_HKurcze, ciekawe jak sobie radzą np. we Francji, Niemczech czy Wielkeij Brytanii, gdzie nawet podczas deszczu w dzień mało kto używa świateł.
Zamieszczone przez kecajTam są inne drogi.....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aldamkecaj, wszystko jasne . tylko ile osób nocą albo wieczorem zapomni włączyć pełne oświetlenie?
Światła do jazdy dziennej włączane automatycznie mają ułatwić życie.
Założenie jest takie żeby nie trzeba było ich włączać przy dobrej pogodzie, stąd też wymóg wyłączenia tylnich świateł pozycyjnych które ograniczają widzialność świateł stopu (co nie jest do końca prawdą, są 3 światła stopu itd.). Jeśli widzialność się pogorszy (deszcz, mgła, śnieg, zmrok itd.) to jest obowiązek włączenia świateł mijania. Więc nie możesz zakładać że automatycznie włączane światła dzienne przednie są gorszym rozwiązaniem od świateł mijania. To sprawdzi się tylko w gorszej widzialności i pod warunkiem nie dopełnienia obowiązku włączenia świateł mijania przez użytkownika ze światłami do jazdy dziennej.
Tylko że jeśli użytkownik pojazdu wyposażonego w świateł mijania ich nie włączy, to w ogóle nie będzie widoczny, ani z przodu ani z tyłu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KarpieTo znaczy, że będę mógł mieć światła dzienne z przodu i z tyłu jeżeli zarejestruję jeszcze w tym roku?Zależy mi na tym, gdyż jak przyzwyczaję się do jazdy na dziennych, mogę zapomnieć kiedyś włączyć mijania przy słabszej widoczności i nie będę miał żadnych świateł z tyłu.
:szeroki_usmiech
Będziesz używał tego raczej na osiedlowych drogach
czemu ?
1. ludzie ci będą migali światłami że jedziesz na "halogenach" mimo że to świeci dużo gorzej.
2. Ludzie ci będą wyjeżdżali pod maskę oceniając żle odległość
PO kilku takich akcjach... łącznie z hamowaniem awaryjnym i zjechaniem pod prąd.
Dałem sobie siana z dziennymi. Przydają się w korku
A ja odbierałem auto w około 10 min ...
Gość pokazał gdzie się co wlewai otwiera zapala itp.
Wszystko działało. Przeglądy wg. komputera.
A rysy i wgnioty będziesz miał po pierwszym parkowaniu pod marketem.Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Psycho Dad1. ludzie ci będą migali światłami że jedziesz na "halogenach" mimo że to świeci dużo gorzej.
Zamieszczone przez Psycho DadA rysy i wgnioty będziesz miał po pierwszym parkowaniu pod marketem.zdroofko
daszek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KarpieTo znaczy, że będę mógł mieć światła dzienne z przodu i z tyłu jeżeli zarejestruję jeszcze w tym roku?
Co do zapominania, to raczej się nie zapomni przy włączonych dziennych nie są podświetlone zegary, ani żaden element deski, jedynie świecą się wskazówki w zegarach i tyle, więc jak się robi szaro/ciemno to od razu to zobaczysz.
Co do migania na dzienne - to potwierdzam, dużo osób nie zna przepisów i ma wielką misje w ich nauczaniu :szeroki_usmiech- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
Komentarz