Zamieszczone przez RALF
Jaki silnik Diesla??
Zwiń
X
-
Jaki silnik Diesla??
Witam.
Ojciec zamierza kupić nową Octavię II w dieslu, zastanawia się tylko jaki silnik wybrać 1,9tdi 105km czy 2.0 tdi 140km. Przebieg jaki robi rocznie to około 25000km, raczej na krótkich trasach do 50km. Ważne żeby silnik ten był "mocny" bo niestety ojciec odpala tak jak benzyniaka, tj nie grzeje świec i nie czeka paru chwil na wyłączenie turbiny.
Dzięki za pomoc:-)Fiat Palio Weekend 1.2 b/g > Renault Clio 1.6 b/g > Skoda Octavia 1.9tdi
-
-
Zamieszczone przez psioterekWażne żeby silnik ten był "mocny" bo niestety ojciec odpala tak jak benzyniaka, tj nie grzeje świec i nie czeka paru chwil na wyłączenie turbiny.
żaden z tych 2 nie wytrzyma tego na dłuższą metę :roll:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zależy jak się jeździ, bo ja też nie czekam tylko gaszę i wychodzę. Po trasie zanim otworzę garaż, albo manewruję by zaparkować, albo po prostu zwalniam do 60km/h na 5 i się toczę to wszystko elegancko zwolni obroty i się wychłodzi.
Ja bym się zastanowił nad 1.8TSI Jest tańszy nawet od 105KM diesla, nie wspominając 140KM gdzie różnica jest porażająco wysoka. Jeśli nie jeździ tylko po mieście w korkach nie odczuje po kieszeni spalania.
Komentarz
-
-
Tak jak napisal Bialy takie zachowanie w zupełności wystarczy. Chłodzić turbo należy po ostrej jezdzie, kiedy sprężarka ma bardzo wysokie obroty. Przy normalnej spokojnej jeździe będzie ok bez chłodzenia. 105 czy 140 to raczej powinno zależeć głównie od preferencji osoby która będzie jeździła autkiem. Jeżeli ma ciężką noge to chyba lepiej 140 imo. Wracając do chlodzenia sprężarki troche się uśmiecham jak kumpel chłodzi 2 minuty a wcześniej zrobił 2 km polną drogą z prędkością 10 km/h
W ofercie jest już chyba nowa konstrukcja 1.6 TDI 105 CR która charakteryzuje się mniejszym spalaniem i lepszą kulturą pracy. Nie wiem czy ten silnik też weźmiesz pod uwagę?
Jeżeli koszta się nie liczą to bierz 140 - większa przyjemność z jazdy na pewno przy niskim spalaniu. Pozdro!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jaras E21http://vwszrot.pl/
przeczytałem... i mam mieszane uczucia. co do 2.0 TDI
nie wiem skąd sie biorą takie gadki że silnik 2.0 TDI to szrot złom i wogóle na nic się nie nadaje. Ta 2.0 TDI to w audi jest i ten samochód przez okres 2 lat zrobił 230 tys km i nigdy nie zawiódł i nie przytworzył problemów. Jeżeli sie o auto dba i sie robi przeglady tak jak jest to zalecane i nie czeka sie aż sie coś rozleci tylko sie wymienia jeżeli jest juz taka potrzeba a nie jeździ jescze jakiś czas to sie wcale nie dziwie że mają co niektorzy takie problemy.
Ja chwalę sobie ten silnik i moge go polecić i nie wtsydzę sie tego napisać
Trochę oleju ten pompowtrysk bierze (ale w nich to normalne) dodam jeszcze ze jest to auto po programie i ze 140KM jest na 172KM zrobione i ten samochód napawdę nie stygnie tylko jezdzi i to nie wolno.
Kolego bierz 2.0 TDI i będziesz zadowolony.Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
DIAGNOSTYKA I ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA
USŁUGI TRANSPORTOWE
TEL: 531-33-55-77
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hsurimNie miałem styczności z silnikiem 2.0, ale jakoś (chyba) zbyt często się czyta lub słyszy o ich awaryjności - biorę pod uwagę ich stosunkowo mała liczbę.
1,9 to jednak stara i sprawdzona konstrukcja.
kolega mówi o nowym aucie a nie fakapach z początku produkcji :idea:
oczywiście brałbym mocniejszy
(a mam porównanie :idea: )
[ Dodano: Nie 31 Sty, 10 14:42 ]
Zamieszczone przez ArturTDIKolego bierz 2.0 TDI i będziesz zadowolony.
słuchaj ludzi, którzy tym jeżdżą a nie zasłyszanych opinii.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
szkoda, dzięki za poparcie
ja osobiście dużo przejezdziłem tym 2.0TDI i naprawdę nie mam zastrzeżeń (tylko trochę oleju bierze ale to w pompowtryskach norma tak jak pisałem wyżej)
silniki zle nie są tylko ze komus cos sie zepsuło i juz że silnik to złom i wogóle najgorszy (ale czy ten ktos napisał że użytkuje auto z zaleceniami producenta i na czas wymienia cześci ekspluatacyjne oleje rozrzą płyny itd.
na to pytanie sobie niech odpowiedzą Ci którzy tak negatywnie są nastawieni do tej motorowni
Pozdrawiam i przepraszam za błędyNie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
USŁUGI TRANSPORTOWE
Komentarz
-
-
1.9 BXE łyknie w 2.0 TDI też łyknie oleju
tak jak szkoda pisze to jest normalne dla niektórych motorów
a spotkałem sie z takimi ludzmi już i opinniami że jak usłyszeli że jak 2.0 TDI troche oleju wzieło to od razu mówili że silnik do remontu i wogóle padaka.Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
USŁUGI TRANSPORTOWE
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez karlito1982szkoda, no dobrze panowie polecacie mu ten silniksaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Dlatego tak jak napisałem jeżeli dba sie o samochód i sie go użytkuje tak jak powinno to będzie wszystko ok i nie będzie problemów z tym motorem.
Ale jeżeli kolega ma obawy że jego ojciec nie bedzie sie tym przejmował to kupcie tempego diesla. :diabelski_usmiech
Do wszytskiego trzeba trochę głowy bo wszytsko jest dla ludzi tylko trzeba umieć sie jeszcze z tym obchodzić.
jest takie mądre przysłowie: Dla chcącego nic trudnego
Jeżeli sie chce to można sie nauczyć odpowiedniej ekspluatacji samochodu.
karlito1982, napisałem to co wiem o tym silniku z własnego doświadczenia. ale i tak dzięki za miłe słowo.Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
USŁUGI TRANSPORTOWE
Komentarz
-
-
ja wczesniej posiadalem OII 1.9 TDI bardzo fajne autko silniczek rowniaz bardzo fajny i strasznie oszczedny,chodz po pewnym czasie brakowalo mi mocy ale jak sie przesiadlem do 2.0 TDI to jest czysta przyjemnosc z jazdy fakt troszke wiecej pali okolo 1-2 litry w porownaniu z 1.9 TDI ale wieksza frajda,takze z czystym sumieniem moge polecic 2.0 TDI kiedys ktos powiedzial ,,jak dbasz tak masz,, wszystko zalezy od uzytkownika pojazdu :wink:Skoda Octavia II 1.9 TDI BJB 105/250 niestety juz nie ma(ale w pamieci pozozstanie
obecnie Skoda Octavia II 2.0 TDI 187 km i 390 Nm + banan na twarzy
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ck+king++dachu
Komentarz
-
Komentarz