Parkometr

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 4kwiatek
    Ambiente
    • 2008
    • 228

Hi..
    Zamieszczone przez progressowy
    Powiedzcie Panowie jak sie maja płatne miejsca parkowania do karty parkingowej niepelnosprawnego?
    Np u nas w Malborku moge parkować w kazdym miejscu (parkingu z parkometrami) za free(poniewaz uisciłem opłate 35zł na rok, za karte parkingową niepełnosprawny).
    Niedawno zajechałem pod Akademie w Gdańsku i zaparkowałem na zwykłym miejscu (poniewaz wszystkie koperty były zajete),Panowie z Komunalki czy tam Zieleni Miejskiej(cholera ich tam wie co to za "służby" kazali mi wykupić bilecik w parkometrze,poniewaz na karte niepelnosprawnego mozna tylko parkować na kopercie.
    Czy maja prawo karać niepełnosprawnego,który zaparkuje nie na kopercie tylko na zwykłym miejscu?
    Nie chciałem sie użerać z nimi i wykupiłem za te 2zł.
    Karta parkingowa europejska zezwala tylko na parkowanie na "kopertach" i na nie stosowanie się do niektórych zakazów. Panowie ze SM powiedzieli Ci to co chcieli. Mi np powiedzieli ze zgodnie z uchwałą rady miasta - w strefie płatnego parkowania w Gdańsku niepełnosprawni też musza płacić na kopertach.

Jeśli chodzi o AMG to polecam wjechać na teren jeśli wizyta bodaj do 1 godziny. Pan wypisze bilecik i przy wyjeździe się do godziny nie płaci. Ucywilizowało sie teraz.

Pozdrawiam...
    Kwiatek...

Komentarz

• lepicky
      Ambiente
      • 2009
      • 115
      • Octavia III combi (5E5)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Mi za niezapłacony mandat zabrali ze zwrotu z Urzędu Skarbowego więc nawet nie poczułem. Mój kumpel miał gorzej. Zablokowali mu konto w banku. Tak czy siak i tak Cię dojdą. Jeśli chodzi o te 5 lat to wydaje mi się, że to już przedawnione...

Tłumaczenia, kursy językowe i korepetycje j. angielski.

Rabat dla OCP

www.primusal.pl

[email protected]

Komentarz

• Jac_ek
        RS
        • 2009
        • 1733

Słyszałem ze teraz, jesli ktos bedzie mial nadplate podatku w rozliczeniu to nawet US bedzie pobieral nalezne zobowiązania z nadpłaty, generalnie nie ma sensu żeby za 50 zl robic sobie smrod, komornik moze zaczac sciagac itd.
        Stanąłeś na płatnym miejscu parkingowym - to płać, nie chcesz płacić to można chodzić pieszo. Co za problem?
        - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8162
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Jac_ek
          Stanąłeś na płatnym miejscu parkingowym - to płać,
          Amen
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• adamzg
            Ambiente
            • 2008
            • 155

Zamieszczone przez szkoda
            Zamieszczone przez kiniors
            ale 50zł to przeciez kwota za mała zeby kierowali sprawe do sadu
            jak już kierują do sądu to dochodzą jakieś koszta o ile mi wiadomo
            sprawa nie trafi do sadu! komornik ci po jakiś 3-5 latach z wypłaty lub z rocznego rozliczenia uwali jak nie zapłacisz i po sprawie

