Mistrzowie przebiegów po 149, 164 i 169kkm

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • b-bar01
    Elegance
    • 2007
    • 985
    • Octavia I (1U2)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez kazik4x4
    sprzedawałem W201 2.0d, rocznik 1984, przebieg 765 000km.
    wtedy robili auta, ktore dzielily sie na mercedesy i modele redukcyjne w skali 1:1
    sam miałem W115 z 78r. i kiedy auto dokonało żywota w hucie, jego przebieg oscylował w okolicy 1 000 000 km. wtedy patrzyło sie na blachę i czy silnik jest dobry.
    Ciekawostka....... w instrukcji serwisowej odnosnie napraw W115 znalazlem takie zdanie:
    "naprawa skrzyni biegów.
    ....ze wzgledu na zmiany konstrukcyjne dokonane po 1975 naprawy skrzyni biegow nie przewiduje się...."
    :szeroki_usmiech

odnosnie przebiegów w dzisiejszych autach
    na własne oczy widziałem toyote yaris z 01.2008 , sprzedawaną w jednej z firm ochroniarskich, wygladajacą prawie jak nówka, z lekkimi otarciami na plastikowych listwach , z przebiegiem 195 000 km. z czego wynika że w Polsce też mozna nakręcić 100 000 rocznie.
    *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• wojciech_
      Ambiente
      • 2008
      • 164

Zamieszczone przez pedro
      Bede teraz szukał:
      z silnikiem 1,9 110 km i klimą
      - jesli trafi Ci sie dobra 90tka to nie rezygnuj z zakupu tylko przez te 20koni mniej. Roznica pomiedzy 90konna ALH a 110konnym ASV tkwi w zasadzie tylko we wtryskach, programie i troche innym sprzegle. Wiec latwym sposobem mozesz miec z tego fabryczne ASV (i wiecej), jesli bedziesz chcial oczywiscie.

Komentarz

• yarecki
        Ambiente
        • 2009
        • 130

http://www.finn.no/finn/car/used/result?&sort=5 tu jako ciekawostka link do ogłoszen - w kraju gdzie liczniki kreca mniej ;-)

Komentarz

• malgosk
          Ambiente
          • 2009
          • 148

Ja też muszę podjąć decyzję: zachować 206-tkę z 2000 r., 175 tyś.km sprowadzaną z Włoch, z nieznaną historią, ale zrobioną przeze mnie jak trzeba, czy 406-tkę, 246 tyś. km, kupioną od znajomego, nie bitą, ze znanym przebiegiem, czyli pewniaka, ale w gorszym stanie technicznym?

Inna sprawa, że te 2 samochody są ciężkie do porównania: każdy ma inne przeznaczenie...

[ Dodano: Czw 17 Gru, 09 13:28 ]
          Zamieszczone przez yarecki
          http://www.finn.no/finn/car/used/result?&sort=5 tu jako ciekawostka link do ogłoszen - w kraju gdzie liczniki kreca mniej ;-)
          Polak je kupi, zmniejszy o 1 zero wskazanie licznika i sprzeda jako jeżdżony przez starszego Pana w Niemczech.

Automatyka to klocki LEGO dla dużych chłopców

Komentarz

• b-bar01
            Elegance
            • 2007
            • 985
            • Octavia I (1U2)
            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

[ Dodano: Czw 17 Gru, 09 13:28 ]
            yarecki napisał/a:
            http://www.finn.no/finn/car/used/result?&sort=5 tu jako ciekawostka link do ogłoszen - w kraju gdzie liczniki kreca mniej

Polak je kupi, zmniejszy o 1 zero wskazanie licznika i sprzeda jako jeżdżony przez starszego Pana w Niemczech.
            nie kupi bo sie nie opłaca
            przykładowo
            O1 z 2003 r. 330 000 km za 90 000 tyś. FK czyli jakieś 45 000 pln + opłaty, chyba że zrobi nówkę sztukę z salonu nie śmiganą
            *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• Thundi
              L&K
              • 2005
              • 1157

