Pierwsze uwagi - komentarze po odbiorze O2 FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • comet
    Classic
    • 2010
    • 2

no ja mam 225/45/R17 i chce je sprzedac jezdzi sie jak walcem, tragedia w koleinach, samochód jezdzi jak chce. nie polecam wogole R 17, gwarantuja one tylko wypasiony wyglad, bo o komforcie na naszych drogach nie ma co mówic
  • Patej
    Classic
    • 2009
    • 34

Witam wszystkich !
    Odebrałem swoją Octę ponad tydzień temu ale nie było czasu na pisanie komentarzy, bo pierwszy kurs od razu na narty :szeroki_usmiech Ale do rzeczy...
    Pytania:
    Zamówiłem zewnętrzne lusterka fotochromatyczne, ale prawidłowo (moim zdaniem działa tylko lewe) prawe ma lekko brązowy kolor, ale nie ściemnia się pod wpływem reflektorów auta za mną. Czy to jest normalne ??
    GSM III: nie czyta niektórych sms-ów na maxi-docie a później nie mam ich na telefonie - co robić ?
    GSM III: Jak wam działa obsługa głosowa tego systemu ? Czy w ogóle tego używacie ?
    Odpalanie na mrozie: Aktualnie w Legionowie nie jest za ciepło nad ranem :lol: ale pierwsze odpalenie to jakiś dramat Auto wydaje przedziwne odgłosy i towarzyszą temu obłoki czarnego dymu. Aż się rozglądam, czy nikt tego nie widzi/słyszy ops: Paliwo tankuję na Shellu...
    Światła dzienne: jeśli się palą to nie święcą się postojowe z tyłu - czy to jest ok dla drogówki ?
    Light assistant: czy da się zrobić, żeby zamiast ksenonów zapalały się np halogeny ?
    Ksenony: czy da się uruchomić skrętne, czy jest to niemożliwe ??

Zastrzerzenia: Nikt mnie nie poinformował, że schowek na parasol za tylną kanapą nie działa jeśli w aucie jest krata (ciężarówka) - nie da się go otworzyć bez wyjęcia rolety !! Miejcie to na uwadze przy zamawianiu dodatków !!

Poza tym - absolutnie żadnych zastrzeżeń !!!!!!!!!!!!!

Komentarz

• ventix
      Drive
      • 2009
      • 44

Jeśli chodzi o światła do jazdy dziennej to tak jest że palą się tylko dodatkowe żarówki w halogenach i podświetlone są tylko wskazówki zegarów, reszta jest wygaszona. Nie martw się o brak świateł z tyłu, jest to zgdne z naszymi przepisami.

Octavia 2 FL 1.6MPI BSE Ambiente

Komentarz

• rafik11
        Rider
        • 2009
        • 448

z tymi lusterkami to już pisano że o ile się nie mylę to samościemniające jest tylko lewe,prawe jest standardowe. Co do świateł dziennych to zgodnie z nowym rozporządzeniem ministra infrastruktusy z czerwca ubiegłego roku światła dzienne mogą swiecić bez pozycyjnych tylnych(tak na marginesie tak jest na całym świecie tylko u nas wpadli na to aby dzienne świeciły razem z pozycyjnym tylnym)Waże abyś miał , a masz kod literowy RL na kloszach świateł do jazdy dziennej bo to oznacza że są zgodne z wymogami europejskimi. Jedyne mankament naszych dziennych to to że jak jedziesz na trasie to przez CB krzycza żeby wyłączyć światła przednie przeciwmgielne. Bo myślą ze takie mamy włączone. A wracając do wyposażenia jakie jest w cennikach a jakie dostajemy w rzeczywistości to ja juz pisałem żeby skoda to jakos wreszcie doprecyzowała np. jak zamawiałem pakiet dla palących ze schowkiem na butelkę z tyłu to dostałem tylko popoielniczkę z przodu , dopiero teraz pisza w cenniku o dwuch pakietach albo niech pisza od jakiej wersji jest kontrolka płynu w spryskiwaczach bo tego też nie ma. O komputerze w języku polskim nie wspomnę, nawet w chevrolecie cruze jest po polsku a tu...... :twisted:

