Slawek_2005-S1, może faktycznie nie być na stalówkach. :roll:
Aluminiowe felgi do Octavi II 2009 FS Mint
Zwiń
X
-
- dzięki za tą stronkę, natomiast jeżeli chodzi o 17,18" to nie jestem przekonany - mam taka działalność, że jeżdżę dużo po dziurawych drogach, tzn. polskich drogach bocznych, a tak się składa że brat mój ma 18 i straszliwie narzeka zresztą parę razy z nim jechałem i strasznie musiał uważać - ale jeszcze się zastanawiam :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Zamieszczone przez Slawek_2005-S1- ale mam jeszcze jedno pytanie odnośnie rozstawu śrub w kołach - gdzie to się mierzy 5x112 - 5 to ilość śrub a 112 to odległość czego od czego ??? :roll:
BTW. Polecam 16"
felga 16'' pod opone 205x55x16
szerokość felgi 6,5''
rozstaw srub 5x112
ET głebokość odsadzenia ET 50
średnica otworu centrującego 57,1 mmm-tutaj może byc wieksza wtedy stusuje się pierścien centrujący
Jedyna felga którą znalazłem odpowiadajac tym parametrom to:
ATS model Twister kod producenta TS656.50.V2
Narazie nie osiagalna czekam z niecierpliwoscią na nią.Wojtek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Slawek_2005-S1-ponawiam pytanie - czy ktoś wie co oznacza 5 x 112 i gdzie się mierzy te 112 bo jak na razie nikt nic konkretnie nie odpisał - pozdrawiam
polozonych na okregu o srednicy 112 bedzie to:
pierwiatek z (56^2+56^2-2*56^2*cos72stopni) - twierdzenie cosinusow
czyli okolo 65,8 mm jesli sie gdzies nie pomylilem.
Podobnie mozna obliczyc odleglosc jaka powinna dzielic dalej od siebie polozone sruby
(tylko zamiast cos 72 stopni trzeba wziac cosinus 144 stopni
Komentarz
-
-
ja natomiast niezbyt grzecznie polecę takie jak ja mam w swojej O2FL - 15" od ATT. fotki w moim profilu : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=#388631
Niestety skodowskie dekielki nie pasowały, dlatego mam je od ATT... ale nie przeszkadza to w niczym, według mnie wyglądają naprawde nieźlerestauracja Zajazd Ostoja --> www.zajazdostoja.pl
wesela, przyjęcia, bankiety, prezentacje... miejsce gdzie gotowanie staje się pasją....
Komentarz
-
-
Jak jeździsz po nieciekawych drogach to się nie zastanawiaj i kup 15” – ( dodatkowo jak chcesz felgi w niskiej cenie a nie masz opon to policz 16” + opony) jak się nie spodoba to zjeździsz 15” i alusy wrzucisz na zimówki a na lato kupisz 16 :-) –
Koniecznie sprawdź czy felgi nie wymagają pierścieni centrujących bo przy wyższych prędkościach felga trzyma się nie tylko na szpilkach – być może będziesz też musiał zmienić szpilki – ktoś wie ile trzeba minimalnie wkręcić zwoi by felga była odpowiednio przykręcona ?
Za podaną cenę nie kupisz 16” – nowych a 15” masz już wybór – przy ładnych nie będzie wielkiej różnicy – przynajmniej wysokość całego koła jest taka sama.Christopher
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szczepcioja natomiast niezbyt grzecznie polecę takie jak ja mam w swojej O2FL - 15" od ATT. fotki w moim profilu : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=#388631
Niestety skodowskie dekielki nie pasowały, dlatego mam je od ATT... ale nie przeszkadza to w niczym, według mnie wyglądają naprawde nieźle
Myślałem o produktach alcar i ATT. Chcę fele 15'' (wiem, wiem, małe) i już prawie zdecydowałem się na ATT 520 (jak dla mnie super), ale okazało się, że one mają ET35. Skoda przy feglach 6J zleca ET47, a przy 6,5J ET50. Fele o ET35 będą 12 mm wystawały bardziej niż te z ET47 (ATT mają szer 6J). Felgi alcara (AEZ, Dezent, DOTZ, ENZO) mają zwykle 6,5J i można je (choć też nie wszystkie) dostać z ET48 (czyli tylko 2mm więcej niż ori). No i chyba wybiorę te z alcar'a.
