Skoda octavia 1.9tdi vs Mercedes Benz Cklasa W202 cdi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fredek65650
    Classic
    • 2010
    • 2

Witam.
    Mam nadzieje ,że w dobrym dziale umieszczam ten wpis. Jeśli nie, to proszę o przeniesienie.
    Cała historia rozpoczęła się w dniu 17marca br, kiedy to otrzymałem odpowiedź na PW od kolegi zbynio_63, dotyczące mojego ogłoszenia poszukiwania dmuchawy do O1 .
    Informował mnie o możliwości odsprzedania mi swojej dmuchawy za niską kwotę 50zł + koszt wysyłki. Oczywiście błyskawicznie odpowiedziałem,poprosiłem o nr konta i przelałem umówioną kwotę łącznie z kosztem wysyłki.
    Ponieważ bardzo zależało mi na czsie i kwota nie była duża więc pominąłem fakt, że kolega zbynio_63 przesłał mi sam nr konta z imieniem i nazwiskiem kobiety / żony jak twierdził/ bez adresu oraz nr. telefonu do ewentualnej korespondencji.
    Od tej chwili brak przesyłki oraz brak potwierdzenia wysłania przesyłki o które prosiłem kilka razy.
    Podałem ze swojej strony wszystkie swoje dane łącznie z adresem i nr. telefonu, aby łatwiej i szybciej można było się kontaktować. Przestał odpowiadać na moje wszelkie próby kontaktu z nim , które słałem na forumowe PW /do chwili obecnej część z tej korespondencji nadal figuruje w oczekujących na wysyłkę pomimo,że zbynio_63 wielokrotnie był na forum obecny/. W związku z tym, te same informacje słałem mu równiez na adres e-mail, ale odpowiedź otrzymałem dopiero gdy napisałem,że sprawę przekazuję do admina i na forum. Tłumaczył, że przesyłka zaginęła i złożył wniosek z reklamacją / potwierdzenia jej wysyłki nie dostarczył do dzisiaj więc nie wiem- może prawda/. Jednak już dawno jak mnie poinformował Poczta przesyłkę zwróciła i na moje prośby dotyczące zwrotu wpłaty przestał odpowiadać. Obiecał wczesniej / telefonicznie/ zwrot i wpłatę na moje konto, ale po jakimś czasie stwierdził,że żle wpisał mój nr konta i odrzuciło mu operację. Ostatnio przestał odbierać telefony, odpowiadać na maile pomimo, że 08 maja/sobota/dałem ostateczny termin 12maja /środa/ do kiedy czekam na przesyłkę.Poinformowałem,że po tym terminie sprawę definitywnie przekazuję na forum.
    W dniu 12maja / koniec terminu/ otrzymałem sms-a ,że wysyła mi przekaz. Jak nietrudno sie domyśleć do dziś /piatek 14.05 godz.18/ brak jakiejkolwiek wpłaty.
    Mam już dość wykrętnych tłumaczeń bez pokrycia, mających chyba tylko za zadanie "zmęczenie przeciwnika". Dwa miesiące oczekiwania na ludzkie załatwienie sprawy to chyba dość czasu. Prawdę mówiąc mam już dość moim zdaniem mataczenia.
    Rozumiem,że przesyłka mogła zaginąć /ale tym bardziej nie rozumiem zachowania sprzedającego, który nie kwapił się do załatwienia sprawy i odmawiał podania nr nadania przesyki, jak również swoich danych adresowych.
    Rozumiem, że przesyłka mogła się odnaleźć, ale tym bardziej nie rozumiem, dlaczego nadal nie mam potwierdzenia ani jej nadania, ani nawet skanu z reklamacji.
    Rozumiem, że można źle wpisać nr konta ,ale nie rozumiem, że nie można powtórnie wpisać numeru po raz kolejny w sposób prawidłowy.
    Rozumiem w końcu, że nie otrzymam już zwrotu wpłaconych pieniędzy, ani dmuchawy, /którą zresztą już sobie wymieniłem/, ale nie rozumiem, co by tu na forum miał robić kolega zbynio_63

