Zakup OII FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RS
    Ambiente
    • 2009
    • 238

Bierz Octe , nie baw się w Koreańczyka , raz ze mniejszy, dwa serwis- Tak naprawdę KIA ma najlepszy serwis w USA - to jest rynek docelowy tej marki.
    Czeszka ma najlepsze wyniki sprzedażyw Polsce - muszą sie starać !!!!, a pozatym kufer najwiekszy w klasie - przemyśl sprawę ???? i bierz 1.4 TSI naprawde żwawe auto !!!

Komentarz

• rafik11
      Rider
      • 2009
      • 448

kia soul to nie ta klasa, oglądałem ostatnio kia venga i powiem ze naprawdę jak na klasę B fajne autko. Soul i venga ma praktycznie te same wymiary, natomist jeśli już porównywać do octavi to ceeda. Ja octavię kupiłem właściwie tylko z dwóch powodów 1. homologacja 5 osó(jest z kratką ) i silnik 1,8. Gdyby ceed miał porównywalny silnik do tego co tsi1,8 to pewnie by był kupiony. Diesel nie wchodził w grę bo ich nie lubię a po drugie i tak by mi się nie opłacał. A z koreńczykami akurat miałem wiel wspólnego i wiem ze są to fajne autka mimo obiegowej opini.

Komentarz

• fan
        Elegance
        • 2009
        • 760

W sumie tez myslalem o marce KIA,naprawde fajne autka.Jednak jesli chodzi o silniki benzynowe to technologicznie sa daleko z tylu i dlatego wybralem octavie.Wez 1.4tsi z ambiente a bedziesz zadowolony.
        Respect All,Fear No One!

Komentarz

• t271828
          Elegance
          • 2008
          • 928

Re: Zakup OII FL

Zamieszczone przez majkel84
          Najpewniejsze jest, że wezmę Combi w wersji Mint i zapewne z silniczkiem 1,2TSI, no chyba, że coś super fajnego byłoby jeszcze w wyprzedaży. Ogólnie docelowo, może po trzech latach planuję założyć LPG.
          Jesli chcesz gazowac to tylko 1.6 MPI i nie ma na co czekac - zakladaj od razu.

Jesli nie bedziesz jednak zakladal instalacji to polecam doplacic do 1.4 tsi - na pewno bedzie lepiej jezdzil od 1.2 a nie jest duzo drozszy

Komentarz

• Flame
            Elegance
            • 2010
            • 898

Zamieszczone przez RS
            Tak naprawdę KIA ma najlepszy serwis w USA - to jest rynek docelowy tej marki.
            Jak na rynek docelowy, to bardzo mało ich tam jeździ...
            ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• shok
              RS
              • 2009
              • 2070
              • Octavia I (1U2)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

No i warto sie dopytac o szczegóły.Np.pakiet dla palących.Bo ja juz sam nie wiem jak to jest .Jak nie dokupie to co nie ma popielniczki?Lub schowka na okulary? :|

Komentarz

• Shadoon
                Ambiente
                • 2005
                • 161

zamiast popielniczki jest schowek (popielniczka, tyle ze w srodku jest materiałem wyklejona). Zamiast zapalniczki jest gniazdo 12V (z zatyczką)
                Octavia Ambiente (ICE) 1.6 i Octavia II FL ELEGANCE 1.4 TSI

Komentarz

• RS
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 238

Zamieszczone przez Flame
                  Zamieszczone przez RS
                  Tak naprawdę KIA ma najlepszy serwis w USA - to jest rynek docelowy tej marki.
                  Jak na rynek docelowy, to bardzo mało ich tam jeździ...
                  Naprawdę jeździ ich tam sporo . To jest 300 milionowy kraj . I statystycznie KIA jest 2 lub 3 samochodem w rodzinie . Oczywiście marka KIA nie jest dominujacą na rynku amerykanskim, lecz to ten rynek jest najwazniejszym z marketingowego punktu widzenia firmy

Komentarz

• Flame
                    Elegance
                    • 2010
                    • 898

Ostatnio byłem w 2008 więc może przez te 1,5 roku się tak zmieniło. Dobrą pozycję na rynku na pewno wyrobił sobie Hyundai, bo ich rzeczywiście sporo było, może Kia poszła tą drogą.
                    ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• grzes74
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 176
                      • Rapid (NH3)

Re: Zakup OII FL

Zamieszczone przez majkel84
                      Witajcie
                      Mam nadzieję, że dołączę wkrótce do Waszego elitarnego grona, bo zachciało mi się salonówki OII FL (rozumiem, że FL znaczy Face Lifting).