Komentarz

• phoneman
              RS
              • 2008
              • 3376
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Kiedyś miałem nagrany filmik za 200 zł . Poszedłem jak uczciwy obywatel i zapłaciłem w kasie Urzędu. Po 2 miesiącach dzwoni do mnie komornik że mam nie zapłacony mandat.
              Pogadaliśmy chwile i mówię że mu mogę dowód wpłaty przywieźć , a on na to że jak mam dowód to on przeprasza za zamieszanie bo mu takie dokumenty przysyłają.
              Wniosek z tego taki że nawet jak masz zapłacone to trzymaj kwitek bo się mogą do ciebie dowalić. Tak wiec mechanizm ściągania maja sprawny. Zapłać i zapomnij
              .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• aro_40
                RS
                • 2007
                • 1529
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Powiedzcie Panowie jak sie maja płatne miejsca parkowania do karty parkingowej niepelnosprawnego?
                Np u nas w Malborku moge parkować w kazdym miejscu (parkingu z parkometrami) za free(poniewaz uisciłem opłate 35zł na rok, za karte parkingową niepełnosprawny).
                Niedawno zajechałem pod Akademie w Gdańsku i zaparkowałem na zwykłym miejscu (poniewaz wszystkie koperty były zajete),Panowie z Komunalki czy tam Zieleni Miejskiej(cholera ich tam wie co to za "służby" kazali mi wykupić bilecik w parkometrze,poniewaz na karte niepelnosprawnego mozna tylko parkować na kopercie.
                Czy maja prawo karać niepełnosprawnego,który zaparkuje nie na kopercie tylko na zwykłym miejscu?
                Nie chciałem sie użerać z nimi i wykupiłem za te 2zł.
                1. Kazde miasto ma prawo do ustalenia strefy płatnego parkowania.
                2. Ustalając granice strefy płatnego parkowania każde miasto ustala regulamin parkowania, czyli mówiąc inaczej określa zasady na jakich mozna parkować.
                I tak np. miasto X określi, że niepełnosprawni mogą parkować na kopertach bez żadnych opłat. Przy takim stwierdzeniu jasnym jest, że skoro niepełnosprawny parkuje poza kopertą to musi płacić. Z kolei miasto Y w ogóle nie uwzględniło niepełnosprawnych, a to oznacza że trzeba płacic bez względu czy parkujesz na kopercie czy nie.

Generalnie koperta jest oznaczeniem miejsca dla niepełnosprawnych. Tzn. w tym miejscu wolno zaparkować wyłacznie osobie posiadającej stosowne uprawnienia, a niestety nie jest to automatyczne zwolnienie od wszelkich opłat
                If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• tomil
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 1179

Idź porozmawiaj, może będzie tylko pouczenie.
                  Nie zapłacenie mandatu może się równać z wpisaniem na listę dłużników- tu już problem przy kredycie itp. (znajomy bardzo grzecznie zapłacił wszystkie mandaty jak chciał wziąć kredyt hipoteczny)
                  It doesn't matter what we're losing
                  It only matters what we're going to find!

Komentarz

• kiniors
                    Drive
                    • 2009
                    • 61

Jak przyjdzie powiadomienie to zapłace, sam nie bede sie wyrywał a moze w ciagu 5lat nic nie przydzie. Pożyjemy zobaczymy :wink:

Komentarz

• piotrek_os
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8162
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jak przyjdzie powiadomienie to zapłace, sam nie bede sie wyrywał a moze w ciagu 5lat nic nie przydzie. Pożyjemy zobaczymy :wink:
                      to tak jakbys wszedł do baru wypił kawe i wyszedł :diabelski_usmiech a rachunek to juz mało ważny :szeroki_usmiech
                      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Jac_ek
                        RS
                        • 2009
                        • 1733

Był już tutaj podobny temat przed padem forum, dlatego ja jestem za radykalnym traktowaniem, właśnie przez takich kombinujących, blokada na kolo, jak w nieprawidłowym miejscu to odholowanie na parking strzeżony - odbiór po zapłaceniu np 500zl, błyskawicznie zrobił by się porządek i skończyło by się "cfaniactwo".
                        Jaki kraj takie metody - nie ma rozwiązań uniwersalnych. Jak rodzice nie nauczyli odpowiedzialności to Państwo musi i niech sobie na tym dobrze zarabia!

Komentarz

• lepicky
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 115
                          • Octavia III combi (5E5)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Kiedyś pożyczyłem książkę (warta jakieś 20 PLN) z biblioteki publicznej. Trzymałem ją, przychodziły ponaglenia do oddania a ja to zlewałem, trwało to jakieś 3 lata. Co jakiś czas wezwanie-kosz, wezwanie-kosz i tak to się fajnie toczyło. Liczyłem, że zapomną, zaginie, będzie amnestia, itd. itp. Pewnego dnia ZONK! Pismo ze firmy windykacyjnej i 350 PLN do natychmiastowej wpłaty, jeśli nie to wciągnięcie do krajowego rejestru zadłużonych.
                          Chłopie! Weź 50 wpłać i po sprawie!

Tłumaczenia, kursy językowe i korepetycje j. angielski.