Wszelką korespondencję elektroniczą posiadam i udostępnię publicznie na forum, na wyraźne życzenie admina lub kolegi zbynio_63
    Chodzi tu zarówno o naszą wymianę korespondencji na PW, pocztę e-mail oraz skany sms-ów.
  • Goliad
    Classic
    • 2009
    • 4

Witam pozwoliłem sobie napisać post gdyż zastanawiam się nad kupnem jednego z ww wymienionych aut mam nadzieje że moderatorzy to zrozumieją i nie usuną odrazu tego postu

A wiec chciałbym wiedzieć wszystko o skodzie z silnikiem 1,9tdi wady i zalety tego auta spalanie koszty eksploatacyjne no inajwazniejsze co polecacie
    skode 1.9tdi 110 km
    Mb cdi 125km

Komentarz

• Bartholemaus
      Drive
      • 2009
      • 51

Co to jest Mb Cdi :shock: . Napisz może pełną nazwę bo nie wszyscy tutaj znają skrótowce proszę...

Octavia 110 konna, taka jaką ja mam np to ekonomiczna jazda - 5,5L/100 km
      Dynamiczna jazda - 235 Nm robi swoje i wciska mocno w fotel choć ten Twój Mb :shock: cokolwiek to jest ma widzę 125 KM i jest z tego co widzę na listwie, więc będzie miał moment obrotowy jeszcze lepszy a co za tym idzie kopa też mocniejszego.
      Tanie i dostępne części - jeden z największych pozytywów posiadania samochodu VAG
      Komfort jest, choć do francuskich aut raczej się porównać nie da ale rozumiem, że "Mb" nie jest francuzem, więc to raczej porównywalne.

P.S.

Chodzi Ci o Mondeo mk. II ? A może Mercedes Benz??
      Jeśli jeden z tych to raczej nie ma sensu porównywać - pierwszy in plus Octavii, drugi in minus niestety... Choć te najnowsze już czemu nie.
      Samochód też ma duszę...

Komentarz

• Goliad
        Classic
        • 2009
        • 4

Mercedes Cklasa cdi 125km i własciwie zastanawiam się juz sporo czasu nad zmiana właśnie na jedno z powyższych aut - nie znam tylko ewentualnych mankamentów w octavi 1.9tdi.
        Wiem że jest to ekonomiczne auto ale bardziej komfortowy jest MB coś za coś.
        Napiszcie mi cos o ewentualnych naprawach kosztach utrzymania spalaniu

Komentarz

• aniam111
          Rider
          • 2009
          • 436

To może ja się wypowiem. Ja chyba wybrałabym Octavię ale 2 nie 1 bo niesprecyzowałeś.

Co do modelu 202 to moim zdaniem taki nieudany trochę.
          Mój ojciec ma 202 tylko w benzynie.

Porównując:
          - mercedes ma zdecydowanie lepszy komfort ( jak wsiadam do skody to wydaje mi się że tylko czuje podskakiwanie ),
          - nie napisałeś czy chodzi o kombi czy sedan. Jeśli MB w sedanie to nie licz na pojemny bagażnik. Jest dość płytki i otwór zaladunkowy ogranicza trochę wsadzanie większych rzeczy. Poza tym niektóre modele nie mają rozkładanej kanapy.
          - moim zdaniej minusem jest jedna wycieraczka przedniej szyby, wyciera dużą powierzchnię więc musi się namachać.
          - zdecydowanie mercedes wygrywa promieniem skrętu. Tutaj tylko Lexus może konkurować. Bardzo zwinne autko.
          - napęd ... to zależy bo mercedes ma tylni co wymaga większej wprawy od kierowcy. Daje się to odczuć zimą.