Najpewniejsze jest, że wezmę Combi w wersji Mint i zapewne z silniczkiem 1,2TSI, no chyba, że coś super fajnego byłoby jeszcze w wyprzedaży. Ogólnie docelowo, może po trzech latach planuję założyć LPG.

Chciałem niniejszym zapytać do czego warto dopłacać z opcji dodatkowych. Oczywiscie koszta są priorytetem. Bardzo chciałbym xenony jednak 3300 za światła - to mnie przeraża totalnie i zapewne się nie zdecyduję (dokupie jakoś później tu na forum dokręcane za 180zł - bo widziałem forumowy kolega sprzedaje.
                      Za 2k to chyba sam wybiorę ładniejsze alusy, także to też odpada.
                      Na pewno zdecyduję się na kurtyny. Co jeszce warto dokupić z opcji?

Aha, przepraszam, jeszcze jedno. Miał ktoś do czynienia z leasingiem? Te 105% to rozumiem reklama i tylko przy wpłacie własnej 70% i czasie kredytowania 12miesięcy jest to wartość realna?

Zastanawiam się jeszcze nad Kianką Soul, ale nie pytam o zdanie bo wiadomo co napiszecie o koreańczyku :-D hehe.

Pozdrawiam i z góry dzięki za rady
                      LPG do 1.2 TSI? hm... są wersje VW 1.4TSI Ecofuel - na benzyne + CNG (ale konstrukcje podobno specjalnie przystosowywali). LPG - pewnie jeszcze troche czasu uplynie zanim się coś pojawi.
                      1.4 TSI w miejsko- trasowej jeździe w tempie umiarkowanym schodzi poniżej 6.5 (w temp. dodatnich) - więc to LPG to po co?

Dokładane "ZENONY" :roll:

KIA? Od paru lat robią już całkiem przyzwoite auta. Mam ceeda sw w rodzinie i do jazdy praca- dom praca - dom wakacje itd po prostu daje rade od 2 lat...
                      pozdrawiam
                      Grzes
                      polecam :

www.octavia-forum.de
                      www.skodacommunity.de
                      www.briskoda.net........

Komentarz

• ruwado
                        RS
                        • 2009
                        • 14959
                        • Octavia IV (NX3)

Ja bym brał autko z:
                        - klimą (mint ma na pewno)
                        - xenonami (widzieć w nocy drogę - to jest olbrzymi komfort).
                        Jeśli koszty są priorytetem - to nic więcej.

A jeśli można troszkę zaszaleć, to popróbowałbym powalczyć o dobry rabat na ambiente - może być niewiele drożej, a są drobiazgi, które stawiają o klasę wyżej.

Co do kurtyn - dobra rzecz, ale jak nie wozisz dzieci i fotelika. Podobno chronią tylko dorosłych, a dzieciom mogą nawet zaszkodzić. Gdzieś tak czytałem.

A tak w ogóle jak kupisz i pojeździsz - pisz dużo !!! na temat silniczka. jak to się będzie sprawowało.
                        pozdrawiam - Darek
                        ​​

Komentarz

• krzysiek1974
                          Rider
                          • 2009
                          • 323

Zamieszczone przez ruwado
                          Co do kurtyn - dobra rzecz, ale jak nie wozisz dzieci i fotelika. Podobno chronią tylko dorosłych, a dzieciom mogą nawet zaszkodzić. Gdzieś tak czytałem.
                          Czy mógłbyś napisać więcej szczegółów na temat kurtyn?
                          Za kurtyny dopłacałem m.in. z myślą o małym człowieczku, który jeździ na tylnej kanapie...

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez krzysiek1974
                            Zamieszczone przez ruwado
                            Za kurtyny dopłacałem m.in. z myślą o małym człowieczku, który jeździ na tylnej kanapie...
                            "Problem pojawia się w fotelikach najwyższej grupy III dla dzieci o wadze od 22 do 36 kg. Niestety ostatnie wyniki crashtestów pokazują, że boczne poduszki powietrzne kurtynowe mogą być niebezpieczne dla dzieci używających tzw. podwyższeń, czy siedzisk podwyższających, które nie mają wysokiego oparcia z odpowiednio rozbudowanym zagłówkiem. Dziecko siedzące na takim podwyższeniu podczas zderzenia bocznego, porusza się z dużą prędkością uderzając ramieniem i głową o podszybie i/lub szybę. Głowa dziecka znajduje się wówczas w strefie otwierania się kurtynowej poduszki powietrznej, co grozi uderzeniem otwierającej się poduszki.

