LPG, CZY WARTO?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vince123
    Elegance
    • 2009
    • 923

Zamieszczone przez tomekjmopl
    Co innego u Teścia w Nexii - przy instalacji drugiej generacji swądek lpg z rurki jest zacny :diabelski_usmiech
    zrobilem na tej instalce na spolke z ojcem 60tys km :wink: wymieniony filtr gazu ...a smrodku nie czuc wogole ..gaz sam w sobie jest bezwonny,tylko jego nasaczaja zapachem po to zeby bylo czuc ewentualny wyciek ,problem ...
    OcTaViA18, ja bym zakladal ...zawsze przy nowej instalce jest gwarancja na 2lata...takze jak bedzie ci sie psula to napewno na poczatku uzytkowania..a zrobisz to w ramach gwarancji. w octavce mam 55l butle w kole zapasowym na butli zrobie jakies 470km... i nie spali ci ona napewno wiecej niz 11/100km..czyli koszt 100km wyszedl by jakies 20-22zl...pamietaj ze nalezy takze miec cos benzynki w baku,bo zanim auto sie przelaczy na gaz troche czasu minie... (musi zlapac temp bodajze 30stopni)...
    sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
    nadkole nowe LP
    kontakt PW

Komentarz

• krzycho*
      Ambiente
      • 2009
      • 201

W moim przypadku jak na razie jest wszystko super :szeroki_usmiech (w zbiornik wchodzi 39,6 litra) spalanie na gazie 7,6 + (1,8 Pb) /100km (szanowna małżonka dojeżdża do pracy 30km) tak wyszło z wyliczeń po dwóch tankowaniach gazu (temperatura przełączenia na gaz 40°C).

Komentarz

• dragster
        Elegance
        • 2009
        • 895
        • Honda

Piszący powyżej mają rację. Podstawa to dobry - doświadczony zakład instalacji LPG.

Jeśli chodzi o eksploatację:
        Co 15 kkm trzeba wymienić również filtr gazu (ok. 30 zł). Przeglad rej. droższy o 50 zł. Zdarza sie też, że autko na gazie zaczyna zużywać więcej oleju. Miałem kiedyś Punto (wiadomo, że to nie ta trwałość co VW) które po 70 kkm na gazie brało 1l oleju na 10kkm (więc trzeba przejść na półsyntetyk wcześniej).

I chyba najważniejsza rzecz: warto co jakiś czas zatankować pełny bak i nie jeździć na rezerwie cały czas. Nie wiem jak w Octavii, ale w niektórych autach w baku znajduje się pompka i psuje się gdy ktoś cały czas pomyka na żółtym świetle.

Jeśli LPG jest założone w badziewnej firmie zdarza sie, że samochód zgaśnie np. na skrzyżowaniu przy zdjeciu nogi z gazu. Jest to rzadkie, ale szalenie uziążliwe. Nie polecam instalacji DT Gaz system.
        Silnik R18A2.
        http://www.dadrl.org.uk
        http://www.lightmare.org

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8160
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: LPG, CZY WARTO?

Zamieszczone przez OcTaViA18
          Mam Oktavie 1.8 20V, pali średnio 10l/ 100km, przeciętnie robię rocznie 12000 km. Poradżcie, czy warto zakładać LPG sekwencje, bo tylko ta mnie interesuje, i jak te silniki współgrają z gazem?
          moim zdaniem niezbyt duzo jezdzisz zeby sie pakowac w instalacje. Zalezy tez ile tym autkiem chcesz jeszcze śmigac...bo zeby nie było tak ze za pół roku spodoba Ci sie jakies autko.....a nie zmienisz, bo do tej "zainwestowałes" i bedziesz sie tylko "nerowował". Ja osobiscie miałem jedno autko na gaz....mercedesa c180 i bardzo krótko nim jezdziłem......niby nic sie nie działo....ale brakowało mi dieselka
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• OcTaViA18
            Classic
            • 2009
            • 17

Może dużo nie jeżdżę, ale chcę pośmigać ze 3 latka to z kalkulacji wychodzi na plus LPG.
            Sam zobacz :http://www.gazeo.pl/kalkulator.php
            Pozdrawiam
            Konrad
            Octavia I 1.8 20V AGN

Komentarz

• Marx
              Elegance
              • 2009
              • 865

mysle ze argumenty zaczynaja sie powtarzac i watek nadaje sie do zamkniecia

Komentarz

• rezon
                RS
                • 2006
                • 1894
                • Volvo
                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez OcTaViA18
                przeciętnie robię rocznie 12000 km.
                ile lat zamierzasz nią jeździć. jak do 5 lat - to chyba nie warto się pchać w LPG, tylko zostać przy Pb. Jak do śmierci technicznej samochodu, to wtedy warto rozważyć montaż.