Komentarz

• ufo
          L&K
          • 2008
          • 1475
          • Octavia III combi (5E5)
          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Auto wydaje przedziwne odgłosy i towarzyszą temu obłoki czarnego dymu.
          dziwne to co piszesz...posiadam ten sam motor i nigdy nic takiego mu się nie przydarzyło, nawet przy dużych mrozach.
          Zamieszczone przez Patej
          Light assistant: czy da się zrobić, żeby zamiast ksenonów zapalały się np halogeny ?
          pewnie się da i też się nad tym zastanawiałem, aż w końcu wyłączyłem tę opcje...narazie :?

Komentarz

• Xysiu
            Ambiente
            • 2009
            • 105

Re: Pierwsze uwagi - komentarze po odbiorze O2 FL

Zamieszczone przez Patej
            GSM III: nie czyta niektórych sms-ów na maxi-docie a później nie mam ich na telefonie - co robić ?
            Nie zdarzylo mi sie.

Zamieszczone przez Patej
            GSM III: Jak wam działa obsługa głosowa tego systemu ? Czy w ogóle tego używacie ?
            Fajna sprawa. Np. Do kontaktu dodajesz "znacznik" glosowy (Voice Tag - przegladajac ksiazke kontaktowa na MaxiDocie i wchodzac w dany kontakt jest taka opcja - tylko z niego mozna dodac Voice Taga) a nastepnie uzywajac przycisku na kierownicy Push-To-Talk (PTT - ten z lewej) wymawiajac komende "Call Name" (system odpowie "Dial Name. Name please...") wymawiasz nagrany znacznik glosowy (system zapyta: "Would Y o u like to call.. <tutaj odtworzy Twój nagrany znacznik>?"), odpowiadasz "Yes". I autko dzowni To tak w skrocie dla wersji "English" Fajnie jest to, ze jak masz zarejestowane 2 telefony w aucie to kazdy ma osobna ksiazke i osobne Voice Tagi.

Zamieszczone przez Patej
            Domyslnie sa skretne. Chyba ze wylaczysz w MaxiDocie opcje "Cornering Lights".
            Pozdrawiam,

Krzysiek

---

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=27857

Komentarz

• Patej
              Classic
              • 2009
              • 34

Dzięki Panowie
              Dziwi mnie że tylko to lewe lusterko się ściemnia, ale ok. Co do maxi dota, to pobawię się jak zelżeją trochę mrozy Dzisij znowu odpalałem rano (przy -24) i znowu nie było przyjemnie, ale zapytam jutro w serwisie. Czy "cornering lights" to nie jest przypadkiem doświetlanie zakrętów przez halogeny ? Muszę sprawdzić, czy ksenony naprawdę skręcają... U żony w aucie (C4 VTS) wystarczy się lekko toczyć do przodu i widać jak pracują, a tu nie :/

Komentarz

• Xysiu
                Ambiente
                • 2009
                • 105

Cornering Lights dotyczy xenonów. AFAIK nie ma mozliwosci zarzadzania z MaxiDOTa doswietlaniem zakretow realizowanym przez halogeny. Mozna tylko wlaczyc/wyaczyc swiatla do jazdy w dzien (tam gdzie sa zamontowane).
                Pozdrawiam,

Krzysiek

---

Komentarz

• Patej
                  Classic
                  • 2009
                  • 34

Jeszcze raz dzieki

Komentarz

• shado
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 5315
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja mam samościemniające się lusterka i oba się ściemniają na ciemnozielono, ale ja mam OII przed FL.
                    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• leszekmw
                      RS
                      • 2005
                      • 5356

Zamieszczone przez Xysiu
                      Patej napisał/a:

Domyslnie sa skretne
                      oo... a o tym nie wiedziałem.. . coś mi to..