Usterki W202:
          - w modelu 202 zdażały się wadliwe liczniki ( coś w nich niestykało i raz działało wszystko, czasami tylko część, a czasami wogóle ),
          - potrafi się urwać zawieszenie ( dokładnie ci nie powiem co tam się dzieje ale coś na "kielichach" czy jak to się nazywa ),
          - elektryczna antena przestaje działać,
          - przy częstym otwieraniu szyb elektrycznych mechanizm rysuje szybę w okolicy rygielka od central zamka,
          - urywają się sprężyny od klapy bagażnika

Ogólnie auta dość fajnie wyposażone bo można znaleźć modele z elektrycznymi lusterkami podgrzewanymi, podgrzewanymi dyszami spryskiwaczy, ABS'em, centralnym zamkiem, poduszkami, klimą, szyberdachem, dość fajnym audio jak na tamte czasy.
          Osobiście odradziła bym wersję Esprit - strasznie nisko zawieszona i można nieźle puknąć podwoziem. Ale w zakrętach trzyma się super. Raczej szukałabym Elegance.
          AniaM
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
          O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• Thundi
            L&K
            • 2005
            • 1157

Goliad trochę ciężko się wypowiada wiec podam parę szczegółów które są ważne a ich brak

Mercedes W202 C220CDI (1993-2001 choć ten konkretnie silnik był dostępny dopiero od 1997r) to o to auto się rozchodzi.

Mercedes się ceni więc za te same pieniądze kupisz o 4 lata młodszą Octavie. Dodatkowo w Mietku jest silnik 2.2litra a to znacznie zwiększa ubezpieczenie no i spalanie.
            Żeby było jeszcze ciekawiej to Octavia jest większa (Mercedes x Skoda Długość: 4487x4511 szerokość: 1720x1731 wysokość: 1427x1429 )
            A i poziom bezpieczeństwa w Mietku też nie największy (mercedes 2 gwiazdki w EuroNCAP a Octavia ma 4! )

Większy komfort to jest tylko w głośności silnika (przykro mi ale taka prawda) (ostatnio jechałem W203 (z tym silnikiem 220CDI) i miejsce zarówno z przodu jak i z tyłu tak samo duże jak w Octavii.

Prawda taka że po wspaniałej 190 Mercedes najniższą klasę spie*** po całości i oprócz kilku wersji (czytaj tymi z dużymi silnikami ( C55AMG )) auto jest raczej dla fanów gwiazdy.

Więc polecam Octavie (chyba że jesteś fanem Mercedesa lub Skoda to dla ciebie zła marka)
            O ortografie dba FF.
            Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
            http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
            Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• aniam111
              Rider
              • 2009
              • 436

Mercedes ma chyba jeszcze 2 litrowego ropniaczka ale jeszcze nie cdi?? Czy się mylę

Thundi, komfort to rzecz gustu. Mnie lepiej pod tym względem się jeździ mercedesem. Miejsca może i tyle samo ale auto jakoś mniej podskakuje i kołysze.
              Ale w wersji Esprit ( czyli tą fabrycznie obniżoną a taką miałam przyjemność jeździć ) siedzisz hmm ... jak by to ująć ... z nogami pod brodą. Nisko są siedzenia i trochę trudno się z takiego auta wysiada. A jak posadzisz z tyłu 2 osoby to możesz być pewny że przywalisz tłumikiem w niejedną rzecz na drodze.
              AniaM
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
              O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• Goliad
                Classic
                • 2009
                • 4