Wczoraj znajomy mnie poprosił więc pojechałem z nim obejrzeć auto: do oglądnięcia 2 Audi 80
              - pierwsze (choć to oglądaliśmy jako drugie) 2.8 Quattro rocznik 95 przebieg: 250tyś km i tu o dziwo pewny bo nie dość że wszystko w środku wygląda na super to jeszcze w bagażniku 2 kartony (takie po butach) dokumentów łącznie z tym że auto było brane na raty (auto sprowadzone z Niemiec) ido każdej raty był oddzielny papierek potwierdzający wpłatę (auto w kredycie 5lat więc tych papierków trochę było)
              - Drugie 1.9TDI ( 90ps ) rocznik '92 licznik wskazuje 145tyś km i choć nie ma ani jednego papierka to sprzedawca niemal rękę da sobie odciąć jeśli przebieg nie jest prawdziwy (o bez wypadkowości nic nie będę pisał bo aż żal pisać)

Jak widać okazje są ale dla handlowców zdarzają się częściej niż kupującym.

ps: w tym samym komisie co stała ta 2.8 stało też inne Audi, A6 sedan 2005 3.0TDI przebieg: (o ile nikt nie kręcił licznika) 400tyś km (słowie czterysta tysięcy kilometrów)
              O ortografie dba FF.
              Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
              http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
              Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Jarek_wawa
                Rider
                • 2009
                • 283

Mam znajomego który jest mechanikiem Opla.
                Szczegółów nie znam, natomiast tam też można sprawdzić licznik podpinając komputer (nie do wszystkich oczywiście).
                Mówi że astry II,III, vectry, zafiry z niemiec nie mają mniej niż 300 tyś km, a u nas poniżej 100 tyśkm są sprzedawane.
                I co teraz biedny Polak, dojeździ taką do 200kkm (faktycznie 450kkm) i auto mu się "rozpada".
                Więc jak ma potem kupić auto z przebiegiem ponad 300kkm skoro wie że przy 200kkm było kaput?
                Inna sprawa to bezwypadkowość, polecam bezwypatkowe.net

Komentarz

• piotrek_gdy
                  RS
                  • 2008
                  • 7723
                  • Volkswagen
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Thundi
                  A6 sedan 2005 3.0TDI przebieg: (o ile nikt nie kręcił licznika) 400tyś km (słowie czterysta tysięcy kilometrów)
                  i dla mnie to jest realny przebieg takiego auta a nie jakieś 90Tkm w które wszysycy uwierzą :diabelski_usmiech
                  przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• gosmo
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 201

Kumpel poszedł do handlarza kupić Paska, był tam taki z przebiegiem ~140tyś. Spytał się czy może się kompem podłączyć i sprawdzić przebieg. Wziął lapka, choć przewodów ani softu nie miał, tak samo jak ochoty i wiedzy do sprawdzania czegokolwiek. Tak sobie palnął. Gość osłupiał, nie pozwolił, więc ten z sarkazmem się spytał, czy ma jakieś auto do którego może się podłączyć. Miał, stojący obok pasek z przebiegem 220tyś. a oglądając go dokładniej stwierdził, że w jakimś takim on lepszym stanie jest, tapicerka i w ogóle. Także, różnie to bywa.
                    Octavia II 1.6 MPI + LPG LandiRenzo

Komentarz

• looker
                      RS
                      • 2008
                      • 1886
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

gosmo, fajny bluffik :twisted: Tani chwyt a jak może zadziałać, co ?
                      OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                      SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• gosmo
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 201

looker, Handlarze głupi nie są, on na mało bystrego trafił. Najlepiej po prostu mieć lapka, kupić przewody, soft i know-how w necie. Nawet gdybyśmy mieli wydać trochę kasy na kable to mogłoby się okazać, że zwróciłyby się kilkukrotnie. W końcu kupuje się auto za dziesiąt tysięcy.
                        Octavia II 1.6 MPI + LPG LandiRenzo

Komentarz

• piotrek_gdy
                          RS
                          • 2008
                          • 7723
                          • Volkswagen
                          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez gosmo
                          Najlepiej po prostu mieć lapka, kupić przewody, soft i know-how w necie
                          a po co?
                          dzwonisz do takiego gościa który sie ogłasza, on przyjezdża do ciebie robi co trzeba i wyjeżdża z kilkoma milionami kilometrów :diabelski_usmiech
                          i sprzedawca z czystym sumieniem może zeznać że on nic nie wie na temat przebiegu :lol:
                          i jak mu udowodnisz cokolwiek w sądzie?
                          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• rkb
                            RS
                            • 2008
                            • 2152
                            • Rapid Spaceback (NH1)
                            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

kiedys kumpel wpadl do komisu z testerem lakieru, wypadlo 4 typow z kanciapy i chciali mu wpie&$^ spuscic wiec szybko uciekal
                            Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• kamilm21
                              Classic
                              • 2014
                              • 13