Rabat dla OCP

www.primusal.pl

[email protected]

Komentarz

• lugab
                            Rider
                            • 2007
                            • 439

Parking platni=trzeba płacić
                            Tu gdzie mieszkam (Irlandia) nie bawią się z bilecikami za wycieraczką, nie zapłaciłeś za parking, to jak wrócisz do auta to nie odjedziesz bo masz blokade na kole. nie zdejmą jej dopuki nie zapłacisz. A jak postawisz auto w miejscu niedozwolonym to na 99% odholują go w ciągu 10 minut.
                            Zamieszczone przez Jac_ek
                            ak w nieprawidłowym miejscu to odholowanie na parking strzeżony - odbiór po zapłaceniu np 500zl
                            Popieram
                            I jeszcze odholowywanie tych co na parkingu parkują tak że zajmują 2 miejsca :evil:

Wg mnie:......nie chcesz płacić, parkuj daleko od centrum, ...zostaje jeszcze komunikacja miejska, ...rowerek :szeroki_usmiech ..........i nogi :diabelski_usmiech
                            oczywiście nie chciałem być złośliwy 8)
                            1.9 TDI ALH, narazie 90KM

Komentarz

• jama89
                              L&K
                              • 2008
                              • 1214

Zamieszczone przez lugab
                              nie chcesz płacić, parkuj daleko od centrum, ...zostaje jeszcze komunikacja miejska
                              ja tak robie bo bym nie wyrobil na parking :P
                              Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• progressowy
                                Rider
                                • 2008
                                • 453

Cyt.:"Generalnie koperta jest oznaczeniem miejsca dla niepełnosprawnych. Tzn. w tym miejscu wolno zaparkować wyłacznie osobie posiadającej stosowne uprawnienia, a niestety nie jest to automatyczne zwolnienie od wszelkich opłat "

Z tym,że za wydanie tejże karty zapłaciłem 35zł. Na to wychodzi,ze te prawa niepełnosprawnego o kant d.... mozna rozbić.Bo musze płacic podwojnie.
                                Już odebrane A3 TFSI limuzyna

Komentarz

• jama89
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1214

skoro ja place mandat za stanie na kopercie bo nie mam uprawnien to dlaczego ty masz stac na miejscu bez koperty za darmo i przy okazji zajmowac potencjalne miejsce dla mnie?
                                  Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• progressowy
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 453

Zobacz ile procentowo jest tych kopert w stosunku do zwykłych miejsc parkingowych.

Komentarz

• jama89
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1214

progressowy, a zobacz ile procentowo jest niepelnosprawnych do pelnosprawnych
                                      Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• SP9XWW
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 579

Zamieszczone przez jama89
                                        kiniors, nie musi pisac ze platny bo wjezdzasz w strefe C i na znaku pisze ze od pn do pt od 10-18 (...)
                                        Wszystkie informacje znajdziecie np. tutaj:
                                        Płatne strefy parkowania - Kraków
                                        Vy 73! de S!@w

Komentarz

• aro_40
                                          RS
                                          • 2007
                                          • 1529
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Cyt.:"Generalnie koperta jest oznaczeniem miejsca dla niepełnosprawnych. Tzn. w tym miejscu wolno zaparkować wyłacznie osobie posiadającej stosowne uprawnienia, a niestety nie jest to automatyczne zwolnienie od wszelkich opłat "

Z tym,że za wydanie tejże karty zapłaciłem 35zł. Na to wychodzi,ze te prawa niepełnosprawnego o kant d.... mozna rozbić.Bo musze płacic podwojnie.
                                          Kolego, z całym szacunkiem, ale nie znasz nawet swoich praw jako niepełnosprawny. Ni ejestem specem w tej dziedzinie, ale o ile się orientuję, to samochód tak oznakowany ma nie tylko prawo parkować na kopercie, ale też ma inne przywileje (np. wjechanie tam gdzie jest zakaz wjazdu - tak było przynajmniej kilka lat temu). Co więcej, opłaciłeś 35 zł za wydanie karty która ważna jest nie tylko w miejscu wydania, ale na terenie całej Polski. Nie przeliczaj więc 35 na parkowanie pod ulubionym supermarketem.... bo to chyba ciut nie tak jest.
                                          If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
                                          _______________________________________
                                          a teraz doszła służbówka O III combi 2,0 150 KM

Komentarz

• 4kwiatek
                                            Ambiente
                                            • 2008
                                            • 228