Mercedec C klasa 220Cdi to nie byle jaki diesel tylko nowoczesny model z silnikiem Diesla z bezpośrednim wtryskiem i zużyciem tylko 6,1 l/100 km paliwa dla niewtajemniczonych silnik z bezpośrednim wtryskiem za pomocą wspólnego kolektora ciśnieniowego paliwa (Common-Rail) -125km- nie trajkocze jak zwykły diesel czyli nie wiele więcej od skody wiadomo że skoda jest bardziej ekonomiczna , ale komfort części tu szala przelewa sie na rzecz MB.
                spalanie wg raportów marki to ( min śr; max śr; minimalne na długiej trasie w l/100km)
                skoda sedan 110km 5,1; 7.0; 4,1
                skoda kombi 110km 5,8 8,7 4,7
                Mb sedan 6,1; 7,7 5,4
                Mb kombi 6,8; 8,3 6,0
                To prawda że za te pieniadze dostane młodszą skodę ale w spalaniu jak widac na powyższym przykładzie nie ma dużej różnicy 1litr przy wiekszej mocy
                Wiadomo że na dzień dobry trzeba zająć sie filtrami paskiem - w mercedesie nie ma tego prblemu bo jest łańcuch .
                Co do gabarytów i miejsca na tylnej kanapie to zgodze sie z przedmówcą, mało miejsca w jednym jak i w drugim pojeździe.
                Nie wiem tylko jak to z tymi usterkami w skodach podobno czesto padają turbiny nie wiem na ile to mit na ile prawda - wiadomo że należy mijac szerokim łukiem stacje typu auchan czy tesco - szkoda pompy.

[ Dodano: Sro 30 Gru, 09 01:08 ]
                Thundi, napisał
                "Żeby było jeszcze ciekawiej to Octavia jest większa (Mercedes x Skoda Długość: 4487x4511 szerokość: 1720x1731 wysokość: 1427x1429 )"

Nie wiem skąd te wymiary powinny byc takie jeżeli już wchodzimy w szczegóły mówie o sedanie
                Mercedes x Skoda Długość: 4526x4511 szerokość: 1728x1731 wysokość: 1426x1429 )
                ale nie ma się co pieklic to tylko 15cm na rzecz MB

[ Dodano: Sro 30 Gru, 09 01:11 ]
                aniam111, ja bardziej byłbym za wersją elegance jest miękka w porównaniu do espirit czy sport - ale wrażenie z jazdy musi byc napewno niebywałe

Komentarz

• sew1981
                  RS
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2009
                  • 10917
                  • Fiat

Goliad, moim zdaniem nie ma co sie oszukiwac, ale mb jest lepiej wykonanym pojazdem i mysle ze przezyje wiekszy przebieg. octavia tez nalezy do udanych aut, porownanie trudne...bo musisz wziac pod uwage duza rozpietosc wiekowa.
                  ja osobiscie wole octavie - bo dostane mlodsze auto, a czesci tansze. jak ktos chce wieksze oc (z racji pojemnosci powyzej 2.0), i w razie awarii (ktore zapewne sa rzadsze) wiecej bulic za czesci i za serwis mb to niech bierze mb. bedzie komfortowiej i ciszej w common railu. moim zdaniem silniki cdi sa bardzo udane

Komentarz

• 66jedrek
                    Drive
                    • 2009
                    • 87

Miałem okazję jeździć W203 z tym silnikiem i jeśli chodzi o spalanie to nie udało mi się przy ekonomicznej jeździe na trasie zejść poniżej 6,2 l/100km , a w szkodniku zejdziesz spokojnie poniżej 5, a o mieście to już nie wspominam. Być może że była to już trochę inna konstrukcja, ale wydaje mi się że dopiero do W204 go przerobili.
                    Jeśli chcesz O1 to faktycznie komfort w MB jest dużo większy, ale już z O2 moim zdaniem może spokojnie konkurować.