Panowie a co myślicie o mojej Octavii II 2008r. kupiona w 2014r. od polskiego handlarza z przebiegiem 170tyś. Z tego co wiem to jeździła na taksówce w Hiszpanii. Dużo może mieć cofnięte? Bardzo zadbana, czyściutki silniczek, po 9 miesiącach użytkowania widać tylko delikatnie pocącą się uszczelkę od głowicy. Po sprawdzeniu VCDS w sterowniku silnika było jakieś 176tyś. z groszami.

Z góry dzięki.
                              105KM

Komentarz

• samtech84
                                Elegance
                                • 2008
                                • 988
                                • Octavia I (1U2)
                                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Na moje w dniu sprzedaży realnie miała około 400 - 500 kkm.

Ogólnie jednak kwestię przebiegu bym olał. Ważniejsze czy bita itp. A jak się dobre srawuje nie ma co sobie głowy zawracać.

Komentarz

• kamilm21
                                  Classic
                                  • 2014
                                  • 13

Też mi się wydaje że może mieć coś około tego zważywszy na to że miał założony roztelepany jednomas, wymieniłem na dwumas, zrobiłem regenerację skrzyni (wymiana satelit i kompletu łożysk) i drobne wymiany w zawieszeniu (troszkę się coś tłukło) no i jeszcze mnie czekają przeguby wewnętrzne bo zwłaszcza na 5 biegu przy przyśpieszaniu w okolicach 1500-1700obr. trzęsie budą. Jednak cały czas się łudzę że jednak ma mniej tych tysiaczków Ogólnie silniczek i turbo się bardzo dobrze sprawują. No i wyczytałem, że są też mocne plusy kupienia taxi z mam nadzieję dużej korporacji, bardzo dobrze serwisowany, łagodny styl jazdy i coś tam jeszcze ale nie pamiętam
                                  105KM

Komentarz

• miodowy
                                    Rider
                                    • 2015
                                    • 534

Przeczytałem ten temat od samego początku.
                                    Zastanawia mnie od dawna fakt, że jeszcze 5-6 lat temu ludzie pisali na portalach czy forach motoryzacyjnych o swoich przebiegach szczerze i nikogo jakoś nie dziwiło, że kilkuletnie auto może mieć pół miliona nalatane.

Podobnie jak zacząłem studiować ZKP tak samo w tym samym okresie ludzie pisali o przebiegach w swoich Zośkach sięgających pół miliona, sześćset czy osiemset tysięcy i jakoś te woły robocze dalej kulały się po drogach..

Zastanawia mnie dlaczego dzisiaj taki temat z przebiegami, jest tematem TABU, a chwaląc się, że auto ma 300.000 przejechane i jest w dobrym stanie jest się postrzeganym jak UFO, któremu się pewnie zaraz buda na kawałki rozleci..

Pozwolę sobie skopiować część fragmentów wypowiedzi z tego tematu na ZKP.

Mam nadzieję, że nikt z autorów się nie obrazi.

Zwyczajnie od dawna mam chęć u siebie wsadzić kij w mrowisko, bo próby tłumaczenia, że Diesel z 2000 roku nie ma opcji, żeby miał przelatane 179 tys km przyjmowane jest często z krytyką i próbami obalenia moich tez, gdyż po Polsce to się jeździ po 15 tys rocznie...

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• lukasz_vip
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 70

Jak szukałem następcy swojego Vento 1.9TDI z przebiegiem 530tys km to zastanawiałem się nad Passatem B5 albo O1. Na allegro nie znalazłem wtedy żadnego Passata do 15tys zł, który miałby więcej jak 200 tys km. O1 w ELEGANCIE udało mi się dorwać z pełną dokumentacją z rocznika 2002 z przebiegiem 220tys km. Dałem może dużo bo jakieś w sumie 15tys z rejestracją.

