Zamieszczone przez Sigma_74
AKUMULATOR
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Sigma_74a tak teraz to jaki kupic akumulator, mój ma 5 rok i mówie chyba dziękuje panu za współpracę.Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez damiana może tu coś jeszce mądrego się z was coś dowie http://www.akumulator.pl/
ja osobiście kupiłęm teraz BANNERA - sprzedawca powiedział mi że to jedna z ostatnich firm które produkują w europie na cały rynek europejski. Pozostała cześc firm, na "biedny rynek eyropejski " produkuje w chinoli, natomiast np. czeskie sprzeęty wysyłane są na zachód, do nas mało co trafia..
ZAP - też nie byłby głupi, ale akurat ni ebyło takiej mocy rozruchowej co chciałem. Dodam tylko że bannera nie zakładałem do octy.
Banner to bdb akumulatory co nie oznacza że nie ma na naszym rynku innych równie dobrych :wink:
Sigma, również polecam Ci Futurę (i to nie dlatego że akurat pracuję u dystrybutora Centry) - we wszystkich autach w domu mamy akumulatory Centry i naprawdę nie ma z nimi żadnych problemów
Komentarz
-
-
Apropos prądu w aucie.
Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie czy akumulator siada i nie trzyma czy to w instalacji jest jakiś feler?
Czasami u mnie dochodzi do rozładowania po pewnym czasie nie odpalania auta i po naładowaniu już jest ok tak na 0,5 roku. Koleś z w ramach assistance kiedyś mi przyjechał podładować prądzić i powiedział, że niby to powodem alarm jest ale coś nie bardzo wto mi się chce wierzyć.O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
"Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"
Uniden Pro 510XL+Hustler IC100
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NEOrADEkApropos prądu w aucie.
Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie czy akumulator siada i nie trzyma czy to w instalacji jest jakiś feler?
Czasami u mnie dochodzi do rozładowania po pewnym czasie nie odpalania auta i po naładowaniu już jest ok tak na 0,5 roku. Koleś z w ramach assistance kiedyś mi przyjechał podładować prądzić i powiedział, że niby to powodem alarm jest ale coś nie bardzo wto mi się chce wierzyć.
A alarm oczywiście zużywa prąd i po 2 tygodniach stania auta z włączonym alarmem może być problem z odpaleniem.Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NEOrADEkApropos prądu w aucie.
Czasami u mnie dochodzi do rozładowania po pewnym czasie nie odpalania auta i po naładowaniu już jest ok tak na 0,5 roku. Koleś z w ramach assistance kiedyś mi przyjechał podładować prądzić i powiedział, że niby to powodem alarm jest ale coś nie bardzo wto mi się chce wierzyć.
Zamieszczone przez MasmoProblemy najczęściej zaczynają się gdy auto nie jest jeżdzone codziennie tylko np raz w tygodniu. Auku może się zasiarczyć i mogą być takie jaja. Ja tak miałem bo miałem przez jakiś czas służbowy wózek i mój stał. Akumulator był zasiarczony straszliwie. Łatwo to sprawdzić: należy wstrząsnąć akumulatorem (np walnąć pięścią z boku kilka razy) a następnie wyciągnąć pipetą elektrolit. Jeśli będzie brudny (z czrnymi farfoclami) znaczy że jest zasiarczony. Takie aku nie chce się naładowac do wyższej gęstości niż 1,23 i należy je wy....szyć.
A alarm oczywiście zużywa prąd i po 2 tygodniach stania auta z włączonym alarmem może być problem z odpaleniem.
Komentarz
-
-
Sigma_74
-
Zamieszczone przez Piotrus...To co opisałeś to klasyczna destrukcja masy czynnej a nie zasiarczenie. Objawy zasiarczenia to niska gęstość elektrolitu, brak przyjmowania ładunku oraz grzanie się akumulatora podczas ładowania :wink:
BTW aku które fabrycznie pakują do Skody to cienizna....
[ Dodano: Sro 24 Sty, 07 13:28 ]
Zamieszczone przez Sigma_74kurdę nie sadziłęm ze to aż tyle kosztuje ...doznałem szoku.Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Sigma_74
Komentarz
-
Najniższe ceny na futurę ma gostek na allegro: http://www.allegro.pl/item157241572_...warancja_.html.