Natomiast co do wersji obniżonych to jechałem (niestety tylko jako pasażer ) W204 akuratnie z silnikiem 220CDI, tyle że w wersji z dodatkami od AMG i muszę powiedzieć, że mój szkodnik jest znacznie wygodniejszy na naszych dziurach, no i faktycznie z merca było mi ciężko wysiąść i to nie ze względu na oczarowanie nim :wink: , a tylko z powodu niskich siedzeń. Ale i tak mina właściciela przy pokonywaniu progów i krawężników - bezcenne :diabelski_usmiech

Komentarz

• kurczak1985
                      Rider
                      • 2009
                      • 300

dla sprostowania MB jest dłuższy nie o 15cm tylko o 15mm

Komentarz

• Busku
                        Rider
                        • 2009
                        • 655

Witam kolege Moge się troszke wypowiedzieć na temat mercedesów ponieważ jestem miłośnikiem tej marki... Posiadałem m.in w124 i to był jak mówią ostatni prawdziwy mercedes... Co do w202 czyli następcy w201 popularnej 190-tki, troche jeździłem i niczym mnie nie zachwyciła, plastik fantastik Silniki cdi to już inna sprawa, niestety to już nie stare dobre ropniaki które przejeżdżały kilka milionów, miały sporo wad a i awaryjność spora... Po moim mercedesie nie chciałem nic innego kupić jak następnego mercedesa, szukałem w210 2,9turbo, w124 w wolnossącym 3-litrowym dieslu, także oglądałem kilka w202 i doszedłem do jednego wniosku: Teraz znależć konkretnego mercedesa to jak trafić w totka kilka milionów- niestety... Być może niedługo sam kupie kolejnego MB ale będzie to coś z klasyków W115 W123 lub poprostu baleron czyli w124. Wprowadzając W202 mercedes miał sporo broblemów z korozją i ogólną awaryjnością, korozja także dotyczy W210, niestety...Tak więc pomimo tego że kocham Mercedesy, wybrałem octavie, o zaletach i wadach dowiesz bardzo wiele z tego forum ale moim zdaniem znacznie przeważają zalety. Jeśli jesteś miłośnikiem MB i chcesz mieć naprawde komfortowe auto to polecam W124, a raczej już e-klase z końca produkcji choć też już kilka latek mają na karku... Podsumowując ja wybrałbym (i wybrałem) octavie, a mercedes jako drugie auto ale max w124 i w201(190) moim zdaniem im nowszy mercedes tym gorszy zaczynając od w202 i w210 w góre... Pozdrawiam i życze dokonania trafnej decyzji :wink:

[ Dodano: Sro 30 Gru, 09 10:44 ]
                        Zamieszczone przez Goliad
                        Mercedec C klasa 220Cdi to nie byle jaki diesel tylko nowoczesny model z silnikiem Diesla z bezpośrednim wtryskiem i zużyciem tylko 6,1 l/100 km paliwa dla niewtajemniczonych silnik z bezpośrednim wtryskiem za pomocą wspólnego kolektora ciśnieniowego paliwa (Common-Rail) -125km
                        wszystko pięknie ładnie brzmi ale co z tego, to jest nowsza jednostka mercedesa ale i dużo bardziej awaryjna. Pozwole sobie zacytować podsumowanie marki mercedes z ostatniego numeru Auto Świat: "Mercedes- niegdyś wzorzec trwałości, obecnie ma bardzo poważne problemy z niezawodnością trwałość i bezawaryjność są już co najwyżej na przeciętnym poziomie. Korozja, problemy z elektroniką, oraz z silnikami diesla podważyły autorytet marki."

[ Dodano: Sro 30 Gru, 09 10:55 ]
                        Jeszcze dodam od siebie że jeśli chodzi o W124 (e- klase) z końca produkcji to polecam silnik 3,0 diesel wolnossący 136KM, sporo jeżdziłem spalanie bardzo niskie jak na taki motor i mase samochodu, bezawaryjny i bardzo wygodny. Jeśli zdecydujesz się na mercedesa to zawsze od razu pytaj sprzedawce o nr vin (moge przesłać Ci link do ruskiej viniarki) bo to co robią z mercedesami to jest już jakaś masakra. Oglądałem ponad 20 MB i 4 były zgodne z nr vin...
                        Pozdrawiam
                        Mercedes W124 300CE: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=150
                        Mercedes W210 290 Turbodiesel
                        Renault Laguna II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=25

