Ostrzezenie o gololedzi nie dziala - jak to naprawic?
pare dni temu migala mi podczas jazdy kontrolka od swiec zarowych, ale przestala, od tego czasu nie dziala mi ostrzezenie o gololedzi podczas jazdy. przy wlaczaniu silnika jesli temp jest <2stC to wlacza sie odrazu termometr, ale jesli temp spada podczas jazdy to juz wyswietlacz nie przelacza sie automatycznie na termometr cos sie popsulo? czy moze sie to jakos ustawia?
Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale ostrzezenie wyswietla sie kiedy temp spadnie do +4 lub nizszej.
Jesli odpalasz samochod i wyswietal sie np. +2stC i przelaczysz na np. zegar, to juz pozniej sie nie wyswietli ponownie nawet jesli zacznie spadac.
Musialaby podniesc sie do np. +5stC i ponownie spasc, wtedy by sie wyswietlila.
[ Dodano: Sro Lis 30, 2005 3:24 pm ]
Troche glupio to napisalem ale mam nadzieje, ze wiadomo o co chodzi.
Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale ostrzezenie wyswietla sie kiedy temp spadnie do +4 lub nizszej.
Jesli odpalasz samochod i wyswietal sie np. +2stC i przelaczysz na np. zegar, to juz pozniej sie nie wyswietli ponownie nawet jesli zacznie spadac.
Musialaby podniesc sie do np. +5stC i ponownie spasc, wtedy by sie wyswietlila.
[ Dodano: Sro Lis 30, 2005 3:24 pm ]
Troche glupio to napisalem ale mam nadzieje, ze wiadomo o co chodzi.
hmmm wydawao mi sie ze wyswietlalo sie automatycznie jesli temperatura sie obnizala i nie tylko jesli przekraczala 5stC
to zle ci sie wydawalo :wink:
jesli by bylo tak jak mowisz to co chwile by zmienialo sie na temp
pomysl troche :|
to ma cie tylko poinformowac ze jest juz niebezpiecznie zimno i robi to na poczatku
, ewentualnie jak temp spadnie ponizej 5stC, jesli chcesz wiedziec czy sie obniza to przelacz sobie na termometr
i problem z glowy :roll:
to zle ci sie wydawalo :wink:
jesli by bylo tak jak mowisz to co chwile by zmienialo sie na temp
pomysl troche :|
to ma cie tylko poinformowac ze jest juz niebezpiecznie zimno i robi to na poczatku
, ewentualnie jak temp spadnie ponizej 5stC, jesli chcesz wiedziec czy sie obniza to przelacz sobie na termometr
i problem z glowy :roll:
chyba musze auto w garazu zamknac na noc, uruchomic z innym nastawm niz termometr i wyjechac na dwor coby sprawdzic czy dziala :>
Jak jest termometr na climatroniku to na desce tez powinien pokazywac, po przelaczeniu zamiast zegarka. Chyba ze jest Maxi-DOT to nie mam pojecia jak to wtedy jest. Ten na desce ma dokladnosc 0,5'C a ten na dole 1'C
U mnie temperaturę wyświetla w climatronicu i niewiem czy mam też czujnlk gołoledzi
temperature pokazywaną na climatroniku bierze wlasnie z komputera
climatronic nie ma dodatkowego czujnika na zewnatrz,
po za tym to nie jest czujnik gololedzi tylko zwykly czujnik temperatury
ktory ma zaprogramowane ze jesli temp spadnie ponizej 5stC to wyswietli platek sniegu oszczegajacy o mozliwej gololedzi
:wink:
Czujnik hmm...gdzieś mi sie obiło o uszy, że w obudowie lusterka, ale coś mi sie nie wydaje aby to była prawda.
Ja zauważyłem coś innego w mojej Octavii. Otóż czasami przy temp. +2stC gwiazdka sie nie pojawia, a czasmi przy +4stC już sie wyświetla. Podobnie jest przy niższych temperaturach przy - 4stC np. czasami nie ma, a czasami przy 0stC już sie pojawia. Nic z tego szczerze mówiąc nie rozumiem.
czujnik znajduje sie w przednim zderzaku o ile dobrze pamietam to za mala
kratka (tej po drugiej stronie od IC) jest tam przyczepiny do dolnej czesci plastiku
a tak propo to czy wam dobrze pokazuje bo ja czasmi sprawdzam z tymi tablicami przy ulicy i u mnie jest super dokladnie(dokladnosc 0,5stC)
ale ja swoj czujnik troche schowlem bo oryginalnie jak bylo zamontowane to mialem przeklamania k
nie zawsze zapala sie ostrzeżenie o gołoledzi wszystko zależy jeszcze od wilgotności powietrza to jest taki wynik moich obserwacji nie zawsze pojawia sie gwaizdka która oznacza gołoledź. ale zawsze jak temp spadnie poniżej +5.0 stopni i -5.0 stopni sie włącza na wyswietlaczu poniżej -5 stopni nie przełącza sie
U mnie O1 rok 2004 wersja DRIVE temperatura wyskakuje automatycznie od +4 w dół.Mało tego, wyskakuje zawsze kiedy temperatura zmieni się o 0,5 stopnia w dół.Bez względu na to ile razy przełącze na zegar.Trochę zakręciłem, pokazuje każdą zmianę automatycznie od 4+ w dół
nie zawsze zapala sie ostrzeżenie o gołoledzi wszystko zależy jeszcze od wilgotności powietrza to jest taki wynik moich obserwacji nie zawsze pojawia sie gwaizdka która oznacza gołoledź. ale zawsze jak temp spadnie poniżej +5.0 stopni i -5.0 stopni sie włącza na wyswietlaczu poniżej -5 stopni nie przełącza sie
Dzisiaj rano było -8 stopni i zaobserwowałem co następuje: przy odpalaniu auta było -4 i pojawiła się gwiazdka, w trakcie jazdy temp. spadła do -8 i gwiazdka znikła. Teraz pytanie czy gwiazdka to poprostu automat pokazujący się między +4 stopnie a -5, czy faktycznie jest jakiś czujnik wilgotności?
Faktycznie ponizej pewnej pewnej temperatury gwiazdka znika i zostaje tylko sama temperatura.
w oplach mialem tak, ze o mozliwosci gololedzi informowaly pulsujace cyfry termometru i tez bylo to tylko przez jakis czas, podejrzewam, ze tu mamy podobnie - masz info o niskiej temperaturze, a jak juz jestes poinformowany to sie wylacza
nie sadze, zeby cos bylo nie tak.
pzdr!
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
A moze moja octavka z 99r,pomimo, że ma climatronic jest za stara,bo ja żadnej gwiazdki nie zauważylem, a tym bardziej temperatury w okienku zegara.
Witam, też mam ten sam problem moja OCTAVIA z 1999 r (początek roku) z silnikiem 1,8 20V AGR combi GLX też nie ma wskazań temperatury i teraz pytanie do ekspertów : cze ten typ tak ma, czy może coś się zkaszaniło ? Dodam że auto kupiłem używane na początku grudnia 2005 :-) Pozdrawiam wszystkich octavianów :-)
Komentarz