cos nie tak z odpalaniem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czesio
    Classic
    • 2006
    • 33

cos nie tak z odpalaniem

neck99, ładuj wtryski :twisted:
    Skoda Octavia 2,0 z gazem sekwencyjnym
    rocznik 2001
    POZDRAWIAM!!!
  • chester121
    L&K
    • 2005
    • 1053

cos nie tak z odpalaniem

witam
    (szukalem pokrewnego tematu ale nic ciekawego nie znalazlem wiec otwieram nowy :wink: )
    wczoraj rano wsiadlem jak co dzien do mojej octavki
    przekrecam kluczyk i ... rozrusznik pracuje, a auto zapalilo dopiero po ok 10 sec
    (po drugim razie)
    wiec odrazu mysle sobie pewno swiece no bo rozruszkik pracowal dobrze
    (czyli aku chyba wpozo)
    ale z drugiej strony ikonka grzania swiec zgasila mi, a jesli swiece by nie dogrzaly
    cylindrow do odpowiedniej temp. to ikonka nie powinna zgasnac(chyba)
    ja patrzylem u kolegi we fiacie punto JDT i jemu ta ikonka swiecila sie dobre 15sec
    i po zgasnieciu autko odpalilo od kopa
    u mnie ikonka swiec zapala sie na 2-3sec

a moze wogole zle szukam bo jakis miesiac temu autko mialo robiony rozrzad w ASO
    i moze cosik nie ustawili no ale autko wtedy chyba powinno odrazu odpalac kiepsko
    a nie z dnia na dzien???
    co o tym sadzicie

P.S. powiedzcie mi prosze jeszcze czy wymiana swiec to skomplikowana i trudna czynnosc
    czy taki mechanik amator z zacieciem :wink: da rade czy lepiej zlecic to fachowcom???
    pzdr

Komentarz

• Tymon
      RS
      • 2004
      • 2970

Terve

Ja miałem bardzo podobnie...3 świeczki do wymiany :szeroki_usmiech

Pozdrawiam
      Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
      Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
      BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Purchawa
        Admin
        S_OCP Member
        • 2004
        • 8007

Ja rowniez. Dwie do wymiany.
        "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
        Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Radkow
          Rider
          • 2004
          • 299

Ja ten sam objaw mam, opisywalem do w oddzielnym temacie jakis czas temu. U mnie jednak mechanik sprawdzil swiece i podobno grzeja, a problem mam zawsze jak temperatura jest ponizej zera i za pierwszym odpalaniem. Nawet jesli drugie odpalenie zrobie 5 sekund po pierwszym to zapala od reki.
          Kupilem juz swiece na wszelki wypadek - zmiana w tym tygodniu. Zobaczymy co to da.
          Pozdrawiam
          Radek

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Mrozik przyszedl i zaraz wyszlo jak tam z kondycja motorka :twisted:
            Sprawdz swiece, czy grzeja wszystkie i daj znac. Potem bedzie mozna szukac dalej.
            Ja wlasnie dzis na wszelki wypadek sprawdzalilem wszystkie, lacznie z tymi do podgrzewania wody, co by nie zostac z reka w nocniku, ktoregos styczniowego poranka, bo jak co roku wtedy spodziewam sie najwiekszych mrozow.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• Radkow
              Rider
              • 2004
              • 299

Dzis po poludniu wymiana swiec na nowe Beru. Dodatkowo wymieniam filr paliwa, bo tez juz jego kolej przyszla. Jutro rano zobaczymy co to da.
              Pozdrawiam
              Radek

Komentarz

• chester121
                L&K
                • 2005
                • 1053

ja bylem w serwisie i powiedzieli mi ze na 90% swiece,
                albo trzeba by troche przestawic zaplon bo jest w dolnej granicy normy
                jak delikatnie sie zapytalem czemu oni tego nie zrobili podczas wymiany rozrzadu(jakis miesiac temu) to zrobili :shock:
                i do mnie z pytaniem kto mi takie gupoty na wciskal ze po wymianie rozrzadu reguluje sie kat wtrysku
                jak to uslyszalem podziekowalem im i juz nigdy nie wroce tam :evil: :evil: :evil:
                dzisiaj gadalem z bogusiem z Jetronica i on zajmie sie moja niunia

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

chester121, Nie martw sie, dzis po 15minutach ide zobaczyc co tam z autem, a tu mlodzi na serwisie chca odkrecac tylny zderzak. Pytam po co, a oni ze przeciez czujnik mieli wymienic. To im powiedzialem, zeby przeczytali po co tu przejechalem i wtedy sie kapneli, ze to nie to auto :lol:
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Tymon
                    RS
                    • 2004
                    • 2970

Jezu...