Komentarz

• Jaroslav92525
                  Rider
                  • 2009
                  • 358
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam,
                  dorzuce garść informacji od siebie - właśnie dzisiaj po wyjezdżeniu 2 pełnego zbiornika LPG dokonałem stosownych obliczeń odnośnie spalania mojego auta. Okazało sie ze w jeździe TYLKO po mieście średnie spalanie LPG wyniosło 12,35 litra/100 km. Silnik na dotaciu wiec jeżdżę delikatnie( max. 3000 obr./min.) Ale za to często stałem w korkach (glównie przed świętami). Najczęściej pokonywałem trasę 10 kilometrową - do i z pracy. Zalety jazdy na LPG ? - Oczywiście cena: 100 km przejechanych po Łodzi na LPG to równowartość 23 zł. Jeżdząc na benzynie (i uwzględniając "katalogowe" zużycie) przejazdy kosztowałyby mnie 2x wiecej.... Wady ? Konieczność corocznego przeglądu auta z instalacją LPG (nowe auto jeżdzące na etylinie pierwszy przegląd przechodzi dopiero po 3 latach) no i wizyty w ASO (I bezpłatna po 10 tysiącach km) w celu kontroli jakości pracy instalacji LPG. Moja instalka to produkt firmy Landi-Renzo, sekwencja standardowo montowana w Octaviach. Na uwagę zasługuje prawie idealna dokładność średniego zużycia LPG podawana przez komputer ale to może być kwestia przypadku ponieważ przejechałem zbyt mało kilometrów (łącznie 730) aby jednoznacznie wypowiadać się na ten temat. Problemem jest natomiast poziom ustawionej rezerwy paliwowej LPG - okazało się że 2/3 przjechanych kilometrów przebyłem na rezerwie... Ale to podobno kwestia właściwego ustawienia. Umówiłem się w tej sprawie w z ASO. Zatem każdy potencjalny uzytkownik Octavii powinien samodzielnie dokonać oceny opłacalności montażu instalacji LPG w swoim aucie a nasze komentarze i spostrzeżenia mogą w tym pomóc.
                  Życząc czytającym szczęśliwego Nowego Roku,
                  pozdrawiam,
                  Jaroslav92525
                  Pozdrawiam,
                  Jaroslav92525

-----------------------
                  VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• krzycho*
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 201

Jaroslav92525
                    To sporo Ci pali jak pisałem wcześniej to małżonka jeździ do pracy i też obliczaliśmy po pierwszych dwóch zbiornikach gazu, a co do pierwszego przeglądu darmowego to się chyba pomyliłeś :wink: bo on jest po1000km i my już jesteśmy po :drive: .

Komentarz

• Marx
                      Elegance
                      • 2009
                      • 865

krzycho*, ale Jaroslav92525 nie ma nowego auta...

Komentarz

• krzycho*
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 201

Ups ale … zemnie, to ja nie skojarzył przeczytałem że pierwsze dwa zbiorniki gazu i tak skojarzyłem z naszym.
                        Wszystkiego dobrego w Nowym Roku dla wszystkich i oby bezawaryjnie.

Komentarz

• Jaroslav92525
                          Rider
                          • 2009
                          • 358
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

krzycho*, być może sporo spala chociaz tak jak napisałem podróże odbywały się głównie w korkach i dopiero dzisiaj(sylwester :-) jechałem w miare ekonomicznie a podróż zajęła mi rekordowe 17 minut a bywały dni ze jechałem 40...:-( i oczywiście natychmiast odbiło sie to średnim dziennym żużyciu paliwa (9.5 litra/100 km)! W sumie to byłem przygotowany na takie zużycie paliwa. Wydaje mi się że nie jest źle, zobaczymy co będzie dalej...
                          A' propos tego I przeglądu instalacji LPG - masz rację: jedno zero za dużo się pojawiło !
                          Pozdrawiam,
                          Jaroslav92525

-----------------------
                          VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

Pracuję...