neck99, ładuj wtryski :twisted:
cos nie tak z odpalaniem
Zwiń
X
-
cos nie tak z odpalaniem
witam
(szukalem pokrewnego tematu ale nic ciekawego nie znalazlem wiec otwieram nowy :wink: )
wczoraj rano wsiadlem jak co dzien do mojej octavki
przekrecam kluczyk i ... rozrusznik pracuje, a auto zapalilo dopiero po ok 10 sec
(po drugim razie)
wiec odrazu mysle sobie pewno swiece no bo rozruszkik pracowal dobrze
(czyli aku chyba wpozo)
ale z drugiej strony ikonka grzania swiec zgasila mi, a jesli swiece by nie dogrzaly
cylindrow do odpowiedniej temp. to ikonka nie powinna zgasnac(chyba)
ja patrzylem u kolegi we fiacie punto JDT i jemu ta ikonka swiecila sie dobre 15sec
i po zgasnieciu autko odpalilo od kopa
u mnie ikonka swiec zapala sie na 2-3sec
a moze wogole zle szukam bo jakis miesiac temu autko mialo robiony rozrzad w ASO
i moze cosik nie ustawili no ale autko wtedy chyba powinno odrazu odpalac kiepsko
a nie z dnia na dzien???
co o tym sadzicie
P.S. powiedzcie mi prosze jeszcze czy wymiana swiec to skomplikowana i trudna czynnosc
czy taki mechanik amator z zacieciem :wink: da rade czy lepiej zlecic to fachowcom???
pzdr
-
-
Ja ten sam objaw mam, opisywalem do w oddzielnym temacie jakis czas temu. U mnie jednak mechanik sprawdzil swiece i podobno grzeja, a problem mam zawsze jak temperatura jest ponizej zera i za pierwszym odpalaniem. Nawet jesli drugie odpalenie zrobie 5 sekund po pierwszym to zapala od reki.
Kupilem juz swiece na wszelki wypadek - zmiana w tym tygodniu. Zobaczymy co to da.Pozdrawiam
Radek
Komentarz
-
-
Mrozik przyszedl i zaraz wyszlo jak tam z kondycja motorka :twisted:
Sprawdz swiece, czy grzeja wszystkie i daj znac. Potem bedzie mozna szukac dalej.
Ja wlasnie dzis na wszelki wypadek sprawdzalilem wszystkie, lacznie z tymi do podgrzewania wody, co by nie zostac z reka w nocniku, ktoregos styczniowego poranka, bo jak co roku wtedy spodziewam sie najwiekszych mrozow.
Komentarz
-
-
ja bylem w serwisie i powiedzieli mi ze na 90% swiece,
albo trzeba by troche przestawic zaplon bo jest w dolnej granicy normy
jak delikatnie sie zapytalem czemu oni tego nie zrobili podczas wymiany rozrzadu(jakis miesiac temu) to zrobili :shock:
i do mnie z pytaniem kto mi takie gupoty na wciskal ze po wymianie rozrzadu reguluje sie kat wtrysku
jak to uslyszalem podziekowalem im i juz nigdy nie wroce tam :evil: :evil: :evil:
dzisiaj gadalem z bogusiem z Jetronica i on zajmie sie moja niunia
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez chester121ja bylem w serwisie i powiedzieli mi ze na 90% swiece,
albo trzeba by troche przestawic zaplon bo jest w dolnej granicy normy
jak delikatnie sie zapytalem czemu oni tego nie zrobili podczas wymiany rozrzadu(jakis miesiac temu) to zrobili :shock:
i do mnie z pytaniem kto mi takie gupoty na wciskal ze po wymianie rozrzadu reguluje sie kat wtrysku
jak to uslyszalem podziekowalem im i juz nigdy nie wroce tam :evil: :evil: :evil:
dzisiaj gadalem z bogusiem z Jetronica i on zajmie sie moja niunia
Komentarz
-
-
Swiece wymienione. Dzis rano temperatura na dworzu -1, autko zapalilo na dotyk zaraz po pierwszym rozgrzaniu swiec
Martwi mnei tylko czy to normalne, ze wszystkie swiece niby cos tam grzaly, ale jedna wyraznie miala koncowke troszke wiecej nadpalona niz pozostale. Ale faktycznie po ich wygladzie mialy juz dosc.Pozdrawiam
