Odbiór Octavia 2 FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rafik11
    Rider
    • 2009
    • 448

"Nie, światła dzienne są dwa w kolorze białym, natomiast samochody rejestrowane do końca tego roku mogą zamiast świateł dziennych do jazdy w dzień używać świateł mijania (2 białe dwa czerwone) - nie wolno używać żadnych innych świateł razem z dziennymi (2 białe)"
    właśnie że nie:
    1 wg. przepisów światła mijania mamy tylko z przodu podobnie jak drogowe natomiast z tyłu mamy światła pozycyjne, które świecą nam razem z włączonymi światłami mijania i drogowymi oraz przednimi pozycyjnymi. Pozycyjne świecą z przodu i z tyłu podobnie jak nieobowiązkowe postojowe.
    2 swiatła dzienne świecą światłem białym z przodu z tym że do
    -końca roku mogą świecić tylko z przodu lub świecić razem ze światłami pozycyjny tylnymi(wtedy przednie pozycyjne są wyłączone)
    -od nowego roku mogą świecić tylko z przodu a z tyłu ma się nic nie świecić (i to jest rozsądne)
    3 możemy w dzień tradycyjnie jeździć na światłach mijania które będą się świeciły razem z pozycyjnymi świecacymi z przodu i z tyłu
    Czyli reasumując mozemy teraz zamówić sobie samochód i wybrać opcje jak mają nam świecić światła do jazdy dziennej. Ja osobiście wolę aby światła do jazdy w dzień świeciły tylko z przodu bez tylnych pozycyjnych. Jak będę miał potrzebę aby mnie widziano z tyłu(zapewne będzie to ograniczona widoczność czy już zmierzch)to i tak włączę światła mijania świecące razem z pozycyjnymi z tyłu(i z przodu)

Komentarz

• Maciek_H
      Rider
      • 2006
      • 320

Zamieszczone przez aldam
      Maciek_H, Chyba , że dysponujesz statystykami, które pokazuja zależność wypadków od uzywania świateł w dzień.
      Już ostatni OT: Np. w Austrii - było kiedyś jak u nas czyli zimą 24h, wprowadzili cały rok 24h, wzrosła ilość wypadków. Po 2 latach wycofali całkiem obowiązek świecenia - spadła ilość wypadków.

U nas doszło tylko do etapu wzrostu ilości wypadków a przynajmniej nie spadła ta ilość o 20% jak zapowiadali rządzący. Owszem, ktoś powie, że coraz więcej samochodów. Ale jak pokazują dane z lat ubiegłych, każdego roku rosła ilość samochodów a ilość wypadków spadała o kilka procent rocznie. Trend ten został zatrzymany z chwilą wprowadzenia świateł 24h.

Stan dróg i światła 24h nie ma nic wspólnego. U nas drogi są w stanie tragicznym i fatalnym, to się jeździ wolniej. W Niemczech na autostradach nie ma ograniczeń. Tam się nie świeci w dzień a u nas tak. U nas jest 10x więcej wypadków i ofiar śmiertelnych.

Nie zmienia to jednak wszystko faktu, że Skoda poskąpiła Scoutowi świateł do jazdy dziennej :evil: .
      Audi A6 allroad, 300KM, 570Nm
      ttp://www.modpro.pl/ - Engine Tuning
      http://www.termowizja.bielsko.pl/

Komentarz

• lepicky
        Ambiente
        • 2009
        • 115
        • Octavia III combi (5E5)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Wracając do tematu...
        Dziś odebrałem. Obeszło się bez jakichkolwiek problemów. Wszystko "jak w opisie na zamówieniu"
        JEST PIĘKNA ! ! !
        ... no i silniczek 1.4 tsi daje radę! Niedługo dodam zdjęcia do odpowiedniego działu.
        Pozdawiam

Tłumaczenia, kursy językowe i korepetycje j. angielski.

Rabat dla OCP

www.primusal.pl

[email protected]

Komentarz

• Maciek_H
          Rider
          • 2006
          • 320

Gratulacje, teraz trzeba tylko dobrze dotrzeć ten silniczek.
          Audi A6 allroad, 300KM, 570Nm
          ttp://www.modpro.pl/ - Engine Tuning
          http://www.termowizja.bielsko.pl/

Komentarz

• lepicky
            Ambiente
            • 2009
            • 115
            • Octavia III combi (5E5)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

No na początku delikatnie z tym silniczkiem ale i tak jest frajda! No w każdym razie dla mnie bo przeniosłem się z 1.4 77KM na 1.4 122KM

Tłumaczenia, kursy językowe i korepetycje j. angielski.

Rabat dla OCP

www.primusal.pl

[email protected]

Komentarz

• daszek
              Ambiente
              • 2009
              • 239
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No to załóż teraz nowy temat o nowym dyliżansie i opisz jak to tam było z odbiorem, co dostałeś pod choinkę od dealera itd.
              zdroofko
              daszek
              http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• bzyq_74
                RS
                • 2008
                • 3467
                • Volkswagen
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

lepicky, i szampana nie zapomnij wypić
                MARCIN
                Mój szkodnik

Komentarz