Hi...
                                            Zamieszczone przez aro_40

Kolego, z całym szacunkiem, ale nie znasz nawet swoich praw jako niepełnosprawny. Ni ejestem specem w tej dziedzinie, ale o ile się orientuję, to samochód tak oznakowany ma nie tylko prawo parkować na kopercie, ale też ma inne przywileje (np. wjechanie tam gdzie jest zakaz wjazdu - tak było przynajmniej kilka lat temu). Co więcej, opłaciłeś 35 zł za wydanie karty która ważna jest nie tylko w miejscu wydania, ale na terenie całej Polski. Nie przeliczaj więc 35 na parkowanie pod ulubionym supermarketem.... bo to chyba ciut nie tak jest.
                                            Karta jest ważna na terenie całej Europy. To ważne bo w całej europie niepełnosprawnych traktuje się jak ludzi a nie jak bydło... A tak właśnie potraktowała mnie SM w Gdańsku... Dopiero jak zagroziłem że wezwę Policję to panowie spuścili z tonu. A to czy miejsca dla niepełnosprawnych są płatne czy nie - to nie wynika z karty a właśnie z regulaminu strefy parkowania.
                                            Kwiatek...

Komentarz

• progressowy
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 453

Cyt.:"Nie przeliczaj więc 35 na parkowanie pod ulubionym supermarketem.... bo to chyba ciut nie tak jest"
                                              Nie porównuj miejsca pod szpitalem do supermarketu!
                                              Nie chciałbyś chyba aby dziecko urodziło Ci sie z rozszczepem kregosłupa...to moze spotkać kazdego.Nas to spotkało. Zatem troche szacunku.
                                              P.S. Pytam bo co miasto to inne regulaminy itd.Nie sposób pamietac regulaminów,czy ustaleń tysiaca,miliona miast europy.
                                              Przypomne,że w Malborku w każdej strefie parkowania nawet poza kopertami parkowanie niepełnosprawnych jest darmowe.

Komentarz

• rezon
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 1894
                                                • Volvo
                                                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nie chciałbyś chyba aby dziecko urodziło Ci sie z rozszczepem kregosłupa...to moze spotkać kazdego.Nas to spotkało. Zatem troche szacunku.
                                                wyrazy współczucia. ale też i prośba o opanowanie, bo zaraz zacznie się licytacja kto jest bardziej pokrzywdzony przez los i bardziej zasługuje z tego powodu na szacunek. Mowa była o karcie i zasadach jej funkcjonowania, to chyba nie ma znaczenia czy to przy szpitalu czy hipermarkecie. Nie mam karty, nie staję na kopertach, ale miałem okazję spędzić kilka razy po kilka tygodni na "wczasach" w Międzylesiu i progressowy, jeśli też tam z dzieckiem trafiłeś na dłużej to chyba wiesz, że zawsze spotkasz kogoś, kto wg twojego miernika bardziej zasługuje na szacunek. daj na luz nie ma co się unosić
                                                Zamieszczone przez jama89
                                                skoro ja place mandat za stanie na kopercie bo nie mam uprawnien to dlaczego ty masz stac na miejscu bez koperty za darmo i przy okazji zajmowac potencjalne miejsce dla mnie?
                                                trochę przesadzasz. Znam trochę ludzi, którym karta bardzo ułatwia życie, bo byle wyższy krawężnik jest bardzo dużą przeszkodą. Ciesz się z tego, że Ci karta nie przysługuje a miejsce zawsze jakoś się po kilku/kilkunastu minutach przecież udaje w Kraku czy W_wie znaleźć

Komentarz

• Jac_ek
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 1733

Nie porównuj miejsca pod szpitalem do supermarketu!
                                                  To gdzie się znajduje miejsce dla niepełnosprawnych, to nie ma żadnego znaczenia. Ważne jest żeby było ono TYLKO dla nich dostępne 24h/dobę.

Również stopień inwalidztwa nie jest żadnym wyznacznikiem, komu się bardziej należy. Miejsce dla inwalidów ma być dla inwalidów, co do opłat za parkowanie to jest to kwestia dyskusyjna - ale spokojnie inwalidzi mogli by być zwolnieni z opłat za parkowanie w końcu dla nich (w większości) samochód to nie jest "wożenie dupy" tylko niejednokrotnie jedyny łącznik i sposób na choć troche normalne życie.

progressowy, prawdopodobnie każdy z nas ma jakieś "ciężkie" doświadczenia życiowe, nie warto się na nie licytować, bo każde z nich jest dla rodziny ogromnym wyzwaniem i przeżyciem.

Komentarz

• jama89
                                                    L&K
                                                    • 2008
                                                    • 1214

Nie chciałbyś chyba aby dziecko urodziło Ci sie z rozszczepem kregosłupa...
                                                    progressowy, czyli Ty jak dobrze rozumiem jestes zdrowy i teraz moje pytanie, czy jesli jedziesz sam to tez parkujesz na kopercie??
                                                    Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

Pracuję...