Ja bym ich wybił :lol:

Pozdrawiam
                    Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                    Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                    BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Piotrus
                      Rider
                      • 2004
                      • 524

Zamieszczone przez chester121
                      ja bylem w serwisie i powiedzieli mi ze na 90% swiece,
                      albo trzeba by troche przestawic zaplon bo jest w dolnej granicy normy
                      jak delikatnie sie zapytalem czemu oni tego nie zrobili podczas wymiany rozrzadu(jakis miesiac temu) to zrobili :shock:
                      i do mnie z pytaniem kto mi takie gupoty na wciskal ze po wymianie rozrzadu reguluje sie kat wtrysku
                      jak to uslyszalem podziekowalem im i juz nigdy nie wroce tam :evil: :evil: :evil:
                      dzisiaj gadalem z bogusiem z Jetronica i on zajmie sie moja niunia
                      Zapytaj się tych mądrali w jaki sposób ustalili położenie wałka rozrządu podczas wymiany paska 8)
                      Piotruś
                      AGR(RIP) + ALH

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Na flamaster i majzel :lol:
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Radkow
                          Rider
                          • 2004
                          • 299

Swiece wymienione. Dzis rano temperatura na dworzu -1, autko zapalilo na dotyk zaraz po pierwszym rozgrzaniu swiec

Martwi mnei tylko czy to normalne, ze wszystkie swiece niby cos tam grzaly, ale jedna wyraznie miala koncowke troszke wiecej nadpalona niz pozostale. Ale faktycznie po ich wygladzie mialy juz dosc.
                          Pozdrawiam
                          Radek

Komentarz

• Kmab
                            Rider
                            • 2005
                            • 269

Zamieszczone przez Radkow
                            Martwi mnei tylko czy to normalne, ze wszystkie swiece niby cos tam grzaly, ale jedna wyraznie miala koncowke troszke wiecej nadpalona niz pozostale. Ale faktycznie po ich wygladzie mialy juz dosc.
                            Jaki masz przebieg u siebie - ile wytrzymaly swiece?
                            Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D

Komentarz

• Radkow
                              Rider
                              • 2004
                              • 299

170 tysiecy prawie
                              Pozdrawiam
                              Radek

Komentarz

• chester121
                                L&K
                                • 2005
                                • 1053

woow
                                ja mam niecale 95kkm wiec moze to nie swiece w moim przypadku tylko ten nieszczesny kat wtrysku
                                bo ty te 170kkm zrobiles na oryginlanych czy wymieniales podrodze?????

Komentarz

• Emil
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 1092

a ja mam 250 tysi a świece wciąż fabryczne i wszystko bangla
                                  BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
                                  CR-V 2,2 i-ctdi
                                  Perfectservice by Dobrygrześwawa

Komentarz

• Radkow
                                    Rider
                                    • 2004
                                    • 299

170 i byly oryginalne swiece. Ale jednak cos u mnie jest chyba nie tak do konca Teraz wyszedlem na chwile z pracy i tez jakos dziwnie przycial sie przy zapalaniu - to jest doslownie sekundowe przyciecie ale jednak
                                    Musze sie gdzies udac na sprawdzenie kata.
                                    Pozdrawiam
                                    Radek

Komentarz

• maniek TDI
                                      Drive
                                      • 2005
                                      • 71

Witam! Swego czasu miałem podobny problem,niby wszystko po ustawieniu kąta było ok,a czasami potrafi się sobie tak jak u Ciebie Radkov przyciąć.Przeważnie pali dobrze.

Komentarz

• chester121
                                        L&K
                                        • 2005
                                        • 1053

gadalem z mechanikiem (dobrym) kolo jetronic'a i
                                        koles powiedzial mi ze swiece powinno sie wymieniac co 100kkm
                                        a ludzie ktorzy zostawiaja za dlugo te swiece pozniej maja problem z odkreceniem ich
                                        tak sie przygrzewaja do silnika
                                        nie wiem czy to prawda ale w sumie dobrze ze mi juz swiece padly :wink:

