Lashlo, a co zrobiłeś ze starą :shock: wydawało mi się, że miałeś łatkę na tyłku :wink:
[O2] Niezbyt płynna zmiana biegów na zimnym - podczas zimy..
Zwiń
X
-
[O2] Niezbyt płynna zmiana biegów na zimnym - podczas zimy..
Witam
Nie miałem wiele okazji wczesniej jezdzic dieslami więc nie wiem czy jest tak samo czy tez jak w benzynce.
Moje pytanie dotyczy skrzyni biegów a konkretnie jej płynności podczas zmian biegów na zimnym silniku i skrzyni.
Czytalem gdzies na forum zagranicznym ,że to norma w Octaviach bo są słabe synchroizatory.
Postanowiłem więc Was zapytac.
Po odpaleniu przez pierwsze 10 - 15 minut wyczuwalna jest niepłynna zmiana biegów objawiająca sie lekkim szarpnięciem po puszczeniu sprzegła.
Staram sie dodawac gaz delikatnie i puszczac sprzegło powoli, ale najczesciej i tak sie nie uda.
Najbardziej odczuwalne jest to z 2-ki na 3-ke.
Pozostałe biegi praktycznie ok.
Po 10 minutach jak silnik sie nagrzeje, wszystko wraca do normy, to znaczy nie musze juz myslec o zmianie biegów, tylko normalnie jechac i wszystko jest plynne.
Troche mnie to irytuje i zanim pojade do serwisu(auto na gwarancji) chcialem wiedziec czy usłyszę ,że to norma czy coś nie tak.
Dziekuje
PozdrDiesel rulezzz.....
-
-
neo61uk, ale " niepłynna zmiana biegów objawiająca się lekkim szarpnięciem po puszczeniu sprzęgła" nie ma wiele wspólnego z samą skrzynią, czy synchronizatorami. Przy skrzyni miałbyś problemy z płynnym wrzuceniem biegu ( na lewarku czuł byś takie jakby "haczenie" ), ale tutaj to raczej kwestia sprzęgła, albo jego hydrauliki. W 1,9 BXE problemy z synchronizatorem 2 biegu to norma, ale jak jest w RS-ie to muszą się wypowiedzieć jego użytkownicy. Ja od siebie mogę tylko dodać, że miałem podobny problem, ale praktycznie na wszystkich biegach ( no może poza 5 ); po zmianie biegu i puszczeniu sprzęgła czuć było szarpnięcie ( tak jakby silnikowi brakło na ułamek sek. paliwa ). Okazało się, że była nieszczelność na dolocie ( źle złożona rura i opaska ) i chyba w momencie schodzenia z wysokich obrotów coś tam wariowało. Po prawidłowym złożeniu dolotu problem zniknął...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
Komentarz