Jak kupowałem Fabie 2 dla żony to trafiliśmy na 2,5 letnią z Niemiec z przebiegiem 50tys km z silnikiem 1.2TSI. Skoro tam benzyny robią 25tys km rocznie to diesle nie mogą mniej ;]

PS: Najlepsze były Golfy3/Vento bo tam po 300tys km znikał napis TOTAL i licznik liczył od nowa tj. od 0, a po 600tys km znikał całkowicie przebieg i pokazywały się kreski ;]
                                      W moim Vento na liczniku było 230tys km bez napisu TOTAL w dniu sprzedaży.
                                      Życie to nie je..bajka

Komentarz

• howard
                                        Rider
                                        • 2014
                                        • 255

Moim zdaniem dobrym pomysłem było by wpisywanie przebiegu na umowach kupna-sprzedaży to już jakiś dobry kierunek. Jak handlarz kupuje auto to ma wpisany przebieg od właściciela jak na kolejnej umowie jest mniejszy to wiadomo kto cofnął. Tym bardziej że umowa jest podpisywana więc każdy się zgadza z tym co jest na umowie. Wiem że to nie rozwiąże problemu ale trochę utrudni pracę handlarzom.
                                        Póki się nie psuje nie ma co narzekać i szukać problemów :-)

Komentarz

• mruczek212
                                          Classic
                                          • 2014
                                          • 23

Zamieszczone przez howard
                                          Moim zdaniem dobrym pomysłem było by wpisywanie przebiegu na umowach kupna-sprzedaży to już jakiś dobry kierunek. Jak handlarz kupuje auto to ma wpisany przebieg od właściciela jak na kolejnej umowie jest mniejszy to wiadomo kto cofnął. Tym bardziej że umowa jest podpisywana więc każdy się zgadza z tym co jest na umowie. Wiem że to nie rozwiąże problemu ale trochę utrudni pracę handlarzom.
                                          No dobry dobry ale gorzej jak zegary zmienisz i co wtedy ?? Powiesz że zegary zmieniałeś a kupujący i tak nie uwierzy. Nie ma na to tak dobrego lekarstwa.
                                          Dobra Skoda to podstawa

Komentarz

• miodowy
                                            Rider
                                            • 2015
                                            • 534

Dlatego koledzy i u nas w PL jest uruchomiony już jakiś czas portal Bezpłatny raport z Centralnej Ewidencji Pojazdów w którym można sprawdzić historię auta w raz z wpisywanymi od zeszłego roku przebiegami samochodów w czasie ich badan technicznych.

Podobnie od działają systemy w Danii i chyba jeszcze w Hiszpanii, z czego Duńskie już od bardzo dawna.

Sądzę, że z czasem co jest kwestią kilku lat, zweryfikuje się znacznie rynek kręconych liczników. Nie znaczy to, że nie będzie dalej cwaniactwa. Ktoś kto będzie połapany w temacie i jeżdżący np 50 tys km rocznie może jeździć do ASO raz w roku na wymianę oleju i w tym samym czasie dwa razy do pana Staszka, gdzie przed coroczną wizytą w ASO będzie robił korektę licznika tak samo przed każdym badaniem technicznym. I zamiast 50 będą wpisy w książkach i w pełni udokumentowane 15 tys... Nie ważne, że takie 6 letnie auto będzie miało realnie 300. W papierach będzie, że 90...

Co prawda takie zjawiska sądzę, że będą marginalne a dzięki takim portalom czy forom motoryzacyjnym jak OCP, ZKP czy inne będziemy w stanie kupić dla siebie dobre i sprawdzone auta od choćby pewnych sprzedawców jakich mamy tu na forum.

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• mruczek212
                                              Classic
                                              • 2014
                                              • 23

No "miodowy" i tu masz rację chociaż tyle dobrego Państwa Polskiego, że wprowadzili spisywanie licznika.
                                              Dobra Skoda to podstawa

Komentarz

• howard
                                                Rider
                                                • 2014
                                                • 255

Zamieszczone przez mruczek212
                                                Zamieszczone przez howard
                                                No dobry dobry ale gorzej jak zegary zmienisz i co wtedy ?? Powiesz że zegary zmieniałeś a kupujący i tak nie uwierzy. Nie ma na to tak dobrego lekarstwa.
                                                Masz rację ale jak zmienisz zegary to żeby nie popaść w kłopoty i być uczciwym należy ustawić stan ze starych zegarów i to będzie sprawa jasna kto jest uczciwy a kto próbuje NAS kupujących naciągnąć bajkami typu: wymieniłem zegary a na starych było coś koło 90 tyś. :-)
                                                Póki się nie psuje nie ma co narzekać i szukać problemów :-)

