alfik, samochód służbowy służy do pracy , więc im większy komfort będziesz miał jadąć latem O1 z klimą .I bym wybrał O1 owszem dobija na dołach ale co poradzić Kurde wiele bym dał za taki samochód służbowy :szeroki_usmiech
Skoda Octavia 2,0 z gazem sekwencyjnym
rocznik 2001
POZDRAWIAM!!!
witam
mam takie pytanko czy trudno jest zainstalowac czujnik deszczu w naszych octaviach
czujnik taki kupuje sie razem z szyba(chyba) a reszta to podlaczenie
tylko ciekaw jestem czy skomplikowane czy np tak jak z tempomatem wystarczy podlaczyc ramie i uaktywnic to w kompie i gra gitara
zastanawiam sie nad tym bo chyba bedzie mnie czekac wymiana szyby
bo dzisiaj wracalem ze spociku i tir z naprzeciwka zbombardowal mnie malymi kamyczkami i teraz mam kilkanascie malych dziurek :evil:
wiec moze odrazu cos takiego bym zalozyl???
co wy na to???? :roll:
Pamiętaj że szyba jest droższa koło 100zł tam howard7 podawał ceny firm. Nie wiem po co to komu , owszem wszystko dla ludzi ale nie którym to się nie chce patrze wycieraczek włączyć . Za te pieniądz odłoże sobie na nowe wycieraczki. Bez obrazy
hmm 100 zl to nie jest taka duza roznica jesli ma mi to uprzyjemnic jazde
a czasami pada taki deszczyc ze nie mozna dopasowac programami w wycieraczkach
ja z kolei zamiast wycieraczek kupil bym szybe jesli na tym koszty sie utna :|
Mam ten wspanialy czujnik i pomijajac fakt, ze cos mu sie czasem dzieje i nie chce sie wlaczyc, albo robi wszystko po swojemu to dziala. Jak ma dobry dzien to bardzo fajnie z nim sie jezdzi.
no wlasnie moze ktos mi poweidzic ile cos tkaiego kosztuje???
czy trzeba zmieniac dzwignie wycieraczek?? czy wystarczy tylko kupic szybke z tym czujnikiem i uaktywnic to w kompie????
Dzwignia jest chyba inna bo ma takie jakby pokretelko na gorze dzwigni(na dole jest reset z kompa, a na gorze to cos) Wydaje mi sie ze tego normalnie nie ma(a moze jest) Czujnik dziala w polozeniu takim, jak normalnie jest tryb przerywany.
Dostalem go z samchodem, ze tak powiem to nie narzekam. Jakbym mial wybierac teraz to bym podziekowal Rzecz z gatunku niepotrzebnych, a jak sie zepsuje to masz koszty :lol:
scott, Niby niepotrzebny, ale - jedziesz sobie gdy pada deszczyk zaczynasz wyprzedzac ciezarowke i spod kol nagle wylatuje fontanna, zanim ty wlaczysz dzwignie minie troche czasu, najczesciej reke bedziesz mial na lewarku a nie przy kierownicy, bo bedzie trzeba bieg zmienic A tak automat sprzątnie
scott, Niby niepotrzebny, ale - jedziesz sobie gdy pada deszczyk zaczynasz wyprzedzac ciezarowke i spod kol nagle wylatuje fontanna, zanim ty wlaczysz dzwignie minie troche czasu, najczesciej reke bedziesz mial na lewarku a nie przy kierownicy, bo bedzie trzeba bieg zmienic A tak automat sprzątnie
Zgadzam sie, ale jezdzilem wczesniej bez czujnika i mi nie brakowalo go Potrafie robic kilak rzeczy na raz. Co innego np. climatronic teraz juz byc nie wzial samochodu bez tego udogodnienia
A ja jeżdziłęm kiedyś Peugeotem 406 z takim czujnikiem i działał bardzo dobrze. Teraz do niego tęśknię
Jak pada konkretny deszcz to nie ma problemu ale jak są niewielkie opady, przelotne lub zmienne a do tego zmienna prędkość i krążące ciężarówki to nijak dopasować częstotliwości wycieraczek nie można a z automatem - nie ma problemu.
Sluchajcie z cena szyby z miejsciem na czujnik lub zwyklej to nie jest tak rozowo - zwykla od 250 zl a z miejscem na czujnik 600zl ! Mam Skode z tym czujnikiem i przerabialem stluczke szyby ... W to miejsce montuje sie czyjnik deszczu ( nie wiem ile kosztuje ale chyba sporo) i podpina gdzies do manetki od wycieraczek ktora nie reguluje czestosci tylko czulosc czujnika. Dziala wg mnie srednio tj. czulosc jest regulowana w za malym zakresie. Ale w sumie daje rade jak wiecej pada to przyspiesza na postoju zwalnia a jak przestanie padac to wyl wycieraczki calkiem. No i mozna wylaczyc to calkiem dzwignie w pol 0 bo on sie aktywuje jak dzwignia jest w poz. praca przerywana .. w sumie fajny gadzet ale nie za takie pieniadze ....
Czader, Z tego co sie orientowalem, do roznica byla 100zl miedzy zwykla dobra szyba z paskiem, a szyba z miejscem na czujnik. Tak wiec nie jest az ta tragicznie
Jak kupiłem bryczkę to mi się strasznie podobało że ma taki bajer, ale w użytkowaniu wychodzi nie za bardzo.
Często nie potrafią same się włączyć jak zaczyna padać i trzeba je jakoś pobudzić np zmieniając czułość i chodzi do czasu jak nie zmniejszy się intensywność opadu do tego stopnia że zatrzymują się na dłuższą chwilę (lub auto zgasimy) a kiedy znowu zaczyna gęściej padać to nie ruszą do momentu pobudzenia przez kierowcę :/
Może to u mnie coś nie bangla...? nie wiem
Fajnie za to że jak się intensywność opadu zwiększa (w funkcji prędkości auta) to na prawdę ładnie to reaguje.
Generalnie wolałbym jak w mojej starej felce - programowany interwał.
ElBocheno, Ja mowie o porzadnej szybie, a szyba za 250 zl paska nie bedzie miala, a taka musze miec i tak - sadze ze jak masz Elegance to tez taka posiadasz Do tego tanie szyby rysuja sie szybciej niz mozna sie tego spodziewac
Komentarz