[ Dodano: Pią 30 Gru, 05 19:03 ]
                                        wlasnie wrocilem z serwisu
                                        bo niestety autko dzisiaj laweta wziela(nie chcialo odpalic)
                                        w serwisie chlopaki popatrzyly i stweirdzili ze pompa wody wysrala sie
                                        i przestawila zaplon, daltego rano nie odpalil
                                        dodatkowo element pompy uszkodzil obudowe chyba chodnicy
                                        i niestety autko zostalo u nich do wtorku(( no i we wtorek dowiemy sie czy na wymianie paska, pompy i tej obudowy sie skonczy
                                        bo paru serwisatnow powiedzialo ze moglo rozwalic zawory

no ale pozyjemy zobaczymy
                                        do tego czasu dali nam nowa fabie

Komentarz

• BioBogon
                                          Elegance
                                          • 2005
                                          • 921

Zamieszczone przez chester121
                                          w serwisie chlopaki popatrzyly i stweirdzili ze pompa wody wysrala sie
                                          i przestawila zaplon, daltego rano nie odpalil
                                          dodatkowo element pompy uszkodzil obudowe chyba chodnicy
                                          i niestety autko zostalo u nich do wtorku(( no i we wtorek dowiemy sie czy na wymianie paska, pompy i tej obudowy sie skonczy
                                          bo paru serwisatnow powiedzialo ze moglo rozwalic zawory
                                          To niby z ich winy się stało, bo coś źle poskładli przy wymianie rozrządu czy tak samo z siebie się wysrało?
                                          Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• mitmar
                                            Drive
                                            • 2005
                                            • 47

ostatnio przy minus 8 st. auto ledwie zapaliło - akumulator miał dość (wymiana na BOSCHa SILVERa). Po jego wymianie dużo lepiej, ale jakoś tak nie do końca. Zauważyłem jedną rzecz - po włączeniu zapłonu świeci kontrolka świec żarowych (ok. 10 - 15 sek. przy minus 8st.) i jak zgaśnie czekam jeszcze parę sekund, aż będzie słychać "cyknięcie" przekaźnika. Wtedy odpala bez marudzenia. Inaczej trzeba ją trochę pokręcić. Przebieg 140 tys. km bez wymiany świec.
                                            Pzdr z Poznania

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Pompa padla i przestawilo zaplon, bo posek przeskoczyl. Ale to nie jest mechanicznie polaczone z chlodnica.

Wymieniales pompe przy robieniu rozrzadu :?:
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• chester121
                                                L&K
                                                • 2005
                                                • 1053

no wlasni nie wiem
                                                podejrzewam ze z ich winy bo rozrzad robilem jakies miesiac temu i od tego czasu troszke gorzej mi zapalal
                                                i kurwa nawet we wtorek bylem u nich aby popatrzyli bo cos nie tak chodzi
                                                ale chlopaki otworzyli maske i szybko powiedzieli ze nieodpala bo to wina swiec(nie sprawdzajac ich) i skasowali 16zl
                                                dzisaij rano odpalam i zonk

ale jak ja im to udowonie ??? :x :x :x
                                                modle sie tylko aby tylko na tych pierdolach sie skonczylo bo w przeciwnym wypadku
                                                zostanie mi chyba kupno nowego silnika

[ Dodano: Sro 04 Sty, 06 16:33 ]
                                                no i odebralem moja niunie
                                                naszczesnie nic powaznegio sie nie stalo (wymiana paska, popmy, i oslony z uszczelniaczem do rozrzadu)
                                                serwis nic nie policzyl zaa robocizne a czesci sprzedal bez zysku(ceny hurtowe)
                                                ahutko zostalo gruntownie przeskanowane i jest w 100000% sprawne :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

tak z ciekawosci wam powiem ze pompa wody kosztowala mnie 100zl
                                                obudowa z uszczelniaczem(koszt w ASO 395zl) mi sprzedali za 270zl
                                                pasek rozrzadu gates VW 110zl
                                                i jakies jeszcze pierdoly w sumie wynioslo mnie okolo 600zl brutto a moglo wyniesc 1300zl
                                                dodatkowo na czas naprawy dostalem nowa fabie SDI
                                                swoja droga super autko rodzice teraz chca kupic taka zeby byla do jazdy po miesci k

a na koniec ku memu zdziwieniu umyli cale autko z zewnatrz i w srodku
                                                i tu koncza sie moje przygody

powiem tylko ze chyba bede nadal jezdzil do tego serwisu bo moze i troszke wiecej sie
                                                placi, ale teraz wiem ze warto :wink:

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

chester121, No i dobrze, ze wszystko dobrze sie skonczylo, ale mi tu to wszystko wyglada, na to ze przyznali sie do winy, tylko tak po cichu, ze jednak auto bylo zle zrobione, a teraz skasowali tylko za czesci.
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...