Komentarz
-
-
Wracając do ET felg aluminiowych w O2, ponieważ wątek nie został wyczerpany. Chciałbym zapytać doswiadczonych użytkowników czy sa realne skutki uboczne założenia felg 6,5Jx16(15) z ET niższym niż zalecane 47-50. Znalazłem felgi o ET37. Oś się "poszerzy" o 10mm. Samochód jest nowy, stąd moja asekuracyjność...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez FulltoneWracając do ET felg aluminiowych w O2, ponieważ wątek nie został wyczerpany. Chciałbym zapytać doswiadczonych użytkowników czy sa realne skutki uboczne założenia felg 6,5Jx16(15) z ET niższym niż zalecane 47-50. Znalazłem felgi o ET37. Oś się "poszerzy" o 10mm. Samochód jest nowy, stąd moja asekuracyjność...
a w tym przypadku, żadnych skutków ubocznych (negatywnych) nie będzie.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
podłączając się pod wątek
takie pytanko mi się nasuwa jak jest z jakością felg "no name" oferowanych na allegro, takie jedne mi się nawet podobają
ale się obawiam czy to nie jest aby jakieś badziewie? jak to wytrzyma na polskich drogach ? co o tym sądzicie? ktoś ma doświadczenia z podobnymi felgami
Komentarz
-
-
hotrain - felgi widziałem fajne ale 17 dla mnie odpada jakoś obawiam sie jazdy z 17 po warszawskich dziurach, 15 -16 tego szukam i to z nastawieniem na 15, teraz na zimówkach mam 15 i mysle ze na lato też kupie 15 bo tłumienie chyba będzie większe a i oponki letnie 15 mam bo octavke kupowałem na letnich
Komentarz
-
-
kross12
-
Zamieszczone przez driven22Każdy będzie Ci proponował inna felgę
kobar76 spokojnie, na 16ce komfortowo się jeździ, a przynajmniej choroby morskiej się nie nabawisz jak przy 15ce :PMoje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/
Komentarz
-
-
Większość poleca to na czym jeździ bo przecież nie kupiłby takich które mu się nie podobająMam bezpośrednie porównanie 15 i 16 cali bo dwa identyczne auta i różnica w amortyzacji bym powiedział że bardzo niewielka. Znacznie twardsza była Cordoba 2008 r na 15" na profilu 55 - bez porówania. Każda 15" przy tym balonie w O2 będzie wyglądała komicznie, ale znacznie tańsza impreza niż 16" plus nowe kapcie.
Komentarz
-
-
Witam, nie chce zakładać nowego tematu podłącze się tutaj z moimi pytaniami, mam zamiar kupić alumy do octy. I nie wiem czy brać16, 205/55 czy 17 225/45.
Chciałbym dowiedzieć się opinii osób, które przesiadły sie z 15 na większe felgi.
Odnośnie 17 to mam obawy, że będe czuł każdą dziure i nierówność oraz czy felgi szybko nie uszkodze o krawężniki i inne przygody na drodze.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 105hzOdnośnie 17 to mam obawy, że będe czuł każdą dziure i nierówność
Zamieszczone przez 105hzoraz czy felgi szybko nie uszkodze o krawężniki i inne przygody na drodzesaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 105hzZamieszczone przez szkodaZamieszczone przez 105hzOdnośnie 17 to mam obawy, że będe czuł każdą dziure i nierówność
na 16 będzie komfortowo prawie jak na 15 i znacząco lepiej będzie się prowadzić niż na 15, ale też znacznie gorzej niż na 17
[ Dodano: Pią 14 Sty, 11 17:49 ]
i tak zaraz się dowiesz, że minimum 18saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodano to już zależy od Ciebie, ja jeżdżę na 17 i jest ok, ale twardo.
na 16 będzie komfortowo prawie jak na 15 i znacząco lepiej będzie się prowadzić niż na 15, ale też znacznie gorzej niż na 17
[ Dodano: Pią 14 Sty, 11 17:49 ]
i tak zaraz się dowiesz, że minimum 18
Nie tylko ja jezdze tym autem, a pozniej nie chce slyszec marudzenia ze zmienilem felgi i kazdą dziure czuc :wink:
Komentarz
-
Komentarz