Dlatego też coraz więcej producentów fotelików przestaje w ogóle oferować foteliki 15-36 kg, które nie posiadają wysokiego oparcia z dużym, rozbudowanym zagłówkiem.
                            "

no i wiadomo, nie powinno się spać opierając głowę i takie tam.
                            saport techniczny baj DGW
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm
                            no i nie ma :-)

Komentarz

• ruwado
                              RS
                              • 2009
                              • 14959
                              • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez krzysiek1974
                              no właśnie jest tak jak szczegółowo zacytował szkoda,

Jeśli chodzi o małego człowieczka (jego bezpieczeństwo), to chyba na razie poza dobrym bezpiecznym fotelikiem (oceny testów zderzeniowych) nic nie wymyślono. No i oczywiście uważna jazda, ale na to mamy wpływ w 50 %. Pozostałe 50 %, to inni uczestnicy ruchu. Niestety.

Ewentualnie jak kurtyny mogą zaszkodzić, można postawić fotelik na śrokdu tylnej kanapy.
                              pozdrawiam - Darek
                              ​​

Komentarz

• krzysiek1974
                                Rider
                                • 2009
                                • 323

Dziękuję szkoda i ruwado. To b. ważna informacja.

Mój szkrab na razie jeździ w foteliku z bocznymi oparciami głowy, ale fotelik ma możliwość zdjęcia tylnego oparcia i pozostawienia tylko dolnego elementu (siedziska). Czyli im dłużej będzie jeździł w pełnym foteliku tym lepiej.

Natomiast co do jazdy na środku kanapy - to jego ulubione miejsce (z tym, że gorzej się montuje tam fotelik)

Komentarz

• bardzozlymisio
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 208

majkel84, powiem ci co jest niezbedne w aucie z mojego punktu widzenia a co mniej - oczywiscie podkreslam, ze to subiektywne odczucie:
                                  - silnik warto calosc kasy zaladowac w silnik, potem bedzie cie przez cale zycie auta cieszyl bo uzywasz go zawsze jak nim jezdzisz - albo wpieprzal. Jak kupisz za slaby albo nie odpowiadajacy ci w inny sposob (np. spalanie) to bedziesz zalowal na maksa i zadne inne fidrygalki ci tego nie zrekompensuja.
                                  - ksenony w skodzie sa naprawde dobre, warto je kupic na 100%
                                  - klimatyzacja - jak jest 30C na zewnatrz a ty masz jeszcze przed soba 1000 km to lepiej ja miec dla wlsanego bezpieczenstwa chocby - warto na 100%
                                  - bagaznik - zawsze cos trzeba przewiezc, i wtedy Octa Kombi wywoluje usmiech zadowolenia na twarzy posiadacza. No chyba, ze masz 20 lat i uzywasz auta do innych celow - ale nawet wtedy kombi sie przyda :twisted:
                                  - komputer fajny, ale mozna bez niego zyc spokojnie
                                  - kolor metalizowany - olej
                                  - inne duperele poprawiajace wyglad (listwy, lusterka w kol. nadw) - olej.

Najlepiej idz do dealera i popros o auto z silnikiem jaki chcesz kupic na kilka godzin, zeby pojezdzic. Nie na 10 minutowa rundke wkolo smietnika ale na caly dzien. Zbadaj Skode, auto z kija, hundaya i wybierz ten, ktorym jazda najbardziej cieszy

Komentarz

• konkon
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 667
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Komputer pokładowy można tanio dołożyć, więc mint znowu zyskuje.
                                    Konrad
                                    OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                                    PerfectServiceBy DGW
                                    WhitePride :smokedevil