Komentarz

• kamilm21
                                                  Classic
                                                  • 2014
                                                  • 13

Witam,
                                                  zmroziło mnie jak sczytałem logi VCDS-em, budzące grozę wiersze są wytłuszczone raz tam pisze około 180k km a raz ponad 1kk! Czyżby autko miało przejechane 1mil km??? miało 5 lat jak kupiłem. Weźcie mnie jakoś wybijcie z takiego myślenia bo nie zasnę dzisiejszej nocy....:/

Address 46: Central Conv. Labels: 1K0-959-433-MAX.clb
                                                  Part No SW: 1K0 959 433 BT HW: 1K0 959 433 BT
                                                  Component: KSG PQ35 G2 020 0204
                                                  Revision: 00020000 Serial number: 00000000000000
                                                  Coding: 98801A085283407F3F04850500084F01807CA0
                                                  Shop #: WSC 73430 790 00000
                                                  VCID: 83010B3FB9D5

Component: Sounder n.mounted

Component: NGS n.mounted

Component: IRUE n.mounted

1 Fault Found:
                                                  00893 - Switch for Trunk Handle (E234)
                                                  007 - Short to Ground
                                                  Freeze Frame:
                                                  Fault Status: 01100111
                                                  Fault Priority: 4
                                                  Fault Frequency: 25
                                                  Reset counter: 43
                                                  Mileage: 180463 km
                                                  Time Indication: 0
                                                  Date: 2000.00.00
                                                  Time: 11:14:50
                                                  Address 17: Instruments Labels: 1K0-920-xxx-17.lbl
                                                  Part No SW: 1Z0 920 812 D HW: 1Z0 920 812 D
                                                  Component: KOMBIINSTRUMENT VD1 1610
                                                  Revision: V1610056 Serial number: SKZ7Z0H4756574
                                                  Coding: 0003101
                                                  Shop #: WSC 08654 372 91234
                                                  VCID: 356525E72781

1 Fault Found:
                                                  01299 - Diagnostic Interface for Data Bus (J533)
                                                  004 - No Signal/Communication - Intermittent
                                                  Freeze Frame:
                                                  Fault Status: 00100100
                                                  Fault Priority: 2
                                                  Fault Frequency: 2
                                                  Reset counter: 48
                                                  Mileage: 1048575 km
                                                  Address 09: Cent. Elect. Labels: 3C0-937-049-30-H.lbl
                                                  Part No SW: 3C0 937 049 AJ HW: 3C0 937 049 AJ
                                                  Component: Bordnetz-SG H54 2202
                                                  Revision: 00H54000 Serial number: 00000005465514
                                                  Coding: 11880F030004140043110D000000000000097F073C00000C00 0000000000
                                                  Shop #: WSC 73430 790 12345
                                                  VCID: 71EDD1F71369

Subsystem 1 - Part No: 1Z1 955 119 C
                                                  Component: Wischer 150108 022 0601
                                                  Coding: 00055223
                                                  Shop #: WSC 73430

1 Fault Found:
                                                  00532 - Supply Voltage B+
                                                  001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent
                                                  Freeze Frame:
                                                  Fault Status: 00100001
                                                  Fault Priority: 2
                                                  Fault Frequency: 1
                                                  Reset counter: 45
                                                  Mileage: 180979 km
                                                  Date: 2005.09.13
                                                  Time: 31:63:63

Freeze Frame:
                                                  OFF
                                                  Voltage: 15.65 V
                                                  OFF
                                                  ON
                                                  OFF
                                                  OFF
                                                  OFF

Address 46: Central Conv. Labels: 1K0-959-433-MAX.clb
                                                  Part No SW: 1K0 959 433 BT HW: 1K0 959 433 BT
                                                  Component: KSG PQ35 G2 020 0204
                                                  Revision: 00020000 Serial number: 00000000000000
                                                  Coding: 98801A085283407F3F04850500084F01807CA0
                                                  Shop #: WSC 73430 790 00000
                                                  VCID: 83010B3FB9D5

Component: Sounder n.mounted

Component: NGS n.mounted

Component: IRUE n.mounted
                                                  105KM

Komentarz

Pracuję...