Radek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RadkowMartwi mnei tylko czy to normalne, ze wszystkie swiece niby cos tam grzaly, ale jedna wyraznie miala koncowke troszke wiecej nadpalona niz pozostale. Ale faktycznie po ich wygladzie mialy juz dosc.Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D
Komentarz
-
-
gadalem z mechanikiem (dobrym) kolo jetronic'a i
koles powiedzial mi ze swiece powinno sie wymieniac co 100kkm
a ludzie ktorzy zostawiaja za dlugo te swiece pozniej maja problem z odkreceniem ich
tak sie przygrzewaja do silnika
nie wiem czy to prawda ale w sumie dobrze ze mi juz swiece padly :wink:
[ Dodano: Pią 30 Gru, 05 19:03 ]
wlasnie wrocilem z serwisu
bo niestety autko dzisiaj laweta wziela(nie chcialo odpalic)
w serwisie chlopaki popatrzyly i stweirdzili ze pompa wody wysrala sie
i przestawila zaplon, daltego rano nie odpalil
dodatkowo element pompy uszkodzil obudowe chyba chodnicy
i niestety autko zostalo u nich do wtorku(( no i we wtorek dowiemy sie czy na wymianie paska, pompy i tej obudowy sie skonczy
bo paru serwisatnow powiedzialo ze moglo rozwalic zawory
no ale pozyjemy zobaczymy
do tego czasu dali nam nowa fabie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez chester121w serwisie chlopaki popatrzyly i stweirdzili ze pompa wody wysrala sie
i przestawila zaplon, daltego rano nie odpalil
dodatkowo element pompy uszkodzil obudowe chyba chodnicy
i niestety autko zostalo u nich do wtorku(( no i we wtorek dowiemy sie czy na wymianie paska, pompy i tej obudowy sie skonczy
bo paru serwisatnow powiedzialo ze moglo rozwalic zaworyLeon FR 2.0TDI 170KM
Komentarz
-
-
ostatnio przy minus 8 st. auto ledwie zapaliło - akumulator miał dość (wymiana na BOSCHa SILVERa). Po jego wymianie dużo lepiej, ale jakoś tak nie do końca. Zauważyłem jedną rzecz - po włączeniu zapłonu świeci kontrolka świec żarowych (ok. 10 - 15 sek. przy minus 8st.) i jak zgaśnie czekam jeszcze parę sekund, aż będzie słychać "cyknięcie" przekaźnika. Wtedy odpala bez marudzenia. Inaczej trzeba ją trochę pokręcić. Przebieg 140 tys. km bez wymiany świec.Pzdr z Poznania
Komentarz
-
-
no wlasni nie wiem
podejrzewam ze z ich winy bo rozrzad robilem jakies miesiac temu i od tego czasu troszke gorzej mi zapalal
i kurwa nawet we wtorek bylem u nich aby popatrzyli bo cos nie tak chodzi
ale chlopaki otworzyli maske i szybko powiedzieli ze nieodpala bo to wina swiec(nie sprawdzajac ich) i skasowali 16zl
dzisaij rano odpalam i zonk
ale jak ja im to udowonie ??? :x :x :x
modle sie tylko aby tylko na tych pierdolach sie skonczylo bo w przeciwnym wypadku
zostanie mi chyba kupno nowego silnika
[ Dodano: Sro 04 Sty, 06 16:33 ]
no i odebralem moja niunie
naszczesnie nic powaznegio sie nie stalo (wymiana paska, popmy, i oslony z uszczelniaczem do rozrzadu)
serwis nic nie policzyl zaa robocizne a czesci sprzedal bez zysku(ceny hurtowe)
ahutko zostalo gruntownie przeskanowane i jest w 100000% sprawne :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
tak z ciekawosci wam powiem ze pompa wody kosztowala mnie 100zl
obudowa z uszczelniaczem(koszt w ASO 395zl) mi sprzedali za 270zl
pasek rozrzadu gates VW 110zl
i jakies jeszcze pierdoly w sumie wynioslo mnie okolo 600zl brutto a moglo wyniesc 1300zl
dodatkowo na czas naprawy dostalem nowa fabie SDI
swoja droga super autko rodzice teraz chca kupic taka zeby byla do jazdy po miesci k
a na koniec ku memu zdziwieniu umyli cale autko z zewnatrz i w srodku
i tu koncza sie moje przygody
powiem tylko ze chyba bede nadal jezdzil do tego serwisu bo moze i troszke wiecej sie
placi, ale teraz wiem ze warto :wink:
Komentarz
-
Komentarz