Komentarz

• Wodnik
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 38

Witam,
                                      W sobotę umówiłem się na jazdę próbną Octavią 1.8 TSI w Auto Wimar w W-wie na Jerozlimskich. O ile uda im się takowy egzemplarz zorganizować. Jak nie to pojeżdżę sobie 1.4 tsi ale i tak jestem zdecydowany na zakup mocniejszej wersji.
                                      Po kilku dniach wertowania forum wykrystalizował się w mojej głowie chytry plan. Przyznam się, że wiele informacji było dla mnie bezczennych np. że nie warto kupować fabrycznego radia bo za śmieszne pieniądze (w porównaniu do oferty Skody) można dokupić sobie Columbusa. Jak również informacje o działaniu Climatica, które spowodowały, że zrezygnowałem z climatronica.
                                      Ostatecznie wybrałem wersję Ambient + metalik, max-dot, alarm z czujnikiem przechyłu, 8 głośników, koło zapasowe stalowe.
                                      Co do ceny to forum utwierdziło mnie w przekonaniu, że warto walczyć o spore upusty. Pożyteczną wiedzę można czerpać z allegro gdzie dealerzy wystawiają nowe octavie z 2010 roku z naprawdę dużymi rabatami sięgającymi 12 tyś. złotych. Jak cena w W-wie będzie kiepska to zacznę rozglądać się po dalszej okolicy.
                                      Pozdrawiam,

Komentarz

• folo79
                                        Classic
                                        • 2009
                                        • 37

Ja bym brał ambiente + xenon + fotele podgrzewane (w zime super!!!)
                                        Było 4X4 1.8 T 170km 01 ,2.0tdi 170km OII , 1.9tdi 110km O1, Scout 2.0tdi 165KM i został Tour 1.6 z lpg i perełka Subaru WRX

Komentarz

• loru
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4286
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Wodnik
                                          O ile uda im się takowy egzemplarz zorganizować.
                                          Znajomy z pracy chce kupić O2 po lifcie z 1.8TSI poszedł do salony na POL-MOT Auto na Felińskiego 2 ( bo mamy rzut beretem do nich) zapytał czy jest możliwość wypożyczenia auta i za ile bo jest zainteresowany zakupem, odpowiedz była prosta 120 (chyba nie pamiętam dokładnie) za dobę i za około tydzień ściągną auto od kogoś tam, pojeździliśmy 2 dni i było git, teraz odkłada kasę.
                                          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Wodnik
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 38

Zamieszczone przez folo79
                                            Ja bym brał ambiente + xenon + fotele podgrzewane (w zime super!!!)
                                            Niestety mam ograniczone fundusze. Dlatego dorzuciłem niezbędne w/g mnie minimum do 1.8 TSI. Bo wolę mniej wypasione 1.8 TSI niż lepiej doposażone 1.4 TSI.
                                            A co do jazdy próbnej to musiałem się umówić w Pol-mocie na Ursynowie na jazdę 1.4 TSI. Bo dzisiaj się okazało, że w Auto-Wimar na sobotę nawet takiej wersji nie udało im się zorganizować - porażka :cry: .

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Zamieszczone przez Wodnik
                                              Bo wolę mniej wypasione 1.8 TSI niż lepiej doposażone 1.4 TSI.
                                              i to mnie się podoba, wybory w dobrym kierunku
                                              saport techniczny baj DGW
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm
                                              no i nie ma :-)

Komentarz

• daszek
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 239
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jak chcesz koniecznie skodę i gaz, to bierz 1,6. Jak chcesz ciąć koszty to bierz minta.
                                                Po gwarancji dołożysz sobie coś z elektroniki.

Zamieszczone przez aniam111
                                                Ja szczerze uważam, że dla kogoś kto nie jeździ w trasy po nocy wydanie 3 tyś do ksenonów które w dzień niczym nie różnią się od normalnych świateł to niepotrzebne wydatki. Ale to moje osobiste zdanie i pewnie większość się nie zgodzi.
                                                Dokładnie. Zastanów się ile czasu jeździsz w nocy. Na pewno nie tyle, żeby wywalić 3tyś. za lans na ksenony.
                                                Dokup lepiej halogeny, będziesz miał dzienne i kornery.

MOIM zdaniem silniki 1,2 i 1,4 nie nadają się do aut większych niż Fabia. Poczytaj sobie forum. Co chwila ktoś się żali, że mu coś stuka, szumi i puka w 1,4.
                                                A w 1,2 będzie jeszcze wyło, z wysiłku.*

*[OT] Szanowna ADMINISTRANCJO czy w tej formie moja wypowiedź brzmi nieprowokująco?
                                                zdroofko
                                                daszek
                                                http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

Pracuję...