[O2] 1,4 i 1,8TSI oraz 2,0TFSI do tablicy - temp. oleju
pytanie poznawcze: po jakim czasie wasze motorownie rozgrzewają oleum do 70 stopni :?:
rozumiem, że w wersji po FL z kompem, każdy może odczytać takie wskazanie.
jak komuś pojawiają się na kompie 3 kreski to nie znaczy, że nie ma czujnika czy coś tam (bo już się spotkałem z taką informacją :lol: ), tylko to, że wskazania pojawiają się od temperatury 50 stopni :idea:
(niestety jak ten topik przerodzi się w wojenkę dizel-bena to zamykamy )
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
oczywiście pominąłem pomyłkowo 2.0TFSI a chodzi mi o wszystkie turbo benzyny, MisiekWaw napisz też jak jest w MPSie
umknęło mi :zlosnik: nie podałeś dość ważnego parametru - przy jakiej temperaturze powietrza
ale postaram się dzisiaj zapamiętać odpowiedź na Twoje pytanie włącznie z parametrami :zlosnik:
Zamieszczone przez szkoda
naprawdę nikt na to nie zwraca uwagi :?: :?: :?: :!: :!: :!: :shock:
ależ zwracam, poniżej 70 stopni jedynie muskam gaz 8)
umknęło mi :zlosnik: nie podałeś dość ważnego parametru - przy jakiej temperaturze powietrza
oczywiście przy różnych, głównie chodzi o zimę, taką jak teraz jest również
postaram się pamiętać o Tobie jutro rano, bo temperatura zewnętrzna o 6tej może być ciekawa :szeroki_usmiech
Mam tylko jedną uwagę - mój samochód stoi w garazu, w którym nawet w te mrozy jest temperatura minimalnie dodatnia więc nie jest przy rozruchu schłodzony do temperatury otoczenia :idea:
Zamieszczone przez MisiekWAW
ależ zwracam, poniżej 70 stopni jedynie muskam gaz 8)
niczego innego bym się po Tobie nie spodziewał :szeroki_usmiech
tak naprawdę to staram się obchodzić jak ze zgniłym jajem do wskaźnikowego 80 mając w pamięci pomiar na hamowni u Mastersa kiedy to Krzysiek twierdził, że temperatura oleju zawyża mi prawie 10 stopni (czyli na moim zegarze było 100 a ich termometr zmierzył 90) :idea:
tak naprawdę to staram się obchodzić jak ze zgniłym jajem do wskaźnikowego 80
ja również, tyle, że u mnie zimą wyżej 70 rzadko kiedy idzie :lol:
ale widzę, że to we dwóch zostaliśmy na tym łez padole, czy co
benzyniaki, co jest :?:
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Re: 1,4 i 1,8TSI oraz 2,0TFSI do tablicy - temp. oleju
pytanie poznawcze: po jakim czasie wasze motorownie rozgrzewają oleum do 70 stopni :?:
jak komuś pojawiają się na kompie 3 kreski to nie znaczy, że nie ma czujnika czy coś tam (bo już się spotkałem z taką informacją :lol: ), tylko to, że wskazania pojawiają się od temperatury 50 stopni :idea:
(niestety jak ten topik przerodzi się w wojenkę dizel-bena to zamykamy )
Ja wskazówki temp oleju nie mam ale wskaźnik płynu chłodniczego do końca pierwszej ćwiartki dochodzi po ok. 6-8 km (spokojnej jazdy), i po ok. 10 km do połowy. Ciepłe z nawiewu leci po ok. 2 km spokojnej jazdy. W takich warunkach jak ten weekend brrrrr...
Ja wskazówki temp oleju nie mam ale wskaźnik płynu chłodniczego do końca pierwszej ćwiartki dochodzi po ok. 6-8 km (spokojnej jazdy), i po ok. 10 km do połowy.
to nic nie mówi, proszę o olej :idea:
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
No dobra, to po kolei :szeroki_usmiech
Auto stało od piątku w garażu w którym temperatura wynosiła jak ruszałem plus 3 stopnie. Ogrzewanie ustawione na 22 stopnie, nawiew jak widać na fotkach na pierwszym biegu. Wyruszajac zresetowałem drugi licznik dzienny.
Wskazanie temperatury zewnętrznej ustabilizowało sią na:
po przejechaniu:
temp oleju według wskaźnika doszła do:
a po:
przekroczyła troszkę:
by po:
dojść do:
I na okolicach 80 stopni pozostała do końca trasy czyli łącznie 25km.
Po ponad 3 godzinach postoju w temperaturze:
znowu zresetowałem licznik przebiegu dziennego
po wyjeździe wskazanie temperatury ustabilizowało się na:
po przejechaniu:
temperatura oleju doszła do (widać że auto do końca nie ostygło):
a po:
osiągnęła:
i to też był maks, podobnie jak w drugą stronę
temperatura zewnetrzna na koniec trasy:
Jutro będzie stała 8 godzin na mrozie pod pracą, to Ci dorzucę fotek :zlosnik:
ja w swojej hondzie civic turbo (co prawda nie w takich temperaturach ale około -5 do -8 stopni) mialem podobne odległosci czyli po ok 6-7 km osiagalem 65-70 stopni mialem zegary DEFI wiec raczej dokladne oczywiscie te pierwsze km przejeżdżane były bardzo delikatnie i miedzy 2000-3000 rpm
Wczoraj przy temp. rano -20 st. i 5 minutowym "rozgrzaniu" i przejechaniu 12 km (miasto, bez korków) temp. oleju wynosiła ok 75 st. ;-[ a przez kilka km moje DSG "szarpało" (zamarzło!) i jechałem baaardzo wolno. Średnie spalanie wyniosło 10 L
Niestety niezupełnie tak jest, posiadam FL-kę z kompem i nie mam wskazania temperatury oleju. Jeśli się nie mylę, wskazanie takie mają tylko właściciele Maxi-Dot`ów i to chyba nie wszyscy (był kiedyś na forum taki wątek, z którego wynikało zdaje się, że od któregoś miesiąca produkcji opcja ta jest dostępna).
Niestety niezupełnie tak jest, posiadam FL-kę z kompem i nie mam wskazania temperatury oleju. Jeśli się nie mylę, wskazanie takie mają tylko właściciele Maxi-Dot`ów i to chyba nie wszyscy (był kiedyś na forum taki wątek, z którego wynikało zdaje się, że od któregoś miesiąca produkcji opcja ta jest dostępna).
Komentarz