Zamieszczone przez Patej
                      najprawdopodobniej tych w których są polskie znaki
                      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                      GVI 1.4TSI
                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• ufo
                        L&K
                        • 2008
                        • 1475
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Patej
                        Czy "cornering lights" to nie jest przypadkiem doświetlanie zakrętów przez halogeny ?
                        tak przynajmniej było w OII przed FL. o "skrętnych" ksenonach słyszałem, że tylko montuje w suberbie...

Komentarz

• Patej
                          Classic
                          • 2009
                          • 34

Jutro będę w serwisie to się dopytam dokładnie o ksenony i lusterko. Nie mogę znaleźć w maxi docie opcji "coroner light" :? A co do luserek to chyba będzie to jedyne auto gdzie ściemnia się tylko jedno zewnętrzne, jeśli to prawda

Komentarz

• Xysiu
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 105

Opcja "Cornering Lights" jest w menu Assistant w MaxiDOT. W instrukcji wszystko pisze
                            Pozdrawiam,

Krzysiek

---

Komentarz

• Yarek
                              Elegance
                              • 2005
                              • 992

Zamieszczone przez ufo
                              Zamieszczone przez Patej
                              Czy "cornering lights" to nie jest przypadkiem doświetlanie zakrętów przez halogeny ?
                              tak przynajmniej było w OII przed FL. o "skrętnych" ksenonach słyszałem, że tylko montuje w suberbie...
                              Z tego co mi wiadomo, w każdej O2 FL fabryczne ksenony są skrętne.
                              A włącza/wyłącza się je w menu Maxidota.
                              . pzdr Jarek
                              aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• Patej
                                Classic
                                • 2009
                                • 34

Już znalazłem U mnie w opcji assistant to się nazywa "band lighting", ale działa (powyżej ok 20 km/h)
                                pozostaje kwestia prawego lusterka. Pytałem o to dzisiaj u dilera, gdzie kupiłem auto i powiedzieli, że tylko jedno powinno się przyciemniać, ale ci sami "fachowcy" powiedzieli, że w O2 FL absolutnie nie ma skrętnych ksenonów, tylko w Superbach :lol:

[ Dodano: Czw 28 Sty, 10 23:01 ]
                                Ponawiam wątek. Czy ktoś mi pomoże w sprawie tego prawego "fotochromatycznego" lusterka ? Kolejne pytanie to częstotliwość spryskiwania ksenonów. To jakiś dramat !Dwa tygodnie i poszło 5,5l płynu do spryskiwaczy ! Da się jakoś zmienic te ustawienia ??

Komentarz

• wojtasos
                                  Ambiente
                                  • 2007
                                  • 104

mnie też ostatnio zdziwiło, że ściemnia się tylko lusterko lewe.. poszukałem w instrukcji.. w której napisano, że ściemniać mają się dwa lusterka zewnętrzne.. w końcu napisali liczbą mnogą;>

dołączam ten problem do mojej listy zażaleń - w najbliższą sobotę jadę do dealera. Niestety spodziewam się, że mi powiedzą, że to nie ich wina i tyle z ich pomocy:/ także będę się kontaktował bezpośrednio z SAP.

Zobaczymy po sobocie...

ps. nawet w cenniku są lusterka zewnętrzne ściemniające się.. a nie lusterko zewnętrzne ściemniające się;>

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6626
                                    • Volkswagen
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez wojtasos
                                    nawet w cenniku są lusterka zewnętrzne ściemniające się.. a nie lusterko zewnętrzne ściemniające się
                                    i tego sie trzymaj...w końcu to wprowadzenie Klienta w błąd :twisted:
                                    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• shado
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 5315
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Z tego co widziałem to Yeti ma jedno lusterko ściemniające się.
                                      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• dawid_tdi
                                        Classic
                                        • 2009
                                        • 18

kolego ja robie dziennie około 300 km i potrafie wypsikać cały baniak w ciagu jednego dnia... wszystko zależy od pogody . Dwa tygodnie to nic dziwnego !
                                        Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...