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8030
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Busku
                          W124
                          znajomy mój ma takiego mercedesa 2.3benzynę i automat. Chciał go sprzedać, nawet tu na forum go wystawiałem. Niestety jak przychodzi do sprzedaży to wycofuje się, po postu mu go szkoda. A to auto jest w stanie można powiedzieć perfekcyjnym i przebiegiem 140kkm. On jest emerytowanym policjantem i wyjeżdża nim tylko jak jest sucho. Sorry za OT.
                          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Thundi
                            L&K
                            • 2005
                            • 1157

Nie wiem skąd te wymiary powinny byc takie jeżeli już wchodzimy w szczegóły mówie o sedanie
                            Mercedes x Skoda Długość: 4526x4511 szerokość: 1728x1731 wysokość: 1426x1429 )
                            ale nie ma się co pieklic to tylko 15cm na rzecz MB

Wymiary które podajesz to do wersji AMG choć całość pokazuje że auta są praktycznie takiej samej długości.

Natomiast miejsce w środku jest praktycznie takie samo i to myślę jest dużo ważniejsze niż wymiary zewnętrzne.
                            O ortografie dba FF.
                            Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                            http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                            Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Busku
                              Rider
                              • 2009
                              • 655

Zamieszczone przez AdamB
                              znajomy mój ma takiego mercedesa 2.3benzynę i automat
                              Możesz podesłać jakiś link ze zdjęciami? Jeśli automat w MB jest dobrze serwisowany to jest wręcz pancerny... Jeśli chodzi o przebiegi w mercedesach to nie ma co sobie tym głowy zawracać, ja miałem ponad pół miliona a i tak pewnie był kręcony...

[ Dodano: Sro 30 Gru, 09 13:40 ]
                              Nie wspomne że rekord jeśli chodzi o przebieg (oczywiście udokumentowany) to 4 miliony 300 tysięcy kilometrów na mercedesie w115 w dieslu, niewiarygodny przebieg o którym auta współczesne mogą tylko pomarzyć... Sory za OT :wink:
                              Pozdrawiam
                              Mercedes W124 300CE: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=150
                              Mercedes W210 290 Turbodiesel
                              Renault Laguna II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=25

Komentarz

• AdamB
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 8030
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Busku, ogłoszenia już nie ma bo to było dawno na wiosnę. Jeżeli chcesz fotki to Ci prześlę jeżeli je znajdę w domu, bo kompa zmieniałem i nie wiem czy jeszcze mam je.
                                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• rogoz
                                  Rider
                                  • 2006
                                  • 397

skoda sedan 110km 5,1; 7.0; 4,1
                                  skoda kombi 110km 5,8 8,7 4,7
                                  Goliad,
                                  Skąd wziąłeś takie wartości spalania? Rożnica pomiędzy liftbackiem a kombi jest masakryczna. Dane fabryczne dla silnika 81KW/110KM wyglądają następująco:
                                  Trasa/Miasto/Komibinowany
                                  Liftback - 4.1 / 6,6 / 5.0
                                  Kombi - 4.1 / 6,6 / 5.0
                                  Źródło:

Wg innego źródła (stare normy):
                                  90km/h / 120km/h / Miasto/Średnia
                                  Liftback - 3.8 / 5.0 / 5.7/ 4.8
                                  Kombi - 3.9 / 5.3 / 6.1 / 5.1
                                  Źródło:
                                  Mario René Cedrych, Jiøí Schwarz
                                  Skoda Octavia, wydanie drugie rozszerzone

Wg Spritmonitor.de uśrednione spalanie dla tego silnika to 5.69 l/100km (wg danych dla 116 modeli)

Komentarz

• Goliad
                                    Classic
                                    • 2009
                                    • 4

Raczej szukam w manualu - wieksza frajda z jazdy

Komentarz

Pracuję...