Od razu mówię że nie miałem z nim żadnego kontaktu i nie biorę odpowiedzialności za transakcje z nim dokonane (właściwie to moja konkurencja :wink: )
Komentarz
-
-
Jakby kolega był przypadkiem w Warszawie, albo się tu poruszał, to polecam jeszcze sklep firmowy ZAP Sznajder - tam akumulator do skodzianki 275 zł, tyle samo amperogodzin co Centra (75) ale moc rozruchowa nieco mniejsza - 640:
Za to full serwis - transakcje pewne, gwarancja itp.
Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MasmoProblemy najczęściej zaczynają się gdy auto nie jest jeżdzone codziennie tylko np raz w tygodniu
Zamieszczone przez PiotrusSprawdź pobór prądu w spoczynku - podłącz miliamperomierz pomiędzy akumulator a klemę
Dzięki!O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
"Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"
Uniden Pro 510XL+Hustler IC100
Komentarz
-
-
Który wybrać? Centra Futura 75Ah vs Bosh Silver 74Ah
Witam
Co prawda mrozów jeszcze nie mamy. Po drugie auto normalnie nocuje w garażu, tak więc tragedii nie ma, ale zauważyłem małe pogorszenie sprawności kręcenia. Wszystko wskazuje na to, że podczas dłuższej fali mrozów, lub jakiegoś wyjazdu np. narty i postój auta kilka nocy pod chmurką może będę musiał wcześniej wymienić aku na nowy.
Aby wyprzedzić ewentualne gdybania, który wybrać?
Celuję między Centra Futura 75Ah lub Bosh Silver 74Ah.
Który polecacie mi i dlaczego?
Z góry dzięki za rzeczowe radyciężko jest lekko żyć,
Komentarz
-
-
uważajcie przy wymianie aku, mi po odłączeniu aku zaczęły falować obroty, zadałem pytanie specowi w aso czy jak wymienię aku muszę przeprowadzić jakąś apecjalna procedurę - odpowiedź nie muszę (miałem kiedyś daewoo nubirę i po wymianie aku trzeba było programować obroty tzn rozgrzać silnik na wolnych obrotach do włączenia wentylatora bez dodawania gazu), na szczęście temat z obrotami zniknął sam po 2- ch tygodniach...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez orimpuważajcie przy wymianie aku, mi po odłączeniu aku zaczęły falować obroty, zadałem pytanie specowi w aso czy jak wymienię aku muszę przeprowadzić jakąś apecjalna procedurę - odpowiedź nie muszę (miałem kiedyś daewoo nubirę i po wymianie aku trzeba było programować obroty tzn rozgrzać silnik na wolnych obrotach do włączenia wentylatora bez dodawania gazu), na szczęście temat z obrotami zniknął sam po 2- ch tygodniach...
Komentarz
-
-
Sigma_74
a ja mam oryginał, naprawił się i dziś zagadał jak złotko, choc było chłodniej niz wczoraj, wiec nic nie robię
Komentarz
-
Sigma_74
-
a może tak skorzystać z pomocy aerometra (kilkanaście zł.) i prostownika z ręczną regulacją prądu ładowania i automatyką (około 150 zł.) ja korzystam z takiego
http://www.stef-pol.pl/produkt.php?idproduktu=30 .Obsługa bezproblemowa. Jak ma się do obsługi kilka aut, tym bardziej sie opłaca.
Oryginalny, czeski wytrzymał 5 lat.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryua może tak skorzystać z pomocy aerometra (kilkanaście zł.) i prostownika z ręczną regulacją prądu ładowania i automatyką (około 150 zł.) ....Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
5,5 lat i chyba przychodzi na niego czas w garażu pali ale na zimnym mam takie uczucie jak postoi z 10 godzin że nie daje już tak rady. Ale w zasadzie nie o tym gdy zaglądałem do niego to pocisnąłem za mocno na zaczep boczny obudowy i pękł. Moje pytanie czy podstawa dolna akumulatora jest połączona z tą tylną czy to jest osobno.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AlbertoAle w zasadzie nie o tym gdy zaglądałem do niego to pocisnąłem za mocno na zaczep boczny obudowy i pękł. Moje pytanie czy podstawa dolna akumulatora jest połączona z tą tylną czy to jest osobno.
Po drugie podstawa jest tylko dolna :!: Zresztą jak mogłaby istnieć PODSTAWA TYLNA ?
Co miałeś na myśli ?Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
Komentarz